TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Miele CM 6360 MilkPerfection

Hur tänkte ni här, Miele?

När du väl förstår hur du ska använda Miele CM 6360 så blir det gott kaffe. Men det är inte lätt ...

forfatter
Publicerad 2022-05-21 - 07:00
Karakter
Miele CM 6360 MilkPerfection
L&B tycker
Gott kaffe, fint mjölkskum. Kan brygga en hel kanna. Möjlighet till snabbare mjölktillförsel med dubbla slangar.
Krånglig mobiluppkoppling och medioker överblick i appen. Men appen är mycket bättre än maskinens panel som har koppsymboler långtifrån alla begriper sig på. Ingen pekskärm.
Specifikationer
 • Pekskärm: Nej
 • Trådlös anslutning: Wi-Fi
 • App-styrning: Miele@Home, Android/iOS (funkar med Alexa)
 • Vattentank: 1,8 l
 • Mjölkbehållare: 0,7 l
 • Hela bönor/färdigmalt: Ja/ja
 • Antal kaffesorter, förval: 7+5
 • Egna recept: Bara justering av befintliga
 • Flera profiler: Ja
 • Förvärmning av kopp: Ja
 • Enkel eller dubbel pip: Dubbel
 • Kokning av hel kaffekanna: Ja
 • Effekt: 1450 W
 • Mått: 25,1 x 35,9 x 42,7 cm (B x H x D)
 • Vikt: 9,6 kg
 • Webb: miele.se
Riktpris: 16500Pr. 2022-05-21 Produktsida

Miele är vida kända för sina hushållsapparater och finsmakare vet att de står för kvalitet. Därför har vi höga förväntningar när CM 6360 ställs på testbänken. Alltså köksbänken.

CM 6360 står i ekoläge när man packar upp den håller sig varm i 20 minuter åt gången. Sedan finns det prestandalägen, där maskinen förblir uppvärmd i bryggtemperatur i upp till nio timmar, för snabbare och bättre kaffe. Kaffeläget är självförklarande, Mjölkläget ger snabbare mjölkskum och gör i allmänhet mjölkdrycker snabbare med hjälp av en dubbel mjölkslang. Partyläge undviker meddelanden om nödvändigt underhåll och senarelägger dessa till nästa gång maskinen sätts på. Då kan du göra många koppar åt gången, utan irriterande meddelanden.

Direkt på panelen finns sju förval, inklusive espresso, vanligt kaffe, cappuccino och tevatten. Det finns en knapp för dubbel dos espresso och en som gör två koppar åt gången.

Miele CM 6360 MilkPerfection
Miele CM 6360 MilkPerfection kan brygga två koppar åt gången, som de flesta andra i den här prisklassen. Foto: Miele

Enkel användning

Problemet är att alla kaffevarianter har var sin knapp med en ikon, vilket är förvirrande för den som inte kan maskinen. Vilken är vanligt kaffe, och är det americano eller stor kopp kaffe den där knappen betyder? Det finns ingen text, och om du trycker en gång av nyfikenhet så bryggs kaffet direkt. Så ha koppen redo!

Detta är inte användarvänligt för gäster, som garanterat kommer att be värden om hjälp!

Du kan inte använda piltangenterna direkt för att bläddra genom kaffemenyn utan måste trycka på menyknappen. Som inte har den standardiserade kugghjulsikonen utan i stället två fönster ovanpå varandra. Det är inte heller självförklarande. Under alla omständigheter blir allt bättre när man kommer in i menysystemet, då får man tillgång till extra kaffevarianter. Men inte samma sak som de som direktknapparna styr, minsann! De måste du fortfarande trycka på.

Miele velg drikk
Välj dryck. Men hur? Foto: Geir Gråbein Nordby

Långsam uppkoppling

Första gången du sätter på kaffemaskinen frågar den om du vill konfigurera Wi-Fi-appen. Klicka på ”hoppa över”, annars behöver du fortfarande slutföra den första installationen på maskinen, innan du får komma in i appen. Minimera huvudvärken genom att först ställa in maskinen, sedan appen.

Installation av appen görs genom att skanna QR-koden bakom droppbrickan, men du kommer inte dit förrän du har registrerat en användare med en e-postadress. I vårt fall skulle maskinen aktivera spolsystemet ganska ofta under installationen, så det tog sin tid att få igång den …

Okej app

För att använda appen måste du trycka på knappen med mobilikonen på maskinen. Sedan kan du i appen välja mellan ett mycket större antal kaffesorter, eller olika val av tevatten med anpassad temperatur för olika tesorter. Du måste trycka på mobilknappen igen mellan varje kopp, vilket är ganska krångligt, men eftersom man måste plocka fram koppen innan man sätter en ny under pipen så går det bra.

Appen i sig är helt okej, inställningarna för en dryck kan ändras och sparas för olika profiler. Men skärmytan utnyttjas dåligt, de många olika dryckerna presenteras i en nästan oändlig rad, så att man måste svepa. Dryckerna borde ha varit samlade i flera rader på skärmytan i stället.

Miele espresso 2
Miele CM 6360 MilkPerfection gör bra espresso. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gott kaffe

Som tur är smakar kaffet förträffligt! Såväl espresso som americano, och mjölkskummet är skönt och luftigt när man gör cappuccino. Vi gillar att man kan förvärma koppen ovanpå maskinen och på så sätt få rätt temperatur. Man kan också genomgå ett smakprov i appen och smaka sig fram till det kaffe man gillar bäst.

Det går dessutom att koka en hel kaffekanna åt gången, vilket är ett stort plus.

Miele CM 6360 MilkPerfection black
Foto: Miele

Slutsats

Miele CM 6360 MilkPerfection är en maskin som kan alla nödvändiga knep som behövs i vardagen, inklusive förvärmning av koppen och möjligheten att brygga en hel kaffekanna åt gången. Den har också ett bra urval av kaffetyper och gör gott och aromatiskt kaffe med fint mjölkskum.

Användarvänligheten är dock inte utan invändningar. Knapparna med ikoner för olika kaffekoppar är obegripliga för många, även på vår redaktion. Gäst-testet: inte godkänt.

Appen är bara medelmåttig och måste alltid aktiveras på maskinen.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En riktigt smart kaffemaskin

När det gäller smarta kaffemaskiner bör alla andra ta en titt på Siemens. För i EQ.700 har de verkligen packat in många bra funktioner!

En mängd funktioner, lätt tillgängliga från en överskådlig pekskärm och en app som är mitt i prick. Härligt, krämigt kaffe och fantastiskt mjölkskum. Förvärmning av kopp och möjlighet att fylla en kanna.
Pekskärmen skrollar långsamt och du måste trycka en hel del hårdare än på en mobiltelefon. Vi fattar inte riktigt poängen med spellistfunktionen.

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Härligt kaffe för alla

DeLonghi ECAM610.74 är lättskött, gör strålande gott kaffe och har smarta funktioner som lyfter den.

Utmärkt användarvänlig, bra smartfunktioner, härligt kaffe och mjölkskum.
Ingen förvärmning av koppen. Det lilla varmvattenmunstycket måste tas bort när man ska ha mjölk och är därför lätt att tappa bort.

Nivona CafeRomatica 930

Stabilt och bra från Nivona

CafeRomatica 930 från Nivona är extra tystgående. En lösning vi tyckte var en svaghet visade sig vara raka motsatsen.

Låg ljudnivå, recept lagras enkelt under eget namn. Välfungerande app, enkelt att ställa in önskat kaffe. Den höga, smala vattentanken används nästan helt innan den behöver fyllas på.
Inget Wi-Fi, bara Bluetooth, gör att appen bara fungerar när man är i närheten av maskinen. Inte det största förvalet av kaffe. Kan inte brygga full kaffekanna. Ingen pekskärm.

Jura E8

Tryggt och bra från Jura

Jura E8 är en kaffemaskin utan de mest avancerade inställningarna. Den levererar varorna på smak och underhåll – men se upp...

Lätt att använda, lätt att rengöra, viktiga delar är isolerade mot fukt. Appen är lätt att förstå. Gott kaffe och fint mjölkskum.
Ingen pekskärm. Det går inte att skapa profiler eller spara egna kafferecept (men du kan justera befintliga). Mjölkskumsystemet kan nog förvirra somliga.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Mer information ska identifiera inkräktaren Kameran ser och registrerar alla detaljer som kan användas som bevis och i slutänden leda till en fällande dom.
lbpluss
Roboten flyttar in En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?
Husqvarnas robotgräsklippare behöver inte kabel Husqvarna Nera robotgräsklippare behöver inte kantkabel och de fungerar i branta sluttningar.
Är luften ren? VINDSTYRKA är en ny och prisvärd luftsensor från Ikea som kan mäta luftkvaliteten i det smarta hemmet.
Segways robotgräsklippare ser hinder GPS-styrd robotgräsklippare utan kanttråd med AI-teknik.
Följ Ljud & Bild