Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Siemens EQ.700 (TQ707R03)

En riktigt smart kaffemaskin

När det gäller smarta kaffemaskiner bör alla andra ta en titt på Siemens. För i EQ.700 har de verkligen packat in många bra funktioner!

Av / 2022-05-21 - 07:00
Siemens EQ.700 (TQ707R03)
Geir Gråbein Nordby

Siemens EQ.700 är en elegant och läcker kaffemaskin i kromat stål, det är den som både jag och de flesta andra på redaktionen tycker är snyggast av alla. Den här tål verkligen att stå framme! Enda nackdelen på utsidan är att mjölkbehållaren sitter på vänster sida, vilket tar plats på bredden och även begränsar hur smalt utrymme den kan stå i, om man ska komma åt behållaren.

Siemens EQ.700 TQ707R03 lifestyle
Foto: Siemens

EQ.700 har väsentliga funktioner, som förvärmning av kopp, och den kan även brygga en hel kanna åt gången, så du behöver inte ha Moccamastern framme om du har gäster på besök.

Du kan ställa in om maskinen ska köra sin vanliga rutin, med enstaka små sköljningar, eller om du vill kunna ha en kopp stående under pipen, redo att brygga en kaffekopp från appen när du känner för det. Då slipper du få kranvatten i koppen – kompromissen är att kaffet då inte blir lika varmt i den första koppen.

Siemens world kaffetyper
Siemens-maskinen har en hel rad kaffetyper att välja mellan. Foto: Skärmdump, iPhone

Många sorters kaffe

Siemens EQ.700 har en uppsjö av förval med olika kaffevarianter. I huvudmenyn under Klassiker har den åtta sorter, plus val för mjölkskum, varm mjölk, varmt vatten och bryggning i kaffekanna. De flesta kan justeras i styrka och mängd som man vill och det går även att spara till olika användarprofiler.

Bland de åtta finns espresso, espresso doppio, vanligt kaffe och stor kaffe, samt cappuccino och latte. Saknar du något, till exempel flat white eller ristretto, hittar du dem och tolv andra under fliken CoffeeWorld. Sammanlagt tjugo sorters kaffe, alltså.

Siemens EQ.700 TQ707R03 4
Pekskärmen är verkligen inte en av de snabbare. Foto: Siemens

Långsam pekskärm

På ett sätt gillar jag pekskärmen på Siemens-maskinen. Den ger en bra överblick och lämnar inte gästerna några tvivel om hur de gör en kopp kaffe av önskad sort. Problemet är att den släpar efter när man sveper och ibland måste man trycka ganska hårt för att aktivera en funktion. Till och med de billigaste mobiltelefonerna har en bättre touchfunktion än den här.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Smart app

Med appen kan du fjärrstyra maskinen, du behöver bara aktivera funktionen och acceptera en varning om att personer som har ansiktet under pipen kan bli allvarligt skållade när de försöker göra en kopp med något gott i. Samma varning visas när du väljer att aktivera förvärmning av koppen, eftersom den blir väldigt varm. Något att hålla koll på för småbarnsföräldrar!

Siemens EQ.700 TQ707R03 cupwarmer
Du kan förvärma kopparna på Siemens EQ.700. Foto: Siemens

Appen ger mycket bra översikt över alla funktioner och du kan göra många inställningar. Till exempel i vilken ordning mjölken ska hällas i. Siemens-maskinen kan även röststyras med Alexa.

Du kan också göra en så kallad ”spellista”. Alltså en brygglista där du kan välja flera koppar kaffe i rad, i önskad ordning. Tanken är att du ska kunna göra olika sorters kaffe till flera olika personer, så att man tar upp beställningarna först och sedan programmerar maskinen att brygga, utan att behöva trycka på annat än ”fortsätt” mellan varje kopp. Jag förstår tanken, men ser samtidigt inte nyttan. Arbetet med att programmera spellistan måste ju göras, och det ger faktiskt mindre överblick över vilken kopp som är vad, än om man brygger individuellt för varje kopp. Och det går inte snabbare heller.

Siemens espresso
Siemens gör en väldigt god espresso. Foto: Geir Gråbein Nordby

Smakar gott!

Kaffet smakar väldigt gott med alla maskiner, detsamma gäller Siemens. Kanske inte riktigt lika luftigt mjölkskum i cappuccinon som med DeLonghi PrimaDonna, men väldigt nära. Och Siemens-maskinen drar det längsta strået med förvärmning av kopparna!

Siemens EQ.700 TQ707R03 2
Foto: Siemens

Slutsats

Siemens EQ.700, med den något mer kryptiska beteckningen TQ707R03, är en strålande kaffemaskin. Här får du en rad användbara funktioner, bra användarvänlighet och härligt kaffe, från en maskin som dessutom ser väldigt snygg ut.

Pekskärmen ger bra överblick, vi hade bara velat att den skulle reagera snabbare. Skärmen är faktiskt det enda som hindrar den här maskinen från att få maxbetyg. EQ.700 vinner fortfarande testet, men får nöja sig med fem stjärnor.

Karakter
Siemens EQ.700 (TQ707R03)
Premium

Home tycker

En mängd funktioner, lätt tillgängliga från en överskådlig pekskärm och en app som är mitt i prick. Härligt, krämigt kaffe och fantastiskt mjölkskum. Förvärmning av kopp och möjlighet att fylla en kanna. Pekskärmen skrollar långsamt och du måste trycka en hel del hårdare än på en mobiltelefon. Vi fattar inte riktigt poängen med spellistfunktionen.

Också i detta test:

Smarta kaffemaskiner

DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74

Härligt kaffe för alla

DeLonghi ECAM610.74 är lättskött, gör strålande gott kaffe och har smarta funktioner som lyfter den.

Utmärkt användarvänlig, bra smartfunktioner, härligt kaffe och mjölkskum.
Ingen förvärmning av koppen. Det lilla varmvattenmunstycket måste tas bort när man ska ha mjölk och är därför lätt att tappa bort.
Läs hela testet

Nivona CafeRomatica 930

Stabilt och bra från Nivona

CafeRomatica 930 från Nivona är extra tystgående. En lösning vi tyckte var en svaghet visade sig vara raka motsatsen.

Låg ljudnivå, recept lagras enkelt under eget namn. Välfungerande app, enkelt att ställa in önskat kaffe. Den höga, smala vattentanken används nästan helt innan den behöver fyllas på.
Inget Wi-Fi, bara Bluetooth, gör att appen bara fungerar när man är i närheten av maskinen. Inte det största förvalet av kaffe. Kan inte brygga full kaffekanna. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Miele CM 6360 MilkPerfection

Hur tänkte ni här, Miele?

När du väl förstår hur du ska använda Miele CM 6360 så blir det gott kaffe. Men det är inte lätt ...

Gott kaffe, fint mjölkskum. Kan brygga en hel kanna. Möjlighet till snabbare mjölktillförsel med dubbla slangar.
Krånglig mobiluppkoppling och medioker överblick i appen. Men appen är mycket bättre än maskinens panel som har koppsymboler långtifrån alla begriper sig på. Ingen pekskärm.
Läs hela testet

Jura E8

Tryggt och bra från Jura

Jura E8 är en kaffemaskin utan de mest avancerade inställningarna. Den levererar varorna på smak och underhåll – men se upp...

Lätt att använda, lätt att rengöra, viktiga delar är isolerade mot fukt. Appen är lätt att förstå. Gott kaffe och fint mjölkskum.
Ingen pekskärm. Det går inte att skapa profiler eller spara egna kafferecept (men du kan justera befintliga). Mjölkskumsystemet kan nog förvirra somliga.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Rulla till toppen