TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Mill Invisible WiFi 700W

Styr värmen med mobilen

Den kalla årstiden betyder högre elförbrukning, men med app-styrning kan du ta kontroll över elräkningen.

forfatter
Publicerad 2022-11-07 - 09:00
Karakter
Mill Invisible WiFi 700W
L&B tycker
Enkel montering och slimmad design. Överskådlig app-styrning av flera enheter. Smart PID-styrning av värmen. Anpassat för Matter-protokollet för smart integration.
Dubbelt så dyrt som liknande element utan trådlös styrning.
Specifikationer
  • Effekt: 700 watt
  • App-styrning: Mill
  • Trådlöst: Wi-Fi, Bluetooth
  • Röststyrning: Nej
  • IP-klassning: IPX4
  • Storlek på rum: 9–12 m2
  • Strömstyrning: PID, automatisk avstängning när fönster öppnas
  • Mått: 65 x 8,6 x 40 cm
  • Färg: Svart, vit
  • Webb: millnorway.com
Riktpris: 1600Pr. 2022-11-07 Produktsida

För de flesta utgör uppvärmningen av bostaden den största delen av elräkningen. Speciellt på vintern när utetemperaturen sjunker. Då tickar det i landets alla termostater, i takt med att kronorna flödar till elbolagen.

Eftersom få människor gillar att frysa innebär vintern ofta mycket högre elräkningar. Men skruvar du ner termostaten 1 eller 2 grader kan du spara lite pengar utan att det blir iskallt hemma. En annan lösning är att installera en värmepump som cirkulerar värmen i bostaden, montera en solpanel på taket om det går eller skaffa smartare styrning av värmen.

Det sistnämnda är överlägset billigast, även om element med smart styrning kostar lite extra.

En bonus med smart styrning av värmen är att du kan ställa in värmen i olika rum, för olika dagar och tider och på så sätt minska elförbrukningen i hemmet. Utan att någon behöver frysa.

Du behöver ett smart element, som det här från norska Mill. Ett element med 700 watts effekt och inbyggd smartstyrning via en app. Det kan levereras med allt från 400 till 2 000 watt och i svart eller vit lack – med eller utan glasfront – och styrs enkelt med en överskådlig app i mobilen.

MILL sort
Foto: Mill Norway

Mill Norway-appen

Samma app kan styra flera Mill-element via Wi-Fi. Både panelelement och fristående element. I appen ser man vilka Mill-element som stöds. Har man inte ett Mill-element med Wi-Fi, eller en äldre Mill-modell utan WiFi, kan man köpa en så kallad Smart Socket. Den kopplas mellan vägguttaget och stickkontakten och ger trådlös kontroll via hemnätverket.

Appen kan även styra Mills inomhusklimatsensor och går att integrera i vissa elbolags appar där man kan styra uppvärmningen efter elpriset.

Mill smart socket
Mill smart socket. Foto: Mill Norway

PID-styrning

Mill-elementet har en annan sak som kan spara el och pengar. Nämligen så kallad PID-kontroll. Enkelt uttryckt är det en smartare strömhantering, som till skillnad från till exempel en relästyrd termostat som klickar när den slår på och av strömmen, sänker effekten när temperaturen uppnås. Utan att stänga av strömmen som en termostat gör.

På så sätt undviker elementet att bli kallt när termostaten stänger av strömmen. Och det behövs inte full effekt för att värma upp det till önskad temperatur när temperaturen sjunker och termostaten slår på igen. Resultatet är jämnare värme och minskad förbrukning.

Mill 2
Ett äldre oljefyllt element från Mill kan fjärrstyras med Smart Socket. Foto: Lasse Svendsen

Användning

Det 65 cm breda 700-wattselementet kan även installeras i badrum eftersom det är IPX54-certifierat och är mycket enkelt att installera. Väggfästet lossas från baksidan genom att vrida två plastskruvar. Sedan mäter man helt enkelt upp var elementet ska monteras, skruvar fast väggfästet med de medföljande skruvarna och hakar fast elementet.

Man laddar ner appen och väljer att lägga till en ny enhet, sedan följer man bara instruktionerna och 10 minuter senare har man installerat elementet både fysiskt och i appen. I mitt fall dök det också upp en firmware-uppdatering och efter att ha kopplat in nätverket via Bluetooth var allt klart för att ställa in värmestyrning i appen.

Mill oppsett 2 Mill oppsett 1
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Där kan man ställa in temperatur, dag- och nattsänkning på olika dagar och vid olika tidpunkter. Tidsinställningarna kan verka som en lite mödosam process eftersom gränssnittet i appen har en del användarmässiga utmaningar på en liten mobilskärm.

Men man vänjer sig snabbt.

I appen kan man styra alla enheter individuellt, eller alla enheter i ett rum. Så att man till exempel kan välja vardagsrummet och styra alla element i det på samma gång. Det går att göra program individuellt för rummen så att exempelvis sovrummet har ett eget program som styrs oberoende av vardagsrummet.

Mill app kopi
Installation och styrning i Mill-appen. Foto: Lasse Svendsen

Värt att notera är att Mills smartstyrda element även kan integreras i Apple HomeKit, Google Home och med Amazon Alexa när en framtida uppdatering kommer som integrerar det nya Matter-protokollet för smart styrning i Mill-appen. Då kan man använda en och samma app till smartprodukter från olika tillverkare.

Slutsats

Med smart styrning via en app på mobilen har Mill gjort det enklare att styra värmen i hemmet. Det går dock inte att bortse från att WiFi-versionerna av Mills element kostar mer än konventionella element. Men om man tar hänsyn till att man dessutom kan spara pengar genom exempelvis PID-styrning av värmehanteringen i stället för en konventionell termostat, kan investeringen i Mill Invisible WiFi 700W vara väl värd pengarna i längden. Det är nämligen inte svårt att spara pengar med smartare styrning av uppvärmningen i hemmet.

6 robotdammsugare

Robotdammsugaren – Guds gåva till var mans hem?

2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Mer information ska identifiera inkräktaren Kameran ser och registrerar alla detaljer som kan användas som bevis och i slutänden leda till en fällande dom.
lbpluss
Roboten flyttar in En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?
Husqvarnas robotgräsklippare behöver inte kabel Husqvarna Nera robotgräsklippare behöver inte kantkabel och de fungerar i branta sluttningar.
Är luften ren? VINDSTYRKA är en ny och prisvärd luftsensor från Ikea som kan mäta luftkvaliteten i det smarta hemmet.
Segways robotgräsklippare ser hinder GPS-styrd robotgräsklippare utan kanttråd med AI-teknik.
Följ Ljud & Bild