Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Kenwood Cooking Chef XL

Den största

Köksmaskin på digitala steroider.

Av / 2023-04-15 - 12:48
Kenwood Cooking Chef XL
Pernille Redder

Denna maskin skiljer sig från andra termomixers på nästan alla punkter, men funktionaliteten motsvarar ungefär de andra, varför den passar in i detta test. Cooking Chef XL ser ut som en köksassistent på steroider, och det är den också. Skålen är enorm, nästan dubbelt så stor som de andra maskinernas, och den kan värma upp ingredienserna till 180 grader med induktionsvärme, vilket är mer än de andra maskinerna klarar. Därför är Cooking Chef XL också den enda med ett inbyggt popcornprogram, som vi naturligtvis har testat. Det fungerar!

Och då har vi inte ens börjat prata om tillbehören än. Det finns otroliga mängder i lådan. Hela sex rivjärn, degkrok, visp, en så kallad K-spatel (som används för att blanda kakdeg) och några till.

Men den största skillnaden är att Cooking Chef XL inte är en ”allt i en skål”-maskin, utan snarare en ”skål + mixerkanna + matberedare”-maskin. Med andra ord är det en vidareutveckling av Kenwoods legendariska köksapparat, som är legendarisk eftersom den i många familjer går i arv från en generation till nästa.

Det engelska företaget har tillverkat köksapparater sedan strax efter andra världskriget. Och Kenwood skulle fortfarande varit en brittisk nationalskatt om inte italienska De’Longhi hade köpt företaget 2001.

Men tillbaka till maskinen, som är så stor och har så mycket utrustning att ett helt köksskåp måste avsättas för det. Men om skåpet redan är fullt av andra köksapparater, kan du säkert rensa bort dem och ge Cooking Chef XL utrymmet. Du kan känna att det är ordentliga grejer det här. Den är stor, tung, hård och full av muskler.

Det är lätt att hälla ingredienser i skålen när hela maskinens ovandel fälls bakåt. (Foto: Kenwood PR foto)

Recept och hantering via app

Cooking Chef XL är dock inte bara muskler och styrka. Det har också en viss elegans med sin app som kopplas ihop med maskinen så att de kan prata med varandra. Med mobilen kan du till och med förbereda de olika programmen via ”remote access”, så att allt du behöver göra är att trycka på maskinens knapp. Det är inte mycket efterkrigstid över det.

Det fungerar så här: Du hittar ett recept i appen och berättar att du vill laga det. Den guidar dig steg för steg genom receptet, och varje gång maskinen behöver startas trycker du bara på knappen.

Det finns både analoga och digitala Kenwood köksmaskiner, och detta är deras absoluta toppmodell. Men en bit in i testet fick vi en tydlig känsla av att Kenwood ännu inte är helt hemma i den digitala tidsåldern, och att de först och främst har koll på att bygga kraftfulla köksapparater.

Vi blir flera gånger förvirrade av hanteringen på den lilla pekskärmen – det handlar förmodligen bara om att vänja sig, men det kräver mer koncentration och fokus än på de andra maskinerna i testet.

På skärmen kan man också välja i en lista med snabbrecept, men det verkar lite slumpmässigt vilka som har inkluderats. Vi letar efter ett program för att göra grönsakssoppa, men det som kommer närmast är ”soppa med stora klumpar”.

Säg mig Kenwood, använde ni Google Translate, eller vad hände där? Det visar sig att ”soppa med stora klumpar” inbegriper den italienska soppan minestrone, och mitt råd skulle vara att i stället använda det namnet i nästa uppdatering. Då förstår de flesta av oss.

Med 180 graders induktionsvärme är det enkelt koka upp ingredienser. (Foto: Pernille Redder)

Sätt i gång

Det är verkligen kraft i den här maskinen, och när vi väl hittar rätt sopprogram får grönsakerna det ordentligt svettigt i skålen, som värms upp via induktion. Maskinen har föreslagit att vi monterar ”blandningsverktyget”, som regelbundet rör runt ingredienserna så att ingenting bränns. Och det gör det faktiskt inte, även om det är riktigt hög värme. En liter vatten hälls på och det känns som om det bara tar ett ögonblick innan allt bubblar glatt.

Men då grönsakerna är genomkokta och vi ska mixa soppan blir det lite knepigt. För Kenwood rekommenderar inte att Cooking Chef XL används för slätmixade soppor, och det blir snabbt klart varför.

De andra maskinerna mixar direkt i skålen, medan Cooking Chef XL har en separat mixerkanna som måste placeras ovanpå maskinen. Mixerkannan tål värme, så naturligtvis kan vi inte motstå att testa mixern med vår soppa. Först hälls den kokheta soppan från skålen över i mixerkannan och sedan lyfter vi den tunga kannan hela vägen till axelhöjd eftersom maskinen står på ett köksbord. Uppriktigt sagt är det en lite riskabel manöver.

Men mixern blandar soppan väl, och det är lätt att smaka av den, eftersom locket lätt kan sättas på och tas av igen. Men om du inte är så lång bör du stå på en pall eller placera maskinen på ett lågt bord om du ska använda mixern.

Pizzadeg

Det finns en ”syster” till Cooking Chef XL som heter Patissier Chef XL, som är lite billigare. Den har nästan samma funktioner som Cooking Chef XL, men kan inte tillaga mat. Det kan dock värma ingredienser i skålen, smälta smör och sådana funktioner man behöver för bakning. Med andra ord skulle Patissier Chef XL också kunna göra pizzadeg, så om du är mest intresserad av den funktionen är den värd att överväga.

Vi söker i recepten i appen och får inte mindre än fyra träffar på ’pizza’. Bland annat finns pizzabullar, en pizza med krispig botten, bakad utan jäst och en klassisk pizza som Kenwood kallar en ”regnbågspizza”. Och ja, recepten är på svenska, och Kenwood låter användarna betygsätta dem. Användare har gett regnbågspizzan betyg 4,2 av 5. Kanske hjälper det upp betyget att receptet är superpedagogiskt med små teckningar av alla ingredienser. Nioåringar kan göra pizza efter detta recept.

Vi börjar baka enligt steg-för-steg-instruktionerna, men undrar varför flera av ingredienserna måste mätas med teskedar och matskedar nu när maskinen har en mycket exakt inbyggd våg. Vore det inte naturligare att ange hur många gram olja 3 matskedar är istället för att behöva stå och kladda med ett mått?

Men degen går ihop, och Kenwoods 70-åriga erfarenhet av att knåda deg visar sig. Knådningen tar åtta minuter, men då är degen också helt slät, fin och varm. Och pizzorna blir precis som de ska vara.

Slutsats

Kenwoods maskin är resultatet av sju decenniers erfarenhet av att bygga köksapparater, och det märks tydligt. Den är solid, stark som en oxe och utstrålar kvalitet på långt håll. Och då är det riktigt läckert med den stora skålen där du kan laga mat till hela familjen eller en fest. Men det drar ner intrycket att menyn och integrationen med appen inte verkar helt genomtänkt. Dessutom tycker vi att det är opraktiskt att mixern är placerad i samma höjd som huvudet när maskinen står på köksbordet.

Karakter
Kenwood Cooking Chef XL
Premium

Home tycker

Skålen är hela 6,7 liter och därmed dubbelt så stor som de andra maskinernas. Välfungerande app med ett fint urval av recept som du även kan använda för att styra maskinen. Något mer komplicerad maskin än de andra, som kräver tid att bekanta sig med. Det är jobbigt att flytta runt maten mellan matberedare, mixer och skål och ger också lite mer disk.

Också i detta test:

4 Termomixers

Vorwerk Thermomix TM6

Originalet

Thermomix dominerar marknaden, och inte utan anledning.

Extremt många funktioner Maskinens många program gör det nästan omöjligt att misslyckas
Kokboken kräver betald prenumeration. Det är svårt att hålla koll på tillagningen eftersom locket inte är genomskinligt
Läs hela testet

Emga Caterchef Thermoblender

Den enkla

Maskinen för dig som vill styra allt själv.

Extremt enkel att använda och löser alla uppgifter briljant. Med sina 1 500 watt är den en kraftfull maskin.
Tänker inte åt dig, så du måste själv veta hur din mat ska tillredas. Maskinen hoppar och dansar på bordet när den jobbar hårt.
Läs hela testet

SOGO Köksmaskin med pekskärm

Den minsta

Spanska Sogo har gjort en köksmaskin med de mest grundläggande funktionerna.

En maskin som löser de uppgifter du ger den. Genomskinligt lock ger en bra känsla för hur matlagningen fortskrider.
Meny finns inte på svenska, och det bidrar till intrycket att inte mycket uppmärksamhet har ägnats åt detaljerna. Helt överflödigt med två lock som passar olika tillbehör. Det bidrar till förvirringen
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen