Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Emga Caterchef Thermoblender

Den enkla

Maskinen för dig som vill styra allt själv.

Av / 2023-04-15 - 12:48
Emga Caterchef Thermoblender
Pernille Redder

Några sekunder efter att Caterchefs termomixer har slagits på är det tydligt att den skapades enligt en annan filosofi än de andra maskinerna i testet. Den är skapad för proffs som vet vad de gör och själva vill bestämma hur maten ska tillredas. I stället för att följa ett recept och tillvägagångssätt som utvecklats av andra alltså.

Det är något väldigt trubbigt med maskinen som varken har en inbyggd kokbok eller en snygg app. Här är en maskin med ett antal funktioner och en ytterst enkel förklaring av vad de gör i den inbyggda menyn. Med andra ord: Maskinen kan lösa alla uppgifter du ger den, men du kan inte överlämna allt ansvar till den.

För vissa kanske det är en befrielse. Det är de som tycker att det är overkill med recept som steg för steg berättar hur många gram vatten du ska hälla i och exakt hur många sekunder du ska hacka dina grönsaker. För andra är det just denna trygghet som är det stora argumentet för att köpa en termomixer, och om du känner så är den här maskinen inte det bästa valet för dig.

Maskinen har en enkel meny som du snabbt lär dig. (Foto: H. W. Larsen)

Pizza á la Caterchef

Där andra termomixers har ett pizzadegsrecept redo för dig, har Caterchef funktionen ”flour” (mjöl), och ja, det är faktiskt en knådningsfunktion, även om det snarare låter som att den skulle mala en portion mjöl åt dig. Funktionen är förinställd på att hålla i åtta minuter, och under knådning värmer den degen till ljumma 37 grader.

Det blir en fin, genomknådad deg, så inga klagomål där, men under tiden blir vi nästan oroliga för maskinen. Den hoppar och dansar runt på bordet medan den arbetar degen, och vi vågar faktiskt inte lämna den av rädsla för att den ska hoppa över bordskanten. Och vi håller ett vakande öga på den, för med sina 9,4 kilo skulle den inte vara trevligt att få på tårna.

Även utan pizzaprogram lyckas den göra en fin pizzadeg som jäser snabbt eftersom jästen har fått värme i maskinen. (Foto: Pernille Redder)

Hjälp med rengöringen

Maskinen når målet, och när degen är klar använder vi maskinens inbyggda rengöringsprogram för att ta bort alla små degrester som finns på kniven. Det handlar om att hälla vatten och lite diskmedel i maskinen, och sedan värmer den upp blandningen till 45 grader och vispar runt den så att inte den minsta lilla degklump kan gömma sig.

Det går lätt och är därmed något smartare än vår Kitchenaid Artesan, där det alltid sitter mjöl i degkroken, som du bara kan få bort med en disktrasa. Efter rengöringsprogrammet handlar det bara om att demontera bunken, botten och kniven och skölja av delarna under kranen.

Sammetslen smoothie

Eftersom vi inte kan testa inbyggda recept på denna maskin provar vi istället göra vår vanliga frukostsmoothie, som vi vanligtvis blandar med stavmixer. Den består av fryst frukt, en banan, proteinpulver och vätska. Med stavmixern måste du ofta stå i flera minuter för att få den frysta frukten blandad, och proteinpulvret tenderar att samlas i en kaka på själva skaftet.

Vilken uppenbarelse att göra den i en termomixer. Alla ingredienser åker i samtidigt, och på mindre än en minut blandas den ihop till en sammetslen, slät smoothie som glider tjock och inbjudande ur kannan. Frukten är inte bara blandad, utan maskinen har också lyckats få in luft i blandningen på ett sätt som vi aldrig tidigare upplevt med stavmixern. Imponerande!

Soppa full av smak

Caterchef-maskinen har värmeresurser, så det tar bara några minuter från det att maskinen slås på tills löken är hackad och brynt. Det tog nästan längre tid att skala löken och skära den i fjärdedelar än resten av processen.

Denna termomixer har ett program som heter ’Fry’ (stek), och det visar sig vara helt rätt för att steka grönsakerna innan vi häller i vatten och väljer att ställa in maskinen manuellt för att koka dem mjuka.

På det hela taget vänjer man sig snabbt vid att strunta i Caterchefs lite konstiga program (vad är ’potager’?) och bara köra manuellt. Därför blandas soppan till en helt jämn konsistens på det manuella programmet, och vi ställer själva in en temperatur där vi håller soppan varm. Det är verkligen en mycket enkel operation.

Slutsats:

Caterchefs maskin kan inte få lika högt betyg som de som har en inbyggd kokbok och app. Den är helt enkelt inte ”smart” nog, eftersom den är enklare i sitt tillvägagångssätt. Men det är å andra sidan en fördel för proffs och erfarna foodies. För om du föredrar att bara ha ett enkelt handhavande och kontrollera allt själv, kommer du att uppskatta dess enkelhet. Funktionellt är den i absolut toppklass.

Karakter
Emga Caterchef Thermoblender
Premium

Home tycker

Extremt enkel att använda och löser alla uppgifter briljant. Med sina 1 500 watt är den en kraftfull maskin. Tänker inte åt dig, så du måste själv veta hur din mat ska tillredas. Maskinen hoppar och dansar på bordet när den jobbar hårt.

Också i detta test:

4 Termomixers

Vorwerk Thermomix TM6

Originalet

Thermomix dominerar marknaden, och inte utan anledning.

Extremt många funktioner Maskinens många program gör det nästan omöjligt att misslyckas
Kokboken kräver betald prenumeration. Det är svårt att hålla koll på tillagningen eftersom locket inte är genomskinligt
Läs hela testet

SOGO Köksmaskin med pekskärm

Den minsta

Spanska Sogo har gjort en köksmaskin med de mest grundläggande funktionerna.

En maskin som löser de uppgifter du ger den. Genomskinligt lock ger en bra känsla för hur matlagningen fortskrider.
Meny finns inte på svenska, och det bidrar till intrycket att inte mycket uppmärksamhet har ägnats åt detaljerna. Helt överflödigt med två lock som passar olika tillbehör. Det bidrar till förvirringen
Läs hela testet

Kenwood Cooking Chef XL

Den största

Köksmaskin på digitala steroider.

Skålen är hela 6,7 liter och därmed dubbelt så stor som de andra maskinernas. Välfungerande app med ett fint urval av recept som du även kan använda för att styra maskinen.
Något mer komplicerad maskin än de andra, som kräver tid att bekanta sig med. Det är jobbigt att flytta runt maten mellan matberedare, mixer och skål och ger också lite mer disk.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Rulla till toppen