Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HP OMEN Transcend Laptop 14-fb0014

En bra kompromiss mellan prestanda, pris och vikt

Om spel på språng är ditt mål bör du överväga den här maskinen.

Av / 2024-06-03 - 08:40
HP OMEN Transcend Laptop 14-fb0014
Mikael Hansen

HP Omen Transcend 14 är inte vilken bärbar speldator som helst. Med den här maskinen har ingenjörerna skapat en bärbar dator som är kraftfull, lätt och mycket portabel. Att den dessutom har en prislapp som inte verkar helt avskräckande är ganska tilltalande och anledningen till att den här nya 14-tummaren har förtjänat en tur till vår testbänk.

Maskinen finns i två konfigurationer, där vi har tagit en närmare titt på den mindre modellen. Vårt testexemplar är därför utrustat med en Intel Core Ultra 7 155H-processor, ett Nvidia GeForce RTX 4060-grafikkort, 16 gigabyte RAM-minne och en Solid State Disk på 1 terabyte. Det är viktigt att notera att grafikkortet är en något nedskalad version av ett normalt RTX 4060 och att det kan dra maximalt 65 watt.

Detta återspeglas självklart i benchmarkresultaten, men är också en av de främsta anledningarna till maskinens slimmade profil. Med andra ord är detta en kompromiss som förmodligen kommer att avskräcka vissa, medan andra kommer att lockas av den eleganta exteriören. För 5 00 kronor extra får du en kraftfullare processor, Intel Core Ultra 9 185H, ett Geforce RTX 4070-grafikkort, 32 GB RAM och dubbelt så mycket lagringsutrymme.

Snygg design

På ytan ser HP Omen Transcend 14 ut som en vanlig ultraportabel bärbar dator och ingenstans avslöjas det att det här är en maskin som är byggd speciellt för spelare. Jag gillar det, eftersom jag inte gillar stora ljusa logotyper eller andra iögonfallande saker som vanligtvis pryder den här typen av maskiner. Här får man en diskret, tunn, lätt och kompakt maskin klädd i metall. Det är en fin touch. Det är först när man lyfter på locket för att visa maskinens fina OLED-skärm som man inser vad som väntar. Det i

nbyggda tangentbordet lyser upp i regnbågens alla färger och avslöjar maskinens primära målgrupp – gamers! Tangentbordet är i full storlek och de mjuka tangenterna är bekväma att trycka på, även om de är lite trångbodda. Det finns inget utrymme mellan dem, så layouten tar lite tid att vänja sig vid.

Om det inte vore för tangentbordet i regnbågens alla färger skulle man kunna tro att det här bara var en vanlig, transportvänlig bärbar dator. (Foto: HP)

Men blicken flyttas omedelbart från de lysande tangenterna till den inbjudande 14-tums OLED-skärmen, som också är gjord för spel. Den har en hög upplösning på 2 880 x 1 800 pixlar och en variabel uppdateringsfrekvens på 48 till 120 Hz. Detta borgar för en smidig spelupplevelse, även när det händer mycket och bildfrekvensen går upp och ner. Eftersom det är en OLED-skärm garanteras du djup svärta och livfulla färger.

Särskilt HDR-material ser fantastiskt ut, men var medveten om att du måste använda den medföljande nätadaptern för att använda den här funktionen. De inbyggda högtalarna är hyfsade men klarar inte riktigt av att överrösta den inbyggda fläkten när datorn arbetar för fullt. Lyckligtvis finns det en normal hörlursutgång som de flesta spelare förmodligen kommer att använda för att undvika att lyssna på fläktljudet.

Den smala profilen lämnar inte mycket utrymme för ingångar, men här finns det som behövs. (Foto: HP)

När det gäller portar finns det som behövs. En USB-C-port för strömförsörjning och en HDMI 2.1-port är placerade mellan ventilationskanalerna på baksidan. Om man har maskinen stående på ett bord ansluten till en extern bildskärm kan den här placeringen vara att föredra framför den vanliga på sidan. Men vi får också en USB-C-port på vänster sida bredvid mini-jack-porten och två gammaldags USB-A-portar på höger sida för äldre utrustning, donglar och liknande.

Benchmarks

Som nämnts är maskinen utrustad med den moderna Intel Core Ultra 7-155H, som vi också har sett i den nyligen testade HP Spectre 14 x360. De två maskinerna har också samma mängd RAM-minne och samma mängd lagringsutrymme. Precis som sin ”kollega” är den här maskinen därför också lämplig för kontorsarbete och allmän vardagsanvändning – e-post, musik, webbsurfning och liknande.

Läs också Två-i-ett-PC som har allt HP:s 2-i-1-dator ger dig i stort sett allt du kan drömma om – till ett rimligt pris. Synd bara på den där pekplattan.

Men där slutar likheterna. På grund av det inbyggda Nvidia RTX 4060-grafikkortet överträffar Omen Transcend 14 Spectre 14, och alla testresultat är nästan dubbelt så höga som resultaten för HP Spectre 14 x360. Men testresultat kan aldrig stå ensamma, så vi försökte oss också på flera nyare spel, inklusive Cyberpunk 2077 och Star Wars Jedi Survivor. Resultaten var ganska konsekventa över hela linjen.

Ett RTX 4060-grafikkort är dock inte det snabbaste, och du kommer inte att kunna använda skärmens fulla upplösning om du vill ha en smidig och hackfri spelupplevelse. Vi rekommenderar därför att du håller dig till full HD-upplösning och mediuminställningar för de flesta spel. Beroende på spelet kan du förvänta dig 30–60 fps eller mer om spelet är väl optimerat. Vi måste dock alltid komma ihåg att det här är en kompakt 14-tums bärbar dator och i det ljuset är resultaten fortfarande ganska imponerande.

Detsamma kan inte sägas om batteriet, som räckte i 2 timmar och 50 minuter i vårt batteritest, medan det under mer realistisk press och spelande inte räckte mycket mer än en timme. Så ta alltid med dig laddaren när du går hemifrån!

Endast den bakre USB-C-porten stöder 140 watts laddning och bör användas för laddning såväl som för spel. (Foto: HP)

Konklusion

HP Omen Transcend 14 är inte den bästa bärbara speldatorn på marknaden, och med sitt nedbantade RTX 4060-grafikkort kommer den förmodligen att skrämma bort de mest seriösa spelarna. Men vad den saknar i prestanda kompenserar den för i stil och låg vikt. Det här är en lätt och diskret bärbar dator som kan tas med överallt och som också är en hyfsad bärbar speldator om du kan klara dig med full HD-upplösning och medelhöga inställningar i de flesta spel. Förutom dess snygga yttre är det värt att nämna det bra tangentbordet och särskilt den fina OLED-skärmen. När man väl har provat att spela på en bärbar OLED-skärm med HDR är det svårt att gå tillbaka till TN-, VA- eller IPS-paneler.

Det är bara batteriet som verkligen drar ner betyget. Knappt tre timmar vid vanlig användning och vad som ser ut som en tredjedel vid intensivt spelande är inte tillräckligt bra. Trots detta kan vi rekommendera HP Omen Transcend 14 för personer som vill spela lite mellan excelark och e-postmeddelanden. Kom bara ihåg att alltid ha med laddaren i väskan.

Karakter
HP OMEN Transcend Laptop 14
Premium

Home tycker

Tunn, lätt och läcker, fin skärm, bra prestanda Medelmåttigt batteri

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Rulla till toppen