Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)

En uppskattad uppdatering av PlayStation 5

Den nya, mindre PlayStation 5 är redo att ta över efter den första, gigantiska PS5. Lyckligtvis riskerar inte den nya exteriören att förstöra det vinnande receptet.

Av / 2024-03-25 - 14:19
PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)
Lasse Torp Hansen

PlayStation 5 är redo att fasas ut till förmån för den nya ”Slim”-versionen av konsolen, som kommer att vara den enda PlayStation-modellen på hyllorna. Slim är inte längre en officiell beteckning från Sony, men namnet har hängt kvar och flera av de stora återförsäljarna använder fortfarande namnet i sin marknadsföring. Det gör det onekligen lättare att skilja mellan modellerna, så vi håller fast vid smeknamnet även här.

PlayStation 5 Slim har samma kompetenta interiör som originalet, men i en ny och ca 30 % mindre storlek. Den kan fortfarande köpas med eller utan hårddisk. Här testar vi versionen med. Vikten på denna modell har krympt från 4,5 kilo till 3,2 kilo.

Systemet fick 5 välförtjänta stjärnor redan 2020 och imponerade med ray tracing, en innovativ ny handkontroll och möjligheten att köra spel i upp till 8K. Tillsammans med sin Xbox-konkurrent cementerade PlayStation 5 att det inte var så långt från konsoler till gamingdatorer som man kanske kan tro. Särskilt med tanke på priset.

PS5_Slim_2 PS5_Slim_1
<
>
Designförändringarna är subtila, men storleksskillnaden är betydande! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Designen

Men PS5 var gigantisk! Den var inte bara stor, utan designen var djärv och omisskännlig. Den kunde inte gömmas undan, till skillnad från det grå, fyrkantiga alternativet från Microsoft.

Även om PS5 Slim inte bara är en nerskalad version av den gamla modellen, är designfilosofin densamma. Det finns några detaljer här och där som gör det lätt att känna igen skillnaden mellan den nya och den gamla versionen. Praktiskt om du planerar att köpa din PlayStation begagnad. Chassit är delat och den övre delen är nu av glansig plast i stället för matt. Om du inte gillar den vita ytan kan du fortfarande köpa ett färgglatt alternativ från Sony.

Alla tidigare generationer av PlayStations har slimmats under sin livstid, och förutom att vara fysiskt mindre är den slimmade modellen också en chans att fixa till några dåliga lösningar.

Playstation 5 slim anmeldelse
Installationen av diskenheten är praktiskt taget plug-and-play. Efter att du har registrerat enheten online, förstås. (Foto: Sony PR)

Löstagbar diskenhet

Först och främst har hårddisken med den inbyggda UHD Blu-ray-spelaren nu blivit löstagbar. Detta innebär att det inte finns någon verklig skillnad mellan disk- och digitalversionerna av PS5 Slim, förutom priset. Om man vill använda fysiska spel kan man helt enkelt ansluta hårddisken direkt på sidan av maskinen.

Om man behöver köpa diskenheten kostar den cirka 1 800 kronor. En PS5 Slim Digital Edition kostar 6 490 kronor, vilket innebär att du sparar cirka 1 100 kronor genom att köpa din PS5 med diskenheten förinstallerad.

Diskenheten måste registreras online på din PlayStation, så om du köper skivversionen för att du bor i en stuga utan Wi-Fi måste du låna någons uppkoppling innan du kan spela.

PS5 Slim har också 1 TB lagringsutrymme i stället för 825 GB. Praktiskt, eftersom moderna spel lätt kan ta upp över 100 GB. Om utrymmet inte räcker till är det som tur är relativt enkelt att installera en kompatibel M.2 SSD-disk.

ps5 slim test playstation 5 slim anmeldelse
Fötterna hjälper till att hålla PS5 Slim stabil, men är inte absolut nödvändiga. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Stativ kostar extra

En nackdel är att det praktiska stativet som gör att du kan placera din PlayStation upprätt inte längre ingår. Små fötter medföljer för horisontellt läge, men om du vill ställa den upprätt måste du köpa Sonys dedikerade stativ. Visst, din PlayStation 5 Slim kan enkelt stå upp på egen hand utan ett stativ, men stativet ska ge bättre kylning.

Anslutningsmöjligheterna har ändrats lite grann. Framför allt finns det inte längre någon USB-A-port på konsolens framsida, utan i stället en sekundär USB-C-port. På baksidan hittar du fortfarande två USB-A-ingångar. Knappen som matar ut din skiva har flyttats till sidan, så att den nu sitter på den löstagbara enheten.

playstation 5 slim test
Den har blivit mer kompakt, men den speciella formen slipper du inte. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Räds inte, den spelar som den ska

På prestandasidan har PS5 inte förändrats sedan vi testade den senast. Innanmätet är detsamma och det verkar inte vara några problem med kylningen, trots att systemet har blivit mer kompakt.

Maskinen har en tendens att göra lite oroande ljud när man öppnar ett spel eller laddar ner en uppdatering, men det går snabbt tillbaka till att vara praktiskt taget ljudlöst. Detta gäller även när man spelar nyare, tunga spel som God of War Ragnarok och Cyberpunk 2077. Systemet verkar inte pressat av de strukturella förändringarna och känns vältestat. Testet gav ingen anledning att tro att det finns några prestandautmaningar jämfört med den ursprungliga PS5. Det är imponerande med tanke på hur mycket mindre den har blivit.

Slutsats

PlayStation 5 Slim är en välkommen uppdatering av den gamla PS5. Extra lagringsutrymme och en smartare diskenhet är förnuftig framtidssäkring. Vissa kanske inte bryr sig om att den är mindre, men för andra är det en enorm fördel. Det var praktiskt taget omöjligt att gömma undan den ursprungliga PS5 i en låda eller bakom en TV. Så är det inte längre, vilket är särskilt bra för tonårsrum och studentrum med begränsat utrymme.

Med den nya modellen är PlayStation 5 ett ännu enklare val, och det gör inget att den ursprungliga PS5 håller på att fasas ut.

Karakter
PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)
High End

Home tycker

Den berömda och gigantiska PlayStation 5 är inte längre gigantisk. Skivenheten är löstagbar och kan installeras på den digitala versionen i efterhand. Du får 175 gigabyte mer lagringsutrymme än i den utgående modellen. Stativet ingår inte längre.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen