Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Duell: Steam Deck mot Nintendo Switch OLED

Förlorar Nintendo Switch sin plats på tronen?

Två handhållna konsoler borde i stort sett kunna samma saker. Men Steam Deck och Nintendo Switch OLED är så olika att du kommer att hata en av dem.

Av / 2023-04-21 - 09:12
Steam Deck mot Nintendo Switch OLED
Lasse Torp Hansen

Produkter i detta test

Nintendo har definierat marknaden för handhållna spel med Switch, och av goda skäl. Den senaste modellen har fått en OLED-skärm, men annars är det fortfarande samma charmiga konsol som har sålt över 120 miljoner exemplar sedan 2017.

Steam tror tydligen inte att de kan förbättra Nintendos lösningar, så de har bestämt sig för att göra en handhållen lösning som är mer PC än en konsol. Steam Deck har en helt annan filosofi än Switch, och den tilltalar en HELT annan publik.

Design och ergonomi

Behöver du en allt-i-allo eller en specialist?

Vid första anblicken ser båda konsolerna ut som en 7-tums pekskärm med kontroller på sidorna. I verkligheten är Nintendo Switch OLED mycket mer av en transformer som har dolda fiffiga lösningar bakom varje hörn. Den har en bred fot så att skärmen kan stå av sig själv, och naturligtvis den medföljande dockan som ansluts till din TV och gör det extremt enkelt att få innehållet från din Switch OLED på skärmen.

Det finns nästan ingenstans där du inte kan få ut det mesta av den. När du tar av sidokontrollerna kan du antingen sätta dem på en bekvämare adapter eller använda dem individuellt. De små kontrollerna avslöjar extra knappar när du tar av dem, vilket innebär att du kan använda dem på en lång tågresa. De har till och med en inbyggd accelerometer och gyroskop, så att du kan använda dem som ratt i Mario Kart och styra genom att vrida själva styrenheten. Ganska kul!

Steam Deck vs Nintendo Switch OLED
Även om skärmen har samma storlek är Switch mer kompakt på alla ledder. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Steam Deck är lite mer what you see is what you get. Det är en bildskärm med kontroller fastsatta på sidan. Och de kan inte tas av. Du får en skyddspåse vid köpet, men annars får du ta fram plånboken om du vill ha dockningsstationer och smarta kontroller. Valve har designat en docka som kan sitta mellan din Steam Deck och din TV eller PC-skärm. Den kostar bara 745 kronor extra, men som plåster på såret får du lite extra kraft ur maskinen när den ansluts till dockningsstationen. Hela vägen upp till 4K/60Hz eller 1 440p/120Hz på din anslutna skärm. En Switch i sin medföljande dock måste nöja sig med 1 080p/60 Hz.

Där Switch är flexibel förlitar sig Steam Deck starkt på den handhållna upplevelsen. Det betyder knappar på toppnivå och haptisk feedback. En bra kontroller försvinner i ens händer och man tänker knappt på dess närvaro. Det är något Switch aldrig har kunnat skryta med.

Båda maskinerna är domineras av plast, vilket hjälper till med vikt och pris. Med Switch har du också valet av några poppiga färger, vilket tyvärr inte är fallet för den stora, grå Steam Deck.

Spelfilosofi

Är fysiska spel bättre än online? Kanske tycker du att det är orättvist att man inte kan spela samma spel på flera konsoler utan att behöva köpa det igen? Många menar att det är fel att man måste betala för att spela online. Båda företagen har haft dessa överväganden och de har valt helt olika lösningar.

Med Steam Deck kan du fortsätta spela de titlar du redan äger på Steam, eller köpa fler från deras gigantiska butik. Att spela online är naturligtvis gratis. Hos Nintendo måste du gå ut och köpa spel som bara fungerar på Switch, men du kan köpa dem begagnade eller byta med dina vänner. Det är fördelen med spel som måste fysiskt stoppas i maskinen. Om du vill spela mot andra online kostar det extra, men Nintendo har revolutionerat upplevelsen av att spela med andra i hemmet. Vilken filosofi som fungerar bäst beror mycket på vem du spelar med, vad du spelar och hur du spelar.

Frihet eller en säker miljö?

Steam Deck erbjuder den största överraskningen när det gäller operativsystemet. Det är nämligen helt öppet. Du kan i teorin installera vilket system du vill. Direkt ut kartongen får du ett skräddarsytt Steam OS. Du kan också få en helt traditionell startskärm, som du har på en dator. Om det tilltalar dig beror mycket på din nördnivå.

Det finns inga gränser för utvecklingsmöjligheterna, men det kan också vara oöverskådligt. Dessutom är öppna system och datorer inte utan brister, vilket du bör vara medveten om med Steam Deck.

Nintendo väljer det mer Apple-liknande tillvägagångssättet, där du har ett intuitivt, slutet operativsystem som guidar dig genom det mesta. Färre fel, men också låst. De har å andra sidan utarbetat en ocean av kreativa lösningar och olika sätt att använda konsolen. Du kan också njuta av de nostalgiska gameboy-ljud som Nintendo har implementerat överallt i Switch. Att navigera i inställningarna är en resa genom barndomen.

Switch og Steam Deck skærm
Skillnaden är inte enorm, men Steam Decks skärm har den bästa bilden och känns djupare och mer detaljerad. Du har också mer kontroll över dina egna grafikinställningar än du har på Switch OLED. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Prestanda

Switch har alltid överraskat med hur mycket prestanda man kan pressa ur den. Originalet är några år gammal, men Nintendo verkar tillräckligt självsäkra för att bara uppgradera skärmen på sin senaste modell. Kommer det att räcka för att hålla konsolen relevant de närmaste åren? Vi får se.

Steam Deck har prestanda i ryggmärgen, och det verkar vara ett område där de kommer att imponera nu och i framtiden. Batteriet är utbytbart och insidan levererar kraft på nivå med en PlayStation 4, vilket Switch inte kommer i närheten av. Men det räcker inte att vara en bra sprinter, de stora musklerna måste fortfarande fungera tillsammans med mycket öppen programvara och spel som inte är utvecklade för maskinen. Är en hållbar konsol bättre än en oförutsägbar speldator?

Gadgets och funktioner

Både Switch och Deck har testats med 64 gigabyte inbyggd lagring, som kan byggas ut med ett microSD-kort. Skärmstorleken är också 7 tum på båda, men upplösningen är något bättre på Deck (1 280 x 800 mot 1 280 x 720). Switch OLED använder samma inre som den gamla versionen, medan Deck använder en nyare och kraftfullare CPU och GPU, vilket är en av dess främsta fördelar. 16 gigabyte RAM är också bättre än de 4 gigabyte du får med Switch. Lyckligtvis har båda maskinerna fortfarande en klassisk 3,5 mm hörlursingång, och dina öronproppar kan också anslutas.

Enligt tillverkarna bör du kunna pressa ut 9 timmars speltid ur Switch och 8 timmar ur Steam Decks (utbytbara) batteri. Din batteritid på Steam Deck är dock mycket beroende av dina grafikinställningar, så det kan vara svårt att förutse.

Båda kan naturligtvis användas med extern ström eller powerbank, vilket ger båda lite extra kraft.

Steam Deck og Switch
Om du föredrar den symmetriska eller asymmetriska layouten av knapparna har med tiden blivit en fråga om religion. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Slutsats

Handhållet spelande är här för att stanna, och kategorin tas på större allvar än någonsin tidigare. Utvecklingen har kommit till ett vägskäl. Nintendo fortsätter att finslipa detaljerna på sin lekfulla konsol, som verkar göra allt och lite till. Steam Deck utmanar hela idén med en sluten konsol och vill hellre sälja dig framtidens handdator, som du kan skräddarsy framöver om du vill.

En maskins kryptonit är styrkan hos den andra. Den ena är mycket genomtänkt, medan den andra ger dig mycket att tänka på. Vilken väljer du?

Produkter i detta test

Nintendo Switch OLED

Åldrats som bra vin eller gammalt vin i nya flaskor?

Den nya Nintendo Switch OLED är utmärkt för spelaren på språng, och den bygger vidare på det älskade Switch-receptet. Men var försiktig, liksom kryptonit kan det också vara en svaghet.

Den charmar med sin lekfulla design och kreativa lösningar, till exempel de löstagbara kontrollerna. Det är en glädje att använda hemma, och skärmen imponerar när du är på språng. Analoga spel gör det enkelt att köpa begagnat eller prova sina vänners. De exklusiva Nintendo-spelen är nästan skäl nog att köpa den.
Extra avgift för onlinespel är ett oskick. För skjutspel är knapparna och svarstiden inte på en nivå där man glömmer konsolen och låter sig sugas in i spelet.
Läs hela testet

Steam Deck (64 GB eMMC)

Den gör mig galen – men jag kan inte lägga ifrån mig den!

Steam Deck vill slå ett slag för seriöst handhållet spelande. Och det betyder massor av prestanda, frustrerande fel och onekligen stor potential.

Otroligt kraftfull. Konsolen kan ge den mest underbara och uppslukande spelupplevelse där världen runt dig försvinner. Människorna bakom och stora onlinegemenskaper arbetar aktivt för att göra Steam Deck bättre och bättre. Systemet är öppet och kan behandlas som en dator, vilket ger dig många alternativ för att anpassa den om du vill spendera tid på det.
Den är fortfarande ett work in progress, och bara ett fåtal spel fungerar helt smärtfritt. I värsta fall är det regelbundna oförklarliga krascher som kräver mycket efterforskning och testning för att undvika. Det är inte en konsol som sköter sig själv. Det krävs mycket jobb för att få ut det bästa av den.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen