Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Vorwerk Thermomix TM6

Originalet

Thermomix dominerar marknaden, och inte utan anledning.

Av / 2023-04-15 - 12:48
Vorwerk Thermomix TM6
Pernille Redder

Alla termomixers urmoder från Vorwerk uppfanns av tyska ingenjörer 1971, och TM6-modellen som har funnits på marknaden sedan 2019, är den åttonde versionen av multimaskinen.

Om du saknar en maskin som kan hjälpa dig att fermentera din egen yoghurt, är TM6 något för dig, eftersom den har hela tjugo funktioner, och det är enligt uppgift ännu fler på väg. Dessutom kan du till exempel köpa potatisskalnings-tillbehöret eller en  Thermomix Friend, som är ett verktyg utformat för parallell matlagning. Det ingår dock inte i detta test.

TM6:s funktioner inkluderar: Hög temperatur (för t.ex. bryning av kött), sous vide, fermentering, knådning, vispning, ångning och mycket mer. Dessutom de inbyggda programmen.

Ett exempel är äggkokningsprogrammet. När du lägger ägget i kannan väger maskinen det och beräknar hur lång tid det tar att tillaga det på sex olika sätt. Sedan väljer du på skärmen exakt hur du vill ha det tillagat och vips blir det så. Eftersom TM6 väger med ett grams noggrannhet, så är det noll procents risk för ett ägg med rinnig vita, men mindre du faktiskt vill ha det.

Konsult på hembesök

Thermomix arrangerar olika live cooking experiences online, där du kan se en konsult demonstrera de många funktionerna. Hitta dem på Facebook-sidan.

Men när du investerar dina pengar (och mycket av dem) i en TM6, får du en cooking experience på köpet i form av en konsult som besöker dig i två timmar och guidar dig genom några rätter som visar ett antal av maskinens funktioner. Det är bra service. Konsulterna erbjuder sig också att komma på ”hemmafester”, som vi känner igen från Tupperware.

Konsulten som besöker oss heter Martin och han säger sig använda sin termomixer varje dag. Han har i förväg bett oss att köpa ingredienser; kycklingfiléer, massor av grönsaker, färska och frysta bär, citroner, ägg, grädde och mjöl. Allt låter ganska spännande. Det visar sig att vi ska göra lemonad först. Det tar några minuter, och sedan häller vi upp en liter ljusgul lemonad i en glaskanna.

Men redan nu avslöjar TM6 en av sina svaga punkter, för i kannan finns nu tre finfördelade citroner, där tre delar måste demonteras för att bli av med. Rengöring är i allmänhet ganska krångligt med en termomixer, och TM6 är inget undantag.

Cookidoo heter den inbyggda kokboken som också finns som app. Den kräver dock en årlig prenumeration om du vill använda alla funktioner. (Foto: Vorwerk)

Musik och robotarmar

Varje gång TM6 sätter i gång med en uppgift låser den fast kannan med sina två blå robotarmar som för tankarna till Star Trek. Zumm säger det när de hugger tag i kanten, och sedan är maskinen redo att köra igång.

När den är klar med sitt jobb spelar den en melodi, pling-pling-pling. En liten konsert som nästan förtjänar applåder, om det inte vore för att det är samma toner varenda gång – frågan är om de kommer att vara lite irriterande efter några år.

Huvudrätt med mycket smak

Efter lemonaden har konsulten Martin visat mig hur man gör glass av frysta bär, men nu är det dags för paradnumret. Vi ska börja bryna grönsaker och mixa dem till soppa, medan vi använder värmen och ångan från grönsakerna för att ånga potatis. Sedan mer grönsaker och högst upp i ett torn som består av i stort sett alla TM6:s  olika tillbehör lägger vi marinerad kyckling, som tillagas av samma ånga. Det är genialt, eftersom köttsaften och marinaden från kycklingen droppar ner över potatisen och vidare in i grönsakssoppan och ger fyllighet och smak till den.

TM6 lagar soppan på knappt 20 minuter och mixar den till perfektion. Det finns inte en tillstymmelse till klumpar i den. Det smakar också utmärkt. Vi sparar dock det mesta av soppan till nästa dag, resten emulgerar vi med några äggulor till en sås som vi kan äta med den smakrika, mjuka potatisen och den saftiga kycklingen.

