Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus 12R

Varför inte bara köpa förra årets flaggskepp?

Oneplus mellanklass-modell känns mer som förra årets flaggskepp än en bantad version av årets.

Skrivet av / 2024-02-06 - 16:00
OnePlus 12R
Jonas Ekelund

Oneplus har skapat några av de bästa flaggskeppsmobilerna de senaste åren, med Oneplus 11 som lysande exempel. Mindre känt är att de även har haft en mer prisvärd R-serie, som är ”flaggskepp light”. Detta eftersom den bara har släppts på hemmamarknaden i Asien. Men i år har det ändrats när vi i väst inte bara fått Oneplus 12, utan faktiskt även Oneplus 12R.

Foto: Oneplus

Utseende och konstruktion

Utseendemässigt är det svårt att skilja mellan 12 och 12R, om man inte råkar veta att R finns i grått och blått, medan 12 är svart eller grön. Den har samma runda dominerande kameramodul som verkligen fångar ögat. Omkopplaren för ljud eller vibration sitter nu på vänster sida, något som Oneplus säger är för att få plats med bättre antenner, och är lätt nådd med tummen. Oneplus menar att 12-serien är deras tåligaste hittills och med en IP65-klassning är 12R helt dammtät och tål att spolas med vatten. Men den tål inte att bada, vilket annars faktiskt är mer eller mindre standard nu för tiden.

Foto: Oneplus

Skärm

Skärmen är ett av få områden där 12R faktiskt matchar sin storebror, med en LTPO-skärm som sömlöst ändrar uppdateringsfrekvensen 1–120 Hz beroende på hur du använder mobilen. Detta bidrar i hög grad till den förbättrade batteritiden. Mest imponerande är dock att den når 1600 nit ljusstyrka, och kan lokalt toppa på 4500 nit. Det gör den väldigt läsbar i solljus och ger en extra kick till HDR-filmer, där den stöder Dolby Vision. Även om upplösningen är något lägre än på Oneplus 12 är den bra nog.

Foto: Oneplus

Kamera

En av de saker vi uppskattade med Oneplus 12 var de uppgraderade kamerorna jämfört med Oneplus 11. Denna modell har dock samma huvudkamera som Oneplus 11, fast med en betydligt mindre upplöst ultravidvinkel som även har mindre sensor. Tele får vi klara oss helt utan, i stället får vi en väldigt lågupplöst makrokamera. Detta är i själva verket samma kamerauppsättning som på Oneplus 10T från 2022.

op12r bt tower s24 bt tower i15 bt tower op12r burger s24 burger i15 burger op12r cocktail s24 cocktail i15 cocktail op12r night s24 night i15 night
<
>
Samsung Galaxy S24 (Foto: Jonas Ekelund)

Fotokvaliteten med huvudkameran är som förväntat väldigt lik förra årets flaggskepp, däremot får vi klara oss utan Hasselblad-mjukvaran och färghanteringen, så det är ett visst nerköp. Den känns dock lite snabbare och vi är fortfarande nöjda med HDR-fotona. Kvaliteten med ultravidvinkeln är visserligen klart godkänd, men speciellt om man vill göra utsnitt av en utsiktsbild lider den av den lägre upplösningen. Och makrokameran känns mer eller minder poänglös.

Användning

Oneplus pratar mycket om alla fiffiga mjukvarufunktioner i mobilen, som RAM-Vita som frigör minne, men nu också låter dig undanta appar som du alltid vill ska finnas omedelbart tillgängliga. Eller CPU-Vita som sparar ström och minskar värme. Samt ROM-Vita som städar minnet, vilket Oneplus säger gör att mobilen kommer fortsätta kännas snabb även efter 48 månader. Vilket som av en tillfällighet är så länge de kommer tillhandahålla uppdateringar. Det är lite längre än vissa lågbudget-märken, men inte i närheten av Samsungs utlovade 7 år med Galaxy S24. En nyhet som vi verkligen välkomnar är att skärmen kan användas även om det kommit vattenstänk på den, och det fungerar verkligen! Har man någon gång stått i regnet och väntat på en försenad buss, bara för att upptäcka att man inte kan använda mobilen, kommer man att älska den egenskapen.

Skärmen går att använda även i regnet. (Foto: Jonas Ekelund)

 

Prestanda

På insidan hittar vi Snapdragon 8 Gen 2, det vill säga samma som i förra årets Oneplus 11. De påstår att det gett dem tid att trimma prestanda så att den faktiskt är 35 procent snabbare, med 25 procent snabbare grafik. Var Oneplus har fått de siffrorna från är ett mysterium, för enligt våra tester är 12R antingen lika snabb eller något långsammare än Oneplus 11. Det är i och för sig mer prestanda än vad de flesta behöver, så det finns ingen anledning att överdriva. Storebror Oneplus 12 skulle vi säga generellt är 15–20 procent snabbare, med cirka 50(!) procent snabbare grafik. Är man en gamer kan det alltså vara värt att spendera de extra tusenlapparna på att köpa toppmodellen.

OP12R Geekbench OP12R 3DMark
<
>
Grafik: L&B Home

Förvånansvärt nog har 12R ett något större batteri än 12 med sina 5 500 mAh, men uppenbart är den mer strömtörstig för den höll 1,5 timme kortare enligt PCMarks batteritest. Men tack vare 100 watts laddning går den från tom till fulladdad på imponerande 26 minuter. Man skulle kunna tro att det sliter på batteriet, men Oneplus menar att deras mjukvara optimerar laddningen så bra att de utlovar 1600 laddcykler, det vill säga drygt 4 års daglig laddning.

Slutsats

Alla har inte råd att köpa flaggskeppsmobiler, därför välkomnar vi att Oneplus i år har släppt sin bantade R-version av årets toppmodell Oneplus 12. Sedd för sig själv är Oneplus 12R ingen dålig mobil, men Oneplus konkurrerar med sig själva här. Problemet är nämligen att den har få likheter med 12:an, utan snarare är en kopia av förra årets toppmodell Oneplus 11, fast med lite sämre kameror. Och eftersom den nu rimligen kommer att gå ner i pris skulle det inte förvåna oss om man snart kan köpa den billigare än Oneplus 12R. Och då är den faktiskt ett bättre köp och denna modell blir då mer eller mindre poänglös. Kanske skulle Oneplus i stället kopierat Apples upplägg och behållit förra årets modell i sortimentet men till ett reducerat pris.

Läs också OnePlus 12 går ett steg längre OnePlus 12 har mycket att leva upp till. Lyckligtvis lever den – nästan – upp till förväntningarna.

 

Karakter
OnePlus 12R
Premium

Home tycker

Pekskärmen fungerar när den är blöt. Utmärkt skärm med imponerande ljusstyrka. Mycket snabb laddning. Bra bildkvalitet med huvudkameran. Lågupplöst ultravidvinkel-kamera. Ingen trådlös laddning. Ingen telefoto-kamera. Inte vattentät.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen