Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M

När kaffet smakar bäst kallt

De'Longhi La Specialista Maestro gör supergott kaffe, alla i din närhet kommer att tro att du är ett proffs. Den är relativt enkel att använda – och den gör cold brew på mindre än fem minuter!

Av / 2023-08-24 - 09:01
De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M
Geir Gråbein Nordby

Visst är det praktiskt med en automatisk espressomaskin. Vrid på ratten till kaffet du vill ha, tryck på en knapp och ut kommer gott kaffe. Många av dem har också en app, där recepten kan justeras med önskad mängd och styrka. Upptagna småbarnsföräldrar kommer att älska en sådan här maskin när de rusar ut genom dörren på morgonen med en termos i handen – och ett skrikande litet barn som klamrar sig fast runt varje ben.

Läs också Smarta hem: Godare kaffe med smart maskin Teknikintresserade kaffedrickare bör definitivt överväga att skaffa en smart kaffemaskin. Smartare kaffe är bättre kaffe.

La Specialista

Men den som vill och kan ta lite mer tid på sig med kaffebryggningen kommer inte att ångra en investering en manuell maskin. Som La Specialista Maestro EC9865.M. I själva verket är den halvmanuell, eftersom den har ett par tidsbesparande automatiska lösningar.

La Specialista är namnet på De’Longhis toppserie av manuella kaffemaskiner. För du måste vara lite av en specialist, eller åtminstone vara lite extra intresserad av att göra gott kaffe. Men i slutändan är det inte så komplicerat. Det gäller bara att inte låta sig skrämmas av kaffefiltret med dess långa spak som ska flyttas från en plats till en annan på maskinen mitt i processen. Filtret kallas ofta för portafilter och är det som får folk att stirra på dig med vördnad när du maler, vrider på spaken, flyttar och sätter fast den igen, innan utsökt kaffe rinner igenom och ner i koppen.

Maestro är seriens flaggskepp, och det har precis kommit en variant som även kan göra cold brew. Det är den vi testar här.

Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew det
Utsökt cold brew. Kom ihåg isbitar! Foto: De’Longhi.

Vad är Cold brew?

Cold brew låter väldigt mycket som kallt kaffe. Och det är det också. Men medan man brukar brygga kaffe på vanligt sätt och sedan kyla ner det till kylskåpstemperatur, bryggs cold brew med kallt vatten. Det är en långsam process, eftersom det kan ta flera timmar att få ut alla goda smaker ur kaffepulvret. Som ska göras av mörka espressobönor för att få ut den mesta och bästa smaken från kaffet. Till slut blir du belönad med ett kallt kaffe som smakar extra runt och aromatiskt, med mer än en hint av choklad.

Rekordsnabb kall bryggning

Cold Brew-versionen av La Specialista Maestro heter EC9865.M och klarar av att trolla fram en kopp cold brew på bara 5 minuter! Hemligheten ligger i en speciell bryggteknik, som De’Longhi inte vill avslöja helt och hållet. Men en viktig del är också det specialfilter som används. Det är finare perforerat än filtret för vanlig varm bryggning och är dessutom förseglat med en gummiring som förhindrar att det kommer gryn i kaffet.

Kom ihåg isbitar i glaset och färskt kranvatten när du brygger kallt!

Delonghi LaSpecialista Maestro det 3
Foto: De’Longhi

Perfekt malning och mängd

På maskinen måste du ställa in hur fint du vill ha det malda kaffet, och även mängden kaffepulver. För stora koppar, tryck på X2-knappen och se till att använda det stora filtret. Det finns ett mindre filter för enkla, små portioner, men det har jag ärligt talat aldrig använt. Jag gör alltid en dubbel espresso, eller en stor americano eller cappuccino, och krånglar därför aldrig med det lilla filtret. Men det är fint att det följer med. Och om du undrade: ja, det ingår även filter i två storlekar till cold brew, alltså fyra filter sammanlagt.

Att ställa in rätt malningsgrad och önskad mängd kan vara en prövning. Börja med det som föreslås i bruksanvisningen, där det bland annat står att espresso ska ha en medelhög malningsgrad. Personligen gillar jag att ställa in den lite finare när jag maler mina favoritbönor: Lavazza Espresso Barista Gran Crema. Som ger ett gott, krämigt kaffe med en ganska intensiv smak.

 

Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew vs Siemens EQ700
La Specialista Maestro är stor. Att Siemens EQ.700 till höger faktiskt är ganska bred är svårt att tro när den står bredvid Maestro. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mängden ställer jag in på 18 av totalt 30 steg. Erfarenheten säger mig att allt över 20 gör det svårt att fästa portafiltret under vattenutloppen. Det blir också i starkaste laget, så jag ställer in det på 18. Du får fortfarande massor av smak, oroa dig inte för det!

Till sist kan temperaturen också justeras i fem steg. När du har ställt in önskad temperatur har maskinen så kallad aktiv temperaturkontroll, som hela tiden ger en stabil temperatur hela vägen fram till koppen.

Delonghi LaSpecialista Maestro det 2
Ångning kan göras manuellt. Foto: De’Longhi

Lätt att brygga

När inställningarna är gjorda är det bara att sätta igång. Sätt på maskinen. Sätt fast portafiltret under bönkvarnen. När filtret är låst startar malningen automatiskt. När malningen är klar måste du komma ihåg att dra i stampspaken. Helst två gånger, för att vara säker på att kaffepulvret har tryckts in ordentligt i filtret. Lossa sedan spaken och flytta filtret till under vattenutloppet mitt på maskinen. Välj bryggning med ratten på höger sida av frontpanelen och tryck på OK-knappen.

När bryggningen är färdig lossar du portafiltret, skrapar ur kaffesumpen med en plastsked eller den medföljande plastspaden. Sedan är du redo att njuta.

Eftersom du ska använda olika filter för kall och varm bryggning är det viktigt att välja rätt filter innan du maler bönorna.

Fantastiskt kaffe!

Jag måste säga att den här maskinen verkligen gör riktigt gott kaffe! Den får fram fler lager av smaker ur bönorna än till och med de bästa maskinerna i förra årets grupptest av smarta, automatiska kaffemaskiner. Jag upptäcker en ny dimension av kaffebönorna jag trodde att jag kände så väl.

Och kallbryggt kaffe, som jag var rädd skulle vara platt i smaken, är så runt och chokladigt i smaken att jag har svårt att bestämma mig för om jag vill ha en varm eller kall kopp kaffe. Därför är det frestande att först dricka en dubbel kopp Cold Brew och sedan avsluta med en lika stor dubbel kopp ren, varm njutning. Så får jag bara leva med att koffeinkicken får det att pirra i kroppen …

Delonghi LaSpecialista Maestro det
Foto: De’Longhi

Med mjölk

Det finns också tre alternativ för bryggning med mjölk: cappuccino, latte macchiato och flat white. Skillnaden mellan dessa ligger i mängden ångad mjölk och mjölkskum, och i vilken ordning de hälls i koppen.

Häll mjölken i den snygga mjölkbehållaren i borstat stål och koppla den till maskinen. Om du väljer ett av de tre alternativen sker ångningen och bryggningen automatiskt. Mjölkskummet blir luftigt och gott.

Ångkokning kan också göras manuellt med en lång pip som går ner i mjölkbehållaren. Se till att hålla behållaren snett och hitta rätt vinkel som gör att mjölken börjar virvla i en cirkel. Den här processen är mycket enklare med vanlig mjölk än med lättmjölk. Välja att brygga en vanlig eller dubbel espresso, men använd en stor kopp. I en macchiato ska mjölken hällas i först, sedan kaffet. Flat white ska alltid ha mjölken sist, medan jag har sett folk göra på båda sätten med cappuccino.

Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew tootall 2 Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew tootall
<
>
Om De'Longhi La Specialista Maestro EC9865.M bara hade varit två centimeter lägre hade den fått plats under många fler överskåp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fantastiskt kaffe – men finns det nackdelar?

Kaffet är verkligen beroendeframkallande gott med den här kaffemaskinen. Men det finns några saker man ska tänka på.

Det faktum att maskinen är manuell innebär att man måste stå bredvid under hela bryggningsprocessen, eftersom den innehåller flera steg. Det kan kännas jobbigt, och upptagna människor brukar föredra en automatisk maskin. Även om det faktiskt inte är svårt att sköta en La Specialista.

Dessutom är maskinen stor. En och en halv standardbredd får man plats med, men med kvarnen ovanpå blir maskinen två centimeter för hög för att gå in under överskåpet i mitt kök. Som är helt standard, plus en list under, vilket ger ett mellanrum på 45 cm mellan bänkskivans överkant och listens underkant. Jag är knappast ensam om att ha det så i köket, så maskinens totala höjd på 46,5 centimeter känns ogenomtänkt. Mät innan om du planerar att installera kaffemaskinen under ett överskåp!

Delonghi LaSpecialista Maestro lifestyle 3
Foto: De’Longhi

Slutsats

De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M gör verkligen fantastiskt kaffe! Den är mycket enklare att använda än jag befarade när jag påbörjade testet, och själva bryggningen går snabbt. Man måste bara mala och pressa kaffet först. Cold brew tar mer än dubbelt så lång tid som varm, men 5 minuter är fortfarande imponerande snabbt.

Det här är maskinen för dig som gillar att ta dig lite extra tid med kaffebryggningen, men utan att det blir krångligt bara därför. Den ger också mycket bättre kontroll över malning, mängd och värme än de automatiska maskinerna.

La Specialista Maestro är utan tvekan för de som är extra intresserade, men investeringen betalar sig i form av exceptionellt gott kaffe.

Karakter
DeLonghi EC9865.M
High End

Home tycker

Snabbaste cold brew-kaffet på marknaden? Fantastisk smak! Avancerad men enkel att använda tack vare automatiska funktioner. För hög för att få plats under många väggskåp. Manuellt passar inte alla.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Ljud & Bild
Rulla till toppen