Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Duell: Electrolux Comfort 600 vs. Ecoflow Wave 2

Problemfri luftkonditionering

Svalka dig när solen steker utan dyr och besvärlig installation. Vi testar två luftkonditioneringar som kan installeras på några minuter.

Av / 2023-07-24 - 10:00
Electrolux Comfort 600 vs. Ecoflow Wave 2
John Hvidlykke

Produkter i detta test

Sommaren 2023 bjöd länge på oavbrutet strandväder till den grad att det blev solrekord. Vilket kan vara trevligt när man sitter i skuggan på terrassen med en kall drink. Och outhärdligt när man kommer inomhus igen.

Lösningen är luftkonditionering. Det innebär vanligtvis att ta upp hål i väggen, samt betala en rejäl räkning för installationen. Men det behöver inte vara så. Idag kan man köpa bärbar luftkonditionering som inte kräver installation och kan flyttas från rum till rum. Vissa apparater kan till och med tas med på semesterresan.

I det här testet har vi tittat på två olika sätt att få bärbar kylning: en klassisk luftkonditionering för hemmabruk och en kompakt version med möjlighet till batteridrift.

Vi kan på förhand avslöja att båda löser sin uppgift på ett tillfredsställande sätt – men också att det är viktigt att fundera på sitt behov i förväg.

Kylning kontra luftkonditionering

Även om solen steker är det viktigt att hålla huvudet kallt och förstå skillnaden när annonserna lockar med billig kylning. Det finns en viktig skillnad mellan kylning, ventilation och faktisk luftkonditionering.

Det billigaste och enklaste sättet att få lite frisk luft (förutom att öppna fönstret) är med en fläkt. Fläktar är ofta smala torn med inbyggda fläktar som sätter luften i rörelse. Luftflödet ger en avkylning eftersom det hjälper till att avdunsta svett från kroppen, vilket kyler huden, men det gör inte luften i rummet svalare.

Nästa steg på kylstegen är luftkylare, som skapar kall luft genom att avdunsta kallt vatten från en inbyggd vattentank. De ger en viss kylningseffekt, eftersom värmekalorier faktiskt dras från luften. Men luftkylare är begränsade av vattentankens storlek och de avger samtidigt fuktig luft.

Faktisk luftkonditionering fungerar med hjälp av en värmepump som drar värmekalorier från luften och blåser ut kyld luft. Överskottsvärmen leds ut ur rummet genom en slang som ska ledas ut genom fönstret.

De två apparaterna som ingår i testet är båda äkta luftkonditioneringar, men har även fläktfunktion och möjlighet till uppvärmning.

Aircondition utan jobbig installation är faktiskt möjlig – men faktiskt inte på ett lastbilsflak. (Foto: Ecoflow)

När output är större än input

Moderna luftkonditioneringar fungerar med hjälp av värmepumpar, som med kylflänsar flyttar energin från en luftström till en annan. Det är en ganska effektiv teknik som innebär att mer energi faktiskt flyttas än vad som används i form av el. Därför måste man skilja mellan kyleffekt och förbrukad effekt. Vanligtvis har en luftkonditionering ungefär tre gånger högre kyleffekt än effektförbrukningen från eluttaget. Som ett exempel ger den testade versionen av Electrolux Comfort 600 fyra kilowatt kylning, men drar ”bara” 1 600 watt från nätet.

Så testade vi

Juni månad gav oss praktiskt nog en flera veckor lång, kontinuerlig värmebölja med utomhustemperaturer runt 25 grader i skuggan och inomhustemperaturer nära 30 grader. Båda apparaterna testades i ett vardagsrum i sydvästläge på 25 kvadratmeter och ett barnrum i östligt läge på sju kvadratmeter. För att ge ett konsekvent underlag för jämförelse fick rummen värmas upp ett dygn innan apparaterna sattes i gång.

Måltemperaturen sattes till 20 grader och utloppsslangen leddes ut ur ett fönster som stod på glänt.

Produkter i detta test

Ecoflow Wave 2

Luftkonditionering på språng

Om man vill ha kall luft i tältet – och är beredd att betala för privilegiet – kan Ecoflow Wave 2 ge luftkonditionering utan sladd.

Äkta portabel luftkonditionering som levererar kall luft överallt. Även där det inte finns tillgång till ström. Relativt tyst.
Stor som en resväska. Begränsad kylkapacitet. Väldigt dyr!
Läs hela testet

Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)

Luftkonditionering på hjul

Electrolux Comfort 600 har samma effekt och bekvämlighet som en fast installerad luftkonditionering. Och utan besväret.

Lätt att installera. Lika effektiv som en fast luftkonditionering.
Stor som, och väger som, ett kylskåp. Appen är inte särskilt bra. Ganska bullrig.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen