annons

test:
Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)

Lamborghini-laptop

Låg och bred som en italiensk supersportbil – och lika opraktisk i morgontrafiken. Zephyrus är gjord för racing.

Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T)
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Bärbara speldatorer är en paradox. Laptopar ska vara lätta att ta med överallt men spelmaskiner behöver stora skärmar. Och kravet på låg vikt och volym kolliderar med behovet av kylning när flera hundra watt värme ska ledas bort från processor och grafikkort. Och på köpet ska alltihop kunna gå på batteri!

Asus ROG Zephyrus S GX701 måste vara de bärbara datorernas svar på Lamborghini-sportbilen: låg, bred och blixtrande snabb. Det är kolossalt opraktiskt för vardagliga uppgifter som att köra till bageriet (och bara glöm IKEA!), men på motorvägen är den kung!

Zephyrus-serien är Asus snygga och extra smala gaming-laptopar. Här har det inte snålats på något annat än vikt. 2,6 kg och en tjocklek på 1,9 cm är bra för en dator på hela 17,3 tum. ”Motorn” i sportmaskinen är ett GeForce RTX 2080-grafikkort. Det finns 16 GB RAM ombord och en SSD på 1 TB. Varför använda gammaldags fysiska hårddiskar när pengar inte är något problem?

För en dator som är så stor verkar Zephyrus S liten. Skärmen har bara en smal kant runt sig. På grund av kylningen är tangentbordet framknuffat ända till kanten och pekplattan sitter till höger. Sådant brukar betyda dålig ergonomi, men när datorn är så platt som här fungerar det. En tryckning på en knapp förvandlar pekplattan till ett numeriskt tangentbord. Och det är förmodligen så datorn kommer att användas den mesta tiden, eftersom det ändå krävs en riktig mus för gaming.

Zephyrus S GX701 måste vara de bärbara datorernas svar på Lamborghini-sportbilen: låg, bred och blixtrande snabb. Foto: Asus

Godis för proffs

Alla delar av PC:n är av mattsvart aluminium, bara avbrutet av en smal kopparkant runt topplattan. Det ser faktiskt riktigt elegant ut, på ett mer diskret och moget sätt än vi är vana vid i speldatorer. Men kanske har Asus insett att kunder som kan hosta upp fyrtiotusen för en dator har passerat den vildaste ungdomen.

Det kan också göra Zephyrus acceptabel för grafiska proffs som kan utnyttja den galna datorkraften i grafikprocessorn för att accelerera beräkningarna i Photoshop och Premiere. De kommer säkert också att uppskatta skärmen, som är både Pantone-godkänd och 100 % sRGB-kompatibel. Det innebär att maskinen faktiskt kan användas för att utföra färgkorrekt, professionellt grafiskt arbete.

Upplösningen på den stora 17-tumsskärmen imponerar inte. Men FHD (1920 x 1800) är fortfarande standard inom gaming. Här handlar allt om hastighet. Och det levererar den till fullo. 144 Hz uppdateringsfrekvens och 3 ms responstid räcker för alla utom de mest avancerade spelarna. Och ska det gå ännu snabbare så blir det på en separat skärm.

annons

Till skillnad från nästan alla andra datorer finns det inte någon webbkamera inbyggd i skärmen. Det är priset för att skärmkanten ska göras så smal som möjligt. I stället får man köpa en extern kamera.

annons

Tangentbordet tjänar sitt syfte fint. Det är så snabbt och exakt som man kan förvänta sig av ett membrantangentbord. Och bara galningar försöker sätta mekaniska tangenter på en bärbar dator!

En cool detalj är att datorns bottenplatta sänker sig ett par millimeter när locket öppnas – vilket ger extra ventilation till kylsystemet inuti.

Kräver plats

Asus ROG Zephyrus S är en av upplevelserna som gör det till ett kul levebröd att testa hemelektronik. Läckerhetskänslan när man öppnar det stora svarta locket och sätter igång maskinen, fullt medveten om att det inte finns något spel som på allvar kan utmana den, gör den värd alla pengar. Men låt bli att göra det på ett överfullt pendlingståg. Den tar så mycket plats på det gemensamma bordet att den drar till sig missbelåtna blickar från både bordsgrannen och passageraren framför. Och det går inte att klämma fast datorn i knät.

Ska det spelas seriöst så krävs det dessutom ändå plats för en mus – och 230 volt för laddning.

annons
Läckerhetskänslan kan man (nästan) dö för. Fast det behöver du inte. Det räcker med att sälja ena njuren. Foto: Asus

Benchmarks

Processorn är en åttonde generationen Intel Core i7-8750U med 6 kärnor och 12 trådar. Just nu är den det populäraste valet för bärbara highend-datorer. GeekBench-processortestet säger 20 392 i multicore och 4 913 i singlecore. Kontorstestet PC Mark 10 slutar på 5 326 poäng. Ingen av siffrorna är något rekord, men vi befinner oss i marknadens absolut bästa ände.

Men den stora attraktionen är GeForce RTX 2080-grafikprocessorns 3D-prestanda, där slås rekord i både TimeSpy-testet (7 987) och det äldre FireStrike-testet (18 158). Resultaten är inte hästlängder före konkurrenterna från Acer och MSi, men det verkar som om Asus har lyckats pressa ut några procent högre prestanda ut GPU:n.

Men man får ingenting gratis. Batteritestet var snabbt avklarat, det tog faktiskt under en och en halv timmes intensiv simulering av kontorsprogram innan strömmen tog slut. Det kommer inte som någon överraskning: stora skärmar och kraftfull grafik kostar effekt. Så du måste reservera plats för laddaren i väskan.

Slutsats

Att arbeta med Asus ROG Zephyrus S är en exklusiv upplevelse i alla avseenden. Både lyxig och krävande på samma gång. Om du vill ha högsta möjliga prestanda i bärbart format och är villig att betala vad det kostar så kan det knappast göras bättre just nu. Datorn är blixtsnabb med 3D-spel och skärmen är fantastisk. Det är inte en dator som du lite nonchalant slänger ner i väskan för att ha på en hel dags möten. Men lägg upp den på spelbordet (och kom ihåg strömförsörjningen) så är du boss på LAN-partyt.

 • Processor: 2,2 GHz Intel Core i7-8750U (hexacore, 12 trådar)
 • Skärm: 17-tums Full HD (1920 x 1080), 144 Hz/3 med G-sync
 • Minne: 16 GB RAM
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 2080 med 8 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Hårddisk: 1 TB SSD
 • Mått/vikt: 39,9 x 1,9 x 27,2 cm/2,6 kg
 • Funktioner: WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0, HDMI, 2 x USB-C (1 med DisplayPort 1.4), 3 x USB 3.1, 3,5 mm-ljud
 • Webb: asus.com
Pris: 40000 kr
PlusDu hittar ingen tunn bärbar dator med snabbare 3D-grafik just nu. Den fina 17-tumsskärmen är både snabb och har korrekta färger.
MinusExtrema prestanda och elegant yttre har sitt pris. Och det är högt! Batteritiden är kort.
Asus ROG Zephyrus S (GX701-EV020T) produktsida
GeekBench: 20 392 multi, 4 913 single GeekBench OpenCL: 249 557 PC Mark 10: 5 326 3DMark TimeSpy: 7 987 3DMark Fire Strike: 18 158 CineBench R15: 106,6 fps / 1090 cb HD Tach: 835 MB/s Batteritest: 1:28
 • GeekBench: 20 392 multi, 4 913 single GeekBench OpenCL: 249 557 PC Mark 10: 5 326 3DMark TimeSpy: 7 987 3DMark Fire Strike: 18 158 CineBench R15: 106,6 fps / 1090 cb HD Tach: 835 MB/s Batteritest: 1:28
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Apple MacBook Pro (2019) 16”

  Apple MacBook Pro (2019) 16”

  46 000
  Comeback för MacBook Pro
  Apple har lyssnat på kunderna och levererat en laptop utan tidigare irriterande missar.
  Acer Nitro 7 (NH.Q5HED.025)

  Acer Nitro 7 (NH.Q5HED.025)

  16 000
  En PC för både lek och allvar
  Acer försöker sitta på två stolar samtidigt – och lyckas faktiskt utan att hamna mittemellan.
  Uppkopplad hälsa

  Uppkopplad hälsa

  Prylarna som gör dig friskare och piggare
  Smarta hälsoprodukter hjälper både dig och doktorn att hålla dig frisk.
  Beurer PO 60

  Beurer PO 60

  1 000
  Proffsig syremätning
  För de som behöver det är det praktiskt att kunna mäta blodets syresättning hemma.
  Apple Watch Series 5

  Apple Watch Series 5

  5 000
  Apple Watch med unika hälsofunktioner
  En av de få hälsoapparaterna som faktiskt aktivt kan rädda livet på dig.
  Withings BPM Core

  Withings BPM Core

  2 800
  Blodtycksmätare deluxe
  Den mest omfattande blodtrycksmätaren håller även koll på hjärthälsan.
  Withings Sleep

  Withings Sleep

  1 200
  Hur sover du egentligen?
  Håller inte bara koll på hur du sover utan även varför du inte vaknar utvilad.
  Nest Protect

  Nest Protect

  1 400
  Framtidens brandvarnare
  Äntligen en brandvarnare som skänker lugn istället för att skapa irritation.
  Beurer BF 950

  Beurer BF 950

  1 000
  Uppkopplad supervåg
  Håll inte bara koll på kroppsvikten utan även vad det är som väger.
  BACtrack C6

  BACtrack C6

  700
  Håll koll på promillen
  En smidig alkomätare i fickan kan rädda både körkortet och livet.
  Beurer FT 95

  Beurer FT 95

  700
  Smidigaste febermätningen
  Har du en gång testat en modern termometer kommer du aldrig vilja gå tillbaka.
  Microsoft Surface Laptop 3

  Microsoft Surface Laptop 3

  18 800
  Microsofts nya bärbara 15-tummare har pumpats upp en del
  Microsoft Surface Laptop 3 har kommit i en ny 15-tumsversion med AMD-processor. En spännande nyhet som tyvärr inte riktigt lever upp till hela sin potential.
  Apple Watch Series 5

  Apple Watch Series 5

  6 700
  Apple Watch är marknadens bästa smartklocka. Igen.
  Apple Watch Series 5 har små men viktiga förbättringar mot förra årets modell.
  Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

  Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

  28 000
  Super-laptop med två skärmar
  Om en superläcker skärm är bra så måste två vara ännu bättre. ZenBook Pro Duo är fräscht nytänkande.
  Ring Door View Cam

  Ring Door View Cam

  2 000
  Videoringklocka för lägenheter
  Genom att ersätta titthålet snarare än ringklockan slipper man göra åverkan på dörrkarmen.
  Clash of the Titans

  Clash of the Titans

  Gaming-tvekamp: Clash of the Titans
  Titan och Triton brakar ihop i en tvekamp om titeln som den starkaste lyx-speldatorn.