Ska man grilla så ska det vara på kolgrill. Det har varit testarens åsikt under de år han bodde i hus, och även provade grannars och bekantas gasolgrillar. De var praktiska men man fick ju inte någon kolsmak. Efter att ha flyttat till lägenhet var det plötsligt slut på grillandet, då det inte var tillåtet. Eller snarare, man fick ha elgrill, men de gånger vi blivit bjudna på mat lagad på elgrill smakade den långt ifrån grillat.
När vi fick höra om Webers nya elgrill så skröt den med att den kom upp i 315 grader och att det skulle ge grillkänsla. Kan det ha varit så enkelt att de elgrillar andra använt varit för enkla och klena? Vi blev dessutom nyfikna på alla tillbehören till Lumin som skulle göra att man dessutom kunde steka, ånga och röka maten. Detta måste provas!
Installation
För det första valde vi den mindre Lumin Compact modellen då den räcker utmärkt för två personer, samt att den något större Lumin faktiskt är ca 40 procent dyrare. Vi valde även att testa den med stativet som antingen kan köpas löst, eller i paket. Själva grillen är inte krångligare att installera än att packa upp den, lägga dit gallren och plugga in temperaturreglaget på sidan. Det gäller dock att man har ett eluttag nära för sladden är under två meter. Notera också att temperaturreglaget inte bör lämnas ute.
Stativet var en helt annan historia. Det består visserligen bara av sex delar, men en kombination av röriga och tvetydiga instruktioner samt tveksam passform gjorde att det tog oväntat lång tid att få ihop. Kunskapsnivå: över IKEA. Väl ihopsatt kändes det rangligt och vi tvekade över om det skulle hålla någon vikt. Plasten känns vek! När man väl satte på grillen visade den sig faktiskt vara pusselbiten som höll ihop allting. Men hur sjutton det kan kosta nästan hälften så mycket som grillen är obegripligt.
Smarta tillbehör
Halva poängen med testet var att se om alla tillbehör faktiskt gjorde grillen mer mångsidig än en standardgrill. Lumin har nämligen ett tudelat galler så att man kan välja vad man ska ha på varje sida och tillaga maten på olika sätt. Vi testade därför ett antal tillbehör:
Stekbord – ger möjlighet att göra smashburgare, steka ägg och små tillbehör som riskerar att falla genom grillgallret, eller värma saker som inte klarar intensiv direktvärme. Gjort av porslinsemaljerat gjutjärn med nonstick-egenskaper och enkel rengöring.
Mångsidighetspaket – det vi trodde behövdes för att kunna ånga och röka saker. Det visade sig att dessa tillbehör faktiskt följer med grillen, vilket inte var uppenbart. Paketet gör dock att man kan använda hela grillens yta för att röka exempelvis spare ribs, och det ingår lock för varmhållning.
Connect Smart Grilling Hub – den uppkopplade grilltermometern med flera temperaturprober. Efterföljaren till iGrill med större kapacitet, fler typer av prober och med tanke på namnet antar vi att den kommer vara en hub för fler smarta tillbehör i framtiden.
Hantering
Temperaturreglaget har lägena låg/värmehållning, medium, rök, ånga och hög. Ofta drar man på hög för att få upp värmen snabbt för att sedan sänka till önskad tillagningstemperatur. Värmen sjunker ju snabbt när man öppnar locket. Något man märker på termometern inbyggd i locket. Vi litade dock inte fullt på den utan använde den mest som en indikation på om det var varmt eller inte. För tillagning förlitade vi oss på den separata, digitala termometern.
Tillbehören, som upptar halva grillen, är lätta att sätta dit men faktiskt inte helt lätta att få bort igen. Man ska väl inte behöva springa och leta efter stekspadar och tänger? Det kunde gott ha funnits någon typ av urgröpning eller handtag på dem. Samma sak gäller för övrigt själva grillen. Varför har den inga handtag? Speciellt om den fortfarande är lite varm vill man inte gärna greppa tag i den med bara händerna.
Under grillelementet sitter en plåt med ett avrinningshål i mitten där fett och dropp rinner ner. Under grillen kan man dra ut en låda där det sitter en aluminiumform som praktiskt nog samlar upp sölet. Det är dock ofrånkomligt att det även droppar på grillelementet och att plåten blir smutsig. För att göra rent det måste man skruva loss elementet, vilket känns onödigt krångligt. Detta kunde Weber gjort lite smidigare.
Grill och matlagning
För testet hade vi ambitiöst nog bestämt oss för att laga hela måltiden på grillen och använda alla tillbehör. Till förrätt skulle det rökas räkor medan huvudrätten bestod av grillad entrecôte och färsk lök, med ångad broccoli och sockerärter, samt stekta champinjoner och paprika.
Första lärdomen var att inte lita på instruktionerna för röken, för när de minuterna det skulle ta att få rökspånen att börja ryka hade gått, stod de i ljusan låga. Bara att börja om. Det går fort! Lika bra att stå och kolla och dra ner värmen när man ser rök. Räkorna blev dock goda när vi började få in tekniken.
Stekplattan blev också varm fort, och här var det inte så mycket att prata om vad gäller teknik. Det är en bra stekplatta, och inget fastnar. Man ska dock akta sig för att repa beläggningen.
På andra sidan använde vi grillgallret för några av tillbehören. Grillen värms mycket snabbt och gallret är verkligen föredömligt nonstick. Ett bra resultat.
Men sedan började problemen. Vi skulle härnäst köra ånginsatsen. Men det krävde ju att man skulle avlägsna det glödheta gallret. Efter att ha meckat med tänger och använt ugnsvantar av silikon lyckades vi få bort det.
Ånginsatsen fungerade dock bra, vattnet kokade på nolltid och grönsakerna tillagades utmärkt. Inga invändningar.
Sedan var det dock samma problem igen. Man fick vänta på att ånginsatsen svalnade lite innan man kunde ta bort den och byta tillbaka till grillgallret.
Smart grillande
Härnäst var det dags för den tjocka köttbiten. Vi stoppade in en temperaturgivare i mitten av köttbiten och gick in i Weber Connect-appen. Bland recepten letade vi rätt på entrecôte och följde instruktionerna om temperatur och förberedelser, inklusive pedagogiska videor.
Dags för eldprovet. Vi lade köttbiten på det glödheta gallret och stängde locket. Appen började genast visa temperaturer och kom snart med en uppskattning om återstående tid. Snabbare än väntat uppmanade den oss att vända på steken. Och ganska snart därefter var det klart, tidigare än vi hade tagit bort den om vi hade gissat oss fram. Därefter började appen räkna ner tiden som köttbiten skulle vila innan man kunde tranchera den.
Slutresultatet blev över förväntan. Köttbiten fick rejäla grillränder tack vare den höga värmen, vilket gjorde att det smakade grillat, om än inte med någon kolsmak. Tack vare den smarta termometern blev tillagningsgraden perfekt. Inga som helst klagomål.
Vad vi däremot har klagomål på är att det bara finns en grillzon eftersom det är ett enda stort grillelement under. Med två halvor där man tillagar olika saker skulle den naturligtvis haft två element så man kunde tillaga med olika temperatur.
Slutsats
Att kunna ha olika tillagningsmetoder på de två grillhalvorna är genialiskt för att göra grillen mer användbar. Att steka, ånga och röka går faktiskt utmärkt! Men nöj dig med två eller tre metoder, annars gör väntetiden för att tillbehören ska svalna att maten blir kall. Som grill är den oväntat bra med hög värme och rejäla grillränder. Använder man dessutom den smarta termometern får även nybörjare ett perfekt resultat.
Med tanke på dess prestanda och mångsidighet är grillen i sig faktiskt ganska prisvärd. Men om man plussar på alla de tillbehör vi använde så kommer man faktiskt upp i dubbla(!) priset och då känns det faktisk väl dyrt. Ställ grillen på ett eget underlag och köp bara till stekbordet så kommer du rimligare undan.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser