TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Jura E8

Tryggt och bra från Jura

Jura E8 är en kaffemaskin utan de mest avancerade inställningarna. Den levererar varorna på smak och underhåll – men se upp...

forfatter
Publicerad 2022-05-21 - 07:00
Karakter
Jura E8
L&B tycker
Lätt att använda, lätt att rengöra, viktiga delar är isolerade mot fukt. Appen är lätt att förstå. Gott kaffe och fint mjölkskum.
Ingen pekskärm. Det går inte att skapa profiler eller spara egna kafferecept (men du kan justera befintliga). Mjölkskumsystemet kan nog förvirra somliga.
Specifikationer
 • Pekskärm: Nej
 • Trådlös anslutning: Wi-Fi
 • App-styrning: J.O.E. (Jura Operating Experience), Android / iOS
 • Vattentank: 1,9 l
 • Mjölkbehållare: 0,5 l
 • Hela bönor/färdigmalt: Ja/ja
 • Antal kaffesorter, förval: 12
 • Egna recept: Bara justering av befintliga
 • Flera profiler: Nej
 • Förvärmning av kopp: Nej
 • Enkel eller dubbel pip: Dubbel
 • Kokning av hel kaffekanna: Nej
 • Effekt: 1450 W
 • Mått: 28 x 35,1 x 44,6 cm (B x H x D)
 • Vikt: 9,6 kg
 • Webb: jura.com
Riktpris: 14000Pr. 2022-05-21 Produktsida

Jura E8 är en elegant kaffemaskin som inte tar för mycket plats på köksbänken. Jag gillar den i grått, även om den inte ser riktigt lika exklusiv ut som ett par av de andra maskinerna i kromat stål. Du kan köpa E8 i stål också, för en tusenlapp extra.

Ingen förvärmning

Det finns inte plats för en hög kopp under kaffe-/vattenpipen. Faktum är att E8 är den enda i detta test som inte fick plats med en 12 cm hög termosmugg. Den har inte heller någon funktion för att förvärma koppen, men kaffet är gott och varmt (vi mätte svart kaffe till 70 grader i en kall kopp) och om man värmer koppen i varmt vatten först så blir det ännu varmare.

 

Jura e8 dark inox 2
Som många andra kan Jura E8 brygga två koppar åt gången.

Lite märkligt mjölksystem

Mjölkbehållaren är ett halvlitersglas med lock och slang som placeras löst på bänken bredvid kaffemaskinen. Väldigt enkelt att göra rent och om glaset står i diskmaskinen kan man tillfälligt hälla upp mjölk i ett vanligt glas och bara lägga ner slangen.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.
Robotdammsugar inledning

Det speciella med systemet här är att mjölkpipen och kaffepipen sitter på två olika ställen på. Men, nej, du behöver inte flytta koppen mellan dem bara därför. Första gången vi skrev om det här gick vi lite vilse i anteckningarna och hävdade att man måste flytta koppen. Men lösningen är lite fiffig: när man väljer en kaffedryck som innehåller mjölk så ska koppen placeras under mjölkpipen till höger. Då kommer mjölken ut, och även kaffet som då kommer ut genom en pip bakom mjölkpipen. Mjölkskummet är luftigt och fint, Jura gör en utmärkt cappuccino.

En nackdel med den här metoden är att den inte nödvändigtvis klarar ”gäst-testet”. Vi anser nämligen inte att gäster ska behöva fråga värden hur man gör en kaffe. Man är inte garanterad att slippa söl här, om man inte läser instruktionerna först.

En annan nackdel är att droppbrickan inte är riktigt tillräckligt bred, så en bred kaffemugg under mjölkutloppet står nästan och balanserar på kanten.

Jura app
Jura-appen ger en bra överblick. Foto: Skärmdump, iPhone

Enkel app och skötsel

Annars är det inget hokus pokus med Jura E8. Skärmen ger en bra överblick över olika kaffevarianter och du kan justera styrkan på koppen under tiden du brygger. Det finns ingen pekskärm, i stället använder man knappar på sidan av den skärmen, där det finns markerade pilar så det är omöjligt att göra fel. Eller så använder man appen via Wi-Fi som ger bättre överblick på mobilen och bättre koll om du vill göra justeringar på kaffet och spara till nästa gång. Plus i kanten för att appen inte kräver registrering. Det bör nämnas att appen inte är någon nödvändighet, maskinen är användarvänlig och okomplicerad i sig.

Observera att du inte kan spara och namnge dina egna recept, eller spara kaffetyper under olika profiler. Det innebär till exempel att du och din sambo inte kan lagra var sin espresso av olika karaktär utan måste komma överens om en inställning som passar båda.

Jura E8 coffee glass
Jura E8 gör gott kaffe. Foto: Jura

God smak

Sammantaget gör Jura E8 en utsökt espresso och det är inget fel på mjölkskummet på cappuccinon! Om du är sugen på en americano så är lungo eller long black det närmaste du kommer. För ordningens skull: americano är en espresso med vatten på, long black är en kopp vatten med espresso i, och lungo pressar allt vatten genom de malda bönorna. Skillnaden är mängden skum, lungo har mest och americano minst.

Slutsats

Jura E8 gör gott kaffe med fint mjölkskum. Det saknar vissa typer av kaffe, till exempel americano, vilket är synd, men den är lätt att använda till vardags och lätt att rengöra.

Appen är enkel och användarvänlig. Mjölkpipen förvirrade oss lite först, eftersom mjölken kommer från en separat pip till höger. Men det är inga problem, väljer du en mjölkdryck så kommer även kaffet från samma ställe. Men den smala droppbrickan har dålig plats för stora koppar under mjölkpipen och kaffepipen i mitten kan inte höjas upp tillräckligt mycket för att ha plats för vår 12 cm höga termosmugg.

Vi saknar en del kaffesorter, till exempel americano, och Jura E8 kan inte heller göra en hel kaffekanna.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En riktigt smart kaffemaskin

När det gäller smarta kaffemaskiner bör alla andra ta en titt på Siemens. För i EQ.700 har de verkligen packat in många bra funktioner!

En mängd funktioner, lätt tillgängliga från en överskådlig pekskärm och en app som är mitt i prick. Härligt, krämigt kaffe och fantastiskt mjölkskum. Förvärmning av kopp och möjlighet att fylla en kanna.
Pekskärmen skrollar långsamt och du måste trycka en hel del hårdare än på en mobiltelefon. Vi fattar inte riktigt poängen med spellistfunktionen.

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Härligt kaffe för alla

DeLonghi ECAM610.74 är lättskött, gör strålande gott kaffe och har smarta funktioner som lyfter den.

Utmärkt användarvänlig, bra smartfunktioner, härligt kaffe och mjölkskum.
Ingen förvärmning av koppen. Det lilla varmvattenmunstycket måste tas bort när man ska ha mjölk och är därför lätt att tappa bort.

Nivona CafeRomatica 930

Stabilt och bra från Nivona

CafeRomatica 930 från Nivona är extra tystgående. En lösning vi tyckte var en svaghet visade sig vara raka motsatsen.

Låg ljudnivå, recept lagras enkelt under eget namn. Välfungerande app, enkelt att ställa in önskat kaffe. Den höga, smala vattentanken används nästan helt innan den behöver fyllas på.
Inget Wi-Fi, bara Bluetooth, gör att appen bara fungerar när man är i närheten av maskinen. Inte det största förvalet av kaffe. Kan inte brygga full kaffekanna. Ingen pekskärm.

Miele CM 6360 MilkPerfection

Hur tänkte ni här, Miele?

När du väl förstår hur du ska använda Miele CM 6360 så blir det gott kaffe. Men det är inte lätt ...

Gott kaffe, fint mjölkskum. Kan brygga en hel kanna. Möjlighet till snabbare mjölktillförsel med dubbla slangar.
Krånglig mobiluppkoppling och medioker överblick i appen. Men appen är mycket bättre än maskinens panel som har koppsymboler långtifrån alla begriper sig på. Ingen pekskärm.
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Nu är det smart jul! Kom i julstämning med Philips Hue. Vi har testat den smartaste julgransslingan hittills.
Väldresserad Hur klarar sig en robotdammsugare mitt ibland flyttlådor och packmaterial? Äter den upp allt i sin väg eller klarar den att hålla rent ändå?
Ta kontrollen med Energy IQ Även om termometern inte visar fullt så låga siffror som det brukar vara i november dröjer det troligtvis inte länge innan vintern är över oss. Och med vinter och kyla kommer höga elkostnader.
Philips Hue på julgranen Signify har precis lanserat Philips Hue Festavia, en smart ljusslinga för granen.
Smart element sparar pengar Den kalla årstiden betyder högre elförbrukning, men med app-styrning kan du ta kontroll över elräkningen.
Philips Hue kommer snart att kunna prata med alla smarta hemprodukter Matter-standarden, som ska göra det lättare för Smarta Hem-produkter att arbeta tillsammans, har nu officiellt lanserats. Och Matter är på väg till nästan alla Philips Hue-produkter, säger tillverkaren.
Följ Ljud & Bild