Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Oral-B iO10

Den dyraste tandborsten någonsin är också den smartaste

Oral-B iO10 använder artificiell intelligens för att guida dig i realtid när du borstar tänderna.

Skrivet av / 2022-12-10 - 09:09
Oral-B iO10
Peter Gotschalk

Gnugga, gnigga, gnägga, gno
Ingen rast och ingen ro
Gnugga, gnigga, gnägga, gnalla
Nu ska vi borsta alla tandtroll bort faderalla!

När jag var liten var tandhygien väldigt viktigt. Tandborstning morgon och kväll – och i skolan fruktade alla när dörren till klassrummet plötsligt skulle slås upp och det var dags för fluorsköljning!

Ja, jag har vuxit upp med stort fokus på noggrann tandvård, men sedan jag blev vuxen har det gått utför. Så är det nog för många.

Läs också Prylarna som gör dig friskare och piggare Smarta hälsoprodukter hjälper både dig och doktorn att hålla dig frisk.

Jag hade inga hål som barn, men både som ungdom och vuxen har jag drabbats av tandsten. Och när jag någon sällsynt gång tar mig samman och lägger mig i tandläkarstolen för en tandrengöring blir jag förmanad av tandläkaren, som med pannan i djupa veck uppmanar mig att borsta tänderna mer noggrant. Speciellt på baksidan av tänderna och andra ställen som är svåra att komma åt.

Som snart 50-åring måste jag erkänna att jag kan behöva lite hjälp på den fronten. Och då är det ju tur att Oral-B frågade om vi ville testa deras nya smarta eltandborste, Oral-B iO10.

Smartaste tandborsten någonsin

Jag såg Oral-B iO10 för första gången i februari i samband med Mobile World Congress i Barcelona. Ja, faktiskt. Den lanserades officiellt i höstas och att Oral-B tyckte att en eltandborste hörde hemma på en teknikmässa beror på den artificiella intelligensen. Oral-B iO10 är helt enkelt smart!

Oral-B iO10
En liten smiley på tandborstens display visar när du har borstat tänderna korrekt och tillräckligt länge. (Foto: Oral-B)

Den har så kallat iOSense, som är marknadsföringsspråk för tandborstens magnetiska laddare, som även fungerar som en hubb och guidar dig i realtid var du ska borsta tänderna för att få den optimala rengöringen.

Läs också Allergikers dröm Vanliga bordsfläktar får ursäkta oss, vi vill hellre ha en Dyson även om det är dyrt.

Sex ljusfält på laddaren representerar olika zoner i munnen och går från blått till vitt när du har borstat klart respektive zon. När alla lampor är vita har du borstat alla ställen tillräckligt länge. Om du borstar för hårt lyser iOSense i rött, så du vet att du borde spara lite på krafterna.

”There’s an app for that”

Ännu noggrannare tandborstning får man om man i stället använder Oral-B:s app. Mobilen ansluts till Oral-B iO10 via Bluetooth och sensorer i tandborsten kommunicerar med hög precision till appen exakt var, hur och hur hårt du borstar.

Du kan definiera olika program och tidsmål och under tiden själva borstningen pågår kan du inte bara se dina framsteg, område för område, som med iOSense-hubben. Nej, appen visar en sorts tredimensionell bild av tänderna och din borstning följs sedan i realtid, samtidigt som du ser skillnad på om du borstar på utsidan, insidan eller på tuggytan på tänderna.

Oral-B-app1 Oral-B-app2 Oral-B-app3
<
>
Här visar appen att jag har borstat klart tänderna på vänster sida och mitten av underkäken. På högra sidan är det lite kvar att göra på insidan och utsidan av tänderna. (Foto: Peter Gotschalk)

Jag märker skillnad

Under den period som jag har använt Oral-B iO10 har jag enligt appen börjat lägga mer tid på att borsta tänderna. Det är slut på slarvet. Jag rengör varje del av tänderna, men jag måste vänja mig vid att inte trycka så hårt med tandborsten. Det har jag alltid gjort och det är kanske därför som mitt tandkött inte gillar mig.

En sak är säker: jag märker helt klart skillnad. Oral-B iO10 håller på att lära mig att borsta tänderna ordentligt igen och jag ser redan fram emot nästa möte med tandläkaren, som säkert kommer att bli positivt överraskad av det förbättrade skicket på mina gaddar.

Läs också Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.

Slutsats

Oral-B iO10 är dock den dyraste tandborsten jag någonsin har haft. Och du måste naturligtvis fråga dig om det verkligen är värt åtskilliga tusenlappar att tandborsten tar dig i örat under tiden du borstar.

Svaret är nog personligt. Om du ändå inte tänker använda appen – eller iOSense-hubben – så kan det vara. Då är inte Oral-B iO10 något för dig.

Men om du har bestämt dig för att ta din munhygien på allvar så känner jag i skrivande stund inte till någon bättre lösning som du kan köpa i butik och använda hemma. Och eftersom tandläkarbesök dessutom är dyra – speciellt om du riskerar långtidsbehandling för exempelvis tandlossning – kan det löna sig i längden att lägga lite extra pengar på en Oral-B iO10.

Karakter
Oral-B iO10
High End

Home tycker

Spårning av tandborstning i realtid, antingen via app eller via iOSense-hubben. Varnar om man borstar för hårt. Betydligt förbättrad munhygien. Priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen