Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nivona CafeRomatica 930

Stabilt och bra från Nivona

CafeRomatica 930 från Nivona är extra tystgående. En lösning vi tyckte var en svaghet visade sig vara raka motsatsen.

Publicerad 2022-05-21 - 07:00
Nivona CafeRomatica 930
Geir Gråbein Nordby

Nivona är en relativt ny tillverkare av kaffemaskiner. På 15 år har de ändå lyckats etablera sig som en erkänd specialist. De vill etablera sig som ett ”bekvämt alternativ” och tycker att en helautomatisk kaffemaskin ska göra bästa möjliga kaffe på enklast möjliga sätt.

Och det finns inget överflöd av funktioner, inte ens en pekskärm. Bara det allra nödvändigaste som behövs för att göra en god kopp kaffe. Det följer faktiskt inte ens med någon mjölkbehållare, bara en slang. Först tyckte vi att det här var snålt, men det visade sig vara ett litet genidrag. För även om du kan köpa en behållare (NIMC1000) som extrautrustning så är det faktiskt lika enkelt att bara sticka ner slangen i ett vanligt mjölkglas, eller direkt i mjölkförpackningen om du vill. Då blir det så lite disk som möjligt. Slangen rengörs med ånga mellan varje användning.

Nivona cappuccino 2
Nivona CafeRomatica 930 behöver bara slangen och ett vanligt mjölkglas för att göra läcker cappuccino (2x hastighet). Foto: Geir Gråbein Nordby

Den minimalistiska looken i mattgrå plast kanske inte faller alla i smaken, å andra sidan borde CafeRomatica 930 kunna smälta in i de flesta inredningar. Och dessutom är den motståndskraftig mot fingeravtryck.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

De viktigaste kaffekopparna

Det finns ingen uppsjö av olika kaffesorter att välja mellan. Men de viktigaste finns där, som espresso, americano, cappuccino och vanligt kaffe. Vill du ha flat white måste du lagra receptet själv. Du kan till exempel utgå från cappuccino, välja Cappuccino Connaisseur i receptmenyn och ändra ordningen från att ha mjölk först till i slutet av proceduren. Det verkar dock inte som om man kan vända på ordningen mellan vatten och espresso, om man vill göra en ”long black” i stället för en americano.

Vi saknar möjligheten att lagra kaffe för olika profiler. Man kan komma runt det genom att till exempel skapa göra två likadana recept och döpa dem med användarnas namn. Men det är fortfarande en brist.

Nivona app
I Nivona-appen kan du välja mellan de viktigaste kaffesorterna och anpassa recepten som du vill. Foto: Skärmdump, iPhone

Bra app

NIVONA-appen är väldigt överskådlig och användarvänlig, bland de bättre enligt mig. Här kan du gå in och justera varje kafferecept och sedan ställa in styrka, arom, mängden kaffe och vatten i milliliter samt totalmängd och temperatur. Flera av parametrarna kommer naturligtvis att påverka varandra.

Eftersom appen använder Bluetooth och inte Wi-Fi kommer du aldrig att kunna koppla Nivona till det smarta hemmets röstassistent och du måste ha mobiltelefonen i närheten för att använda appen. Du kan inte heller väcka kaffemaskinen från viloläge med appen.

Nivona mycoffee 1
När du har sparat dina egna kafferecept hittar du dem under My Coffee. Foto: Geir Gråbein Nordby

Härligt kaffe

Kaffet går det verkligen inte att klaga på. Här får du en läcker och krämig konsistens på espresson och cappuccinon har massor av arom och luftigt mjölkskum. Nivona-maskinen har ingen funktion för förvärmning av koppen, utom genom varmvattenmunstycket. Vi rekommenderar att förvärma koppen när du verkligen vill njuta av kaffe med rätt temperatur.

Nivona CafeRomantica 930 NICR930 scaled 1
Foto: Nivona

Slutsats

Nivona har en minimalistisk men funktionell maskin i CafeRomatica 930, även känd som NICR 930. Här får du inget överflöd av funktioner, men kaffet blir väldigt gott och tack vare den tydliga skärmen är maskinen tillräckligt användarvänlig för att även gäster ska kunna använda den. Du kan också spara och namnge dina egna kaffetyper och recept.

Vissa funktioner saknas, som förvärmning av koppen, pekskärm och en möjlighet att brygga en hel kanna kaffe. Här finns inte heller allsköns förval bland kaffedrycker och vi saknar möjligheten att lagra fler profiler.

Karakter
Nivona CafeRomatica 930
Premium

Ljud & Bild tycker

Låg ljudnivå, recept lagras enkelt under eget namn. Välfungerande app, enkelt att ställa in önskat kaffe. Den höga, smala vattentanken används nästan helt innan den behöver fyllas på. Inget Wi-Fi, bara Bluetooth, gör att appen bara fungerar när man är i närheten av maskinen. Inte det största förvalet av kaffe. Kan inte brygga full kaffekanna. Ingen pekskärm.
prisjakt

Också i detta test:

Smarta kaffemaskiner

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En riktigt smart kaffemaskin

När det gäller smarta kaffemaskiner bör alla andra ta en titt på Siemens. För i EQ.700 har de verkligen packat in många bra funktioner!

blank
En mängd funktioner, lätt tillgängliga från en överskådlig pekskärm och en app som är mitt i prick. Härligt, krämigt kaffe och fantastiskt mjölkskum. Förvärmning av kopp och möjlighet att fylla en kanna.
blank
Pekskärmen skrollar långsamt och du måste trycka en hel del hårdare än på en mobiltelefon. Vi fattar inte riktigt poängen med spellistfunktionen.
Läs hela testet

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Härligt kaffe för alla

DeLonghi ECAM610.74 är lättskött, gör strålande gott kaffe och har smarta funktioner som lyfter den.

blank
Utmärkt användarvänlig, bra smartfunktioner, härligt kaffe och mjölkskum.
blank
Ingen förvärmning av koppen. Det lilla varmvattenmunstycket måste tas bort när man ska ha mjölk och är därför lätt att tappa bort.
Läs hela testet

Miele CM 6360 MilkPerfection

Hur tänkte ni här, Miele?

När du väl förstår hur du ska använda Miele CM 6360 så blir det gott kaffe. Men det är inte lätt ...

blank
Gott kaffe, fint mjölkskum. Kan brygga en hel kanna. Möjlighet till snabbare mjölktillförsel med dubbla slangar.
blank
Krånglig mobiluppkoppling och medioker överblick i appen. Men appen är mycket bättre än maskinens panel som har koppsymboler långtifrån alla begriper sig på. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Jura E8

Tryggt och bra från Jura

Jura E8 är en kaffemaskin utan de mest avancerade inställningarna. Den levererar varorna på smak och underhåll – men se upp...

blank
Lätt att använda, lätt att rengöra, viktiga delar är isolerade mot fukt. Appen är lätt att förstå. Gott kaffe och fint mjölkskum.
blank
Ingen pekskärm. Det går inte att skapa profiler eller spara egna kafferecept (men du kan justera befintliga). Mjölkskumsystemet kan nog förvirra somliga.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Farväl till slingkabeln

Vardagslyx

Dra ut kontakten– behåll strömmen

Ytterdörrens väktare

Effektiv hårborttagning

Cold brew: gimmick eller saknas på marknaden?

Rulla till toppen