Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Phone 6 Pro

Råaste spelmobilen någonsin

Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.

Av / 2022-07-27 - 15:00
Asus ROG Phone 6 Pro
John Hvidlykke

Asus är inte bland de största mobiltillverkarna. Men när det gäller specialiserade telefoner för spel har de hittat en nisch där de kan vara med i matchen.

Asus ROG Phone 6 Pro är företagets femte (!) mobil för spelbruk. Den ser ut som vilken annan mobiltelefon som helst 2022: en stor svart glasskärm med rundade kanter. Baksidan skiljer sig dock genom att ha en gråvit metallfärg och en liten skärm. Mobilen har de knappar vi är vana vid, men inte fler.  Avtryckarknapparna för spel är virtuella och utlöses med en kombination av ultraljudssensorer och trycksensorer.

Med en storlek på 6,8 tum, tar ROG Phone 6 Pro ordentlig plats i byxfickan. Och det är svårt att få ett bra och säkert grepp om telefonen i handen – och omöjligt att nå över mer än halva skärmen med tummen. Lyckligtvis finns en enhands-inställning. Men den stora, dyra telefonen är gjord för att hållas med två händer.

Asus ROG Phone 6 Pro har två kortplatser för Nano SIM-kort, men inget microSD-kortalternativ. Men med 512 GB inbyggt lagringsutrymme kommer det knappast att bli ett stort problem. I gengäld finns det två USB-C-portar; en längst ner som vanligt, och en i mitten av en långsida.

ROG6 web pro 03
Det finns en extra USB-C-port mitt på ena långsidan. (Foto Asus)

Läcker skärm

Asus själva säger att skärmen på ROG Phone 6 Pro är deras bästa hittills. Och jag tror på dem. En stor och färgstark (151% sRGB) 6,8-tums AMOLED-skärm. Skärmen har en upplösning på 2448 x 1080 pixlar och är självklart snabb: 165 Hz uppdateringsfrekvens.

ROG6 ww pro 14
Skärmen en stor och färgstark AMOLED på 6,8 tum. (Foto: Asus)

Kamerorna är OK

Kamerorna har inte fått nämnvärt högre upplösning jämfört med de två tidigare modellerna, men 50 megapixlar i huvudsensorn borde räcka för de flesta. För vidvinkelbilder finns det en 13 megapixelsensor som också fungerar som en makrolins. Ett teleobjektiv har det inte fått råd och plats för trots att telefonen är både stor och dyr. Men de två bakre kamerorna och selfie-kameran tar faktiskt ganska så utmärkta bilder. Men det är bara inte vad ROG Phone 6 främst är gjord för.

2022 5 17 0251
AeroActive Cooler 6 är en extern fläkt som klickas fast på baksidan av telefonen. (Foto: Asus)

Extern kylare – när det går hett till

Värme är ett problem för alla typer av spelenheter. För den snabba processorn och grafikkortet (som i mobiltelefonen är integrerat i processorn) förbrukar massor av ström. Att få bort spillvärmen kan vara svårt nog i en dator. Men det är mycket svårare i en mobiltelefon där det inte finns plats för kylflänsar och fläktar. Därför tappar de flesta mobiler andan efter några minuters spel. Detta beror på så kallad ”throttling”, när processorn vrider ner arbetshastigheten när det blir för varmt, för att undvika att den smälter.

Asus har hittat en radikal lösning på det problemet. AeroActive Cooler 6 är en extern fläkt som klickar fast på baksidan av telefonen och drivs av den mellersta USB-porten. Kylaren innehåller inte bara en fläkt utan också ett peltierelement, vilket är en elektronisk komponent som flyttar värme från ena sidan till den andra när ström appliceras på elementet. Kylaren kan drivas av telefonens batterier, men för ”hardcore gaming” bör USB-laddaren vara ansluten.  Förutom kylning ger AeroActive Cooler också telefonen fysiska avtryckarknappar för spel.

asus rog 9 pro wide asus rog 9 pro tele asus rog 9 pro selfie asus rog 9 pro macro
<
>
Närbilder är också i den bättre änden, även om skärpedjupet är begränsat. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Tillbehör

För de som vill gå ett steg längre finns det ett omfattande tillbehörsprogram för att utöka spelupplevelsen. Det innehåller bland annat gamepad-handtag och en dockningsstation med HDMI-utgång.

Prestanda

Asus ROG Phone 6 Pro är den första mobilen vi har testat med den splitternya Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-processorn. En ny processorgeneration innebär vanligtvis ett hopp i prestanda. Men vilket språng!

Ren beräkningsprestanda, mätt med Geekbench 5, landar på 1 311 i single-core och 4 168 i multicore. Det är utmärkt, men inte ett rekord, eftersom iPhone 13 Pro Max är snabbare.

Men det är också det enda. I alla andra mätningar kör ROG Phone 6 över konkurrenterna och skrattar rått åt dem!

I grafiktestet AnTuTu 9 bryter ROG Phone 6 igenom ljudvallen genom att ha en poäng på över en miljon. Närmare bestämt 1 114 991. Liksom de andra prestandatesterna utfördes mätningen med den externa kylaren monterad. Utan kylare blev resultatet något lägre – men ändå långt över allt vi sett hittills.

I GFXBench 5.0 hamnar Asus på 8 032 bildrutor i T-Rex-testet. Det är över dubbelt så många som iPhone 13 Pro Max och OnePlus 10 Pro. 3DMark Wild Life-testet måste vi nu pensionera för jämförelser av toppmobiler, eftersom ROG Phone gick utanför skalan.

Nyttoprograms-testet PCMark Work 3.0 slutade också med ett rekord, nämligen 17 316. Samsung Galaxy Z Fold 3 och Xiaomi 12 Pro kommer båda nära, men inte nära nog.

Batteritestet slutar också med framgång för Asus-telefonen, som har två inbyggda batterier på 3 000 mAh vardera. Drygt 13 timmar! Eftersom batterikapaciteten inte är högre än normalt för supermobiler vittnar det om att Snapdragon 8+ Gen 1 inte bara är snabb, utan också energieffektiv.

2022 5 19 0078
För de som vill gå ett steg längre finns det ett omfattande tillbehörsprogram. (Foto: Asus)

Slutsats

Asus ROG Phone 6 Pro är den absolut snabbaste racerbilen på banan just nu. På i stort sett alla punkter är den snabbare än alla andra aktuella mobiler. Sådana rekord varar sällan, och när andra telefoner med Snapdragon 8+ Gen 1 börjar dyka upp (nästa är redan på väg för test) kommer det definitivt att bli konkurrens om topplaceringarna. Det som dock kommer att skilja ROG Phone 6 från mängden under en längre tid är den externa kylningen. AeroActive Cooler 6 säkerställer att toppfarten kan hållas i mer än några minuter åt gången. Den utmärkta skärmen kompletterar bilden av en dedikerad speltelefon i toppklass.  ROG Phone 6 Pro passar inte alla. Men om du vill ha den coolaste hårdvaran just nu, och du är beredd att betala nästan lika mycket för telefonen som för en mellanklass-dator, ska du inte tveka.

Karakter
Asus ROG Phone 6 Pro
High End

Home tycker

Den snabbaste mobilen just nu. Punkt! Skärmen är också fantastisk. Den är riktigt, riktigt dyr. Lagringen går inte att utöka med microSD-kort.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Rulla till toppen