TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Click & Grow Smart Garden 9 Pro

Smart odling utan smarta funktioner

Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.

forfatter
Publicerad 2022-06-21 - 15:00
Karakter
Click & Grow Smart Garden 9 Pro
L&B tycker
Gör det enkelt för alla som inte har gröna fingrar att få växter och grönsaker att gro
Erbjuder inte egentligen någon smart teknik.
Specifikationer
 • Typ: Smart miniträdgård
 • Vattentank: 4 liter
 • Mått/vikt: 60,4 x 39,6 x 18,4 cm/2,4 kg
 • Strömförbrukning: 13 watt
 • Webb: eu.clickandgrow.com/
Riktpris: 2998.891Pr. 2022-06-21 Produktsida

Jag tillhör den där typen som absolut inte har gröna fingrar. Därför håller jag mig främst till palmer och kaktusar när det handlar om att göra hemmet lite grönare. Och tanken på att odla grönsaker och sallad hemma har helt enkelt aldrig fallit mig in.

Men så damp det ner en nyhet i inkorgen om en smart miniträdgård, Click & Grow Smart Garden 9 Pro, som skulle göra det möjligt för även de mest inkompetenta att få saker att växa. Det här måste jag testa, tänkte jag, och några dagar senare kom ett bud och levererade att stort paket som innehöll vad jag bäst skulle vilja beskriva som en balkonglåda i 80-talsdesign.

Smart Garden 9 Pro
Click & Grow Smart Garden 9 Pro kommer som ett kit. (Foto: Peter Gotschalk)

Växterna vattnar sig själva

Smart Garden 9 Pro är nämligen i grund och botten en vattenbehållare som är formad som en balkonglåda och rymmer 4 liter vatten. Dessutom finns en båge med värmelampor som lyser ner på växterna. Fröna levereras i form av kapslar som placeras i en ram med nio hål – alltså finns det plats för nio kapslar.

Smart Garden 9 Pro
Smart Garden 9 Pro består av en stor vattentank formad som en balkonglåda med plats för 4 liter vatten. Plus en hängare med värmelampor som lyser ner på växterna. (Foto: Peter Gotschalk)

Varje kapsel är försedd med ett litet rör som själv suger upp vatten från behållaren, så man behöver inte tänka på att vattna växterna själv. Man behöver bara fylla behållaren med vatten ungefär en gång i månaden, resten går av sig själv. Värmelamporna lyser i 16 timmar och släcks automatiskt i åtta timmar, men man kan även tända och släcka ljuset manuellt genom att föra handen längs lampbågen.

Smart Garden 9 Pro
Växtfrön levereras i form av kapslar som placeras i en ram med nio hål – och har alltså plats för nio kapslar. (Foto: Peter Gotschalk)

Min Smart Garden 9 Pro levererades med tre kapslar grönsallad, tre kapslar gula minitomater och tre kapslar basilika. Nya kapslar går givetvis att köpa separat och det finns massor av alternativ, till exempel gul chili, smultron, koriander och mycket, mycket mer. Ett paket med tre kapslar kostar oftast strax under 100 kronor, så när man väl har köpt och betalat för själva den smarta trädgården är det en billig hobby att odla egna grönsaker.

Smart Garden 9 Pro
En förpackning med tre kapslar kostar vanligtvis från ungefär 100 kronor. (Foto: Peter Gotschalk)

Beroende på vilka grönsaker man planterar kan det ta lite tid innan man börjar se några resultat. Jag sådde mina frökapslar den 1 juni och lät plantorna växa i 14 dagar innan jag skrev den här artikeln, och på bilderna ser man att det är stor skillnad på hur mycket de olika plantorna har växt. Tomaterna i mitten behöver mycket mer tid än sallad och basilika, och i en av kapslarna har tomatfröna inte ens grott ännu. Varför jag inte vet.

Smart i snigelfart

Men vad är egentligen det smarta med Smart Garden 9 Pro? Känner balkonglådan automatiskt igen frökapslarna när de är planteras? Finns det en app som kan ge mig korrekt status för varje växt och dess framsteg eller brist på sådan? Kan jag styra vattentillförseln för varje växt separat, eller justera belysningen så att en typ av växt får mer ljus än de andra? Kan jag kontrollera status för min smarta trädgård och mina växter från min mobil när jag är på språng? Nej, nej, nej, nej och nej.

Smart Garden 9 Pro
Här har jag planterat alla frökapslarna som följde med, med basilika, gula minitomater och grönsallad. (Foto: Peter Gotschalk)

Faktum är att Smart Garden 9 Pro egentligen inte är särskilt smart. Ja, det finns en app som heter Click & Grow som låter dig koppla din mobil till balkonglådan via Bluetooth, men det enda som faktiskt går att styra från appen är värmelamporna. De kan tändas eller släckas, plus att man kan justera schemat för när lamporna tänds och släcks automatiskt.

Dessutom innehåller appen en översikt över den smarta trädgården, men man måste själv ange vilka grönsaker man har planterat. Om man klickar på en viss grönsak får man allmän information om plantan – när den kan skördas, om den är ätbar, vilken temperatur den föredrar etc. – men annars håller appen bara koll på hur många dagar som har gått sedan fröna såddes.

Smart Garden 9 Pro
Nu har det gått 14 dagar. Den gröna salladen (till vänster) och basilikan (till höger) växer så det knakar, men de gula minitomaterna (i mitten) behöver lite mer tid. (Foto: Peter Gotschalk)

Och då, mina damer och herrar, finns det inte mycket smart teknik kvar.

Slutsats

Visst, jag förväntar mig att få mycket glädje av min Click & Grow Smart Garden 9 Pro. Bara att man får sina frön i små kapslar, som själva suger vatten från tanken, gör att jag inte behöver tänka på att vattna plantorna själv. Och värmelampan hjälper grönsakerna att växa snabbare, så att man inte behöver vänta i månader för att njuta av sina växter.

Men smart i ordets rätta bemärkelse är miniträdgården inte riktigt. Jag skulle gå så långt som att säga att produktnamnet lutar åt att vara falsk marknadsföring.

 

clickgrowapp1 clickgrowapp2
<
>
Click & Grow-appen innehåller en översikt över din smarta trädgård, men du måste tala om vilka grönsaker du har planterat. Om du klickar på en grönsak får du allmän information om växten. (Foto: Peter Gotschalk)

Därför kan jag inte rekommendera Smart Garden 9 Pro som sådan, men jag medger att den ”smarta” trädgården definitivt kan hjälpa dig att komma igång med att odla dina egna grönsaker, om du är en av de som inte föddes med gröna fingrar.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Väldresserad Hur klarar sig en robotdammsugare mitt ibland flyttlådor och packmaterial? Äter den upp allt i sin väg eller klarar den att hålla rent ändå?
Ta kontrollen med Energy IQ Även om termometern inte visar fullt så låga siffror som det brukar vara i november dröjer det troligtvis inte länge innan vintern är över oss. Och med vinter och kyla kommer höga elkostnader.
Philips Hue på julgranen Signify har precis lanserat Philips Hue Festavia, en smart ljusslinga för granen.
Smart element sparar pengar Den kalla årstiden betyder högre elförbrukning, men med app-styrning kan du ta kontroll över elräkningen.
Philips Hue kommer snart att kunna prata med alla smarta hemprodukter Matter-standarden, som ska göra det lättare för Smarta Hem-produkter att arbeta tillsammans, har nu officiellt lanserats. Och Matter är på väg till nästan alla Philips Hue-produkter, säger tillverkaren.
Liten och lättplacerad Att lösa ett bra inomhusklimat behöver varken vara så svårt eller dyrt.
Följ Ljud & Bild