Dyson började sin bana med påslösa dammsugare och lanserade 2009 en fläkt utan synliga fläktblad. Idag har de expanderat till belysning, hörlurar och hårvård. De på sin tid uppseendeväckande fläktarna är svårfunna, majoriteten är numera luftrenare, med eller utan värme och luftfuktning. Därav att Purifyer Cool ligger i en annan prisklass än övriga deltagare, trots att vi valde den billigaste modellen med appstyrning.
Konstruktion och installation
Det enda som måste göras efter uppackning är att montera filtren, ett permanent katalytiskt filter och ett kombinerat HEPA-kolfilter bakom gallren i basen av apparaten. Det var inte lika uppenbart som bilderna gjorde gällande men relativt lätt. Designen på apparaten måste sägas vara elegantare och coolare än de andra i testet, och är ingenting som vi skäms för att ha stående framme. Byggkvaliteten är hög, men vi hade faktiskt väntat oss mer metall för prislappen.
MyDyson-appen ansluts lätt till luftrenaren och måste sägas vara den snyggaste och mest pedagogiska av dem alla. Förvånansvärt nog finns det ytterst få smarta funktioner i appen förutom schemaläggning av när den ska slå på eller av. Att den skulle vara mindre avancerad än Ledvance takfläkt är en besvikelse. Däremot kan man förutom Alexa och Google även ansluta till Siris genvägar, vilket den är ensam om.
Användning och kyleffekt
Appen är med andra ord mer av en fjärrkontroll där man kan ställa in 10 olika fläkthastigheter, oscillering 45–350(!) grader, en timer för när den ska slå av, auto eller nattläge, samt om den ska blåsa på som en fläkt, eller ha ett mer diskret utblås om man bara vill rena luften.
Vad appen däremot gör fantastiskt är att visa luftkvaliteten. Den mäter partiklar (PM2.5 och PM10), flyktiga organiska ämnen, kvävedioxid, temperatur och luftfuktighet. Samt det som gett den sitt namn, formaldehyd, vilket den naturligtvis också renar. Det är faktiskt ovanligt, vilket vi såg i testet av luftrenare. Man får fina grafer och kan ta ut luftkvalitetsrapporter.
Det som förvånade oss är att den även på lägsta läget tydligt susar, även om man sätter den i nattläge. Så pass att vi, som ljudkänsliga vid insomningen, tydligt noterade det. Vad den bladlösa fläkttekniken däremot gör är att ljudnivån inte ökar i samma takt som luftflödet ökar.
Slutsats
Vill man ha en imponerande fläkt som barnen inte kan stoppa in fingrarna i och som är lätt att hålla ren, då ska man ha en Dyson. Är man lite försiktig med pengarna ska man nog ta en enklare modell i så fall då den enda med appstyrning som fanns även var en luftrenare. Hade man ändå tänkt skaffa en sådan är dock denna en av de bättre då luftkvalitetsmätningen och reningen är i toppklass. Vi hade dock önskat att den var tystare och smartare än den är.
Också i detta test:
Xiaomi Smart Tower fan
Prisvärda Xiaomi Smart Tower fan gör jobbet
Xiaomis tornfläkt gör inte mycket väsen av sig men är inte lika smart som sina konkurrenter.
Ledvance Smart+ wifi ceiling fan
Smart kombination i Ledvance fläkt
Att kombinera takfläkten med en lampa gör att den kommer ut vägen och att den inte syns på samma sätt.
Duux Whisper Flex Ultimate
Duux Whisper Flex Ultimate är verkligen flexibel
Vill man ha en fläkt som kan användas på flera ställen och flyttas runt är det Duux som gäller.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total år
Full tillgång till allt innehåll i 1 år
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser