Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Huawei Watch GT2e

Nästan komplett träningsklocka

Active Watch GT 2e är ett väldigt bra köp, fast främst för Android-användare.

Skrivet av / 2020-06-11 - 09:00
Huawei Watch GT2e
Lasse Svendsen

Huawei har uppdaterat sin GT 2-smartklocka och lagt till ett e på slutet. Men ska du köpa den? Det beror på.

Den blygsamma bokstaven hintar om en minimal uppdatering av smartklockan, men det stämmer inte. Från utsidan är de väldigt lika, men inuti har GT 2e blivit mycket mer avancerad. Föregångaren – som fortfarande går att köpa – stödde 15 olika aktiviteter, men GT 2e klarar hela 100 olika övningar (!).

Tai Chi? Japp. Yoga? Självklart. Och mycket, mycket annat. Den har allt de flesta behöver (och mycket de inte behöver), men så är detta också en smartklocka som försöker täcka ett så stort område som möjligt.

Löpare kan välja mellan flera olika träningslägen.

Många sensorer

Det lyckas den väl med. Huawei Watch GT 2e är klart inriktad på sport och träning, och har fiffiga funktioner som sömnspårning, mätning av syreupptagningsförmåga och loggning av puls. Allt detta och mycket mer är förpackat i en 43 gram lätt och 47 mm stor boett av stål som är vattentät ner till 50 meter. Här finns GPS, aktivitetsmätning med tillhörande logg, mätning av kaloriförbränning, stegräknare, indikering av stressnivå, trappstegsräknare samt andra sensorer som barometer och naturligtvis accelerometer.

GT 2e loggar nästan allt med sensorer på baksidan.

De flesta av klockans funktioner finns i Garmins och Fitbits träningsklockor också, och bland andra Apple Watch har sensorer med stöd för pulsmätning, hjärtrytm och annat men saknar integrerat stöd för lika många aktiviteter.

Och ingen av dem slår Huawei-klockan när det gäller batteritiden, som påstås vara uppemot 14 dagar.

Laddaren klickas på plats med en magnet.

Så är den att använda

Eftersom jag inte håller på med vare sig magdans, parkour eller rockring fick Huawei-klockan prova på relativt ordinära aktiviteter. De flesta kommer förmodligen att använda den som en vanlig smartklocka med träningsfunktioner. Ska man ha en smartklocka för helt speciella aktiviteter, som inte GT 2e klarar av, till exempel golf eller kappsegling, finns det bättre alternativ.

Med en diameter på nästan 47 mm är GT 2e ganska så stor. Den tar gott på plats på smala handleder, men gummiarmbandet är så väl integrerat i boetten att det är en barnlek att få klockan att sitta bra på armen.

Drygt 10 mm tjock och väl integrerat armband.

Alla funktioner styrs från pekskärmen och de två knapparna på sidorna. En roterande krona hade gjort klockan ännu enklare att använda. Svettiga fingrar kan ha svårt att bläddra runt på skärmen, då hade en roterande krona (som på Apple Watch) förbättrat användbarheten ytterligare.

Den inbyggda GPS-enheten används inte för aktiviteter som dans – eller Tai Chi – men fungerar under aktiviteter där man vanligtvis förflyttar sig. Som löpning och cykling, men även klättra och simning. Som den tål fint. GT 2e är vattentät ner till 50 meter. Det räcker för motionssimning, och för triathlon, men inte för dykning.

Vanligt stift och snabbkoppling gör det enkelt att byta armband

I början kopplade jag bara klockan till Huawei Health-appen på telefonen och bytte urtavla till en mer traditionell analog visning. Varje gång jag började springa registrerade klockan aktivitet och föreslog att den skulle börja spåra, mäta och ta tid. Man kan naturligtvis välja aktivitet själv, men klockan har också 13 olika lägen för löpning så att man kan hitta något som passar, till exempel lätt joggning.

Efter ett tag lade jag märke till att GPS:en inte alltid lyckades spåra rörelserna lika exakt. GPS fungerar inte lika bra i alla träningsklockor, och GT 2e är inget undantag. Fast det är ingen dealbreaker.

Huawei Watch GT2e är vattentät ner till 50 meter.

Klockan har bra koll på steg, puls och sensorbaserad spårning, och uppfattas som mycket exakt, även när den håller koll på sömnen, men stressnivån tycker jag inte märktes så bra, även om man måste gå igenom en liten kalibrering med ett par frågor för att göra den så exakt som möjligt. Det är möjligt att den har en annan uppfattning av stress än jag har, men att man hamrar snabbt på tangentbordet beror inte alltid på stress.

Särskilt läge för cykling, så klart.

Det finns också mätning av syrehalten i blodet på GT 2e, i dagsläget finns det dock ingen loggning av syreupptagningen i Health-appen, så data måste läsas på klockans skärm.

iOS- och Android-app

Data som klockan registrerar kan läsas av i Health-appen, men iPhone- och Android-användare får inte riktigt samma funktioner i appen. Android-versionen är mer avancerad och har fler funktioner, plus visar stressnivå vilket inte iOS-appen gör.

Klockan kan spela musik i ett par Bluetooth-hörlurar eller -proppar, men det fungerar bara från Android-appen. Det finns inte heller stöd för andra tredjeparts-appar än Apple Health Kit och MyFitnessPal. Strava-användare bör välja en annan träningsklocka.

Android-användarna får ut mest av Huawei-klockan.

Men med en Huawei P40 Pro fick jag en fin översikt över tillståndet och aktiviteterna. Det finns mycket data i appen och man bläddrar enkelt fram till träningens status och får förslag på hur länge man ska återhämta dig, hur man ligger till för att nå ett visst mål, och så vidare.

Slutsats

Det är verkligen inte mycket som Huawei Watch GT 2e inte kan användas till. Bortsett från att den inte stöder tredjeparts-appar, med några få undantag, är den en tillräcklig exakt träningsklocka för de flesta användare, och många kommer att ha stor nytta av alla data som appen kan samla in. Huawei-appen till iPhone-appen är dock bristfällig jämfört med Android-appen. Men att klockan är vattentät och har klassledande batteritid är en enorm bonus. Lägg därtill det fina priset så är det uppenbart att GT 2e är ett mycket bra köp för de som behöver en korrekt träningsklocka – fast inte iPhone-användare, alltså.

Karakter
Huawei Watch GT2e
Basic

Home tycker

Omfattande aktivitetsmätare med 100 aktiviteter. Lätt att använda, vattentät och mycket lång batteritid. Ytterst begränsat stöd för tredjeparts-appar. Stöder till exempel inte Strava. iOS-appen har färre funktioner än Android-appen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Ljud & Bild
Rulla till toppen