Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: Smarta kaffemaskiner

Nu har kaffet blivit smart

Teknikintresserade kaffedrickare bör definitivt överväga att skaffa en smart kaffemaskin. Smartare kaffe är bättre kaffe.

Av / 2022-05-21 - 07:00
Smarta kaffemaskiner
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Det är inte bara av sociala skäl som många gillar att gå på kafé. Kaffet är ju så vansinnigt mycket godare än det man gör själv hemma! Men det behöver faktiskt inte vara så.

En vanlig kaffebryggare har sina fördelar, bland annat är kaffet mycket billigare än det man köper i en kopp av den lokala baristan. Och så kan man ju enkelt koka en hel kanna åt gången, vilket är praktiskt när man har gäster på besök.

Men den trogna Moccamastern är inte nödvändigtvis den mest praktiska när man är den enda i hushållet som är sugen på en kopp kaffe, och framför allt inte om man har speciella krav. För även om du mycket väl kan få ut något americano-liknande (lungo) ur kaffebryggaren – om du har rätt råvaror – så kan du ju försöka få en espresso, cappuccino eller flat white. Vi kan väl nöja oss med att säga att oddsen är emot dig …

Med en kaffemaskin – eller espressomaskin som de också kallas – kan du köpa dina favoritbönor hela, hälla i dem och sedan låta maskinen ta hand om resten. Ut kommer fantastiskt, nybryggt kaffe! Många kaffemaskiner klarar dessutom både hela bönor och filtermalet kaffe, vilket lägger hela kaffevärlden för dina fötter.

coffee beans
Råvarorna är också viktiga om kaffet ska bli gott. Foto: Creative Commons

Fem smarta kaffemaskiner

Vilket leder oss fram till de avancerade kaffemaskinerna vi har samlat ihop här. Eftersom vi är en tekniktidning och inte i första hand en plats för gastronomi och gourmet, har vi haft som krav att de måste vara smarta. I det här fallet innebär det att de går att styra med en app, och att det ger fler valmöjligheter och mer användarvänlighet än att använda knappar och rattar på själva maskinen.

De smarta funktionerna har faktiskt definierat prisklassen vi befinner oss i, för att hitta en smart kaffemaskin under 15 000 kronor visade sig vara nästan helt omöjligt…

Smarte kaffemaskiner
Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Bluetooth eller Wi-Fi

Vissa av maskinerna använder Bluetooth och andra Wi-Fi för att kommunicera med mobiltelefonen. Det är också stor skillnad i användbarhet, eftersom alla testdeltagare inte är lika intuitiva. Varken i appen eller hur de är uppbyggda.

Några har pekskärm, andra manövreras med fysiska knappar och hjul bredvid skärmen. Vissa har ingen skärm alls och saknar bara punktskrift för att kunna lura oss att de är gjorda av och för synskadade.

De flesta maskiner låter mjölk och kaffe rinna genom samma mynning, vilket är praktiskt men som kan verka som en utmaning för rengöringen (i praktiken är det ganska enkelt). Andra har separata pipar för mjölk och kaffe – och vissa kan hälla båda i koppen samtidigt medan andra kräver att du flyttar koppen mellan mjölk och kaffe. DET är inte särskilt användarvänligt och kan resultera i mycket röra och söl eftersom ordningen på ihällningen som bekant varierar mellan kaffevarianterna.

Graabein smaker cappuccino
Gråbein njuter av sin cappuccino.

Testkriterier

I det här testet vill vi hitta kaffemaskinen som bäst kombinerar funktioner med användarvänlighet. Hur många sorters kaffe kan den göra? Hur lätt är det att göra en cappuccino? Att kaffet smakar gott tar vi för givet, men vi har naturligtvis smakat också.

Går det att spara olika inställningar för olika användare? Det är trevligt om flera av hushållsmedlemmarna gillar samma sorts kaffe, men föredrar olika styrka och mängd. Och om man får gäster, kan man brygga en hel kaffekanna?

Och apropå gäster, klarar maskinen ”gästtestet”, där en gäst kan gå och ta sig en kopp kaffe utan att behöva bli undervisad av värden? En kaffemaskin ska inte stå i vägen för njutningen av en god kopp nybryggt kaffe. Och appen ska förbättra upplevelsen, inte orsaka mer huvudvärk.

Lavazza Espresso Barista Gran Crema
En av våra favoritbönor: Lavazza Espresso Barista Gran Crema

Så här testade vi

Till testet har vi köpt några av våra favoritbönor (Lavazza Espresso Barista Gran Crema-espressobönor), som har lite över medel intensitet och som ger en krämig och god espresso. Bönorna är även idealiska för det mesta annat, som cappuccino, americano, latte och vanligt kaffe.

Vi har undersökt ​apparnas ​användarvänlighet och möjligheter, om man ständigt måste koppla in och ur delar på kaffemaskinerna, hur lätt det är att rengöra mjölkbehållaren och -systemet samt om några av testdeltagarna har några äss i rockärmen som de andra inte har.

Vi har gjort olika sorters kaffe med alla maskiner, men för enkelhetens skull håller vi oss till de två favoriterna: espresso och cappuccino. Vi har testat hur lätta de är att göra och förstås hur gott de smakar.

Vi använde en enkel baktermometer för att mäta temperaturen i varje kopp, men kom fram till att det var större variation mellan kall och förvärmd kopp och vad koppen var gjord av (glas, keramik, plast), än mellan varje maskin. Slutsatsen är att det helt klart lönar sig att förvärma koppen!

Om vatten och hårdhet

Alla kaffemaskinerna har en inställning för vattnets hårdhet, alltså hur mycket kalk som finns i vattnet och det ingår remsor för att mäta detta. Man ställer in maskinen efter vattnets egenskaper, så anpassar den sig därefter. Om hårdheten är mer än 21 dH rekommenderas dricksvatten på flaska för att slippa behöva avkalka maskinen ofta.

Produkter i detta test

Jura E8

Tryggt och bra från Jura

Jura E8 är en kaffemaskin utan de mest avancerade inställningarna. Den levererar varorna på smak och underhåll – men se upp...

Lätt att använda, lätt att rengöra, viktiga delar är isolerade mot fukt. Appen är lätt att förstå. Gott kaffe och fint mjölkskum.
Ingen pekskärm. Det går inte att skapa profiler eller spara egna kafferecept (men du kan justera befintliga). Mjölkskumsystemet kan nog förvirra somliga.
Läs hela testet

Miele CM 6360 MilkPerfection

Hur tänkte ni här, Miele?

När du väl förstår hur du ska använda Miele CM 6360 så blir det gott kaffe. Men det är inte lätt ...

Gott kaffe, fint mjölkskum. Kan brygga en hel kanna. Möjlighet till snabbare mjölktillförsel med dubbla slangar.
Krånglig mobiluppkoppling och medioker överblick i appen. Men appen är mycket bättre än maskinens panel som har koppsymboler långtifrån alla begriper sig på. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Härligt kaffe för alla

DeLonghi ECAM610.74 är lättskött, gör strålande gott kaffe och har smarta funktioner som lyfter den.

Utmärkt användarvänlig, bra smartfunktioner, härligt kaffe och mjölkskum.
Ingen förvärmning av koppen. Det lilla varmvattenmunstycket måste tas bort när man ska ha mjölk och är därför lätt att tappa bort.
Läs hela testet

Nivona CafeRomatica 930

Stabilt och bra från Nivona

CafeRomatica 930 från Nivona är extra tystgående. En lösning vi tyckte var en svaghet visade sig vara raka motsatsen.

Låg ljudnivå, recept lagras enkelt under eget namn. Välfungerande app, enkelt att ställa in önskat kaffe. Den höga, smala vattentanken används nästan helt innan den behöver fyllas på.
Inget Wi-Fi, bara Bluetooth, gör att appen bara fungerar när man är i närheten av maskinen. Inte det största förvalet av kaffe. Kan inte brygga full kaffekanna. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En riktigt smart kaffemaskin

När det gäller smarta kaffemaskiner bör alla andra ta en titt på Siemens. För i EQ.700 har de verkligen packat in många bra funktioner!

En mängd funktioner, lätt tillgängliga från en överskådlig pekskärm och en app som är mitt i prick. Härligt, krämigt kaffe och fantastiskt mjölkskum. Förvärmning av kopp och möjlighet att fylla en kanna.
Pekskärmen skrollar långsamt och du måste trycka en hel del hårdare än på en mobiltelefon. Vi fattar inte riktigt poängen med spellistfunktionen.
Läs hela testet

4 reaktioner på ”Smarta kaffemaskiner”

  1. Alldeles för dyra och kräver ganska mycket underhåll med rengöring. Köp istället en separat kvarn, t ex Wilfa, och till det en enklare espressobryggare med skummare. Till exempel De Longhi EC 685. Kvarnen kan man också använda till bryggkaffe.
    Totalkostnad max 3 000 kr.

  2. Har ni testat E8? Man behöver inte flytta koppen, det finns en egen kaffetapp på samma ställe som mjölkskummaren när man ska ha någon av de olika varianterna med mjölk.

    1. Hei! Ja, vi testet den, og testet den på nytt da vi hadde rotet i notatene våre. Testen er korrigert nå.

  3. Konstigt att Melitta inte är med. Tidigare har Melitta vunnit många tester. Jag kör fortfarande Melitta Barista TS och sedan länge finns det även TS SMART.
    Det jag älskar är att man har 2 kaffekvarn eller bättre sagt 2 avdelningar för kaffebönor. Vilket är väldigt smidigt när man vill variera under dagen dessutom är man oftast mer än 1 i hushållet och då kan man välja mellan olika bönor. Har man bara en kvarn då ska man vänta till der är slut på dem ena bönor för att kunna hälla in nya etc.

    Ja såklart är det LAVAZZA som dominerar alltid. Även inom Lavazza är det många olika sorter så vi har möjlighet att blanda snabbt hur vi vill pga 2 kaffekvarn.

    Hur ser det ut med de andra maskiner?
    Är det fler än Melitta som har 2 kaffekvarn?
    Varför är Melitta Barista TS SMART inte med i testet?

    Ja, vilken maskin är bäst I test av dem ni testar?

    Tack

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen