Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Acer Predator Helios 700 (NH.Q4YED.011)

Gaming med drag

Acer Predator Helios 700 är en uppvisning i överflöd. Och det utdragbara tangentbordet är inte bara en gimmick utan ett genidrag.

Skrivet av / 2019-12-25 - 14:27
Acer Predator Helios 700 (NH.Q4YED.011)
John Hvidlykke

När det gäller gaming får man lov att vara lite prålig. Och om det kan bli överdrivet och alldeles för mycket, så desto bättre. En sådan dator är Acer Predator Helios 700.

Vid första anblicken ser maskinen ut som en ”vanlig” gaming-laptop i den tunga klassen. Skalet är kantigt och vinklarna är skarpa. Tangentbordet är upplyst i regnbågens alla färger och varje tangent kan ha sitt eget färgschema. Precis som vi är vana vid i dyrare datorer.

Kanten runt skärmen är förhållandevis bred och själva skärmen är ganska tjock. Återigen är det inget ovanligt i den här klassen. Det handlar om prestanda och tålighet, inte om att spara ett par gram eller millimeter. Predator Helios 700 är en stor dator, gott och väl fyra centimeter tjock och nästan fem kilo tung.

Två genidrag i ett

Men känslan av standard tar abrupt slut när tangentbordet dras ut! Hela överdelen på datorn kan skjutas 10 centimeter. Förutom att det ser ut coolt ut (och det utlöser naturligtvis ännu mer ljus och en science fiction-liknande ljudeffekt) har det två geniala fördelar: arbetsställningen vid tangentbordet blir mycket bekvämare och det blir utrymme för kylning.

Kylning är det absolut största problemet för bärbara gaming-datorer. Toppklass-grafikkort som Nvidia GeForce RTX 2080 avger hundratals watt värme som ska ledas bort från det kompakta höljet. Genom att dra fram tangentbordet får de starka fläktarnas luftintag fri tillgång på luft. Predator Helios 700 fungerar även när tangentbordet är indraget, men då minskar processoreffekten.

Hela ovansidan av datorn går att dra ut 10 cm. Det ser inte bara coolt ut utan har två andra fördelar också: arbetsställningen blir mycket bättre och kylningen får mer utrymme. Foto: Acer

Billig, på sitt sätt …

Kostnad är ett tänjbart begrep när vi befinner oss i den högsta klassen. Att kalla Helios 700 för billig vore absurt, för den kostar så mycket att de flesta varken kan eller vill betala sådana summor. Å andra sidan är priset bara lite drygt hälften av prestige-modellen Predator Triton 900, som dessutom är lite långsammare! Båda två använder samma utmärkta Intel Core i9-9980HK-processor och RTX 2080-grafikkort. Helios 700 har visserligen inte den vändbara 4K-skärmen, men den är ändå irrelevant när man spelar. I stället får man en stor och färgrik Full HD-skärm med 144 Hz uppdateringshastighet och G-sync.

Lagringskapacitet och RAM är också precis som det ska: 32 GB RAM och 1 TB SSD är vad man kan förvänta sig i den här prisklassen. Och återigen matchar Predator Helio 700 sin storebror Triton 900 på allt annat än priset.

Tangentbordet lyser i regnbågens alla färger, varje tangent kan till och med ha sin egen färg. Precis som vi är vana vid i mer exklusiva datorer. Foto: Acer

Förstklassig gaming

Att spela på Acer Predator Helios 700 är en lyxig upplevelse på alla sätt och vis. Jag brukar föredra externa tangentbord till gaming. Men det utdragbara tangentbordet på Helios 700 kommer väldigt nära. I utdraget läge är avståndet till skärmen perfekt.

Med fri tillgång till fläktarna hörs inte kylningen på något sätt när grafikkortet väl sätter igång. Och det arbetar inte förgäves. Oavsett hur snabbt du slänger dig runt hörnen i Apex Legends finns ingen antydan till hackningar och eller screen tearing på 144 Hz-skärmen. Det gäller även när grafiken ställs in på max.

Benchmarks

Med en nionde generationens 2,4 GHz Intel Core i9-9980HK (en sådan har åtta kärnor och sexton trådar) finns alla förutsättningar för seriösa hastigheter. En GeekBench 5-poäng på 8104 (multicore) och 1252 (singlecore) är sämre än det låter eftersom GeekBench har ändrat sin skala. Med gamla GeekBench 4 är resultatet rekordhöga 29 736 (multicore) och 5 714 (singlecore).

3DMark-grafiktestet säger samma sak. TimeSpy-testet slutar på 10 807 poäng och FireStrike på 23 243. Det är också rekord, men inte våldsamt mycket mer än andra datorer med Nvidia GeForce RTX 2080 som vi har testat.

Att göra batteritest med bärbara gaming-datorer är snabbt överstökat Efter 1 timme och 38 minuter var batteriet tomt. Det är varken särskilt mycket värre eller bättre än liknande maskiner. Så den kraftiga 300 W-nätdelen måste med i väskan. Det går inte att undvika.

Även om jag är imponerad av Predator Helios 700 så finns det naturligtvis konkurrenter i prisklassen. Både MSi GS75 Stealth och Asus ROG Zephyrus har likadant grafikkort, men ”bara” Core i7-processor och är därför inte riktigt lika blixtsnabba. Å andra sidan väger de bara hälften så mycket och är tunna och lätta nog för att användas som vanliga bärbara datorer.

Helios 700 är en stor dator: drygt fyra centimeter tjock och nästan fem centimeter tung. Foto: Acer

Slutsats

Acer Predator Helios 700 kostar så vansinnigt mycket pengar att det inte är många som har råd att ens fundera på den. Och den är så stor och tung att den bara kommer att släpas med när det är seriös gaming på gång. Men det är ett öde som den delar med de flesta highend-spelmaskiner. Det som får Helios 700 att utmärka sig positivt är det geniala utdragbara tangentbordet som löser ergonomin på samma gång som den ger det bästa utrymmet för kylning jag har sett i någon laptop. Och utan att den blir dyrare än andra datorer i supertungviktsklassen. För detta förtjänar den våra varmaste rekommendationer.

Karakter
Acer Predator Helios 700 (NH.Q4YED.011)
High End

Home tycker

Den är snabb, skärmen är läcker. Och det utdragbara tangentbordet är ett columbi ägg. Den är stor, tung och dyr. Och bara lite snabbare än datorer som är häften så stora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen