Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Edge 40 Pro

Motorola menar allvar

I skrivande stund är Motorola Edge 30 Pro den snabbaste Android-mobilen på marknaden, och priset är nästan oslagbart.

Av / 2023-05-02 - 09:54
Motorola Edge 40 Pro
Peter Gotschalk

Mycket kan hända på ett år i teknikbranschen. Och trots – eller kanske på grund av – att så många smartmobiler är förvirrande lika varandra är det ofta väldigt små marginaler som gör skillnaden när man köper en ny mobiltelefon.

Förra året var Motorola först på marknaden med en mobil som hade den då helt nya Snapdragon 8 Gen 1-processorn. Det handlade om Motorola Edge 30 Pro, som var blixtsnabb – vi kallade den för den snabbaste Android-mobilen på marknaden – men tyvärr också kom lite till korta vad det gällde kameran, som bland annat fick klara sig utan optisk zoom, och skärmen, som inte var vansinnigt ljusstark.

Det har gått några månader sedan dess, och plötsligt ser världen helt annorlunda ut. Mobilprocessorn Snapdragon 8 Gen 2 har lanserats och den är ungefär 10 till 15 procent snabbare än sin föregångare. Samsung har lanserat Galaxy S23, som har den här processorn bakom skärmen i stället för det koreanska märkets egen Exynos, och OnePlus 11 5G har också kommit ut på marknaden, även den med Snapdragon 8 Gen 2. Vi hade svårt att sluta applådera när vi testade den sistnämnda för bara två månader sedan.

Nu har Motorola kommit med sin senaste premiummobil, Motorola Edge 40 Pro, som också skryter med att ha den snabbaste Snapdragon-processorn som motor.

Motorola Edge 40 Pro
Telefonen finns i två vackra färger – Lunar Blue och Interstellar Black – och baksidan av vårt svarta testexemplar är matt med en diskret Motorola-logga i mitten. (Foto: Peter Gotschalk)

Rent prismässigt lägger sig Motorolas mobil strax under både OnePlus 11 5G och Samsung Galaxy S23, som båda kostar en respektive två tusenlapper mer än Motorola-mobilen. Så även om Edge 40 Pro faktiskt är dyrare än sin föregångare från 2022 är den fortfarande det billigaste alternativet jämfört med andra mobiler på marknaden som har någorlunda samma konfiguration.

Definitivt en intressant utveckling, inte minst med tanke på att Motorola Edge 40 Pro inte bara är bättre än sin egen föregångare i de flesta avseenden, utan även ger de två ovan nämnda konkurrenterna en kamp på upploppet.

I dag ägs mobiltillverkaren av kinesiska Lenovo, men så har det verkligen inte alltid varit. Faktum är att Motorola var en av de största mobiltelefontillverkarna, som redan på 90-talet konkurrerade med Ericsson och Nokia om marknadsandelar på den redan då värdefulla mobilmarknaden.

Från början var Motorola ett amerikanskt företag som grundades 1928. Företaget tillverkade radioutrustning och redan 1983 presenterade Motorola sin första mobiltelefon. 1998 kom två tredjedelar av företagets intäkter från försäljning av mobiltelefoner.

I mitten av 00-talet hade Motorola stora framgångar med viktelefonen Motorola Razr, som sålde i 120 miljoner exemplar över hela världen. Men efter att Apple lanserade sin första iPhone 2007, och smartmobilerna under de kommande åren kom att dominera mobilmarknaden, gick det utför för Motorola, som 2011 köptes upp av Google.

Under de följande tre åren, i Googles ägo, lanserade Motorola flera smartmobiler under eget namn – bland annat Motorola Moto X – men även en föregångare till de nuvarande Google Pixel-smarttelefonerna, nämligen Google Nexus 6, tillverkades av Motorola.

2014 meddelades att Google skulle sälja Motorola till Lenovo. Köpet slutfördes hösten 2014 och sedan dess har Motorola lanserat en lång rad mobiler, främst i budget- och mellanklassen.

I skrivande stund har Motorola en marknadsandel på cirka 2,4 % av den totala globala mobilmarknaden. Som jämförelse var det – på den tiden amerikanska företaget – omväxlande den näst största eller tredje största mobilmärket i världen för 15–20 år sedan.

Konstruktion och utseende

Man ser med blotta ögat att Motorola Edge 40 Pro är annorlunda och lyxigare än de andra mobilerna i Edge-serien – och någon annan Motorola-mobil, för den delen. Bortsett från lyxmodellen Motorola Edge 30 Ultra, som den fått en del inspiration från. Den finns i två snygga färger, Lunar Blue och Interstellar Black, och baksidan är matt med en diskret Motorola-logga i mitten. Med andra ord: inga fingeravtryck från flottiga fingrar!

Formen är slimmad, men eftersom kameramodulen håller sig inom rimliga gränser slipper vi den irriterande tendensen att mobilen vickar om den ligger på ett plant underlag, vilket vi har sett med så många andra mobiler. Inte minst ovan nämnda Edge 30 Ultra.

På det stora hela handlar det om en synnerligen välkonstruerad och robust smartmobil med en lätt böjd skärm, aluminiumram och båda knapparna (för att justera volymen respektive på/av) på höger sida, vilket är fin liten finess.

Motorola Edge 40 Pro
Skärmen är lätt böjd längs kanterna. Dessutom har bilden starka färger och bra kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

Telefonen är IP68-certifierad medan både skärmen och baksidan skyddas av Gorilla Glass Victus. Den är betydligt bättre än båda föregångarna och av de närmaste konkurrenterna är det bara Samsung Galaxy S23 som kan skryta med en liknande konfiguration.

Skärm och ljud

Panelen av typen pOLED är 6,67 tum stor och har FHD+-upplösning och en uppdateringsfrekvens på vansinniga 165 Hz (detta ställs in manuellt, men man kan också välja en dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz), vilket vi annars bara har sett på häftiga gaming-mobiler som Asus ROG Phone 6 Pro.

Motorola Edge 40 Pro
Motorola Edge 40 Pro har en kameralösning som består av tre kameralinser med 50 megapixlar (vidvinkel med så kallad Quad Pixel-teknik och OIS), 50 megapixlar (ultravidvinkel och makro) och 12 megapixlar (tele). (Foto: Peter Gotschalk)

Vi undrar lite över upplösningen, som inte precis skriker highend. Å andra sidan har Motorola Edge 40 Pro starka färger och bra kontrast och skärmen är extremt ljusstark (upp till 1 015 nits) så att den även kan användas utomhus i solsken utan problem. Det är för övrigt en markant förbättring mot föregångaren Edge 30 Pro, där ett av våra klagomål var just skärmens svaga ljusstyrka (max 660 nits).

Skärmen är som nämnts lätt böjd längs kanterna och har även ett så kallat kantljus som lyser vid vissa händelser, till exempel när någon ringer, alarmet piper eller när det kommer en app-notis

Edge 40 Pro dessutom ett strålande stereoljud i de inbyggda högtalarna, vilket gör att den passar fint för både spel och annan underhållning.

Kamera

Det sitter samma kamera i Motorola Edge 40 Pro som i föregångaren 30 Pro, med ett väsentligt undantag. Den ganska oansenliga 2-megapixels djupsensorn i förra årets modell har bytts ut mot ett riktigt 12-megapixels teleobjektiv med 2x optisk zoom. Detta är förstås ingen anledning att poppa champagnekorkarna – 2x optisk zoom är fortfarande i underkant jämfört med andra modeller i samma prisklass – men just frånvaron av optisk zoom var ju en av våra främsta klagomål på föregångaren.

Porträttfunktionen med bokeh-effekt ger ett bra resultat. (Foto: Peter Gotschalk)

Sammantaget har Motorola Edge 40 Pro alltså en kameralösning bestående av tre kameralinser med 50 megapixlar (vidvinkel med så kallad Quad Pixel-teknik och OIS), 50 megapixlar (ultravidvinkel och makro) och 12 megapixlar (telefoto), plus en frontkamera med hela 60 megapixlar (också med Quad Pixel-teknik).

I praktiken innebär det att Motorola Edge 40 Pro levererar acceptabla bilder i de flesta vardagliga situationer och till exempel porträttfunktionen med bokeh-effekt ger ett bra resultat, plus att kameran har massor av småfinesser som slow motion-videor med upp till 960 fps.

