Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus Watch 2

Andra smartklockan från OnePlus prickar helt rätt

OnePlus Watch 2 är baserad på Google Wear OS 4.0 och har lång batteritid.

Av / 2024-03-04 - 08:17
OnePlus Watch 2
Peter Gotschalk

Den första smartklockan från OnePlus var ingen jättesuccé. Vi testade den aldrig, men enligt andra teknikmedier var den egenutvecklade programvaran – där det inte gick att installera andra appar än de som OnePlus Watch hade från början – lite av en dealbreaker.

Det har gått tre år sedan klockan lanserades, men den kinesiska tillverkaren måste ha lyssnat på kritiken, för med OnePlus Watch 2 har det verkligen blivit andra bullar.

Den nya smartklockan är baserad på Google Wear OS version 4.0 – alltså exakt samma plattform som Googles egen utmärkta Pixel Watch 2 – och det innebär att alla Android-appar stöds och kan integreras med klockan. Dessutom kan OnePlus Watch 2 registrera din träning i en mängd olika sporter (till exempel räknas även att gå ut med hunden som en form av träning som klockan kan känna igen) och de många olika sensorerna håller ett öga på din allmänhälsa, inklusive hjärtfrekvens, sömn och stress.

Snygg design

OnePlus Watch 2 skiljer sig inte nämnvärt från andra Wear OS-baserade smartklockor när det gäller funktionalitet. Det är främst genom ett bra pris och en snygg design och estetik som OnePlus vill ställa sig in hos sina kunder.

OnePlus Watch 2
OnePlus Watch 2 styrs med pekskärmen och de två knapparna på klockans högra sida. Den övre knappen öppnar app-fönstret och med den nedre går man till de olika träningsprogrammen. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus Watch 2 har samma designspråk som OnePlus senaste smartmobil, OnePlus 12, och ser elegant ut med en boett i rostfritt stål och en urtavla med safirglas. Urtavlan är rund, skärmen mäter 1,43 tum och har en upplösning på 466 x 466 pixlar och klockan finns i färgerna Black Steel och Radiant Steel.

Trots det eleganta utseendet har OnePlus gjort mycket för att göra klockan hållbar. Den är damm- och vattentålig (5 ATM + IP68) och även byggd för att tåla stötar och slag, vilket är anledningen till att den uppfyller samma militära standard (MIL-STD-810H) som Apple Watch 2 Ultra.

OnePlus Watch 2
Tack vare Google Wear OS 4.0 stöder OnePlus Watch 2 nästan alla Android-appar. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus Watch 2 är ändå relativt lätt och väger 49 gram (utan armband), vilket är lika mycket som en annan populär smartklocka, Huawei Watch GT 4.

Lång batteritid

Under urtavlan sitter en Dual Engine Snapdragon W5 + BES2700-processor, och enligt OnePlus är det processorns arkitektur och 500 mAh-batteriet som ska ge OnePlus Watch 2 upp till 100 timmars batteritid.

Processorn består av två chip, varav Snapdragon W5 kör Wear OS 4.0 och tar hand om appar och andra tunga uppgifter medan BES2700 kör ett så kallat Real Time Operating System som tar hand om de grundläggande sakerna som körs i bakgrunden.

OnePlus Watch 2
OnePlus Watch 2 har massor av träningsprogram. Klockan kan till och med registrera att gå ut med hunden som motion. (Foto: Peter Gotschalk)

Om smartklockan verkligen håller i 100 timmar innan man behöver ladda den är svårt att ge något entydigt svar på. Det beror naturligtvis på olika faktorer, till exempel hur mycket man upp skärmens ljusstyrka och om man aktiverar Always On Display. Men efter några dagars test vågar vi lova att OnePlus Watch 2 utan problem klarar sig flera dagar utan att laddas.

Hälsa

Som nämnts har OnePlus Watch 2 ett antal funktioner för övervakning av både träning och hälsa. Allt samlas i appen OHealth, som också används av smartklockor och träningsarmband från OnePlus systerbolag Oppo.

Tack vare Google Wear OS 4.0 kan OnePlus Watch 2 registrera många olika sorters träning, övervaka sömnen (inklusive andningen, så att man vet om man snarkar), och över tid övervakar klockan också hjärtfrekvensen och delar ut stresspoäng. Vi är inte säkra på om den mätningen är så exakt som man hade velat, eftersom undertecknad var superstressad när detta test skulle skrivas, men enligt OnePlus Watch 2 var stressnivåerna ändå låga till normala under hela perioden.

I OHealth-appen, som OnePlus ”lånar” från Oppo, får man en överblick över sin hälsa och träning. (Skärmdump: Peter Gotschalk)

Smartklockan har en rad sensorer för att övervaka hälsan, inklusive en optisk pulsmätare – men en elektrisk sensor (EKG), som finns i andra dyrare smartklockor (som Apple Watch Ultra 2 och Google Pixel Watch 2), har den inte.

Slutsats

OnePlus Watch 2 är en utmärkt mångsidig smartklocka för Android-användare. Eftersom den är baserad på Google Wear OS 4.0 har den ett betydligt bredare utbud av appar och funktioner än exempelvis Huawei Watch 4 GT, även om den å andra sidan inte riktigt är i klass med Googles egen Pixel Watch 2.

Designmässigt är OnePlus Watch 2 en läckerbit och har man redan investerat i en OnePlus 12- eller OnePlus 12R-mobil så är den nya smartklockan estetiskt sett ett passande komplement.

Den största fördelen är den långa batteritiden. Om man verkligen hamnar på 100 timmar är kanske tveksamt, men det är inga problem att gå runt med klockan i flera dagar med ljusstyrkan på max. Snygg comeback, OnePlus!

Karakter
OnePlus Watch 2
Premium

Home tycker

Har numera Google Wear OS 4.0 och en mängd träningsprogram och hälsofunktioner. Lång batteritid och elegant design. Saknar EKG.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen