Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Withings ScanWatch 2

Snygg allround-klocka, men övertygar inte helt.

Snygg och stilren hybrid-smartklocka som passar i de flesta sammanhang. Men hur användarvänlig är den?

Av / 2024-02-15 - 09:10
Withings ScanWatch 2
Åsa Warme Hallén

ScanWatch 2är en hybrid-smartklocka från Withings som ser ut som en lyxigare variant av en stilren analog klocka med rostfritt stål och safirglas. Kikar jag lite mer noga ser jag dock att det finns ytterligare två mindre cirklar integrerade i den stora urtavlan. Cirklarna är små urtavlor där den översta är en OLED-skärm där det mesta av ”det smarta” sker, och den undre är en stegräknare. Min testklocka har svart urtavla vilket gör att den lilla OLED-skärmen smälter in i bakgrunden och gör den helt osynlig. Stiligt!

Tankarna går automatiskt till tidigare testade Garmin Vivomove Sport. Withings har dock varit smarta nog att inte ta med ordet sport i namnet. För det kan jag ju säga direkt – ScanWatch 2är inte en träningsklocka, det är en smartklocka som kan logga träning, och det är en helt annan sak.

Mitt testexemplar är av den större modellen, 42 mm. Nu gillar ju jag lite större klockor men risken finns ju alltid att det blir för stort och klumpigt. Välj i så fall den lite nättare modellen med mindre urtavla. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Läs också Bästa träningssällskapet! Vi bad ett par tillverkare av träningsklockor plocka fram sin storsäljare i just det segmentet för att göra en liten jämförelse. Spännande tycker vi!

ScanWatch 2 saknar pekskärm utan styrs med hjälp av kronan på sidan. Med ett lätt tryck på kronan och genom att sedan rulla på densamme tar du dig igenom diverse information såsom datum, tid i digital form, antal steg, antal trappor, puls med mera.

Withings ScanWatch 2 finns i ett antal olika utförande och i två olika storlekar: 38 och 42 mm. OLED-skärmen (den övre cirkeln) är alltid svart men den undre, som är en stegräknare, har samma färg som den större urtavlan. (Foto: Withings).

Appen Withings

Eftersom skärmen är så rackarns liten och enbart visar begränsat med information blir appen extra viktig för att kunna tillgodogöra mig all den information som klockan samlar in.

Jag har använt Withings-appen tidigare, framförallt i mitt tidigare test av Withings Body Smart personvåg. Här hittar jag enorma mängder mer eller mindre matnyttig information och det tar ett tag innan jag blir bekväm med upplägget. Helt och hållet bekväm blir jag nog inte, jag upplever den onödigt rörig och dessutom vill den gärna att jag ska uppgradera till Withings+ (prenumerationstjänst) för att få tillgång till ännu mer djupgående mätvärden och information. Något jag inte är helt sugen på.

Träning

Som jag nämnt tidigare är inte detta en utpräglad träningsklocka, men det innebär ju inte att den inte fungerar som träningssällskap. Den har en 5ATM-tålighet vilket betyder att den klarar av att sköljas av efter ett svettigt pass.

När det är tänkt att man ska bära en klocka dygnet runt är det lätt att den ligger för tätt mot huden och att det i sin tur skapar irritation. Finfint att Withing tänkt på detta och gjort så att undersidan på armbandet andas. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Klockan ska ha 40 olika aktiviteter med automatisk igenkänning. Jag har faktisk enbart provat promenad och cykling, men det fungerade galant!

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Via appen väljer jag vilka träningstyper jag ska ha tillgång till direkt från klockan, det finns en uppsjö att välja mellan så sannolikheten är stor att du ska hitta just din favoritaktivitet. För att starta ett träningspass håller jag kronan intryckt tills olika träningsalternativ dyker upp på den lilla OLED-skärmen. Sedan snurrar jag på kronan tills jag hittar rätt träningsform och trycker igen för att starta. Här gäller det att du inte har för stora fingrar. Men bra syn.

För att kicka igång ett träningspass trycker du in kronan på sidan och rullar sedan på den för att hitta aktuell aktivitet. Och nej, det är inte min arm klockan sitter på, det är makens … (Foto: Åsa Warme Hallén)

Som jag nämnt tidigare är den lilla displayen både liten och begränsad, så för att kunna få mer data om mitt träningspass behöver jag gå in och botanisera i appen.

Klockan har ingen inbyggd GPS utan använder sig av mobilens dito. Så om jag vill kunna se min promenad eller löparrunda på karta i efterhand behöver jag ha mobilen med mig på turen.

Withings Spinning 1 Withings Spinning 2 Withings Spinning 3
<
>
Efter utfört spinningpass går jag in i appen för att utläsa hur kroppen reagerat. Jag kan absolut se på diagrammet att jag kört intervaller. Det jag saknar är mer detaljerad information om vilka pulszoner jag befunnit mig i, inte bara Peak, Intense och Moderate eftersom det inte riktigt framgår vad det egentligen betyder. Däremot får jag betydligt mer information om mina temperaturzoner, något jag personligen inte är så himla intresserad av. (Skärmdump från app)

Hälsa

Withings ScanWatch 2 mäter ”allt” när jag bär den. Förutom temperaturmätningen mäts bland annat hjärtslagen både i vaket och sovande tillstånd, den håller stenkoll på min sömn och sömnkvalitet, syrenivån i blodet, och för mig som kvinna kan det vara fint att veta att den även kan hålla koll på menstruationscykeln.

Det är enkelt och smidigt att mäta EKG manuellt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Vill jag mäta ECG eller syremättnaden i blodet (SpO2) manuellt är det återigen dags att trycka på kronan, rulla tills jag hittat det jag söker, trycka på kronan igen, hålla fingrarna på klockan och låta den räkna ned från 30 sekunder. Jag får sedan direkt återkoppling på den lilla skärmen, men mer information hittar jag såklart i appen.

Om jag vill kan jag skapa en sammanställning, eller rapport, över min hälsa som jag kan dela med mig av till min läkare. (Skärmdump från app)

Nu kommer ju inte klockan tillsammans med en läkarlegitimation så de värden som presenteras bör enbart tas som en indikation.

Withings sömnkvalitet Withings Sömnkvalitet 1 Withings Sömnkvalitet 2 Withings Sömnkvalitet 3 Withings Syremätning sömn
<
>
I appen får jag fram väldigt mycket information om min sömn. Bland annat om hur länge jag sovit, kvaliteten på min sömn och även hur min syresättning har varit under natten. (Skärmdump från app)
Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

Batteritiden

Withings uppger batteritiden till 30 dagar vid normalt användande och känner du att du behöver ha längre batteritid finns det ett energisparläge. Nu har ju inte denna klocka en jättelik skärm där du kan få fram en massa information och färgglada staplar, så att batteritiden blir lång är inte så förvånande egentligen.

Fokus på kroppstemperaturen

Withings ScanWatch 2 trycker mycket på sin temperaturmätning som pågår dygnet runt. Här finns fyra sensorer som mäter din kroppstemperatur och efter ett träningspass kan du gå in i appen och se hur din temperatur har förändrats under passets gång. Enligt Withings handlar inte detta om hudtemperaturen utan temperaturen för dina inre organ. I dagsläget har jag lite svårt att se exakt vad jag har för nytta av den informationen, men det kanske någon kan vara snäll och förklara för mig? Jag skulle hellre få lite mer utförlig information om vilka träningszoner jag befunnit mig i. Men detta är som sagt ingen renodlad träningsklocka så jag ska inte döma den för hårt.

Opålitlig

Det absolut viktigaste med en klocka, oavsett hur mycket annan information den kan bidra med, är att den visar tiden korrekt. Och här brister det faktiskt lite. Jag upplever ett problem när jag bara använder klockan utan att vara inne i appen. Det verkar som om själva synkningen sker när du ”aktiverar” appen och använder du av någon anledning inte den på ett tag börjar klockan gå för sakta. Jag tänker att det nog är en barnsjukdom som försvinner vid nästa uppdatering. Men just nu är det ju inte helt lyckat!

Slutsats

Withings ScanWatch 2 är en snygg och lite lyxig smartklocka som fungerar både till kostymen och träningslokalen – om du inte är ute efter alltför djupgående analys av din prestation. Klockan håller bra koll på din hälsa och allmäntillstånd men fallerar lite på att ha koll på det viktigaste – tiden! Jag misstänker att en uppdatering löser problemet. Även om jag inte är helt såld och delar ut trumvirvlar och fanfarer får jag ändå erkänna att ScanWatch 2 är en trevlig bekantskap.

Karakter
Withings ScanWatch 2
Premium

Home tycker

Stilren och sober. En bra allround-klocka. Bra batteritid. Behöver regelbundet synkas med appen för att tiden ska visas korrekt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen