Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Härligt kaffe för alla

DeLonghi ECAM610.74 är lättskött, gör strålande gott kaffe och har smarta funktioner som lyfter den.

Av / 2022-05-21 - 07:00
DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74
Geir Gråbein Nordby

Det är få som har ett lika välrenommerat namn inom köksredskap som DeLonghi. Framför allt när det gäller matlagning – och inte minst kaffe.

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74, som är den fullständiga beteckningen, är en tjusig kaffemaskin som passar in i ett modernt kök och som är tillräckligt smal för att kunna klämmas in där det är lite trängre. 26,2 cm på bredden är allt du behöver och eftersom mjölkbehållaren sitter på framsidan av maskinen tar den inte heller extra plats åt sidan.

PrimaDonna-maskinen har en pekskärm som ger en bra överblick över den vardagliga skötseln och som är tillräckligt intuitiv för att gäster ska kunna brygga sin egen kopp utan att be om hjälp. Sådant gillar vi! Vattentanken på 2,2 liter gör också att man inte behöver fylla på för ofta.

Delonghi PrimaDonna ECAM610.74 scaled 1
Foto: Delonghi

Många sorters kaffe

ECAM610.74 har hela 15 förvalda kaffevarianter. Och då har vi inte tagit med sådana som Kaffekanna (ja, den brygger en hel kanna), Varm mjölk, Varmvatten, Mugg på språng och så vidare. Och apropå muggar så ingår det en praktisk termosmugg. Detta gäller bara 610.74-versionen av maskinen, köper du i stället 610.75, som är identisk i övrigt, ingår en kaffekanna.

Dessutom kan du skapa och spara dina egna recept, och anpassa befintliga, för upp till fem olika användarprofiler. Om till exempel du och din sambo har samma favoritkaffe men föredrar det med olika styrka eller arom, så kan ni spara varsin variant. Detta kan göras både direkt på maskinen och i appen, det enklaste är i appen.

DeLonghi cappuccino
Mjölkbehållaren på DeLonghi-maskinen har en separat pip. OBS: 2x hastighet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mjölkbehållaren

Mjölkbehållaren sätts fast på framsidan av maskinen och tar därför ingen extra plats på sidan. Den är gjord av extra tjock plast för att behålla kylan längre i rumstemperatur. Mjölken kommer ut ur en separat pip, men till skillnad från Jura E8 går både den och kaffepipen ner i koppen, så du behöver inte flytta den under bryggningen. Fördelen med en separat pip är att man har bättre koll på mjölkskummet, plus att det kan ha en hygienisk fördel när det gäller sköljning och rengöring.

Mängden mjölk och skum väljs manuellt med en omkopplare på mjölkbehållaren, men skärmen på maskinen talar om var du ska ställa den för varje dryck. Du får ett meddelande om att skölja efter varje mjölkportion. Om du vill göra flera koppar trycker du på ”rensa” mellan varje gång och sätter igång rengöringen efter sista koppen.

DeLonghi milk nozzle
Det är enkelt att föra ner mjölkpipen i koppen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bra app

Appen, som heter Coffee Link, måste vara registrerad på en e-postadress för att kunna användas. Du kan välja att hoppa över registreringen, men då hittar inte appen kaffemaskinen, så den funktionen verkar meningslös.

I appen kan du skapa dina egna recept helt från grunden, eller anpassa befintliga efter styrka, arom och om du vill använda bönor eller malet kaffe. Smart, eftersom det betyder att du kan använda två olika kaffeblandningar för olika saker. Till exempel bönor för espresso och americano, och malet för vanligt kaffe och till hela kaffekannor. Så slipper du använda ditt dyra favoritkaffe när du har många gäster på besök!

Härligt kaffe

Espresson som kommer ut ur ECAM610.74 är alldeles utsökt och även om ingen av maskinerna gör dåligt mjölkskum så är cappuccinon om möjligt ännu luftigare här. Allt kaffe vi har provat i köket på redaktionen smakar riktigt gott och får mig att ompröva min tidigare ståndpunkt om att det räcker med att betala 5 000 kronor för en kaffemaskin.

Delonghi ECAM610.74 scaled 1
Foto: DeLonghi

Slutsats

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74 är en mycket användarvänlig kaffekokare med pekskärm som ger bra överblick. Även gäster kan använda maskinen utan att fråga värden om hjälp.

Appen ger ännu bättre överblick och har fler alternativ, men är ingen nödvändighet. Men den gör justering av recept ännu mer intuitiv och innebär att man knappt behöver läsa bruksanvisningen.

Kaffet är supergott och när man kan brygga en hel kaffekanna åt gången, och det dessutom finns en särskild mugg-på-språng-funktion, är det inte mycket att fundera på. Vårt enda klagomål är att varmvattenmunstycket måste tas bort för att fästa mjölkbehållaren, då måste munstycket läggas på ett bra ställe så att man inte tappar bort det.

Karakter
DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74
Premium

Home tycker

Utmärkt användarvänlig, bra smartfunktioner, härligt kaffe och mjölkskum. Ingen förvärmning av koppen. Det lilla varmvattenmunstycket måste tas bort när man ska ha mjölk och är därför lätt att tappa bort.

Också i detta test:

Smarta kaffemaskiner

Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En riktigt smart kaffemaskin

När det gäller smarta kaffemaskiner bör alla andra ta en titt på Siemens. För i EQ.700 har de verkligen packat in många bra funktioner!

En mängd funktioner, lätt tillgängliga från en överskådlig pekskärm och en app som är mitt i prick. Härligt, krämigt kaffe och fantastiskt mjölkskum. Förvärmning av kopp och möjlighet att fylla en kanna.
Pekskärmen skrollar långsamt och du måste trycka en hel del hårdare än på en mobiltelefon. Vi fattar inte riktigt poängen med spellistfunktionen.
Läs hela testet

Nivona CafeRomatica 930

Stabilt och bra från Nivona

CafeRomatica 930 från Nivona är extra tystgående. En lösning vi tyckte var en svaghet visade sig vara raka motsatsen.

Låg ljudnivå, recept lagras enkelt under eget namn. Välfungerande app, enkelt att ställa in önskat kaffe. Den höga, smala vattentanken används nästan helt innan den behöver fyllas på.
Inget Wi-Fi, bara Bluetooth, gör att appen bara fungerar när man är i närheten av maskinen. Inte det största förvalet av kaffe. Kan inte brygga full kaffekanna. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Miele CM 6360 MilkPerfection

Hur tänkte ni här, Miele?

När du väl förstår hur du ska använda Miele CM 6360 så blir det gott kaffe. Men det är inte lätt ...

Gott kaffe, fint mjölkskum. Kan brygga en hel kanna. Möjlighet till snabbare mjölktillförsel med dubbla slangar.
Krånglig mobiluppkoppling och medioker överblick i appen. Men appen är mycket bättre än maskinens panel som har koppsymboler långtifrån alla begriper sig på. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Jura E8

Tryggt och bra från Jura

Jura E8 är en kaffemaskin utan de mest avancerade inställningarna. Den levererar varorna på smak och underhåll – men se upp...

Lätt att använda, lätt att rengöra, viktiga delar är isolerade mot fukt. Appen är lätt att förstå. Gott kaffe och fint mjölkskum.
Ingen pekskärm. Det går inte att skapa profiler eller spara egna kafferecept (men du kan justera befintliga). Mjölkskumsystemet kan nog förvirra somliga.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen