Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Jura E8

Tryggt och bra från Jura

Jura E8 är en kaffemaskin utan de mest avancerade inställningarna. Den levererar varorna på smak och underhåll – men se upp...

Av / 2022-05-21 - 07:00
Jura E8
Geir Gråbein Nordby

Jura E8 är en elegant kaffemaskin som inte tar för mycket plats på köksbänken. Jag gillar den i grått, även om den inte ser riktigt lika exklusiv ut som ett par av de andra maskinerna i kromat stål. Du kan köpa E8 i stål också, för en tusenlapp extra.

Ingen förvärmning

Det finns inte plats för en hög kopp under kaffe-/vattenpipen. Faktum är att E8 är den enda i detta test som inte fick plats med en 12 cm hög termosmugg. Den har inte heller någon funktion för att förvärma koppen, men kaffet är gott och varmt (vi mätte svart kaffe till 70 grader i en kall kopp) och om man värmer koppen i varmt vatten först så blir det ännu varmare.

 

Jura e8 dark inox 2
Som många andra kan Jura E8 brygga två koppar åt gången.

Lite märkligt mjölksystem

Mjölkbehållaren är ett halvlitersglas med lock och slang som placeras löst på bänken bredvid kaffemaskinen. Väldigt enkelt att göra rent och om glaset står i diskmaskinen kan man tillfälligt hälla upp mjölk i ett vanligt glas och bara lägga ner slangen.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Det speciella med systemet här är att mjölkpipen och kaffepipen sitter på två olika ställen på. Men, nej, du behöver inte flytta koppen mellan dem bara därför. Första gången vi skrev om det här gick vi lite vilse i anteckningarna och hävdade att man måste flytta koppen. Men lösningen är lite fiffig: när man väljer en kaffedryck som innehåller mjölk så ska koppen placeras under mjölkpipen till höger. Då kommer mjölken ut, och även kaffet som då kommer ut genom en pip bakom mjölkpipen. Mjölkskummet är luftigt och fint, Jura gör en utmärkt cappuccino.

En nackdel med den här metoden är att den inte nödvändigtvis klarar ”gäst-testet”. Vi anser nämligen inte att gäster ska behöva fråga värden hur man gör en kaffe. Man är inte garanterad att slippa söl här, om man inte läser instruktionerna först.

En annan nackdel är att droppbrickan inte är riktigt tillräckligt bred, så en bred kaffemugg under mjölkutloppet står nästan och balanserar på kanten.

Jura app
Jura-appen ger en bra överblick. Foto: Skärmdump, iPhone

Enkel app och skötsel

Annars är det inget hokus pokus med Jura E8. Skärmen ger en bra överblick över olika kaffevarianter och du kan justera styrkan på koppen under tiden du brygger. Det finns ingen pekskärm, i stället använder man knappar på sidan av den skärmen, där det finns markerade pilar så det är omöjligt att göra fel. Eller så använder man appen via Wi-Fi som ger bättre överblick på mobilen och bättre koll om du vill göra justeringar på kaffet och spara till nästa gång. Plus i kanten för att appen inte kräver registrering. Det bör nämnas att appen inte är någon nödvändighet, maskinen är användarvänlig och okomplicerad i sig.

Observera att du inte kan spara och namnge dina egna recept, eller spara kaffetyper under olika profiler. Det innebär till exempel att du och din sambo inte kan lagra var sin espresso av olika karaktär utan måste komma överens om en inställning som passar båda.

Jura E8 coffee glass
Jura E8 gör gott kaffe. Foto: Jura

God smak

Sammantaget gör Jura E8 en utsökt espresso och det är inget fel på mjölkskummet på cappuccinon! Om du är sugen på en americano så är lungo eller long black det närmaste du kommer. För ordningens skull: americano är en espresso med vatten på, long black är en kopp vatten med espresso i, och lungo pressar allt vatten genom de malda bönorna. Skillnaden är mängden skum, lungo har mest och americano minst.

Slutsats

Jura E8 gör gott kaffe med fint mjölkskum. Det saknar vissa typer av kaffe, till exempel americano, vilket är synd, men den är lätt att använda till vardags och lätt att rengöra.

Appen är enkel och användarvänlig. Mjölkpipen förvirrade oss lite först, eftersom mjölken kommer från en separat pip till höger. Men det är inga problem, väljer du en mjölkdryck så kommer även kaffet från samma ställe. Men den smala droppbrickan har dålig plats för stora koppar under mjölkpipen och kaffepipen i mitten kan inte höjas upp tillräckligt mycket för att ha plats för vår 12 cm höga termosmugg.

Vi saknar en del kaffesorter, till exempel americano, och Jura E8 kan inte heller göra en hel kaffekanna.

Karakter
Jura E8
Premium

Home tycker

Lätt att använda, lätt att rengöra, viktiga delar är isolerade mot fukt. Appen är lätt att förstå. Gott kaffe och fint mjölkskum. Ingen pekskärm. Det går inte att skapa profiler eller spara egna kafferecept (men du kan justera befintliga). Mjölkskumsystemet kan nog förvirra somliga.

Också i detta test:

Smarta kaffemaskiner

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En riktigt smart kaffemaskin

När det gäller smarta kaffemaskiner bör alla andra ta en titt på Siemens. För i EQ.700 har de verkligen packat in många bra funktioner!

En mängd funktioner, lätt tillgängliga från en överskådlig pekskärm och en app som är mitt i prick. Härligt, krämigt kaffe och fantastiskt mjölkskum. Förvärmning av kopp och möjlighet att fylla en kanna.
Pekskärmen skrollar långsamt och du måste trycka en hel del hårdare än på en mobiltelefon. Vi fattar inte riktigt poängen med spellistfunktionen.
Läs hela testet

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Härligt kaffe för alla

DeLonghi ECAM610.74 är lättskött, gör strålande gott kaffe och har smarta funktioner som lyfter den.

Utmärkt användarvänlig, bra smartfunktioner, härligt kaffe och mjölkskum.
Ingen förvärmning av koppen. Det lilla varmvattenmunstycket måste tas bort när man ska ha mjölk och är därför lätt att tappa bort.
Läs hela testet

Nivona CafeRomatica 930

Stabilt och bra från Nivona

CafeRomatica 930 från Nivona är extra tystgående. En lösning vi tyckte var en svaghet visade sig vara raka motsatsen.

Låg ljudnivå, recept lagras enkelt under eget namn. Välfungerande app, enkelt att ställa in önskat kaffe. Den höga, smala vattentanken används nästan helt innan den behöver fyllas på.
Inget Wi-Fi, bara Bluetooth, gör att appen bara fungerar när man är i närheten av maskinen. Inte det största förvalet av kaffe. Kan inte brygga full kaffekanna. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Miele CM 6360 MilkPerfection

Hur tänkte ni här, Miele?

När du väl förstår hur du ska använda Miele CM 6360 så blir det gott kaffe. Men det är inte lätt ...

Gott kaffe, fint mjölkskum. Kan brygga en hel kanna. Möjlighet till snabbare mjölktillförsel med dubbla slangar.
Krånglig mobiluppkoppling och medioker överblick i appen. Men appen är mycket bättre än maskinens panel som har koppsymboler långtifrån alla begriper sig på. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Rulla till toppen