Även om vi på våra breddgrader inte ser till några Huawei-mobiler längre så är Huawei aktiva inom datorer, surfplattor, routrar, träningsarmband och hälsoprodukter. Och så klockor förstås. Vi har testat allt från ursprungliga Huawei Watch och Watch 3 Pro till GT2e och GT3. Och även om vi är lite besvikna på att vi aldrig fick se Watch Ultimate var vi ändå spända på att se vad de hittat på med GT 4.
Själva klockan
Det här testet är gjort med 46 mm-storleken i stål (kallad Grå), men finns även i Svart med gummiarmband, samt en elegantare 41 mm storlek i färgerna Vit med läderarmband, Silver med stålarmband i guld- och silverfärg, samt Gyllene med Milanese-armband i guldfärg. Funktionen är likadan men den mindre storleken har bland annat kortare batteritid. Apropå armbanden så kan det vara bra att veta att man kan använda standardarmband också, så man är inte hänvisad till Huaweis modeller.
Det är ingen liten och nätt klocka med sina 126 gram inklusive stålarmbandet, att jämföra med de 77 gram som Apple Watch Series 9 med ett Milanese loop-armband väger. Även om man vänjer sig så känns det att man har en klocka på sig. Även stålarmbandet är dock bekvämt att bära och man kan enkelt ta bort eller lägga till länkar för att få rätt storlek på det. Däremot är GT 4 en stilfull klocka som man inte behöver skämmas för att ha på sig, vare sig man har jeans eller kostym. Vi förstår varför lanseringen av den hade Fashion Forward som slogan. Och då är ändå denna den mest maskulina modellen.
Skärmen har en AMOLED-panel med en bra upplösning för att kännas skarp och lättläst och ha en stor betraktningsvinkel. Den svarar bra på svepningar och tryck utan någon fördröjning. Skärmen missade inte heller att lysa upp när vi höjde armen för att titta på klockan. Navigeringen görs annars med en traditionell krona man kan trycka och vrida på, samt en sidoknapp. Klockan har högtalare och mikrofon som i nödfall kan användas för samtal. Via mobilen, eftersom det inte finns eSIM. Vad som verkligen imponerade på oss var dock batteritiden. Klockan påstås räcka 14 dagar och vi laddade den faktiskt bara två gånger på en månad!
Funktioner och appar
Under huven kör klockan, av kända skäl, inte Googles Wear OS utan Huaweis egna Harmony OS. Likaså finns inte appen på Google Play Store eller Apple App Store utan måste laddas ner via Huaweis webbsajt. Det märks att Huawei hamnat lite på undantag, den Motorola-mobil vi parat ihop den med vägrade låta Huaweis app få tillgång till notiser då den bedömdes som osäker.
Harmony OS är på det stora hela ett trevligt klock-operativsystem som känns lättarbetat. I den senaste versionen har vi bland annat fått skärmar med de vanligaste apparna och mätningarna som går snabbt att svepa igenom.
Klockan kommer med nödvändiga appar som träning, hälsa, kalender, stoppur, uppgifter, karta (Petal Maps) och liknande. Däremot finns inte många andra populära klockappar som Spotify, kända träningsappar, smarta hem-appar, Google Maps eller appar för lokaltrafik eller radio. För att inte tala om avsaknaden av möjlighet att lägga in kreditkort och betala med klockan.
Träning och hälsa
Huawei har inkluderat häpnadsväckande 100 typer av träning i appen, vilket nästan är för mycket för att orka bläddra igenom. Naturligtvis finns allt normalt som gång, löpning, cykling och simning, men eftersom det är så många finns även mer udda typer som Pilates och fäktning. De ger alla en bra sammanfattning av om man uppnått aerobisk träning, förbrända kalorier, genomsnittsfart och liknande. Klockan har nu träningsringar som ska stängas när man skött sig, ett koncept vi känner igen från Apples klockor. Det ska sägas att eftersom Watch GT 4 marknadsförs som en modeklocka har vi i första hand testat den som en smartklocka snarare än en träningsklocka. Vill man veta mer om hur Huaweis klockor funkar för träning kan vi rekommendera vårt tidigare test av Huawei Watch 3 Pro.
Däremot har vi låtit klockan hålla koll på hälsovärden under testperioden. Den har exempelvis den nya TrueSeen hjärtrytm-sensorn som ska använda AI för att få bättre noggrannhet även under förhållanden då det är svårt att få bra mätningar. Den mäter även syresättning av blodet, hudtemperatur och en sammanvägning av dessa för att bedöma stressnivå och sömnkvalitet. Mätvärdena kändes rimliga och stämde bra överens med den andra klockan jag samtidigt bar under perioden. Klockan har också en kalorilogg så att man kan registrera sina måltider och se att det är i balans med träningsnivån. Vad den däremot inte har är EKG-funktionen vi hittar i Pro-modellerna.
Slutsats
Är man bara ute efter en snygg smartklocka som är enkel att använda, som har bra träningsfunktioner och pålitliga hälsomätningar, och som har ett rimligt pris – då ska man definitivt överväga Huawei Watch GT 4. Speciellt med tanke på dess exceptionella batteritid. Men då får man vara medveten om att den lever lite i sitt eget universum så man ska inte räkna med att alla ens favoritappar finns eller att den kan ansluta till andra kända tjänster. Med det sagt är detta den bästa smartklockan vi sett från Huawei på senare tid.
Home tycker
Fantastisk batteritid. Lyxig design. Rimligt pris. Bra pulsmätare. Begränsat utbud av appar. Inga jättelika skillnader från GT3.
Riktpris: 4400 kr
Specifikationer
- Boett/armband: Rostfritt stål
- Operativsystem: Harmony OS 4,0
- Skärm: 1,43 tum AMOLED 466 x 466 (326 ppi)
- Trådlöst: Bluetooth 5.2, dual-band femsystems GNSS
- Tålighet: IP68, 5 ATM (50 m)
- Batteri: 524 mAh, 100 min laddning, upp till 14 dagar
- Mått: 46 x 46 x 10,9 mm
- Vikt: 48 gram (utan armband)
- Web: consumer.huawei.com