Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xplora XGO3

Första mobilen för ditt barn är en klocka

En smartklocka för barn som även är en mobiltelefon. Skräddarsydd för att passa både barnens och föräldrarnas behov.

Skrivet av / 2023-03-15 - 09:00
Xplora XGO3
Åsa Warme Hallén

En borttappad Filip på ett köpcentrum var startskottet på Xplora. Pappa Sten Kirkbak från Trondheim hade 30 svettiga minuter innan sonen återfanns och där och då lades alltså grunden till en av den ledande aktören på marknaden för smartklockor för barn.

Barn gör inte som du säger – barn gör som du gör. Och har du en smartklocka och/eller mobil så vill naturligtvis även din lille telning ha samma sak. Och visst finns det fördelar med att kunna hålla kontakten med ditt barn. Men även orosmoment. Hur i hela friden ska du kunna skydda och samtidigt guida din kära avkomma i denna djungel av tokigheter på till exempel sociala medier som så ofta kommer hand i hand med denna teknik?

Xplora XGO3
Klockan finns i fem olika färger. Skärmen är tydlig och färgglad men av någon anledning fyller den inte hela den stora ytan. (Foto: Hannah Warme Persson)

XGO3 från Xplora är en smartklocka speciellt framtagen för att inkludera barnen men samtidigt få föräldrar att känna sig trygga. XGO3 är en klocka och mobil i ett och är en instegsmodell för barn mellan 4 och 11 år. För att kunna använda den behövs ett abonnemang som i dagsläget ligger på strax över 100 kronor/månad.

Vi flyttar in

Det är inga som helst konstigheter att komma igång med XGO3. Finfina och tydliga instruktioner som är enkla att följa.

Utseendet är lekfullt och roligt men det som slår mig är dock att klockan är stor. Väldigt stor för att vara avsedd för ett barn. Nu är ju visserligen kanske inte tanken att den ska användas dygnet runt på samma sätt som smartklockor för vuxna oftast är, men ändå. Och 47,5 gram är faktiskt tyngre än väldigt många ”vuxenklockor”.

Xplora XGO3 Stor 1
<
>
Jag blir lite förvånad över storleken. 48,65x41,2 är rätt rejält även på en vuxen människas armled. Och med en höjd på 14,6 mm tänker jag att risken är överhängande att den är i vägen vid lek och bus. Den känns lite väl stor och klumpig för att vara avsedd att sitta på ett barn. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Enkelt att känna dig trygg

Det är du som vuxen som har full kontroll över klockan barnet bär på armleden.

XGO3 kommer med ett förinstallerat SIM-kort från Xplora Mobile och i Xplora-appen kopplar du ihop dig med klockan och det är även här du bestämmer vem som ska få ha kontakt med barnet genom att lägga till betrodda kontakter.

Xplora XGO3
Xplora XGO3 är alltså en klocka och mobil i samma produkt. När du ringer upp ditt barn pratar barnet med dig genom klockan och ljudet är riktigt bra. (Foto: Xplora)

Det är enbart de, vars mobilnummer du registrerar i Xplora-appen, som kan ringa eller skriva till barnet. Som vuxen kan du därmed känna dig helt trygg i att ingen, utan ditt godkännande, kan kontakta barnet på något sätt. Här finns heller ingen tillgång till internet eller sociala medier såsom Snap eller TikTok, så även här kan du känna dig lugn.

Läs också Locka till rörelse Att det är en utmaning att få barn att röra på sig är väl ingen hemlighet. Aktivitetsarmbandet Ace 3 från Fitbit kan bli en förälders främsta hjälp!

Var befinner sig ditt barn?

Klockan har GPS vilket gör att du kan hålla koll på var ditt barn befinner sig. Under testperioden upplevde jag dock att den inte är helt exakt och att det finns lite mer finlir att jobba på här.

Känner du att du behöver ha lite extra koll kan du lägga till ”trygga zoner” i appen och då får du besked när barnet kommer till, eller lämnar, denna zon.

Barnet kan enbart svara med emoijer, förinställda svarsmeddelanden eller ta en bild och skicka. (Skärmdump från app)

Hur funkar det för barnet

På själva klockan finns det inte möjlighet att skriva svar. Barnet får istället kommunicera med hjälp av emojis, förinställda texter eller spela in röstmeddelanden. De flesta barn älskar att ta bilder av alla möjliga, och omöjliga, föremål och kameran i klockan är en kul detalj som uppskattas väldigt.

Det gäller att ha fokus på rätt saker och i skolan är det naturligtvis inte meningen att klockan ska bli ett störande moment. I appen går det att ställa in Skolläge så barnet inte kan bli kontaktat under skolgång. Kan tänka mig att många lärare uppskattar den funktionen…

Självklart ska du lära ditt barn att vara rädd om sina saker, men samtidigt kan det vara skönt att veta att förmaningarna inte behöver hagla. XGO3 är IP68-klassad vilken innebär att barnet ska kunna spela boll på grusplan, hoppa i vattenpölar och faktiskt vara sådär härligt lekfull som ett barn ska vara utan att behöva oroa sig över att klockan ska ta skada.

Tack vare kameran går det att ta foton med klockan som sedan kan skickas till de kontakter som finns. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Locka till rörelse

Att få barn att röra sig kan vara en utmaning. Det är inte helt vanligt att se barn som klättrar i träd, hoppar hage, spelar spontan-fotboll eller är ute och leker och rör sig i största allmänhet. I XGO3 finns stegräknare och Xplora har en aktivitetsplattform där barnet belönas för fysisk aktivitet genom att tjäna Xplora-mynt. Dessa mynt kan barnet sedan köpa saker för i Goplay-butiken. Barnet kan även delta i diverse olika tävlingar och vinna priser för att bli extra taggad och motiverad till rörelse.

Allt är tillåtet för att locka till rörelse och aktivitet – även mutor!

Slutsats

Xplora XGO3 är en kul, lekfull och lättanvänd klocka som jag tror kommer att uppskattas av föräldrar/vårdnadshavare och barn. Jag kan tycka att den är lite stor för att vara avsedd för ett barn och det bästa är nog att prova klockan innan köp. Även om den inte är dyr i jämförelse med andra klockor i samma segment är den ju inte gratis, så det är synd om den bara blir liggande.

Som vuxen känns det tryggt att veta att det är du som har kontrollen över vem som kan kommunicera med ditt barn och har du riktig tur taggas ditt barn till att röra sig lite mer, något som aldrig är fel.

Karakter
Xplora XGO3
Basic

Home tycker

Användarvänlig och trygg. Lite väl stor och klumpig för att vara avsedd för ett barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen