TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Asus ROG Phone 6 Pro

Råaste spelmobilen någonsin

Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.

forfatter
Publicerad 2022-07-27 - 15:00
Karakter
Asus ROG Phone 6 Pro
L&B tycker
Den snabbaste mobilen just nu. Punkt! Skärmen är också fantastisk.
Den är riktigt, riktigt dyr. Lagringen går inte att utöka med microSD-kort.
 • Skärm: 6,8″ AMOLED 2448 x 1080 @165Hz, HDR10+, 800 nits (1200 nits max ljusstyrka), 111% DCI-P3, Gorilla Glass Victus
 • Systemkrets: 3.2 GHz Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 GPU: Adreno 730
 • Minne: 18 GB minne / 512 GB lagring
 • Operativsystem: Android 12
 • Kamera: 50 Mp / 13 Mp 120-graders vidvinkel
 • Anslutningar: 2 x USB-C, hörlurar (3,5 mm stereo minijack)
 • Trådlöst: 5G, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E, NFC
 • Ljud: Dirac HD Sound, aptX HD, aptX, A2DP
 • Batteri: 2 x 3 000 mAh, 65W laddning
 • Färger: Storm White
 • Mått och vikt: 77 x 173 x 10,3 mm / 239 gram
 • Webb: asus.se
 • Geekbench 5: 1 311 (single-core), 4 168 (multi-core)
 • AnTuTu 9: 1 114 991
 • PCMark Work 3.0: 17 316
 • Futuremark Wild Life: (max out)
 • Futuremark Wild Life Extreme: 2 795
 • GFXBench T-Rex: 8 032 frames
 • PCMark batteritest: 13:08 timmar
Riktpris: 14499Pr. 2022-07-27 Produktsida

Asus är inte bland de största mobiltillverkarna. Men när det gäller specialiserade telefoner för spel har de hittat en nisch där de kan vara med i matchen.

Asus ROG Phone 6 Pro är företagets femte (!) mobil för spelbruk. Den ser ut som vilken annan mobiltelefon som helst 2022: en stor svart glasskärm med rundade kanter. Baksidan skiljer sig dock genom att ha en gråvit metallfärg och en liten skärm. Mobilen har de knappar vi är vana vid, men inte fler.  Avtryckarknapparna för spel är virtuella och utlöses med en kombination av ultraljudssensorer och trycksensorer.

Med en storlek på 6,8 tum, tar ROG Phone 6 Pro ordentlig plats i byxfickan. Och det är svårt att få ett bra och säkert grepp om telefonen i handen – och omöjligt att nå över mer än halva skärmen med tummen. Lyckligtvis finns en enhands-inställning. Men den stora, dyra telefonen är gjord för att hållas med två händer.

Asus ROG Phone 6 Pro har två kortplatser för Nano SIM-kort, men inget microSD-kortalternativ. Men med 512 GB inbyggt lagringsutrymme kommer det knappast att bli ett stort problem. I gengäld finns det två USB-C-portar; en längst ner som vanligt, och en i mitten av en långsida.

ROG6 web pro 03
Det finns en extra USB-C-port mitt på ena långsidan. (Foto Asus)

Läcker skärm

Asus själva säger att skärmen på ROG Phone 6 Pro är deras bästa hittills. Och jag tror på dem. En stor och färgstark (151% sRGB) 6,8-tums AMOLED-skärm. Skärmen har en upplösning på 2448 x 1080 pixlar och är självklart snabb: 165 Hz uppdateringsfrekvens.

ROG6 ww pro 14
Skärmen en stor och färgstark AMOLED på 6,8 tum. (Foto: Asus)

Kamerorna är OK

Kamerorna har inte fått nämnvärt högre upplösning jämfört med de två tidigare modellerna, men 50 megapixlar i huvudsensorn borde räcka för de flesta. För vidvinkelbilder finns det en 13 megapixelsensor som också fungerar som en makrolins. Ett teleobjektiv har det inte fått råd och plats för trots att telefonen är både stor och dyr. Men de två bakre kamerorna och selfie-kameran tar faktiskt ganska så utmärkta bilder. Men det är bara inte vad ROG Phone 6 främst är gjord för.

2022 5 17 0251
AeroActive Cooler 6 är en extern fläkt som klickas fast på baksidan av telefonen. (Foto: Asus)

Extern kylare – när det går hett till

Värme är ett problem för alla typer av spelenheter. För den snabba processorn och grafikkortet (som i mobiltelefonen är integrerat i processorn) förbrukar massor av ström. Att få bort spillvärmen kan vara svårt nog i en dator. Men det är mycket svårare i en mobiltelefon där det inte finns plats för kylflänsar och fläktar. Därför tappar de flesta mobiler andan efter några minuters spel. Detta beror på så kallad “throttling”, när processorn vrider ner arbetshastigheten när det blir för varmt, för att undvika att den smälter.

Asus har hittat en radikal lösning på det problemet. AeroActive Cooler 6 är en extern fläkt som klickar fast på baksidan av telefonen och drivs av den mellersta USB-porten. Kylaren innehåller inte bara en fläkt utan också ett peltierelement, vilket är en elektronisk komponent som flyttar värme från ena sidan till den andra när ström appliceras på elementet. Kylaren kan drivas av telefonens batterier, men för ”hardcore gaming” bör USB-laddaren vara ansluten.  Förutom kylning ger AeroActive Cooler också telefonen fysiska avtryckarknappar för spel.

asus rog 9 pro wide asus rog 9 pro tele asus rog 9 pro selfie asus rog 9 pro macro
<
>
Närbilder är också i den bättre änden, även om skärpedjupet är begränsat. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Tillbehör

För de som vill gå ett steg längre finns det ett omfattande tillbehörsprogram för att utöka spelupplevelsen. Det innehåller bland annat gamepad-handtag och en dockningsstation med HDMI-utgång.

Prestanda

Asus ROG Phone 6 Pro är den första mobilen vi har testat med den splitternya Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-processorn. En ny processorgeneration innebär vanligtvis ett hopp i prestanda. Men vilket språng!

Ren beräkningsprestanda, mätt med Geekbench 5, landar på 1 311 i single-core och 4 168 i multicore. Det är utmärkt, men inte ett rekord, eftersom iPhone 13 Pro Max är snabbare.

Men det är också det enda. I alla andra mätningar kör ROG Phone 6 över konkurrenterna och skrattar rått åt dem!

I grafiktestet AnTuTu 9 bryter ROG Phone 6 igenom ljudvallen genom att ha en poäng på över en miljon. Närmare bestämt 1 114 991. Liksom de andra prestandatesterna utfördes mätningen med den externa kylaren monterad. Utan kylare blev resultatet något lägre – men ändå långt över allt vi sett hittills.

I GFXBench 5.0 hamnar Asus på 8 032 bildrutor i T-Rex-testet. Det är över dubbelt så många som iPhone 13 Pro Max och OnePlus 10 Pro. 3DMark Wild Life-testet måste vi nu pensionera för jämförelser av toppmobiler, eftersom ROG Phone gick utanför skalan.

Nyttoprograms-testet PCMark Work 3.0 slutade också med ett rekord, nämligen 17 316. Samsung Galaxy Z Fold 3 och Xiaomi 12 Pro kommer båda nära, men inte nära nog.

Batteritestet slutar också med framgång för Asus-telefonen, som har två inbyggda batterier på 3 000 mAh vardera. Drygt 13 timmar! Eftersom batterikapaciteten inte är högre än normalt för supermobiler vittnar det om att Snapdragon 8+ Gen 1 inte bara är snabb, utan också energieffektiv.

2022 5 19 0078
För de som vill gå ett steg längre finns det ett omfattande tillbehörsprogram. (Foto: Asus)

Slutsats

Asus ROG Phone 6 Pro är den absolut snabbaste racerbilen på banan just nu. På i stort sett alla punkter är den snabbare än alla andra aktuella mobiler. Sådana rekord varar sällan, och när andra telefoner med Snapdragon 8+ Gen 1 börjar dyka upp (nästa är redan på väg för test) kommer det definitivt att bli konkurrens om topplaceringarna. Det som dock kommer att skilja ROG Phone 6 från mängden under en längre tid är den externa kylningen. AeroActive Cooler 6 säkerställer att toppfarten kan hållas i mer än några minuter åt gången. Den utmärkta skärmen kompletterar bilden av en dedikerad speltelefon i toppklass.  ROG Phone 6 Pro passar inte alla. Men om du vill ha den coolaste hårdvaran just nu, och du är beredd att betala nästan lika mycket för telefonen som för en mellanklass-dator, ska du inte tveka.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Titta på uppackningen av Playstation VR2 Titta på video från "unboxing" av PlayStation VR2 här.
Då är de första bärbara datorerna med GeForce RTX 4000 här Medion och deras spelmärke Erazer är tillbaka i svenska butiker - och det med en best till gaming-laptop.
Logitechs spelhörlurar har nu fått svenskt pris Logitechs trådlösa öronproppar anpassar sig till dina öron och ska vara skräddarsydda för spel.
Senaste nytt om Forza Motorsport - se den nya trailern Påstås vara den mest tekniskt avancerade racingsimulatorn någonsin - får dessutom uppslukande Dolby Atmos-surroundljud!
lbpluss
IFA 2022: LG lanserar flexibel OLED-skärm LG: s nya OLED-skärm är skräddarsydd för gaming och kan växla mellan böjd och platt med en knapptryckning. Men priset är saftigt!
Följ Ljud & Bild