Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecoflow Wave 2

Luftkonditionering på språng

Om man vill ha kall luft i tältet – och är beredd att betala för privilegiet – kan Ecoflow Wave 2 ge luftkonditionering utan sladd.

Skrivet av / 2023-07-24 - 10:01
Ecoflow Wave 2
John Hvidlykke

Vi har sett många varianter för mobil kylning, inklusive batteridrivna. Dessa har varit bärbara fläktar och kylfläktar med vattentankar. Men ingen som Ecoflow Wave 2, som är riktig, bärbar luftkonditionering. Med möjlighet till batteridrift.

Kinesiska Ecoflow har specialiserat sig på hushållsapparater som erbjuder samma typ av bekvämligheter som vi är vana vid hemma. Men i bärbara (eller åtminstone släpbara) versioner. Vi har tidigare testat det handhållna kraftverket Ecoflow River 2 Pro, och de har även ett batteridrivet kylskåp och ismaskin i sortimentet. Och alltså en mobil luftkonditionering.

Ser ut som en dammsugare

Ecoflow Wave 2 är en avlång apparat i grått och silver, som mest påminner om en industriell dammsugare för ungkarlshem. Det finns tre olika galler för insug, värmeavledning och utblås av behandlad luft.

Wave 2 kan användas som en vanlig fläkt, värmefläkt och luftkonditionering. Men om den ska fungera som luftkonditionering måste man ansluta en slang till värmeutblåset. Annars får man ingen kyleffekt, eftersom den varma luften sugs tillbaka in i apparaten.

Ecoflow Wave 2 är främst avsedd för mobil användning. Det vill säga i små utrymmen. (Foto: Ecoflow)

Lyckligtvis ingår två flexibla slangar och adaptrar för alla anslutningar. För inomhusbruk kan man leda den varma luften ut genom fönstret eller omvänt ta in kall luft utifrån. Om Ecoflow Wave 2 däremot ska användas i ett tält (ja, det är möjligt!) föreslås att apparaten placeras utanför tältet och att den kylda luften leds in genom en slang.

Allting ingår

Installationen är problemfri och består av att montera slangen och att hitta Ecoflow Wave 2 i appen. Appen stöder både Wi-Fi och Bluetooth, vilket är praktiskt då den mobila luftkonditioneringen är gjord just för att ge kylning på platser dit hemnätverket inte räcker. Apparaten kan också styras med toppanelen, där du kan ställa in fläkthastigheten och välja mellan ventilation, värme och luftkonditionering. Apparaten kan också fungera som avfuktare, men i så fall måste en dräneringsslang anslutas för kondensvattnet.

Kylprestanda hos en luftkonditionering uttrycks i antingen watt eller BTU. Wave 2 har en kyleffekt på 1 500 watt eller 5 100 BTU. Som jämförelse har Electrolux Comfort 600 en kyleffekt på 4 000 watt eller 14 000 BTU.

Appen stöder både Wi-Fi och Bluetooth. (Foto: Ecoflow)

Bara för små utrymmen

Ecoflow Wave 2 är främst avsedd för mobil användning. Det vill säga i små utrymmen. I ett tält eller litet rum kyler den snabbt ner luften till en behaglig temperatur. Men den har inte effekt nog att kyla ner ett större vardagsrum. Den kan dock fortfarande vara användbar för hemmakontoret om den placeras nära skrivbordet.

Ecoflow Wave 2 är relativt tyst. Ljudnivån anges till max 56 dB. Det är inte alls tyst, men hela 8 dB lägre än Electrolux. Siffrorna kan dock inte jämföras direkt, eftersom Ecoflows fläktljud ligger på en högre och därmed mer irriterande frekvens.

Sammantaget är Ecoflow Wave 2 en intressant produkt som löser ett problem som vi inte ens visste fanns. I synnerhet utökar batteriet användningsmöjligheterna. Enligt Ecoflow räcker batteriet i ”upp till åtta timmars drift”. Det är dock inte med maximal kylning, då de 1 159 wattimmarna motsvarar ungefär två timmars drift.

I reklamen från Ecoflow ser vi glada människor njuta av kall luft med batteridrift i bilen, på campingplatsen och till och med på båtdäcket. Låt oss vara tydliga med att faktisk luftkonditionering endast är möjlig i ett slutet utrymme där man kan separera den kylda luften från den varma omgivningen.

Oavsett hur frestande bilder marknadsavdelningen kan trolla fram, är Ecoflow Wave 2 också släpbar snarare än bärbar. Den är stor som en rejäl resväska och väger 15 kg – utan batteri. Så glöm tanken på kall luft i tältet vid basecamp. I husvagnen eller husbilen är det en helt annan sak.

Ecoflow Wave 2 är stor, så glöm tanken på kall luft i tältet. Men den får lätt plats i ett (stort) bagageutrymme. (Foto: Ecoflow)

Slutsats

Tanken om luftkonditionering på campingen eller i festivaltältet är bisarr men frestande. Och en produkt som Ecoflow Wave 2 gör det faktiskt möjligt. Den är tillräckligt kompakt för att få plats i bagageutrymmet, och möjligheten till batteridrift gör att man kan få kall luft på helt nya platser. Så länge du orkar släpa den dit. På minussidan räknas kylkapaciteten och speciellt priset. Ecoflow Wave 2 kyler mindre än hälften så mycket som Electrolux Comfort 600. Däremot kostar den det dubbla, eller tre gånger så mycket om man lägger till batteriet. Så om du inte har ett akut behov av att kyla ditt tält eller husvagn finns det mycket billigare alternativ.

Karakter
Ecoflow Wave 2
Premium

Home tycker

Äkta portabel luftkonditionering som levererar kall luft överallt. Även där det inte finns tillgång till ström. Relativt tyst. Stor som en resväska. Begränsad kylkapacitet. Väldigt dyr!

Också i detta test:

Electrolux Comfort 600 vs. Ecoflow Wave 2

Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)

Luftkonditionering på hjul

Electrolux Comfort 600 har samma effekt och bekvämlighet som en fast installerad luftkonditionering. Och utan besväret.

Lätt att installera. Lika effektiv som en fast luftkonditionering.
Stor som, och väger som, ett kylskåp. Appen är inte särskilt bra. Ganska bullrig.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Rulla till toppen