Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Pixel Watch 2

Äntligen en elegant smartklocka

Efter ett års väntan kom Googles smartklocka till Sverige. Pixel Watch 2 gör många saker helt rätt, men inte alla.

Av / 2023-11-01 - 09:00
Google Pixel Watch 2
John Hvidlykke

När Google bjöd in teknikpressen till premiären av årets nya hårdvara i oktober förra året blev vi lite besvikna. Det var kanske orättvist. För Google Pixel 7 Pro, som lanserades då, var en utmärkt telefon som i slutändan utsågs till Årets bästa i sin prisklass.

Men den lilla piffiga Pixel Watch, som vi hade hört rykten om, lanserades inte i Norden. Inte den gången. Men det gjorde dess efterföljare, Pixel Watch 2, däremot i år. Och nu har vi haft en möjlighet att testa den.

Och på många sätt är den smartklockan jag har letat efter. Eller åtminstone ett steg i rätt riktning.

Vad är det som är smart med den?

Smartklockor handlar inte så mycket om att visa hur mycket klockan är. Det kan även den billigaste Swatchen göra alldeles utmärkt. Eller så kan man använda mobiltelefonen, som alla under 30 gör.

Läs också För dig med Samsung-mobil Samsung Galaxy Watch 6 har visserligen aningen mer kvar att önska men är en finfin kombination av smart, användarvänligt och stilren design.

Smarta klockor handlar om att ha all information till hands (eller på handleden), i ren James Bond-stil. Och även om klockan inte kan avfyra en laserstråle som skär genom stål, så kan man åtminstone läsa sina e-postmeddelanden på den frimärksstora skärmen.

De handlar också om kondition och hälsa. En bra smartklocka kan inte bara mäta din puls, utan även analysera hjärtfrekvens, sömnmönster, syremättnad i blodet och mycket mer. Pixel Watch 2 fungerar med tränings-appen Fitbit. Den återkommer vi till om en liten stund.

Samla hela serien!

För tillverkarna handlar smartklockor också om ”tie-in” – alltså att skapa en koppling mellan flera produkter och få konsumenterna att köpa en hel produktfamilj. Apple och Samsung är experter på det här, och Google håller på att följa i deras fotspår. Nyckeln är integration och samarbete. Och om du har en Pixel-telefon så kommer Google att göra allt de kan för att få dig att välja Pixel Buds Pro som öronproppar och Pixel Watch som smartklocka.

Läs också Pixel Pro fortsätter imponera Ibland är det bättre med en mobil som är smartast i stället för bara snabbast.

Nörd – men inte fitnessnörd

Personligen tillhör jag helt klart den första gruppen. Överdriven fysisk aktivitet är något jag bara gör när det är absolut nödvändigt. Och jag blir inte upprymd när jag får reda på att jag har förbränt 2 113 kalorier en dag. Å andra sidan är jag en nörd ut i fingerspetsarna. Så jag tog mig an uppgiften med förväntan om en 007-upplevelse.

Så vad har du för finurliga prylar åt mig, Q?

Google Pixel Watch 2 är mindre än Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Klockan är 41 mm i diameter och cirkelrund. Den översta halvan är täckt av svart glas och den undre är av metall. Och med sin mjukt rundade form är Pixel Watch 2 det närmaste jag har sett en elegant smartklocka.

Matte Black w_ Obsidian Band Champagne Gold w_ Hazel Band Polished Silver w_ Bay Band Polished Silver w_ Porcelain Band
<
>
Klockan levereras med ett armband i silikongummi, men man kan köpa armband i andra färger och material (Foto: Google)

Klockan levereras med ett armband i silikongummi, men man kan köpa armband i andra färger och material, och armbandet kan klickas loss med en knapptryckning och bytas ut på bara ett par sekunder. När man väl har lärt sig tricket. Pixel Watch 2 använder samma typ av klockarmband som förra årets version, så det finns redan ett omfattande urval.

Klar på några få minuter

Att ställa in Google Pixel Watch 2 är lika enkelt som vi har vant oss att förvänta av Google. Från det att klockan slås på tills den är parkopplad med telefonen och inloggad på Google-kontot tar det mindre 10 minuter. Om man blir tryggt ledsagad hela vägen. Tiden när man skulle ange nätverkskoder varje gång man konfigurerar ny hårdvara är förbi. Din telefon kan redan koden – och den är ny bästa kompis med din klocka.

Detta förutsätter naturligtvis att du redan har ett Google-konto. Men eftersom det krävs en Android-telefon för att använda klockan kan vi ta den delen för given. iPhone-ägare är inte inbjudna. På samma sätt som Apple Watch inte fungerar med Android-telefoner.

Den senaste tekniken

Google levererar operativsystem till fler telefoner och klockor än någon annan – helt gratis. Men deras egen hårdvara får systemet före alla andra. Det gäller även Pixel Watch 2, som är den första smartklockan som levereras med Google Wear OS 4.0 installerat.

Det innebär att i stort sett alla befintliga klock-appar är kompatibla med Pixel Watch 2. Och Google har klokt nog valt att använda samma format på urtavlan som Samsung, så att du har tillgång till oändligt många urtavlor. Observera dock att själva skärmen på klockan bara är 32 mm i diameter, så vissa Samsung-urtavlor kan vara svåra att läsa.

Pixel Watch 2 är den första smartklockan som levereras med Google Wear OS 4.0. (Foto: Google)

Inuti klockan sitter en Snapdragon Wear 5100-processor med Cortex M33 co-processor, och det finns 2 gigabyte RAM och 32 gigabyte lagringsutrymme. Det innebär att de flesta appar körs smidigt och utan tvekan, vilket är avgörande för illusionen av att du bär en vanlig klocka med utökade funktioner. Och inte en dator med armband.

Stora appar tar dock fortfarande lite tid att ladda och starta. Google Maps tog så lång tid första gången att jag trodde att klockan hade kraschat.

Google Pixel Watch 2 finns i två versioner: en med Bluetooth och Wi-Fi. Och en som även har ett inbyggt 4G-modem för eSIM. Priset vi har angett är för Wi-Fi-versionen.

Ögon i natten

Google Pixel Watch 2 har en så omfattande arsenal av sensorer att jag inte tänker nämna dem allihop här (de finns listade i faktarutan under artikeln), men jag var bland annat nyfiken på den nya inbyggda termometern.

Pixel Watch 2 innehåller en omfattande arsenal av sensorer (Foto: Google)

Om du, som jag, trodde att klockan kunde visa dig din kroppstemperatur, så tänk om. Det enda temperatursensorn kan göra just nu är att upptäcka om hudtemperaturen varierar under natten jämfört med tidigare dagar.

Faktum är att en stor del av mätningarna i Pixel Watch 2 sker under natten, då även andningsfrekvens, vilopuls, syremättnad i blodet och variationer i hjärtfrekvensen analyseras. På morgonen får man tillgång till nattens resultat och programvaran målar upp en alltmer personlig bild när den lär sig om variationerna.

Inte ett medicinskt instrument

Mätningarna används för att skapa en bild av användarens hälsa. En diagnos, lockas man att säga. Google och Fitbit betonar dock att mätningarna inte på något sätt är avsedda för medicinska ändamål. Och att man bör prata med sin läkare om man är orolig för sin hälsa.

Läs också Når nästan ända fram En riktigt bra träningsklocka som har allt. Inklusive katastrofal batteritid och hög prislapp.

Men det var ändå en betryggande upplevelse att få veta att min hjärthälsa är ”Excellent” för en man på 59 år. Så räkna med att se många fler tester från mig under kommande år …

Fitbit hänger med

Som köpare av Pixel Watch 2 får man sex månaders gratis provprenumeration på Fitbit Premium. Därefter kostar medlemskapet 110 kronor i månaden. Det är inte absolut nödvändigt att använda premiumversionen, men i de flesta fall får man tillgång till mer djupgående information. Till exempel får gratisanvändare bara sömnkvaliteten bedömd med en poäng mellan 0 och 100, medan premiumanvändare får tillgång till en graf över fördelningen mellan djupsömn, REM-sömn, lätt sömn och vakna perioder. Att Google, som äger Fitbit, vill tjäna pengar är förståeligt, och analyserna verkar grundliga. Men väljer man gratisversionen så får man faktiskt mindre information än med andra smartklockor.

Man får sex månaders provperiod av träningsprogrammet Fitbit Premium med på köpet. (Foto: Google)

I Fitbit Premium finns också personlig träningsvägledning och rådgivning. Jag fick till exempel medaljen ”Boat shoe” (seglarsko) som belöning för att jag gick 5 000 steg första dagen. Om detta var tänkt att få mig att vilja träna mer så fungerade det inte alls. I detta avseende predikar Fitbit för kören av hängivna som använder appen och klockan för att förbättra sitt befintliga träningsprogram.

Oätlig kostplan

Fitbit-appen har också en kaloriräknare som beräknar antalet förbrända kalorier i förhållande till aktiviteten. Och den är också tänkt att kunna användas för att hantera en diet genom att ange kalori- och vätskeintag. På den punkten misslyckas Fitbit kapitalt! Det är helt enkelt hopplöst att knappa in information om måltiderna.

Till exempel bestod min frukost i dag av rostat bröd med smör, kaffe och juice. Inget av detta går att hitta i Fitbit-appens universum! Efter lite letande hittar man ”toast” och blir presenterad för menyförslag från ett dussin amerikanska restaurangkedjor. Och motsvarar mitt kaffe kanske det som serveras på TGI Friday? Och även om jag efter lite krångel kan gissa mig fram till både kaffe och ett glas juice (de flesta alternativen angavs i amerikanska oz), förblir mitt vätskeintag noll. Alla drycker som inte är kranvatten måste alltså knappas in på två ställen.

Fitbits dietkur behöver en AI-uppgradering (Foto: Google)

I en värld där varje teknikprodukt marknadsförs med skryt om nästan gudalik artificiell intelligens är detta helt enkelt för korkat! Det måste att med ett normalt språk gå att förklara vad man har ätit och druckit och sedan få en kvalificerad gissning om kaloriinnehållet. Och allra helst borde man kunna ta en bild av måltiden med kameran och låta den artificiella intelligensen ta hand om resten.

Räckviddsångest

För bensinbilsägare som funderar på att byta till en elbil är räckviddsångest ett vanligt bekymmer. Alltså rädslan för att inte kunna nå sin destination på en laddning. Google Pixel Watch 2 tar sig fram till mållinjen, men inte mer än så. Batteritiden uppges vara ”upp till 24 timmar”, vilket i praktiken visade sig stämma ganska väl. Som jämförelse lovar Samsung Galaxy Watch 6 upp till 40 timmars batteritid, medan Apple Watch 9 klarar cirka 36 timmar.

Att de flesta smartklockor, oavsett märke, har en användningstid på en enda laddning på under två dygn är helt enkelt inte tillräckligt bra. Och bara lusten att prova en ny leksak kan få oss att acceptera det uppenbart ologiska att ha en pryl som måste bäras dygnet runt för att analysera vår hälsa, men samtidigt måste laddas minst en timme om dagen med en speciell laddningskabel som bara passar just den modellen och därför måste bäras och placeras högst upp i bagaget på varje resa – även om det bara gäller en enda övernattning borta från hemmet.

Slutsats

Sammantaget är Google Pixel Watch 2 en smartklocka som gör många saker enkelt och elegant, medan det på andra områden finns utrymme för stora förbättringar. Designen får alla andra att se klumpiga ut och arsenalen av sensorer är så omfattande att det är svårt att komma på mer. Hastigheten och kvaliteten på skärmen kan man inte klaga på. Och med Google Wear OS 4.0 är du först med den senaste programvaran.

Fitbit-appen är avsedd för seriös träning, och den har mycket mer än vad som behövs om man bara vill hålla koll på sin hälsa. Fast kaloriräkningen behöver verkligen en AI-uppdatering.

(Foto: Google)

Men det som de flesta är frustrerade över med sina smartklockor – oavsett märke – är batteritiden. Och där är Pixel Watch 2 i bästa fall bara på samma nivå med konkurrenterna. Om Google verkligen vill hävda sig mot Apple och Samsung måste de lägga till en halv eller hel dag till batteritiden. En önskedröm hade varit en större ”herrversion” à la Apple Watch Ultra – fast snyggare. Då skulle man kunna fylla den extra volymen med batteri – och samtidigt få plats med en större skärm.

Karakter
Google Pixel Watch 2
Premium

Home tycker

Superelegant. Det har faktiskt gått att göra en smartklocka som inte skriker ”nörd”! Stor arsenal av sensorer. Batteritiden borde vara längre. Vi skulle vilja ha en större version med större skärm. Fitbit-appen är dyr och omständlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen