Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Epoq tvättmaskin (ETL813W23)

Färgäkta, toppmatad & effektiv

Med det egna varumärket Epoq har Elgiganten lanserat en tvättmaskin på marknaden som kan konkurrera med de stora tillverkarna.

Av / 2024-04-10 - 17:41
Epoq tvättmaskin (ETL813W23)
Pernille Redder

En toppmatad tvättmaskin som också är en av de billigaste på marknaden? Det var med höjda ögonbryn som vi tog emot denna maskin, för hur mycket kan man egentligen förvänta sig av en sådan maskin?

Som det visar sig, ganska mycket. Epoq har lagt all kraft på effektiva tvättprogram, även med ångfunktion, och på att få plats med största möjliga trumma i det smala höljet. Maskinen kan hantera så mycket som åtta kilo tvätt åt gången, vilket är oöverträffat i sin klass.

För det här priset får du inte Wi-Fi, automatisk dosering, sensorer eller lampor i trumman. Men om dessa funktioner inte finns på din måste-ha-lista, läs vidare.

Tvättning

En tvättmaskin kan vara sofistikerad, men i slutändan är det bara en parameter som verkligen spelar roll: Tvättar den rent men ändå skonsamt?

Läs också Är det inte tvättdags snart? LG har skapat en vacker och avancerad tvättmaskin och torktumlare i ett med många smarta funktioner

Vi har testat Epoq tvättmaskin under testperioden med hela familjens tvätt. Vi har tvättat hemstickade ylletröjor på ylleprogrammet (det fungerade fint), massor av kläder, sängkläder och handdukar. Vi tvättade till och med en keps på snabbtvättprogrammet eftersom den hade fått lera på skärmen. Kepsen kom ut ur maskinen ren och utan att ändra form.
Men det stora testet. Testet över dem alla. Det var grillhandsken.

Alla kunde se att den smutsiga grillhandsken behövde tvättas i högsta möjliga temperatur och med massor av fläckborttagningsmedel, men vi bestämde oss för att slänga in den i tvättmaskinen tillsammans med en laddning sängkläder och tvätta den på sängkläderprogrammet, som förvånansvärt nog bara är 40 grader.

I slutet av tvätten hade maskinen fått bort nästan alla fläckar och levererat ett helt okej resultat. Det är godkänt.

Handsken till höger tvättades på Epoqs sängklädersprogram (40 grader) med vanligt tvättmedel och utan fläckborttagningsmedel. (Foto: Pernille Redder)

Enkel användning

Det är bara två saker som skulle göra det enklare att använda den här tvättmaskinen. Den första är panelen där man väljer program, justerar temperaturen och fördröjer starten.

Programväljaren är ett stort vred som piper när man bläddrar igenom de olika programmen. Det är verkligen enkelt, men tillverkaren har inte bekostat en svensk skylt med tvättprogrammen. Därför matchar inte programnamnen de program som finns i instruktionsboken. De flesta vänjer sig snabbt vid detta, men det hade varit en trevlig detalj att lösa.

Den andra saken är mer irriterande. Det är doseringen av tvättmedel och särskilt sköljmedel, som görs i små behållare på insidan av locket. Det är något med vinkeln och utformningen av behållarnas öppning som gör det nästan omöjligt att hälla i sköljmedlet utan att spilla så att en del av det träffar trumman. Efter fem tvättar har vi fortfarande inte riktigt lärt oss tekniken.

Ånga

En tvättmaskin med ångfunktion är inte längre en sällsynthet, men en tvättmaskin i denna prisklass med ångfunktion är mindre vanlig. Med ånga kan man försäkra sig om att bakterier och allergener avlägsnas från kläderna under tvätten.

Vi är dock besvikna över att upptäcka att Epoq tvättmaskin inte erbjuder möjligheten att enbart välja ångfunktionen. Om en tvättmaskin har ett separat ångprogram kan man använda det för att fräscha upp kläder som kanske inte behöver en full tvätt, utan bara att lukta och kännas lite fräschare. Epoq har inte den möjligheten, eftersom ånga bara kan väljas som ett tillägg till ett antal andra program.

Om du är på jakt efter en ny tvättmaskin med ångfunktion bör du kontrollera om ångfunktionen kan användas som ett fristående program.

Trumprogrammet rengör maskinen på 1 timme och 18 minuter. (Foto: Pernille Redder)

Rengöring av trumman

Hur ofta rengör du egentligen din tvättmaskin? Tillverkarna rekommenderar att vi gör det regelbundet för att skydda maskinen mot rost och slitage och därmed förlänga dess livslängd. Både ur ett ekonomiskt och klimatmässigt perspektiv är det ett råd som är värt att följa, men då gäller det att se till att man faktiskt gör det.

Epoq har gjort det enkelt med ett trumrengöringsprogram som inte kräver några speciella rengöringsmedel. Allt du behöver göra är att vrida programväljaren till Drum Clean och en timme och 18 minuter senare har du en tvättmaskin som är ren inuti. Det kan vem som helst klara av.

Slutsats

Vi förväntade oss inte att bli imponerade av den här lilla tvättmaskinen, men det blev vi. Den är effektiv, relativt tyst, har många program och tvättar rent.

Karakter
Epoq tvättmaskin (ETL813W23)
Basic

Home tycker

Stor kapacitet trots att den är 20 cm smalare än en vanlig tvättmaskin. Ångfunktionen kan inte användas utan tvättprogram.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Ljud & Bild
Rulla till toppen