Med den tid det tog att diska maskinens delar kunde vi möjligen ha förberett samma maträtt med ugn och spis, men konkret lagade maten sig själv på tjugo minuter. Och vi får inte glömma soppan, som är en middag för en annan dag.

Pizzadags

Vi tvivlar på TM6:s påstående att den kan knåda en deg på två minuter. Det står också klart efter att de första minuterna har gått att vi troligen får fördubbla knådningstiden. Men efter fyra minuter på maskinens knådningsprogram, medan degen värms upp till 37 grader och samtidigt ”pulseras” runt i skålen, är den faktiskt blank och ordentligt knådad.

Vem har inte fyra minuter för att knåda en deg? Vi hinner inte ens beställa en pizza online på samma tid.

Naturligtvis kunde man gott ge degen längre tid för att helt bygga glutenstrukturerna och få ett ännu luftigare resultat. Men på fyra minuter är vår gamla Kitchenaid Artesan inte i närheten av att ha knådat en användbar deg.

Det finns en del degrester i skålen och särskilt i kniven, men för detta ändamål har TM6 sitt eget fördisk-program, så att alla små rester av deg tas bort från kniven. Lite vatten i kannan, lite diskmedel, ett tryck på skärmen och några minuter senare är alla små degrester upplösta. Det är nästan genialt.

Kokboken

TM6 har en inbyggd kokbok, Cookidoo, som också är kopplad till en app på telefonen. När du köper maskinen får du sex månaders gratis prenumeration, men efter det kostar det 360 kronor per år att få tillgång till den. För pengarna får du över 89 000 recept, och många av dem är översatta till svenska.

År 2022 fick Vorwerk en Red Dot Award för funktionen i kokboken som låter användare spara sina egna recept.

Du kan utforska appen, få ingredienserna skickade till en inköpslista och när du börjar laga maträtten använder du maskinens version av receptet, som guidar dig steg för steg genom processen. ”Häll i 400 gram”, säger maskinen och väger medan du häller. Sedan klickar du på ”nästa” och maskinen säger:

Slutsats

Det är tydligt att man lagt vikt även på många små detaljer, till exempel den lilla melodin den spelar när den avslutar en funktion, den hyperexakta vikten och hur de blå robotarmarna låser fast skålen när den ska arbeta.

Det finns en läckerhet och grundlighet med Thermomix som bara Kenwood kan matcha i detta test. Och eftersom den också är så föredömligt enkel att använda vinner TM6 testet.

Karakter
Vorwerk Thermomix TM6
Premium

Home tycker

Extremt många funktioner Maskinens många program gör det nästan omöjligt att misslyckas Kokboken kräver betald prenumeration. Det är svårt att hålla koll på tillagningen eftersom locket inte är genomskinligt

Också i detta test:

4 Termomixers

Emga Caterchef Thermoblender

Den enkla

Maskinen för dig som vill styra allt själv.

Extremt enkel att använda och löser alla uppgifter briljant. Med sina 1 500 watt är den en kraftfull maskin.
Tänker inte åt dig, så du måste själv veta hur din mat ska tillredas. Maskinen hoppar och dansar på bordet när den jobbar hårt.
Läs hela testet

SOGO Köksmaskin med pekskärm

Den minsta

Spanska Sogo har gjort en köksmaskin med de mest grundläggande funktionerna.

En maskin som löser de uppgifter du ger den. Genomskinligt lock ger en bra känsla för hur matlagningen fortskrider.
Meny finns inte på svenska, och det bidrar till intrycket att inte mycket uppmärksamhet har ägnats åt detaljerna. Helt överflödigt med två lock som passar olika tillbehör. Det bidrar till förvirringen
Läs hela testet

Kenwood Cooking Chef XL

Den största

Köksmaskin på digitala steroider.

Skålen är hela 6,7 liter och därmed dubbelt så stor som de andra maskinernas. Välfungerande app med ett fint urval av recept som du även kan använda för att styra maskinen.
Något mer komplicerad maskin än de andra, som kräver tid att bekanta sig med. Det är jobbigt att flytta runt maten mellan matberedare, mixer och skål och ger också lite mer disk.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Städa med rena händer

Ljud & Bild
Rulla till toppen