Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: LG WashTower Compact

LG WashTower Compact gör tvättandet roligt

LG har skapat en vacker och avancerad tvättmaskin och torktumlare i ett med många smarta funktioner

Av / 2023-09-08 - 12:33
LG WashTower Compact
Pernille Redder

Det låter som en liten sak. Kanske till och med dumt. Men om din tvättmaskin och torktumlare står i källaren eller ännu längre bort från där du tillbringar den mesta av din tid, vet du förmodligen hur det är: Det är irriterande att gå ner för att tömma en maskin bara för att inse att det fortfarande är tre minuter kvar av tvättprogrammet! Dessa tre minuter känns minst lika långa som när din telefon har slut på ström och allt du kan göra är att stirra på en svart skärm.

Det är här smarta tvättmaskiner och torktumlare kommer in i bilden, och LG:s WashTower är en av de nyaste och smartaste på marknaden. Med detta torn i källaren behöver du bara öppna appen på din telefon för att inse att du faktiskt har tre minuter kvar. Gott om tid att göra något annat än att stå och titta på när maskinen centrifugerar. När den är klar skickar den en avisering till dig om att det är dags att tömma den och ladda nästa omgång. Och om du inte dyker upp skickar den ett nytt meddelande för att påminna dig. (Detta kan naturligtvis stängas av).

LG:s nya, avancerade WashTower är dock inte bara till för sådana som jag, som ogillar att slösa tid i källaren. Den är platsbesparande eftersom den tar mindre plats än två separata maskiner staplade ovanpå varandra. Och med sin blanka och strömlinjeformade svarta look är den så fin att det nästan skulle vara en skam att gömma den i ett skåp. Faktum är att den nästan är dekorativ.

Kontrollpanelen för de två maskinerna är samlad i mitten för ett mer stilrent intryck. (Foto: LG)

Att koppla upp Wi-fi eller inte

Men låt oss komma i gång med testet. Vi har turen att få testversionen av WashTower levererad, monterad och installerad professionellt, så den faktiska fysiska installationsprocessen är inte en del av testet.

Det som däremot ingår är att få maskinen att läggas till i tillverkarens app och i hemmets Wi-Fi, och med en placering längst in i källaren i ett nästan 100 år gammalt hus visar det sig inte vara en så enkel affär som man skulle kunnat önska.

För låt oss bara säga som det är: Det krånglar! Den QR-kod som tillverkaren har placerat på tvättmaskinens dörr, och som enligt manualen ska få maskinen att på ett magiskt sätt lägga till sig själv i appen, fungerar inte. Lyckligtvis är det möjligt att lägga till den manuellt, men det är inte en bra start.

För att ansluta till nätverket har maskinen ett lokalt nätverk som du väljer och ansluter till i Wi-Fi-inställningarna på din telefon. När telefonen och WashTower är anslutna kan maskinen komma åt hemmanätverket. Det är viktigt att det är ett nätverk som körs på 2,4 GHz, och det är naturligtvis avgörande att det faktiskt finns Wi-Fi i det rum där LG WashTower ska placeras.

Den goda nyheten här är att vi också testade LG:s supporttelefon. Naturligtvis under förespeglingen att vi var vanliga kunder, och det var en kunnig, vänlig och tålmodig man som svarade på samtalet och guidade oss genom den del av processen som inte fungerade.

Det visade sig att problemet låg i hemmet, inte i maskinen eller appen, och hans råd att slå på och av routern fyra gånger i rad, med minst 60 sekunders mellanrum, fungerade. Sedan, helt plötsligt, fungerade allt. WashTower anslöt till det trådlösa nätverket och kunde både fjärrstyras med telefonen och skicka aviseringar. Vilken lättnad.

Tvättmaskinen har plats för även en stor familjs tvätt. (Foto: LG)

Men vad kan maskinen göra?

Under ett par veckor testade vi maskinen med familjens vanliga tvätt och handdukar. Vi återkommer till det senare. För vi gav också WashTower en svår uppgift: Tvätta familjens dunkuddar och torka dem så att vi kunde sova med dem samma natt.

Kunde vi lägga oss med våra vanliga kuddar, eller var vi tvungna att använda gästtäcken och kuddar eftersom kuddarna fortfarande var fuktiga vid läggdags?

Låt oss börja med själva tvättandet. WashTower har en funktion där den använder sensorer och AI-teknik för att bedöma vad som laddats i tvättmaskinen och därmed hur varmt och med vilket program man ska tvätta. Vi chansade och stoppade in tre kuddar i maskinen och lät den välja sitt eget program. Efter några minuters funderande startade den och drygt en timme senare rapporterade den att den var klar. Så långt var allt bra. Kuddarna var fortfarande intakta, så vi lade dem i torktumlaren och ställde in den på extra torrt.

Den dåliga nyheten är att kuddarna inte var torra. Men det blev de efter en andra torkning, och de var både fluffiga och extremt mysiga att sova med, så det var ett lyckligt slut på dagen.

Tvätt i mängder

För resten av familjens tvätt upptäckte vi att det faktiskt gav rena och mjuka kläder att låta maskinen välja sitt eget program. Det är en nedslående upplevelse när man har ägnat hela sitt vuxna liv åt att försöka ställa in tvättmaskinen rätt för att undvika katastrofer som krympta och missfärgade kläder. Lyckligtvis levde WashTower upp till förtroendet.

Vi testade också quick-funktionen, som enligt tillverkaren kan tvätta och torka en omgång kläder på under en timme. Denna funktion är bäst lämpad för kläder som inte är särskilt smutsiga, kan vi dra slutsatsen, eftersom det fortfarande fanns några fläckar på barnets kläder när de kom ut ur maskinen.

Sammantaget tyckte vi att torktumlaren lämnade kläderna lite för fuktiga för vår smak när torknivån skåptorrt är vald. Det kan vara en smaksak, men vi föredrar att våra kläder är knastertorra innan de hamnar i garderoben. Därför bytte vi snabbt till extra torr.

Tvättpelarens design passar de flesta hem. (Foto: LG)

Vad saknar vi?

LG WashTower är en solid produkt i lyxklassen, och man har tänkt på ett nästan otroligt antal detaljer. Därför känns doseringen av tvättmedel och sköljmedel också märkligt gammaldags när man måste dra ut en låda och hälla tvättmedlet i de klassiska, små facken.

Det finns tvättmaskiner som doserar tvättmedlet för varje tvätt, och nu när LG har byggt in den smarta sensorlösningen med AI i maskinen så hade det varit självklart att den också hanterade tvättmedlet och i den mängd som passade tvätten. Säkert kommer detta i nästa version.

Med LG:s app är det möjligt att följa hur långt maskinen har kommit och den förväntade sluttiden justeras kontinuerligt. (Skärmdumpar från LG:s app.)

App med många funktioner

LG har för övrigt utvecklat en utmärkt app för sina smarta produkter. Om du redan har en annan smart produkt från LG, till exempel en TV eller diskmaskin, känner du säkert redan till den. Den är intuitiv och enkel, men har ändå så många funktioner att det är roligt att utforska den.

En av de riktigt coola funktionerna i appen är att du kan ladda ner ett speciellt tvättprogram och lägga till det i din tvättmaskin. Bara ett i taget, men vissa av dem kanske du bara behöver under vissa säsonger. Det kan till exempel vara ett särskilt program för badkläder, för kläder som är fulla av pollen eller för kläder där svettfläckar kräver extra uppmärksamhet. Om du ständigt tvättar täcken kanske du också vill ladda ner tvättprogrammet för täcken. I vilket fall som helst är det enkelt och smidigt att byta ut det nedladdade tvättprogrammet.

Appen håller reda på hur många gånger du har tvättat i tvättmaskinen och när du kommer upp i 30 tvättar rekommenderar den att du kör en trumrengöring. Och den visar dig också din energiförbrukning i form av exakt hur många gånger du har tvättat eller torkat kläder under en viss period.

LG har även sett till att maskinen kan styras via Google Assistant och Alexa, vilket nu är en standardfunktion för smarta hemprodukter.

Slutsats

LG WashTower är next level, och om du är van vid en vanlig, gammaldags tvättmaskin och torktumlare, förbered dig på att bli imponerad. Både appen och maskinen (eller snarare maskinerna) lever upp till våra höga förväntningar, och dessutom är WashTower snyggt designad.

Karakter
LG WashTower Compact
High End

Home tycker

Snygg design, välfungerande app med många funktioner och platsbesparande trots stor kapacitet i både tvättmaskin och torktumlare Automatisk tvättmedelsdosering hade varit pricken över i.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen