Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: SOGO Köksmaskin med pekskärm

Den minsta

Spanska Sogo har gjort en köksmaskin med de mest grundläggande funktionerna.

Av / 2023-04-15 - 12:48
SOGO Köksmaskin med pekskärm
Pernille Redder

Spanska Sogo tillverkar alla möjliga olika apparater för hemmet, och med denna hushållsassistent finns de också på termomixermarknaden.

Vid första anblicken ser Sogo ut som en något mindre och enklare version av Vorwerk TM6 och Caterchef. Liksom de andra två har den en pekskärm och ett enkelt vred till höger om skärmen. Även navigeringen mellan kokboken och de manuella funktionerna görs på samma sätt som på TM6 genom att svepa åt vänster och höger. Dessutom är tillbehören förvirrande lika de andra med i princip samma delar. Men som en liten uppgradering har Sogo också ett rivjärn.

Men när vi börjar använda maskinen blir det snabbt klart att detta är en klass under TM6. Till exempel ingår två lock, och det är inte omedelbart klart varför. Men ett lock måste användas när maskinen har foodprocessor-kniven i, medan det andra inte kan stängas med kniven installerad. Det verkar ganska överflödigt att behöva förvara två olika lock i sitt köksskåp – tillverkaren borde ha designat ett lock som fungerar med alla tillbehör.

Locket som passar kniven är utrustat med en gummiring som ger mycket motstånd, och hålet som man skulle kunna tro att man kan hälla ingredienser genom är så litet att det inte är riktigt användbart för mycket mer än en oljestråle. Det är därför nödvändigt att ta av locket varje gång man behöver tillsätta nya ingredienser i skålen.

En stor fördel är dock att Sogos båda lock är transparenta, så det är möjligt att hålla ett öga på maten medan maskinen arbetar. För oss som är vana att laga mat på spisen och gillar att använda våra sinnen när vi lagar mat är det riktigt trevligt.

Du kan enkelt baka lyckade pizzor med degen som Sogo Köksmaskin knådar åt dig. (Foto: Pernille Redder)

Pizza, pizza, pizza

Vi testar matberedarens inbyggda kokbok genom att söka efter pizzadegsreceptet. Det fungerar perfekt, förutom att alla recept är på engelska. Lyckligtvis är vikterna i gram.

Maskinen guidar steg för steg: Häll i vatten, olja och salt. Nästa steg: Värm upp till 37 grader. Nästa steg: Tillsätt 10 gram jäst.

Hallå där! Vågen är inte särskilt känslig. Även efter ett halvt paket torrjäst visar vågen fortfarande 0 gram. Det är sådant som blir irriterande i längden.

Men kan den knåda degen till en användbar deg? Maskinens egen gissning är att det tar två minuter, så upp till bevis. Och efter två minuter är det visserligen en deg, men den ser inte riktigt så slät ut som man skulle önska, och glutenstrukturerna har garanterat inte byggts upp. Så vi går tillbaka ett steg i receptet och börjar om de två minuternas knådning igen. Och nu! Nu är degen godkänd. Den är slät, fin, elastisk och fastnar inte längre på varken skål eller fingrar. Det är en bedrift som även en italiensk mamma med svällande överarmsmuskler skapade av en livstid av knådande pizzadeg skulle imponeras av. Det är vi åtminstone.

Och efter en timmes jäsning imponerar degen fortfarande. Den kan sträckas och rullas ut helt utan att spricka.

Det är en fördel med köksmaskinen från Sogo att du kan se vad som händer i skålen medan den arbetar. Här är det pizzadeg som knådas. (Foto: Pernille Redder)

Soppa

Det finns faktiskt ett recept på krämig grönsakssoppa i Sogos receptsamling, och självklart väljer vi att följa det. Men man kan undra lite över tillvägagångssättet, som kanske beror på en annorlunda spansk sopptradition?

I vilket fall som helst ber maskinen oss att slänga i alla grönsaker samtidigt, inklusive lök, och sedan hackar den hela faderullan innan den börjar bryna dem.

Då soppan tillagats med vatten och buljong börjar vi mixa den, men det krävs flera försök innan vi hittar rätt program. Det visar sig att det är turbofunktionen som fungerar bäst, och resultatet blir faktiskt en fin och len soppa utan klumpar.

Slutsats

Sogo är inte på något sätt specialiserade på att göra termomixers, som några av de andra tillverkarna i detta test. Så egentligen är det bra gjort att de har byggt en maskin som de allra flesta skulle vara riktigt nöjda med. Den kan göra vad som förväntas.Men inte lika mycket uppmärksamhet har ägnats åt de små detaljerna som hos Vorwerk och Kenwood. Ändå är den ett utmärkt köp, särskilt om du hittar den på rea.

Karakter
SOGO Köksmaskin med pekskärm
Premium

Home tycker

En maskin som löser de uppgifter du ger den. Genomskinligt lock ger en bra känsla för hur matlagningen fortskrider. Meny finns inte på svenska, och det bidrar till intrycket att inte mycket uppmärksamhet har ägnats åt detaljerna. Helt överflödigt med två lock som passar olika tillbehör. Det bidrar till förvirringen

Också i detta test:

4 Termomixers

Vorwerk Thermomix TM6

Originalet

Thermomix dominerar marknaden, och inte utan anledning.

Extremt många funktioner Maskinens många program gör det nästan omöjligt att misslyckas
Kokboken kräver betald prenumeration. Det är svårt att hålla koll på tillagningen eftersom locket inte är genomskinligt
Läs hela testet

Emga Caterchef Thermoblender

Den enkla

Maskinen för dig som vill styra allt själv.

Extremt enkel att använda och löser alla uppgifter briljant. Med sina 1 500 watt är den en kraftfull maskin.
Tänker inte åt dig, så du måste själv veta hur din mat ska tillredas. Maskinen hoppar och dansar på bordet när den jobbar hårt.
Läs hela testet

Kenwood Cooking Chef XL

Den största

Köksmaskin på digitala steroider.

Skålen är hela 6,7 liter och därmed dubbelt så stor som de andra maskinernas. Välfungerande app med ett fint urval av recept som du även kan använda för att styra maskinen.
Något mer komplicerad maskin än de andra, som kräver tid att bekanta sig med. Det är jobbigt att flytta runt maten mellan matberedare, mixer och skål och ger också lite mer disk.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Rulla till toppen