Men även om Motorola lovar att kameran ska leverera skarpa och ljusa bilder upplever vi att våra testbilder blir en smula platta, även om motiven i verkligheten är färgrika och detaljerade och har massor av naturliga kontraster.

Kort sagt lever inte Motorola Edge 40 Pro upp till förväntningarna när det gäller kameran. Visst kan den användas av de allra flesta för att ta tillfredsställande bilder i vardagliga situationer, men fotointresserade ska nog se sig om efter en annan mobil.

motorolaedge40pro_galleri1 motorolaedge40pro_galleri2 motorolaedge40pro_galleri3
<
>
Motorola lovar att kameran ska leverera skarpa och dynamiska bilder, men vi tycker att våra testbilder blir lite suddiga och platta, även om motivet i själva verket är detaljerat och har gott om naturliga kontraster. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Uppskattar man däremot höga prestanda och snabb laddning är Motorola Edge 40 Pro ett givet val, speciellt med tanke på prislappen. Kom ihåg att den är billigare än både OnePlus 11 5G och Samsung Galaxy S23, men bara den senare gör bättre ifrån sig i våra benchmark-tester. Motorola Edge 40 Pro är bättre än OnePlus 11 5G överlag, och eftersom den är nästan 2 000 kronor billigare än Galaxy S23 kan man leva med att Samsungs mobil är en gnutta snabbare än Motorolas senaste smartmobil.

Prestanda får god hjälp på traven av 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte inbyggd lagring. Sedan tillkommer 5G och Edge 40 Pro är dessutom ”Wi-Fi 7 ready” så självklart stöder den även Wi-Fi 6E, som är den snabbaste kommersiellt tillgängliga trådlösa nätverksstandarden just nu.

Liksom sina föregångare har Edge 40 Pro Motorolas Ready For-plattform, som låter användaren ansluta sin Motorola-mobil till TV:n, datorskärmen eller laptopen – en teknik som påminner om Samsung DeX. (Foto: Motorola)

Batteritiden är också på topp, plus att Edge 40 Pro stöder erbjuder extremt snabb laddning, oavsett om vi pratar om trådbunden eller trådlös laddning. En 125 W-laddare följer med i paketet och laddar batteriet från 0 till 100 procent på mindre än en halvtimme.

Mobilen går alltså knappt att tömma på ström, och skulle man ända sakna batteri mot slutet av dagen så kan den laddas upp helt på samma tid det tar att dricka en kopp kaffe. Imponerande.

Observera också att Motorolas mobiler alltid kör en nästan ”ren” version av Android, vilket även är fallet denna gång. Med få undantag är det Googles egna appar som gör jobbet, medan antalet Motorola-specifika appar är minimalt.

Slutsats

Motorola Edge 40 Pro är en enastående toppmobil från den Lenovo-ägda mobiltillverkaren. Framför allt höga prestanda, lång batteritid och snabbladdning förstärker helhetsintrycket avsevärt. Det gör även den läckra och eleganta designen, som dessutom är både IP68-klassad och skyddas av Gorilla Glass Victus.

Skärmen är snygg och ljusstark, och den snabba uppdateringsfrekvensen garanterar en sammetslen användarupplevelse. Sedan får man bara leva med att skärmupplösningen kunde ha varit högre.

Tyvärr drar kameran ner totalbetyget. Ambitionerna har säkert varit höga, men Motorola borde kanske fundera på att gå i samma fotspår som Xiaomi och OnePlus, som båda allierat sig med kameraexperter från Leica respektive Hasselblad. Det har gett de två tillverkarnas flaggskeppsprodukter ett lyft som Motorola också hade kunnat behöva. Om kameran däremot inte är så viktig är Motorola Edge 40 Pro kanske den bästa Android-mobilen man kan köpa just nu. Här får man verkligen mycket för pengarna.

Karakter
Motorola Edge 40 Pro
Premium

Home tycker

Bland de snabbaste mobiltelefonerna vi har testat. Lång batteritid och blixtsnabb laddning. Plus fantastisk skärmkvalitet med vansinniga 165 Hz i uppdateringsfrekvens. Designen är elegant och robust på samma gång. OLED-panelen hade förtjänat en högre upplösning än FHD+. Men det största problemet är kameran som tar platta bilder utan större dynamik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen