Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple Watch series 9

Apple Watch series 9 är kraftfullare och ljusstarkare

Senaste Appleklockan har fått fler hästkrafter men inga nya spännande sensorer.

Skrivet av / 2023-10-25 - 09:31
Apple Watch series 9
Jonas Ekelund

Förra året drämde Apple till med inte bara en, utan tre nya Apple Watch-modeller. I år får vi nöja oss med att Apple Watch 8 blivit 9 och att Apple Watch Ultra fått en 2:a i namnet. Båda är försiktiga uppgraderingar där det mesta har skett på insidan. De har inte fått större skärm, bättre batteritid eller nya sensorer som blocksockermätare eller blodtrycksmätare. I stället handlar mycket om att de för första gången på länge fått rejält kraftfullare systemkretsar, och vad det för med sig i fråga om nya möjligheter. Samt att det nu går att få klockan helt koloxidneutral om man väljer nya Sport Loop som armband.

Foto: Apple

Prestanda och funktioner

Hemligheten bakom den ökade prestandan är Apple S9 SiP (System in Package), eller systemkretsen. Den innehåller en processor som har 60 procent fler transistorer än föregångaren och en grafikprocessor som är upp till 30 procent snabbare. Den har även fått en 4-kärnig Neural Engine för maskininlärning.

 

Det låter säkert bra, men man kan undra vad ska man med all prestanda till i en klocka. En uppenbar skillnad är att klockan nu är tillräckligt kraftfull för att kunna köra Siri direkt på klockan. Tidigare måste det man sa skickas upp i molnet för analys och så kom svaret tillbaka. Det var därför det ibland kändes lite segt att få svar från Siri, eller att det knappt funkade alls om man hade dålig uppkoppling. Nu kan klockan själv svara dig så länge den inte måste ut på nätet och leta efter svaret.

Läs också Adjö Lightning-kontakt! Ett par trevliga förbättringar men kommer folk verkligen stå i kö för att uppgradera sin 14 Pro Max?

Klockans skärm har också uppgraderats så att den kan nå upp till 2 000 nits ljusstyrka, vilket gör den lättare att läsa i solsken. Men den kan nu även gå ner till 1 nit i sömnfokus-läget, vilket sparar på batteriet. Och det kan behövas ,för även om den ökade prestandan inte gett sämre batteritid så har den inte heller blivit bättre. Vi får visserligen ofta ut mer än 24 timmar, men vi skulle inte resa bort en helg utan att ta med laddaren.

Det kunde inte vara mer pedagogiskt att hitta sin iPhone 15 (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Sensorer och finesser

Klockan innehåller ett andra generationens Ultra Wideband-chip, precis som nya iPhone 15 och iPhone 15 Pro. Därmed får man Precisionssökning när man tappat bort en sådan. Det vill säga inte bara en ringsignal som förr, utan en kompass som visar åt vilket håll man ska leta och hur långt bort den är. Som om det hade varit en Airtag.

Ultra Wideband används nu också i samband med Homepod-högtalarna. Om man kommer 4 meter ifrån högtalaren startas automatiskt Spelas Nu-skärmen på klockan. Det är faktiskt väldigt praktiskt för oss som ofta spelar musik på sådana men inte alltid har iPhone i närheten.

Kontrollerna hoppar automatiskt fram när man är nära högtalaren (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Nya funktioner vi inte fått

På lanseringen av klockan gjorde Apple en stor grej av den nya Dubbeltryck-gesten. Man trycker samman pekfingret och tummen som om man dubbelklickade på en mus. Gesten trycker helt enkelt på den mest uppenbara knappen på skärmen, som att svara i telefon, pausa en timer eller musiken. Det är bara det att funktionen lanseras senare i år, så vi kan inte säga något om hur den funkar i praktiken.

 

Vi tyckte också att det lät intressant att kunna fråga Siri om hälsodata, exempelvis hur länge man har sovit. Eller möjligheten att kunna logga hälsodata genom att exempelvis berätta om sin vikt snarare än att behöva knappa på mobilen. Men den möjligheten kommer i en uppdatering senare i år, och då först på engelska och mandarin. Undrar när vi får den?

Apple-Watch-S9-Compass-app-Elevation-view-230912 Apple-Watch-S9-Palette-watch-face-230912 Apple-Watch-S9-Power-Zones-230912 Apple-Watch-S9-Smart-Stack-230912 Apple-Watch-S9-state-of-mind-logging-230912
<
>
Foto: Apple

Vi tyckte också om möjligheten att kunna dela virtuella visitkort med andra enheter med Namedrop. Man skulle bara behöva föra dem samman för att få en fråga om vad man ville skicka över. Men det kommer också i en uppdatering senare i år.

Slutsats

Bara så att vårt klagade inte missuppfattas: Apple Watch är fortfarande den bästa smartklockan. Har du ingen, eller sitter på en gammal modell som börjar bli trött, är det absolut denna du ska köpa. Men det vi måste bedöma hur mycket bättre den är än förra årets modell, och då ramlar man inte direkt av stolen. Den är snabbare, vilket säkert kommer att leda till att den kan göra nya saker, men det är sådant som kommer längre fram. Visst är det trevligt med en ljusstarkare skärm och bättre Ultra Wideband, men inte ett måste. Vi känner ingen överväldigande längtan över att uppgradera vår Series 8.

 

Karakter
Apple Watch series 9
Premium

Home tycker

Snabbare och mer kraftfull. Ljusstark skärm. Siri direkt på klockan. Lättare att hitta sin iPhone 15. Inga nya funktioner som är kioskvältare. Batteritiden fortsatt en svaghet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Ljud & Bild
Rulla till toppen