Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi korar

Årets bästa mobilprodukter 2023–2024

Med fler stora leverantörer finns det mer att välja mellan vilket gör valet svårare.

Av / 2023-11-03 - 12:00
Årets bästa mobilprodukter 2023–2024

En av de mer spännande sakerna som hände på marknaden var att Google gick all-in i Skandinavien. När de förra året äntligen presenterade sina Pixel-modeller på våra breddgrader fick vi nöja oss med mobiler och öronproppar, medan smartklockan bara var tillgänglig i de allra största länderna. Men vid årets lansering av Pixel 8 fick vi faktiskt också Pixel Watch 2 i Skandinavien! Vid förra lanseringen pratade de också om en kommande surfplatta, men den trodde vi ärligt talat skulle släppas i samma begränsade upplaga. Men det gjorde den inte, och vilken surfplatta Pixel Tablet var!

Inte bara för att det i sig var en topputrustad modern surfplatta utan för att den visade prov på lite innovation. Den har nämligen en dockningsstation där du kan sätta surfplattan när du inte har den i knät. Vips så laddas din platta, den har en bra hållare för att titta på film, och stationen innehåller dessutom en högtalare så att du får bra ljud då. Det är nästan obegripligt att det inte var Apple som kom med den lösningen då de redan tagit fram magnetdockningen Magsafe för sina mobiler.

Apropå magnetdockning är en andra version av den trådlösa QI-laddningsstandarden äntligen på gång. Och den kommer att fungera precis som Apples Magsafe, eftersom Apple donerar tekniken till standardorganet. Med andra ord kommer vi om inte alltför lång tid kunna ladda alla typer av mobiler med samma praktiska trådlösa laddare.

Under året har vi också sett en explosion av vikbara mobiler. Efter att Samsung mer eller mindre haft segmentet för sig själva, med undantag för Motorola Razer, blandar sig nu fler spelare i matchen. Google lanserade sin Pixel Fold, dock återigen bara i vissa länder, och det samma gäller Xiaomis Mix Fold-modeller. Det senaste tillskottet till segmentet är Oneplus Open. Börjar folk vänja sig vid tanken på vikbara mobiler eller kommer det fortsätta vara en dyr och exotisk leksak för de verkligt teknikintresserade?

Det har inte blivit lättare att vilja mobiltelefon eller smartklocka. (Foto: Jonas Ekelund)

Att tänka på när du väljer mobil

Det mest uppenbara valet är vilket av de två lägren du ska välja. Ska du lägga dina ägg i Googles eller Apples korg? Om du inte har några andra elektronikprylar än mobilen så står det dig helt fritt att välja. Det enklaste är så klart att fortsätta på samma spår som tidigare. Då är du van vid hur den fungerar och lär inte råka ut för några överraskningar.

Har du däremot redan surfplatta, smarthögtalare, språningsbrickor, mediaspelare eller smartklocka, då är det mest praktiskt att hålla sig till ett läger. Apples paradnummer är ju hur smidigt iPhone, iPad, Macbook, Apple TV, Apple Watch, Apple TV, Airtags och Homepod fungerar tillsammans. Samsung är inne på samma spår med sina Galaxy-mobiler, surfplattor, klockor och spårningsbricker, men inte i samma utsträckning. Med övriga Android-baserade mobiler, surfplattor och smartklockor från andra leverantörer brukar man kunna mixa och matcha som man vill.

Surfplattan som blir en smartskärm när man dockar den. (Foto: Google

Kameran är nog det område som man kan tro att de flesta bryr sig mest om när de ska köpa en ny mobil. Detta med tanke på alla miljontals foton som fyller sociala media varje minut av dygnet. Om man inte är extremt petig med kvaliteten så skulle vi nog säga att den är mer än bra nog i de flesta flaggskeppsmobiler. Det är först när man går ner i mellansegmentet som det kan skilja en hel del mellan märkena.

Men enligt en undersökning så är det faktiskt batteritiden som de flesta rankar högst idag. Många tillverkare vill skryta med de ljusaste skärmarna och den högsta prestandan, samtidigt som de inte vågar öka tjockleken på mobilerna. Då blir det problematiskt med batteritiden. Där är det svårt att ge några generella råd då det skiljer från modell till modell, utan det blir till att läsa tester.

Relaterat till det är laddningsprestanda. Idag är det nästan svårt att hitta mobiler som inte laddar med hög effekt, förutom iPhone då. Det bästa är om mobilen stöder Power Delivery-standarden som faktiskt är det vanligaste idag. Då kan man låna en laddare av kollegan och snabbt ladda sin mobil innan man springer på möte. Vissa tillverkare lovar extremt snabb laddning med standarder med udda namn, men då riskerar man att vara hänvisad till sin egen laddare.

Prestanda är faktiskt ett av de områden där vi inte längre tycker att det är så viktigt, då dagens mobilprocessorer är mer än kraftfulla nog för de flesta ändamål. Den enda gången det är en faktor är om man är en hängiven gamer på mobilen.

Däremot är det fortfarande viktigt med minne och lagringsutrymme. En mobil med lite minne kan inte hålla lika många appar igång samtidigt och då blir det irriterande pauser när man hoppar mellan apparna. Det ger dessutom allmänt lägre prestanda. Lagringen bör man inte heller snåla på då mobilen snabbt blir full när man fotograferar, men framför allt filmar, mycket. En nödlösning är om mobilen har minneskortsplats, men det är faktiskt allt mindre vanligt idag.

Nominerade till Årets bästa mobilprodukter

Vinnare av Årets bästa mobilprodukter 2023–2024

Årets bästa smartklocka

Samsung Galaxy Watch 6

För dig med Samsung-mobil

Samsung Galaxy Watch 6 har visserligen aningen mer kvar att önska men är en finfin kombination av smart, användarvänligt och stilren design.

Samsung Galaxy Watch 6 är väldigt stilren, snygg och faktiskt lite lyxig. Faktum är att den inte känns alls när jag har den på mig.

Att träna med Samsung Galaxy Watch 6 är väldigt okomplicerat. Jag har ungefär 90 olika träningsformer att välja mellan och jag kan även skapa ett eget pass om jag så önskar. Minnet är ju bra men kort och jag är tacksam över att klockan själv känner av, och startar, ett träningspass när jag själv glömt bort det.

Klockan är IP68-klassad vilket innebär att jag kan skölja av den under rinnande vatten efter ett svettigt pass och sedan använda den igen på kvällens after work utan att det känns ofräscht.

Naturligtvis kan inte en klocka ersätta ett besök hos läkaren på vårdcentralen men den kan hjälpa mig förstå hur just min kropp fungerar och därmed förstå när något inte står rätt till. Klockan kan mäta mitt blodtryck men för att göra det behöver jag först kalibrera den med en ”riktigt” blodtrycksmätare med manschett. Något jag inte har. Däremot mäter den EKG och puls och under natten även min hudtemperatur.

Slutsats 

Samsung Galaxy Watch 6 är en snygg och stilren klocka för dig som inte nödvändigtvis vill skylta med att du räknar aktiva minuter, steg och gärna loggar dina träningspass. Priset är i mastigaste laget men å andra sidan får du en klocka som utseendemässigt matchar både vardag och fest. Gestfunktionen fungerar inte alltid helt hundra, men om du kan leva med det, eller med att förkorta den redan usla batteritiden med ytterligare 10 timmar genom att använda dig av Always On Display, är detta en riktigt bra och användarvänlig hälso- och träningsklocka.

Årets bästa mobiltelefon, Premium

OnePlus 11 5G

Balanskonstnären

OnePlus 11 5G försöker vara både bäst och billigast. Och det är den.

Precis som sina två föregångare har OnePlus 11 en ganska stor kameramodul på baksidan, som verkligen sticker ut. I år är den bara rund i stället för fyrkantig!

I övrigt är principen densamma. Kameramodulen går nästan i ett med aluminiumramen som omgärdar hela mobiltelefonen.

När det gäller skärmen går OnePlus 11 5G i Pro-föregångarens fotspår. Mobilens böjda skärm har en knivskarp och högupplöst bild med en nästan sammetslen känsla. Ljusstyrkan är uppemot häftiga 1300 nits, vilket i praktiken gör att skärmen utan problem kan användas utomhus även om solen skiner från en klar himmel.

Hasselblad har hjälpt OnePlus med kameramjukvaran i OnePlus 11 5G och det innebär att kameran har samma specialfunktioner som förra årets Pro-modell. I praktiken klarar OnePlus 11 5G skivan utan att blinka. Bilderna är färgglada och varma, utan att verka konstlade. Särskilt bokeh-bilder blir bra.

En sak som är säker är att OnePlus 11 5G inte bara är blixtsnabb utan också klarar alla uppgifter, inklusive stora appar och spel, utan att bli överhettad. Och utan att strömförbrukningen löper amok.

Slutsats

Vi var skeptiska när OnePlus berättade att de skulle nöja sig med en ”vanlig” OnePlus 11 i år och att vi inte skulle få någon Pro-modell den här gången. Speciellt eftersom OnePlus tidigare har haft svårt att hitta rätt balans mellan pris å ena sidan och kvalitet/funktioner/prestanda å den andra.

Men med OnePlus 11 5G prickar den kinesiska tillverkaren inte bara rätt, de gör en fullträff! Den här mobilen är nämligen helt enkelt fantastisk. Det är galet att man kan få så mycket mobil för pengarna!

Telefonen har höga prestanda, ett enormt batteri med effektiv snabbladdning, en fantastiskt ljusstark och knivskarp skärm, en utmärkt kamera utvecklad i samarbete med Hasselblad och det bästa ljudet i någon mobil på marknaden. Och designen är både robust och lyxig. Till och med IP-certifieringen finns på plats.

Det absolut enda minuset är avsaknaden av trådlös laddning – men handen på hjärtat … hur ofta använder man egentligen det?

Årets bästa vikbara mobiltelefon

OnePlus Open

OnePlus Open breder ut sig

Med OnePlus Open finns det plötsligt en poäng med det utfällbara formatet.

Om man har längtat efter en vikbar mobiltelefon från en annan tillverkare än Samsung så kommer julen tidigt i år. OnePlus har nämligen lanserat den vikbara OnePlus Open, och det här är verkligen en hybridmonstermobil som kommer att ge Samsung en rejäl match i butikerna.

Vi har helt enkelt aldrig sett en bättre och mer fulländat designad mobil från OnePlus, men kanske beror det delvis på att OnePlus Open utvecklades gemensamt av OnePlus och den mycket större tillverkaren Oppo? Båda de två företagen ägs av kinesiska BKK Electronics, som faktiskt är världens näst största mobiltelefontillverkare och som förutom OnePlus och Oppo även äger mobiltelefonmärkena Realme, Vivo och IQOO.

Slutsats

OnePlus Open är den bästa vikbara mobiltelefonen i surfplattestorlek som vi någonsin har testat. Det finns ingen som kommer i närheten.

Varför? Jo, det har behövts två enkla steg som förändrat den vikbara formfaktorn för alltid och som verkligen har gjort den användbar.

För det första kan man använda OnePlus Open som en helt vanlig mobiltelefon, eftersom frontskärmen har samma storlek som många vanliga telefoner. Tänk hur ofta man tar upp mobilen ur fickan för att snabbt kolla det ena eller det andra. Med OnePlus Open får man en helt vanlig användarupplevelse, vilket gör den utfällda skärmen till en extra lyx och inte ett irritationsmoment eftersom man måste öppna den ideligen, vilket till exempel är fallet med Samsung Galaxy Z Fold-modellerna. Visst, de har också en frontskärm, men den är för smal och det begränsar användbarheten.

För det andra fungerar multitasking utmärkt på den stora vikbara skärmen tack vare Open Canvas. Det nya gränssnittet som OnePlus har skapat för detta ändamål är lätt att använda och en riktig ”game changer”.

Dessutom dryper OnePlus Open av kvalitet på alla andra områden – konstruktion, design, bildkvalitet, ljud, kamera och prestanda. Det här är en smartmobil från allra översta hyllan.

Årets bästa mobiltelefon, Highend

Google Pixel 8 Pro

Höjer ribban för konkurrenterna

Ibland är det bättre med en mobil som är smartast i stället för bara snabbast.

Vi får en lika stor skärm som förra året men märkligt nog med aningen lägre upplösning. Skärmtekniken är samma utmärkta LTPO OLED-panel. Men ljusstyrkan har pressats upp till hela 1600 nit.

Kamerorna har också uppgraderats. Krutet har bränts på ultravidvinkeln och det är klokt då det var den svaga punkten med förra modellen. Den har uppgraderats från 12 till 48 megapixel och har blivit betydligt ljuskänsligare, samtidigt som den har fått bättre autofokus.

Under huven sitter Googles egna Tensor G3, och behöver vi säga att det enligt Google är den snabbaste Pixel-systemkretsen någonsin? Det intressanta med den Samsung-byggda kretsen är att den inte är byggd för att slå Snapdragons eller Apples prestandarekord. Den är designad för att ge bra AI- och maskininlärnings-prestanda för att stödja alla sådana funktioner som Google har klämt in i mobilen.

De flesta mobiltillverkare erbjuder bara 3 års uppdateringar, vilket inte är länge alls. Vi applåderar därför Google som erbjuder 7 års Android-uppgraderingar, säkerhetsuppdateringar och nya funktioner. Vilket gör att man ska kunna behålla sin Pixel 8 till 2030!

Slutsats

Det är tydligt att Google med sina Pixel-mobiler vill peka ut riktningen för Android-mobiler. Och framtiden är inte kapprustning. Våra mobiler är redan snabba som datorer, men behövs det verkligen? I stället gör den allting lite smartare. Kameran tar bättre bilder åt oss, mikrofonen tar bort oväsen åt oss, assistenten förstår vad vi vill ha och den laddar smartare än oss. Därmed inte sagt att den saknar nyheter, för prestanda har verkligen ökat, skärmen har blivit enormt ljusstark – och så har telefonen en termometer! Visst har den enstaka brister, men det är bara att kapitulera för habegäret.

Årets bästa surfplatta

Google Pixel Tablet

Genialisk surfplattelösning

Googles surfplatta är överraskande praktisk att använda, speciellt med dockningsstationen.

På Googles senaste presentation pratade de om att surfplattor sällan lämnar hemmet och att de därför borde vara så användbara som möjligt oavsett om de användes eller inte. Under testets gång har vi insett att andra surfplattor vi använder faktiskt tillbringar mest tid liggande på ett bord i viloläge.

Därför är Googles idé om en laddningsdocka som också är en högtalare ett genidrag. När man använt den klart klickar den fast med magneter i dockningsstationen och börjar ladda. Men inte nog med det, den går över i ett hub-läge, där man kan välja om den ska visa foton, klockan eller vädret. Plötsligt förvandlas den till en Nest Hub! Och mycket riktigt kan den visa notiser och användas för att styra det smarta hemmet.

Du kan även använda Chromecast för att skicka videor eller musik till den. Men till skillnad från en Nest Hub kör Pixel Tablet riktiga Android så att du faktiskt kan installera vilka appar som helst på den, och exempelvis titta på morgonprogrammen från TV vid frukostbordet. När det dyker upp något intressant eller du vill svara på ett mejl som poppade upp på skärmen är det bara att haka loss den igen.

Slutsats

Hade detta bara varit en surfplatta så hade vi nog inte blivit speciellt imponerade, för den har sina tekniska tillkortakommanden här och där. Genomsnittlig. Men ett genidrag som måste få Apple att slita håret är den magnetiska dockningsstationen med laddare och högtalare. Helt plötsligt får man nytta av plattan även när man inte aktivt använder den. En Nest Hub på köpet helt enkelt. Vi älskar det!

Årets bästa kameramobil

Apple iPhone 15 Pro Max

iPhone är tillbaka i matchen!

Äntligen har iPhone fått ett zoomobjektiv som matchar och ofta överträffar konkurrenterna.

Huvudkameran har samma 48-megapixelsensor som i iPhone 14, vilket då var en stor uppgradering från 12-megapixelsensorn i 13-serien. Vad som hänt handlar om nya processorer och nya algoritmer. Tack vare en uppgraderad Photonic Engine får vi nu 24-megapixelbilder som standard utan märkbart minskad bildkvalitet. För proffsen kan man nu skjuta 48 Mp-foton i HEIF förutom ProRAW, och ha det som snabbval i kamera-appen.

Resultatet är inte dumt alls. Mörkerprestanda har förbättrats, med bättre fokus och fler bevarade detaljer. Den nya HDR-algoritmen ger en mindre aggressiv uppljusning av skuggor och mer naturliga färger. Vi är också mer förtjusta i de olika brännviddsalternativen än vi hade trott, då man slipper beskära i efterhand. Vi gillar också att man nu kan lägga på porträttläge i efterhand om man glömde det vid fototillfället.

Den stora nyheten är i stället den nya telelinsen. Med längre tele förvärras dock risken för skakningar och därför har den en ny bildstabilisering där hela sensorn flyttas tredimensionellt för att kompensera för rörelser. Efter att ha testat den mot konkurrenterna med stor optisk zoom måste vi säga att Apple lyckats utmärkt, den är fullt i klass med Google Pixel 7 Pro, faktiskt något bättre!

Slutsats

Vårt första intryck av att iPhone 15 Pro Max bara hade enstaka förbättringar har ersatts av en nöjd känsla. Det visar sig att alla små saker tillsammans faktiskt ger en bra upplevelse. Vi gillar den lättare designen och vardagliga bekvämligheter som snabbknappen, att slippa leta efter en Lightning-sladd när man ska ladda och att batteritiden är tillbaka på en bra nivå. Vi är också imponerade av prestandalyftet och den nya telefoto-kameran. Efter förra årets besvikelse är Pro Max tillbaka i matchen!

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen