Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)

Luftkonditionering på hjul

Electrolux Comfort 600 har samma effekt och bekvämlighet som en fast installerad luftkonditionering. Och utan besväret.

Av / 2023-07-24 - 10:02
Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)
John Hvidlykke

När Electrolux beskriver Comfort 600 BTU 14000 som ”flyttbar” på kartongen är det bara tekniskt korrekt. Apparaten är stor som ett kylskåpsdelen av en kyl/frys och väger över 30 kg. Ja, transportören kunde flytta den till min adress med lastbil. Och två män kunde gemensamt flytta den uppför trappan till andra våningen. Och Comfort 600 har hjul så att den kan flyttas från rum till rum. Men det är på inga sätt en apparat som man utan vidare tar med sig på semestern. Det stora vita plasthöljet passar inte heller obemärkt in i interiören.

Installationen av Electrolux Comfort 600 är behagligt enkel. Den består av att skruva fast den 14 cm tjocka flexibla slangen för utluften på baksidan av apparaten och dra slangen till närmaste fönster. Slangen slutar i ett fyrkantigt fäste som enkelt kan sättas i kläm i ett fönster på glänt. Som tillval kan man köpa en fönsteradapter som passar de flesta sidohängda fönster och förseglar öppningen, men slangen kan enkelt användas utan detta. Electrolux påpekar dock att man får 30 procent bättre kylning med tätningen.

Electrolux Comfort 600 är stor, skrymmande och inte speciellt flyttbar. Men ska det verkligen flyttas värmekalorier finns det ingen väg runt storleken. (Foto: Electrolux)

De grundläggande funktionerna kan användas med enhetens knappar, där man kan välja temperatur, fläkthastighet och funktion. Förutom luftkonditionering kan Comfort 600 också fungera som en ren fläkt samt som avfuktare. Om den används för avfuktning måste en dräneringsslang anslutas för kondensvattnet.

Instabil app

Att få tillgång till de smarta funktionerna vållade fler problem än normalt. Electrolux-appen hade inga problem att upptäcka att det fanns en enhet i närheten, men försöket till Bluetooth-parning och anslutning till nätverket måste upprepas flera gånger innan det slutligen lyckades.

I appen kan man se rumstemperatur och historiken under den tid som luftkonditioneringen varit påslagen. Man kan också se dammfiltrets skick och välja fläkthastighet med mera. Android-appen fungerade under hela testperioden, men den verkade inte helt stabil, och temperaturkurvan för rummet dök upp och försvann till synes slumpmässigt på skärmen.

Eftersom man inte behöver installera någon låda på vardera sidan av ytterväggen kan man använda den i hyreslägenheter, där man inte får göra hål i väggen och göra permanenta installationer. (Foto: Electrolux)

Inte särskilt tyst

Electrolux Comfort 600 har tre fläkthastigheter som kan väljas både i appen och på panelen. Ju högre fläkteffekt, desto bättre kylning – men också desto högre ljud.

Electrolux beskriver själva Comfort 600 som tyst. På pappret har den ett ljudtryck på upp till 64 dB, och det är inte alls tyst. Vid högsta hastighet är ljudet i nivå med normal konversation, och man måste skruva upp radion för att höra vad de säger.

Buller måste nog betraktas som ett nödvändigt ont. För trots att det är genomträngande är det fortfarande inte alls lika besvärande som en rumstemperatur på 30 grader.

Svårt att kontrollera

Förresten gjorde fläkten inte alltid vad den sagts åt att göra. Även om jag skruvade ner hastigheten från hög till medium och sedan låg, fortsatte fläkten att gå med full hastighet, den saktade bara ner när jag stängde av apparaten och satte på den igen. Men det ska sägas att fläkten justerar hastigheten efter behov. När rummet svalnat till önskad temperatur sänks hastigheten.

Kylprestanda hos en luftkonditionering uttrycks i antingen watt eller BTU. Electrolux Comfort 600 har en kyleffekt på 4 000 watt eller 14 000 BTU. Den mobila Ecoflow Wave 2 har som jämförelse en kyleffekt på 1 500 watt eller 5 100 BTU.

Electrolux Comfort 600 klarade uppgiften att hålla temperaturen i det 25 kvadratmeter stora vardagsrummet i schack.

På baksidan av apparaten finns en anslutning för den 14 cm tjocka slangen för utluften. (Foto: Electrolux)

Slutsats

Electrolux Comfort 600 är stor, skrymmande och inte speciellt flyttbar. Men om man verkligen vill flytta värme behövs storleken. Och den fungerar! Temperaturskillnaden i rummet märks från det ögonblick som apparaten slås på.

Att kyla ett överhettat vardagsrum till 20 grader tar fortfarande timmar. Men apparaten klarar uppgiften. Och eftersom man inte behöver någon fast installation av en låda på in- och utsidan av ytterväggen är det möjligt att använda den i hyreslägenheter, där man inte får göra hål i väggar eller utföra permanenta installationer. Och om man inte vill ha ett plastskåp i vardagsrummet året runt, kan apparaten rullas i väg och stuvas undan i förrådet under de kalla månaderna.

Karakter
Electrolux Comfort 600
Premium

Home tycker

Lätt att installera. Lika effektiv som en fast luftkonditionering. Stor som, och väger som, ett kylskåp. Appen är inte särskilt bra. Ganska bullrig.

Också i detta test:

Electrolux Comfort 600 vs. Ecoflow Wave 2

Ecoflow Wave 2

Luftkonditionering på språng

Om man vill ha kall luft i tältet – och är beredd att betala för privilegiet – kan Ecoflow Wave 2 ge luftkonditionering utan sladd.

Äkta portabel luftkonditionering som levererar kall luft överallt. Även där det inte finns tillgång till ström. Relativt tyst.
Stor som en resväska. Begränsad kylkapacitet. Väldigt dyr!
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen