Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: The Shrimp

Bara det som behövs

Om du vill ha maximal minimalism, vad sägs om ett tangentbord som saknar två tredjedelar?

Av / 2023-05-24 - 12:46
The Shrimp
John Hvidlykke

Ett bra tangentbord är oumbärligt för spel. Men det är ont om plats på skrivbordet och det externa tangentbordet slåss med musen om utrymmet.

Därför ser vi allt fler kompakta gamin-tangentbord, många av dem i så kallade ”tenkeyless”-versioner. Alltså där de numeriska knapparna har tagits bort.

Men vi har aldrig sett något som The Shrimp!

Bara 25 tangenter

The Shrimp är speltangentbordens svar på det avsågade hagelgeväret. Man får bara den viktigaste och mest dödsbringande delen!

Minitangentbordet har bara 25 tangenter sammanlagt. Men de är å andra sidan stora och läckra. Och naturligtvis mekaniska – som alla anständiga gaming-tangentbord.

Tangenterna har samma profil som de klassiska Cherry-tangenterna och även som de ännu mer klassiska IBM-tangentborden. Men de är inte gjorda av någon av dem. Och så finns det alltså bara 25 stycken. Utöver dem finns två rattar, varav den ena justerar ljudet och den andra väljer mellan en serie ljusanimationer. För det finns givetvis individuell RGB-belysning i tangenterna. En extra liten knapp slår på och av ljudet.

Det finns två rattar som kan användas för att till exempel justera volymen och välja ljuseffekter (Foto: Nordic Game Supply)

The Shrimp är inte stort, men kommer garanterat inte att missas av någon. Tangentbordet finns i fyra iögonfallande färgvarianter som heter Vitello (blå/vit/grå), Bomber (gul/grön/orange/blå), Pinkey (rosa/rosa/orange) och Monokrom (svart/vit/grå). Det ingår också ett handledsstöd som matchar tangentbordets färg. En tygväska skyddar när du slänger tangentbordet i väskan för att ta med det till LAN-partyt.

Pink Black and white Black Cool
<
>
The Shrimp finns i fyra färgkombinationer. Till och med de monokroma är livliga! (Foto: Nordic Game Supply)

Perfekt för 3D-shooters

Att göra ett tangentbord med bara en tredjedel av tangenterna verkar till en början helt galet. Men eftersom de flesta 3D-skjutaspel styrs med W-A-S-D, plus ett fåtal andra för sådant som att öppna kartan (Tab) och hoppa (Space), är det faktiskt ganska vettigt. Counterstrike och Fortnite kan spelas direkt på The Shrimp. Och om du har tålamodet – och ett relativt begränsat spelbibliotek – kan du placera saknade funktioner för de andra tangenterna i spelets inställningar.

Tangenterna täcker de mest populära tangenterna i skjutspel. (Foto: Nordic Game Supply)

Andra spel är mindre lämpade för det avklippta tangentbordet. Stora MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena) som League Of Legends, som använder många tangenter, inklusive funktionstangenterna – som också saknas på The Shrimp – blir antingen omöjliga att styra eller kräver uppfinningsrikedom under installationen.

Och The Shrimp är inte heller lösningen om man vill skriva nästa generationsroman. Det är faktiskt lite synd att ha ett tangentbord av så fin mekanisk kvalitet som inte det går att skriva på.

Ett handledsstöd ingår (Foto: Nordic Game Supply).

Slutsats

The Shrimp är ett kul litet tangentbord som är lätt att ha med sig i väskan och kostar en hel del mindre än andra tangentbord av samma höga mekaniska kvalitet. Det finns en anledning till det, man får nämligen bara en tredjedel av tangenterna. Eller en fjärdedel om man jämför med fullständiga tangentbord med numeriska tangenter.

The Shrimp löser ett problem som inte alla har. Och det gör det på ett sätt som inte passar alla spelare. Men det är en fräsch idé. Och det lekfulla tangentbordet med de färgglada knapparna har så högt värde som konversationsstartare att det nästan motiverar priset på egen hand.

Karakter
The Shrimp
Premium

Home tycker

Hög mekanisk kvalitet. Tar ingen plats i väskan eller på skrivbordet. Om du bara använder WASD-tangenterna och makron så behöver du inte mer. De flesta stora spel använder resten av tangentbordet också. Man kan inte skriva på det.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen