Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Pixel 8a är här

Googles sommar-ekonomimodell är här. Den har fått en ny processor och mjukvara och en hel arsenal av AI-funktioner, men är i övrigt lik sin föregångare på många sätt.

Av / 2024-05-07 - 18:00
Google Pixel 8a är här

Det har gått ett halvår sedan Google lanserade sin flaggskeppstelefon Pixel 8 Pro och dess lillebror Pixel 8. Och precis som förra året släpper Google nu en något billigare mellanklassmodell halvvägs mellan generationerna.

Precis som sin föregångare, Google Pixel 7a, är Google Pixel 8a en något nedskalad version av standardmodellen Google Pixel 8. Men till ett pris långt under dess listpris.

Pixel 8a_Aloe 1 Pixel 8a_Porcelain 1 Pixel 8a_Obsidian 1 Pixel 8a_Bay 1
<
>
Google Pixel 8a kommer i fyra färger. (Foto: Google)

Precis som de två fullprismodellerna har Google Pixel 8a den senaste generationen av Googles egen processor, Tensor G3. Så det finns lika mycket hästkrafter under motorhuven som på toppmodellen, Pixel 8 Pro, som vann priset årets high-end-smartphone 2023.

Goggle Pixel 8a får också samma arsenal av AI-baserade funktioner som Google Pixel 8, inklusive Audio Magic Eraser för att ta bort distraherande bakgrundsljud i videoklipp, Magic Editor för att ändra objekt i bilden och Best Take för att välja och kombinera de bästa versionerna av deltagarna i gruppfoton. Den får också Circle to Search, där man kan söka genom att rita en cirkel runt det sökta objektet på en skärmbild.

Får Android 21

Google Pixel 8a är naturligtvis också utrustad med Android 14. Och den kommer att förbli uppdaterad när det gäller programvara i rekordlång tid framöver. Nämligen hela sju år. Och det gäller både operativsystemet och säkerhetsuppdateringar. Så om du köper en Pixel 8a när den börjar säljas kan du redan nu börja se fram emot att köra Android 21 på den – år 2031!

Läs också Lika stark som sin storebror Google Pixel 8 är nästan den perfekta kompaktmobilen. Bara kamerasektionen skiljer den från toppmodellen.

Men vi har fortfarande att göra med en ekonomimodell, som inte ska konkurrera alltför hårt med prestigemobilerna från Google. Och bortsett från ovanstående finns det få uppgraderingar jämfört med förra årets modell. Det finns fortfarande en 64 megapixel huvudkamera och 13 Mp ultravidvinkel på baksidan. Och en 13 Mp selfiekamera. Sensorn är dock ny, men Googles representanter erkände själva på presskonferensen att kameradesignen var ”i stort sett oförändrad” på hårdvarusidan.

Detsamma gäller för minne och lagring, som är 8 GB respektive antingen 128 GB eller 256 GB. Precis som förra årets modell.

OLED-skärmen på 6,1 tum är också mycket lik Pixel 7a. Skärmupplösningen är densamma, 2 400 x 1 080 pixlar. Men uppdateringsfrekvensen är nu variabel upp till 120 Hz och ljusstyrkan har ökats till 1 400 nits (jämfört med 1 000 nits på Pixel 7a).

(Foto: Google)

Pris och tillgänglighet

Google Pixel 8a kommer att finnas tillgänglig från och med den 14 maj. 128 GB-versionen kostar 6 590 SEK och 256 GB-versionen kostar 7 290 SEK.

Vi återkommer med ett test inom kort.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Ljud & Bild
Rulla till toppen