Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 06Delta

Vi korar

Årets Bästa Smart Hem-produkter 2023–2024

Hur bygger man ett smart hem från grunden? Vilka ekosystem finns det, hur installerar man det och vad är egentligen rutiner och automatisering?

Skrivet av / 2023-11-03 - 12:00
Årets Bästa Smart Hem-produkter 2023–2024

I grund och botten är ett smart hem en bostad som är utrustad med smarta enheter som kan styras via internet. Det kan handla om allt från lampor och termostater till övervakningskameror och robotdammsugare. Syftet, i sin enklaste form, är att göra ditt dagliga liv enklare och bekvämare.

Välj ditt ekosystem

Innan du investerar i olika Smart Hem-enheter är det viktigt att ta reda på vilket ekosystem som bäst passar dina behov:

Google Home: Googles röstassistent är hjärtat i ekosystemet för Nest-produkter. Google Assistant svarar snabbt på röstkommandon, kan föra naturliga konversationer och förstår komplexa kommandon som kan vara förvirrande för både Alexa och Siri. Om du har en Android-enhet är Google Assistant redan inbakad.

Googles röstassistent är hjärtat i ekosystemet för Nest-produkter (Foto: Google)

Amazon Alexa: Ett stort antal smarta hem-produkter är kompatibla med Amazons digitala assistent. Du kan fråga Alexa vad som helst, även om svaren inte alltid är lika exakta som Googles. Alexa stöder ett brett utbud av ”Skills” (liknande smartphone-appar).

Apple HomeKit: Är fortfarande det bästa valet för iPhone-användare. Du kommer inte att hitta lika många HomeKit-kompatibla enheter som för Alexa eller Google Assistant, men de största smarta hem-märkena finns med. Apples Hem-app är både elegant och användarvänlig, enheterna är enkla att installera och plattformen är den säkraste. Siri är den svagaste av de tre röstassistenterna, men förbättras kontinuerligt.

Wifi och anslutningsmöjligheter

Nästan alla smarta hem-enheter är beroende av en tillförlitlig wifi-anslutning. De flesta enheter använder frekvensen 2,4 GHz, men detta håller på att förändras. Även om 2,4 GHz har längre räckvidd, erbjuder 5 GHz-frekvensen snabbare hastigheter. Ett nyare wifi-protokoll, kallat Wi-Fi 6E, stöder 6 GHz, vilket är ännu snabbare (Wi-Fi 7, som är precis runt hörnet, kommer också att använda 6 GHz-bandet). Wi-Fi 6E kan hantera fler enheter, förbrukar mindre ström och är säkrare.

De flesta moderna routrar har teoretiskt stöd för upp till 250 enheter, men prestandan kan påverkas långt innan denna gräns nås. I vilket fall som helst är det viktigt att placera routern på en optimal plats för att säkerställa bästa möjliga täckning.

Alternativt kan många smarta hem-enheter anslutas via Bluetooth eller en så kallad hubb. Detta gäller till exempel Philips Hue-lampor. Bluetooth är betydligt långsammare och mindre tillförlitligt än Wifi, medan en dedikerad hubb vanligtvis minskar mängden nätverkstrafik och ger bättre stabilitet.

Alternativt kan många smarta hem-enheter anslutas via Bluetooth eller en så kallad hubb. Detta gäller till exempel Philips Hue-lampor. (Foto: Signify)

Installation, gruppering, rutiner och automatisering

När du köper en ny enhet för smarta hem medföljer en bruksanvisning. I den uppmanas du vanligtvis att ladda ner en specifik app från tillverkaren. Därefter kan du bli ombedd att skanna en QR-kod eller ange ett serienummer. Ett gott råd: Läs igenom denna instruktion innan du monterar enheten eller kastar bort något.

Anslutningen till ditt favorit-ekosystem kanske inte alltid sker automatiskt. Du kan exempelvis behöva dyka lite djupare ner i inställningarna för Apple Home eller Google Home för att manuellt ansluta din enhet. Och om vi pratar om Alexa, ja, då måste du förmodligen lägga till lämplig ”skill”.

När enheten har installerats och anslutits till ditt ekosystem kan det hända att du kan dumpa tillverkarens egen app. Men det varierar från produkt till produkt. Google Home, Apple Home och Alexa har ofta bara en enkel kontrollfunktion, så det kan vara en bra idé att behålla den extra appen.

Apple Home eller Google Home för att manuellt ansluta enheten. Och om vi pratar om Alexa, ja, då behöver du förmodligen lägga till rätt ”skill”. (Foto: Amazon)

Efter installationen kan du ofta gruppera enheter eller organisera dem i rum. Om du till exempel har många smarta glödlampor och lampor är det en bra idé att gruppera dem så att du inte behöver tända dem en i taget. Du kan också skapa undergrupper av enheter i ett rum eller gruppera enheter i flera rum.

Det är en bra idé att lägga lite tid på detta eftersom det ger dig större kontroll och flexibilitet, särskilt när du skapar automatiska rutiner. För möjligheten att automatisera är definitivt en av de största fördelarna med det smarta hemmet! Ditt smarta hem kan till exempel känna av när du kommer hem och tända lampor och sätta på musik.

Du kan också schemalägga att vissa åtgärder ska utföras vid specifika tidpunkter. Till exempel kan en robotdammsugare programmeras att städa på förmiddagen medan du är på jobbet. Ett annat alternativ är att med enkla kommandon som ”God morgon” till exempelvis Google Assistant ge dig en väder- och nyhetsuppdatering, öppna gardinerna och sätta på kaffebryggaren.

Om du har olika enheter från olika varumärken kan du använda en tredjepartstjänst som IFTTT (If This Then That) för att skapa mer komplexa automatiseringar.

Privatliv

Många smarta hem-enheter är utrustade med mikrofoner och kameror, och det finns alltid en risk för säkerhetsproblem där personliga uppgifter eller inspelningar som lagras i molnet kan läcka ut.

Därför bör du alltid bekanta dig med tillverkarens integritetspolicy och bedöma om du samtycker till hur de hanterar dina uppgifter. Det kan också vara klokt att kontrollera om tillverkaren tidigare har haft problem med säkerhetsintrång eller liknande.

Nominerade till Årets Bästa Smart Hem-produkter

Vinnare av Årets Bästa Smart Hem-produkter 2023–2024

Årets bästa Smart Home-produkt, Hälsa & personlig vård, Premium

Electrolux Pure A9

Electrolux Pure A9 renar stora ytor effektivt

En snygg luftrenare med bra flås som känner av de flesta föroreningarna och renar luften i fem steg.

Man får nog säga att Pure A9 sticker ut designmässigt från andra luftrenare med sin femkantiga form, sin front i tyg och metall, samt sitt fuskläder-handtag. Ingen vit plast här, vilket får den att kännas lite exklusiv. Däremot är det inte så säkert att den passar in i ett skandinaviskt ”vitt och fräscht” hem.

Man kan manuellt ställa in nio olika fläkthastigheter eller ställa den i autoläge. Då använder den sensorer för tre olika storlekar av partiklar samt TVOC för att avgöra fläkthastigheten.

Tack vare alla olika typer av filter renar den effektivt många typer av luftföroreningar. När den upptäckte dålig luft och drog i gång på högre effekt så tog det inte lång tid innan hela rummet blev fräscht igen. Tack vare kolfiltret inkluderar det lukter som ovälkommet matos.

I appen ser man aktuella värden för små, mellanstora och stora partiklar, samt lättflyktiga organiska föreningar. Dessutom temperatur och luftfuktighet, även om luftrenaren så klart inte kan göra något åt dem. Man får även historik med kurvor, där det i vårt fall var tydligt att halterna av lättflyktiga organiska föreningar sköt i höjden under rusningstrafiken. Här ser man även filterstatus och kan slå på joniseringen.

Slutsats

Det märks att detta är en toppmodell från en erfaren tillverkare. Även om formgivningen är spännande så är utformningen gjord för att sprida den friska luften så mycket som möjligt. Därmed täcker Pure A9 stora ytor. Den har även många sensorer och renar luften i fem steg, vilket ger trygghet i att man får bort det mesta av föroreningar. Trots detta är det en av de tystaste luftrenarna. Den har även en bra app med röststyrning.

Årets bästa Smart Home-produkt, Städning & inredning

Roborock S8 Ultra

Starkaste robotdammsugaren

Roborocks flaggskepp är den bästa och smartaste robotdammsugaren på hela marknaden.

Som vanligt med Roborocks modellserier är Ultra-versionen flaggskeppet, och S8 Pro Ultra har Roborocks mest avancerade dockningsstation. Den tvättar moppen efter användning och har dammtömning, vattenpåfyllning och tömning av tvättvatten efter moppning. Detta görs i tre borttagbara hinkar, så att det är lätt att tömma och fylla på vatten. Den har även fått lufttorkning med varmluft, vilket ska förhindra mögel och dålig lukt från moppen och dockningsstationen.

Innan man sätter igång roboten att börja städa är det en god idé att skicka ut den på en 3D-skanning av rummen. Gärna på alla våningar om man har flera, för på så sätt lär den sig var det står möbler och var det finns mattor, trösklar, dörrar, trappor och rum. Den anpassar sig efter rummen när den ”lär känna dem” och tar själv reda på var det är mest effektivt att börja jobba och vilka vägar den ska ta.

När S8 Pro Ultra dammsuger mattor lyfts moppen 5 mm för att förhindra att den samlar upp damm och hår som ska in i dammsugaren. Annars vibrerar den med en frekvens på 3 000 gånger per minut när den tvättar golvet. VibraRise 2.0 kallar Roborock tekniken bakom moppningen på S8 Pro Ultra, som använder två vibrationsdelar för effektivare moppning – med 3 000 svängningar per minut och 6 Newtons tryck.

Det är inte så lätt att avgöra om nya S8 Pro Ultra gör ett betydligt bättre jobb med städningen än föregångaren S7 MaxV Ultra. Den var väldigt bra på att städa i vårt test, men ingen av dem lyckades 100-procentigt med cola-testet.

Slutsats

Den nya moppen och den starkare sugkraften hos Roborock S8 Pro Ultra är ingen revolution jämfört med föregångaren S7 MaxV Ultra. Men alla som har en äldre robotdammsugare kommer garanterat att tjäna mycket på att byta till nya S8 Pro Ultra. Eller S8+ som har den mycket mer lättmöblerade dockningsstationen och som dessutom kostar mindre.

Roborock S8 Pro Ultra bygger på framgångarna med S7-serien och är smartare, starkare och effektivare. Den har blivit dyrare också, men som alltid kostar det att ha det bästa.

Årets bästa Smart Home-produkt, Smart belysning

Twinkly Festoon, 20 dioder

Kulörta lyktor i lyxutförande

Sommarfesten når en ny nivå med Twinklys smarta ljusslingor.

En neutral ljusslinga som sprider mysighet och som även kan leverera feststämning? Twinkly Festoon är svaret. Eftersom den har en app som inte bara kan få dioderna att lysa i 16 miljoner olika färger. Den kan också lysa i alla möjliga olika mönster.

Ljusslingorna ska hängas upp på en plats inom räckhåll för husets Wi-Fi-nätverk, och när de väl är på plats är det dags att ansluta dem till mobilen. Det görs genom att ladda ner Twinklys gratis-app och sedan ansluta via Bluetooth. Det går både enkelt och snabbt.

Med appen kan du också finjustera en färg och vrida ljusstyrkan upp och ner tills du når den perfekta nivån. Och det är så enkelt och intuitivt att det knappast kan gå fel. Twinkly har också en liten dongel, Twinkly Music, som kan få glödlamporna att blinka i takt med musiken du spelar. Den ingår dock inte i detta test.

Men även utan Twinkly Music finns det nästan ingen gräns för hur festligt det kan bli. Det finns massor av förinställda teman. Om festen har tyskt tema kan du få lamporna att blinka rött, gult och svart med temat Horizontal flag. Carnival är en effekt där glödlamporna blinkar snabbt i massor av olika färger. Unicorn Sun är en pastelldröm i mint, lila och laxrosa. Och vid jul kommer Candy Cane, där lamporna ändras i ränder mellan rött och vitt, definitivt att väcka uppmärksamhet.

Slutsats

Twinkly har verkligen hittat en nisch som de passar nästan perfekt för. Under hela testperioden har jag haft jättekul att göra ljusshower på terrassen och mina gäster har blivit vederbörligen imponerade.

Priset är också därefter. Twinklys produkter är i lyxklassen, och det kostar. Men om man inte vill snåla till sommarfesten, och om man ändå funderat på att investera i färgade lampor, så kan det vara värt att lägga lite extra och skaffa lampor som man kan använda året runt, oavsett vilken stämning man vill skapa.

Årets bästa Smart Home-produkt, Säkerhet & övervakning, Premium

Google Nest Doorbell (med batteri)

Google har gjort det igen

Nest Doorbell är faktiskt kul att använda.

Det finns gränser för hur många olika sätt du kan designa en dörrklocka på, men Nest har lyckats skapa en som inte ser ut som alla andra. Den är minimalistisk, skarp, gedigen och till och med tillverkad av 43 procent återvunnet material.

Eftersom detta är en produkt från Google är dörrklockan naturligtvis ansluten till Google Home-appen istället för att ha en egen app. Det är smart, för då är det en app mindre att uppdatera och hålla reda på.

Med Google Assistant kan du dessutom röststyra den. Man kan alltså svara på en påringning utan att ta händerna ur diskbaljan. Men om du fortfarande måste torka händerna för att gå ut och öppna dörren är det förmodligen inte en funktion som kommer att användas så ofta.

Dörrklockan levereras med tre timmars inbyggd lagring, men om du vill uppgradera till en prenumeration som lagrar händelsebaserad historik i 30 dagar kostar det 550 kronor per år. (Eller 55 kronor i månaden). Så det är ganska dyrt, och det är den typ av mindre prenumerationer man bör hålla ett öga på om man har många smarta produkter i hemmet.

Så rekommendationen härifrån blir att initialt nöja sig med de tre timmar som ingår, och sedan vänta med uppgraderingen tills behovet faktiskt uppstår.

Slutsats

Det är svårt att hitta något negativt att säga om dörrklockan från Nest. Den fungerar felfritt, och det är riktigt kul att leka med de många funktionerna i appen. I synnerhet möjligheten att dela upp bilden i zoner där kameran uppmanas att ignorera vissa delar av bilden är helt enkelt genial. Och att bilden är i höjdformat, eftersom vi prioriterar möjligheten att se paket högre än att ett stort område framför huset.

Årets bästa Smart Home-produkt, Hälsa & personlig vård, Highend

Oral-B iO10

Noll hål!

Oral-B iO10 använder artificiell intelligens för att guida dig i realtid när du borstar tänderna.

Oral-B iO10 är helt enkelt smart! Den har så kallat iOSense, som är marknadsföringsspråk för tandborstens magnetiska laddare, som även fungerar som en hubb och guidar dig i realtid var du ska borsta tänderna för att få den optimala rengöringen.

Sex ljusfält på laddaren representerar olika zoner i munnen och går från blått till vitt när du har borstat klart respektive zon. När alla lampor är vita har du borstat alla ställen tillräckligt länge. Om du borstar för hårt lyser iOSense i rött, så du vet att du borde spara lite på krafterna.

Ännu noggrannare tandborstning får man om man i stället använder Oral-B:s app. Mobilen ansluts till Oral-B iO10 via Bluetooth och sensorer i tandborsten kommunicerar med hög precision till appen exakt var, hur och hur hårt du borstar.

Du kan definiera olika program och tidsmål och under tiden själva borstningen pågår kan du inte bara se dina framsteg, område för område, som med iOSense-hubben. Nej, appen visar en sorts tredimensionell bild av tänderna och din borstning följs sedan i realtid, samtidigt som du ser skillnad på om du borstar på utsidan, insidan eller på tuggytan på tänderna.

Slutsats

Oral-B iO10 är dock den dyraste tandborsten jag någonsin har haft. Och du måste naturligtvis fråga dig om det verkligen är värt åtskilliga tusenlappar att tandborsten tar dig i örat under tiden du borstar.

Svaret är nog personligt. Om du ändå inte tänker använda appen – eller iOSense-hubben – så kan det vara. Då är inte Oral-B iO10 något för dig.

Men om du har bestämt dig för att ta din munhygien på allvar så känner jag i skrivande stund inte till någon bättre lösning som du kan köpa i butik och använda hemma. Och eftersom tandläkarbesök dessutom är dyra – speciellt om du riskerar långtidsbehandling för exempelvis tandlossning – kan det löna sig i längden att lägga lite extra pengar på en Oral-B iO10.

Årets bästa Smart Home-produkt, Vitvaror & småelektriskt, Highend

LG WashTower Compact

LG WashTower Compact gör tvättandet roligt

LG har skapat en vacker och avancerad tvättmaskin och torktumlare i ett med många smarta funktioner.

Det låter som en liten sak. Kanske till och med dumt. Men om din tvättmaskin och torktumlare står i källaren eller ännu längre bort från där du tillbringar den mesta av din tid, vet du förmodligen hur det är: Det är irriterande att gå ner för att tömma en maskin bara för att inse att det fortfarande är tre minuter kvar av tvättprogrammet! Dessa tre minuter känns minst lika långa som när din telefon har slut på ström och allt du kan göra är att stirra på en svart skärm.

Det är här smarta tvättmaskiner och torktumlare kommer in i bilden, och LG:s WashTower är en av de nyaste och smartaste på marknaden. Med detta torn i källaren behöver du bara öppna appen på din telefon för att inse att du faktiskt har tre minuter kvar. Gott om tid att göra något annat än att stå och titta på när maskinen centrifugerar. När den är klar skickar den en avisering till dig om att det är dags att tömma den och ladda nästa omgång. Och om du inte dyker upp skickar den ett nytt meddelande för att påminna dig. (Detta kan naturligtvis stängas av).

LG:s nya, avancerade WashTower är dock inte bara till för sådana som jag, som ogillar att slösa tid i källaren. Den är platsbesparande eftersom den tar mindre plats än två separata maskiner staplade ovanpå varandra. Och med sin blanka och strömlinjeformade svarta look är den så fin att det nästan skulle vara en skam att gömma den i ett skåp. Faktum är att den nästan är dekorativ.

LG har för övrigt utvecklat en utmärkt app för sina smarta produkter. Om du redan har en annan smart produkt från LG, till exempel en TV eller diskmaskin, känner du säkert redan till den. Den är intuitiv och enkel, men har ändå så många funktioner att det är roligt att utforska den.

En av de riktigt coola funktionerna i appen är att du kan ladda ner ett speciellt tvättprogram och lägga till det i din tvättmaskin. Bara ett i taget, men vissa av dem kanske du bara behöver under vissa säsonger.

Slutsats

LG WashTower är next level. Om du är van vid en vanlig, gammaldags tvättmaskin och torktumlare, förbered dig på att bli imponerad. Både appen och maskinen (eller snarare maskinerna) lever upp till våra höga förväntningar, och dessutom är WashTower snyggt designad.

Årets bästa Smart Home-produkt, Vitvaror & småelektriskt, Premium

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!

Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!

Denna multicooker kan bokstavligen ersätta hela ditt kök! Där andra maskiner tacklar specifika utmaningar, samlar Instant Pot Pro Crisp & Airfryer praktiskt taget ALLA köksfunktioner i en liten, rund gryta.

Det är som en häst som både plöjer fältet och vinner guld i dressyr. Den kan göra alla praktiska saker som att steka, baka och tryckkoka. Den kan också göra allt det avancerade som sous vide, slow cooker, dehydrator och airfryer.

Maskinen har en enkel och smart design. En löstagbar induktionsgryta är grunden för det hela.

I den kan du steka eller koka som i vilken annan kastrull som helst. Grytan är till och med diskmaskinssäker. Ett speciellt lock gör att du kan tryckkoka i grytan, vilket drastiskt minskar den tid det tar att tillaga maten. Om du behöver göra soppa eller sjuda mat på rekordtid är en tryckkokare lösningen. Locket kan också användas som ett vanligt lock för ångkokning eller sous vide.

I paketet ingår ett andra lock som har inbyggd värmare och varmluft. När detta lock är monterat kan du använda airfryern och ugnen.

Flera av funktionerna är variationer av varandra. Det är ingen egentlig skillnad mellan baknings- och airfryingknapparna, eftersom de använder samma konvektionsmetod. Man får olika standardinställningar, så de kan användas som en bra utgångspunkt om det är första gången man använder en ny funktion. Man har full kontroll över ugnstemperaturen, som varierar från 21°C till 232°C.

På så sätt har maskinen packat in otroligt många funktioner i vad som i princip är en gryta med en ugn fastspänd ovanpå.

Slutsats

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer gör faktiskt allt. Det är den ultimata presenten till studenten som snart ska flytta till en lägenhet med pentry eller camparen som älskar att laga mat. Storleken begränsar antalet gäster man kan laga mat till, men i vardagen kan man laga mer än tillräckligt med mat åt gången. Om man bara ska köpa ett nytt köksredskap till sin partner är Instant Pot Pro Crisp & Airfryer svaret.

Årets bästa Smart Home-produkt, Trädgård

Stiga A 1500

Gräsmattans gula vän

Stiga levererar en gedigen och väl beprövad robotgräsklippare som gör vad den ska.

Gult är Stigas varumärkesfärg och finns på alla deras maskiner. Det får man helt enkelt leva med om man vill äga någon av deras produkter. Vad vi än tycker om den gula färgen så är svenska Stiga kända för sin kvalitet och det förnekar man inte. Stiga har bland annat prioriterat utvecklingen av ett extra tåligt batteri, som efter fyra års hårt arbete fortfarande levererar 80 procents kapacitet.

De har också arbetat för att skapa en robot som väger mycket mindre än sina konkurrenter, så att den är mer skonsam mot gräsmattan när den kör runt. Och via appen kan den programmeras att klippa i flera olika mönster, varav några är ganska avancerade. Den kan till och med kombinera upp till fyra olika klippmönster, medan några av de andra robotarna vi har testat bara kör fram och tillbaka. Stigas avancerade lösning är utformad för att ge en så jämn och skonsam klippning som möjligt.

Och så har vi Stigas patenterade AGS-teknik (Active Guidance System), som garanterar att roboten aldrig tappar kontakten med satelliterna eftersom den lär sig och kommer ihåg satellitbanor och signalstyrkor och använder dessa data för att på ett intelligent sätt planera när den ska köra och klippa trädgården genom att dela in trädgården i ett rutnät.

Den är programmerad att veta hur satelliterna rör sig över himlen och därmed över varje del av trädgården, och den använder detta för att bestämma var den ska köra och klippa. Eftersom roboten är lämplig för trädgårdar på upp till 1 500 kvadratmeter kan det vara en fördel att veta var och när den ska börja arbeta.

Slutligen är Stig-A en av de tystaste robotarna vi har testat. Den går praktiskt taget inte att höra alls.

Den enda riktiga nackdelen med Stiga-A 1500 är att den kräver konstant uppkoppling via 4G, och att det därför är nödvändigt att köpa ett datapaket från Stiga efter det första året.

Å andra sidan gäller att robotgräsklippare utan begränsningskabel är billigare att äga än de som använder en slinga, eftersom alla programuppdateringar görs via dataöverföring. Det finns alltså ingen anledning att ha robotgräsklipparen i närheten av en tekniker när den behöver uppdateras, och i det avseendet är ett datapaket en billig löpande utgift.

Slutsats

Stiga rekommenderar att Stig-A 1500 klipper två gånger om dagen, så det låter vi den göra.

Sammantaget imponerar Stig-A 1500 med sin noggrannhet och med en app som erbjuder enkel och intuitiv navigering. Det finns inte många coola funktioner, bara en mycket enkel inställning.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Guide

10 tips bra och billiga presenter till Fars dag

Har du inte kommit på något bra att ge till far på söndag? Ingen fara, vi har tio suveräna tips!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen