TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Razer Blade 14 (RZ09-0370)

Vass som ett rakblad

Med kraften hos en gaming-PC i fullstorlek är Razer Blade 14 den häftigaste bärbara 14-tumsdatorn du kan hitta just nu!

forfatter
Publicerad 2021-09-26 - 06:00
Karakter
Razer Blade 14 (RZ09-0370)
L&B tycker
Blixtsnabb processor och grafikkort i tungviktsklassen. I en liten bärbar dator!
Det kostar pengar att vara med i tungviktsklassen. Men när det gäller prestanda är det billigt.
 • Processor: 3,3 GHz AMD Ryzen 9 5900HK octacore (16 trådar)
 • Skärm: 14-tums QHD (2560 x 1440) IPS, 165 Hz
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Hårddisk: 1 TB SSD
 • Grafik: Nvidia RTX 3080 med 8 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Mått/vikt: 32,0 x 1,7 x 22,0 cm/1,8 kg
 • Anslutning: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C (med DisplayPort), 2 x USB-A, HDMI 2.1, 3,5-mm minijack (ljud), HD-webbkamera
 • Webb: razer.com
 • Geekbench 5: 7 393 multicore, 1 428 singlecore
 • PCMark 10: 6 922
 • 3DMark Time Spy: 10 069
 • 3DMark Fire Strike: 22 251
 • 3DMark Night Raid: 37 054
 • Cinebench R15: 116 fps/2000 cb
 • HDTach: 1 372 MB/s
 • Batteritest: 2:53
Riktpris: 32 500Pr. 2021-09-26 Produktsida

Namnet Razer Blade är långt ifrån nytt. Det har faktiskt hängt med sedan starten för Razer 2012. Och sedan Razer Blade Stealth, som vi såg första gången på CES-mässan 2016, har serien stått för ultralätta gaming-laptops i (ursäkta!) knivskarp design.

Den senaste inkarnationen av Razer Blade 14 är naturligtvis fylld med uppgraderad teknik. Och där de ursprungliga modellerna krävde en extern grafikaccelerator via en Thunderbolt-navelsträng för att få snabb grafik så har Razer lyckats klämma in ett Nvidia GeForce RTX 3080-grafikkort i det här eleganta ultrabook-fodralet.

Razer Blade 14 är en speldator, men det skyltar den inte med i onödan. Hade det inte varit för den upplysta ormloggan i locket så kunde kunde den kantiga, svarta bärbara datorn ha glidit in obemärkt i raderna av kantiga, svarta ThinkPads runt konferensbordet.

Även om det handlar om en gaming-dator så har Razer uppenbarligen ett gott öga till kreativa proffs. (Foto: Razer)

Som man förväntar sig av en lyx-laptop är skalet fräst ur ett stycke aluminium och allting känns superstabilt och elegant, så Razer kommer förmodligen att sälja lika många Blade 14 till kreativa proffs som till gamers. Det är också anmärkningsvärt att bland produktbilderna från Razer finns det inte en enda där man ser ett spel på skärmen.

Skärmen i 16:9-format fyller bredden väl. Den är inte lika färgrik och ljusstark som till exempel Asus ProArt StudioBook. Här handlar det nämligen mer om hastighet. En uppdateringsfrekvens på 165 Hz är fullt tillräcklig för spel på seriös nivå. Speciellt med tanke på att upplösningen är QHD (2560 x 1440 pixlar) – och inte Full HD, som de flesta bärbara 14-tumsdatorer (och de flesta gaming-maskiner) fortfarande får nöja sig med.

Razer ska ha beröm för tangentbordet, som känns lite mer exakt och stramt än vad vi ser på de allra flesta bärbara datorer – även de dyraste. Man får dock leva med att de yttersta tangenterna är lite smalare än optimalt. Men det är priset vi får betala för att vi i Norden har fler tecken i alfabetet än på den amerikanska marknaden, där de flesta maskiner säljs.

 

”Hade det inte varit för den upplysta ormloggan i locket så kunde kunde den kantiga, svarta bärbara datorn ha glidit in obemärkt i raderna av kantiga, svarta ThinkPads runt konferensbordet.”

 

Hårdvara och benchmarks

Hjärtat i Razer Blade 14 är en AMD Ryzen 9 5900HK. Det är en 3,3 GHz-processor med 8 kärnor och 16 trådar. Ryzen 9-processorerna har imponerat på oss flera gånger, eftersom de ger nästan lika mycket datorkraft som Intels motsvarande Core i9-processorer – men är billigare.

Razer Blade 14 green desk
Med en AMD Ryzen 9-processorn och Nvidia GeForce RTX 3080-grafik får man full kraft till de tyngsta spelen. (Foto: Razer)

Som nämnts är grafikkortet Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 GB videominne. Vilket är det snabbaste man kan hitta i dag på en bärbar dator, eftersom det ännu kraftfullare GeForce RTX 3090 inte finns i en bärbar version.

Med så mycket processorkraft är det en smula förvånande att det bara finns 16 GB RAM monterat i Blade 14. Lagringsutrymmet är 1 TB SSD.

Det finns precis de in- och utgångar som behövs: Två USB-C-portar och två gammaldags USB-A-portar för möss, tangentbord och externa hårddiskar. Och en HDMI-utgång (stöder 120 Hz i 4K-upplösning). Ska det gå snabbt så kan man koppla in en DisplayPort-bildskärm via USB-C-porten.

GeekBench-processortestet får inte Ryzen 9-processorn på något sätt att börja svettas. 7 393 i multicore och 1428 i singlecore placerar Blade 14 på topp 10-listan. 6 922 poäng i PCMark 10-testet är också utmärkt.

Man köper inte en speldator bara för att göra hushållsbudgetar i Excel. 3D-grafiktestet 3DMark TimeSpy slutar på 10 069, medan det äldre Fire Strike-testet slutar på 22 251. Det är bättre än de allra flesta bärbara datorer. Men det är – inte så konstigt – också i klass med andra maskiner som har GeForce RTX 3080-grafik.

Batteritestet går lite bättre än väntat. Strax under tre timmar är långt ifrån något hastighetsrekord. Men många större bärbara gaming-datorer dukar under efter halva tiden. Och det betyder att man kan lägga ner Razer Blade 14 i väskan och använda den som en arbets- eller studiedator utan att behöva ta med sig laddaren jämt.

Razer Blade 14 bag
Behövs det datorkraft och framför allt grafiska muskler som kan tas med vart som helst så är det svårt att komma på någon direkt konkurrent. (Foto: Razer)

Mest muskler på minst plats

Razer Blade 14 är inte den enda datorn som riktar in sig på köpare som behöver snabb grafik – och har rätt sorts plånbok. Asus ROG Flow 13 är ännu mindre och lättare, och den har 4K-skärmupplösning. Fast då krävs en extern ”sidovagn” till grafikkortet. Ska GeForce RTX 3080-grafikkortet sitta på insidan så finns alternativen i 16 eller 17 tum.

Slutsats: Razer Blade 14

Razer Blade 14 är en charmig liten bärbar krabat. Under dess diskreta yttre döljer sig krafter som är oöverträffade i den storleken. Om du behöver datorkraft och framför allt grafiska muskler som kan tas med vart som helst, så är det svårt att komma på någon direkt konkurrent. Det kostar att vara med i den här klassen, men med tanke på prestanda känns inte priset orimligt på något sätt.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Fick ni igång belysning på fn-knapparna? Mina lyser inte upp dessa och är sjukt irriterande när det är mörkt och jag inte kan se var volym ner eller upp osv är!

Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend