Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPhone 13 Pro Max

Största iPhonen är bäst

Apples iPhone 13 Pro Max är i stort sett identisk med den vanliga 13 Pro-modellen, men skärmen är större och batteriet håller längre.

Av / 2021-10-24 - 08:48
Apple iPhone 13 Pro Max
Peter Gotschalk

Det finns ingen anledning att göra samma sak två gånger, och eftersom årets två iPhone 13 Pro-modeller är helt identiska – sånär som på skärmstorlek, vikt och batteri – får du läsa Lasse Svendsens test av iPhone 13 Pro för att få reda på alla detaljer om Apples nya flaggskeppsmobil.

Han har nämligen gått igenom det mesta, både när det gäller Pro-modellens nya kameror och skärmen, som äntligen stöder 120 Hz uppdateringsfrekvens, plus de vansinnigt snabba prestanda som drar från allt konkurrenter som Samsung, Sony och Xiaomi kan ställa upp med.

Här ska det därför främst handla om de få saker som skiljer iPhone 13 Pro Max från dess smalare och lättare släkting, samt ett par extra detaljer om båda mobilerna som Lasse inte berörde i sitt test.

Vi börjar med den mest uppenbara skillnaden, nämligen storlek och vikt.

iPhone 13 Pro Max passar stora händer

Den största Apple-mobilen har, liksom sin föregångare, iPhone 12 Pro Max, en 6,7-tums skärm med en upplösning på 2 778 x 1 284 pixlar. Som jämförelse har den vanliga Pro-modellen en 6,1-tums skärm och en upplösning på 2 532 x 1 170 pixlar. Med andra ord finns det mer skärmutrymme att utnyttja på Pro Max, medan pixeltätheten däremot i stort sett är densamma på de två modellerna.

Den större skärmytan kommer först och främst till sin rätt när man tittar på video, men även webbsidor och olika appar – till exempel redigering av foton och videoklipp – tjänar på den högre upplösningen.

En större skärm innebär naturligtvis också att själva telefonen väger och tar mer plats än den vanliga Pro-modellen, och årets Pro Max är faktiskt också lite tjockare och tyngre än förra årets iPhone 12 Pro Max. Den vägde 226 gram, medan 13 Pro Max har nått 240 gram och 2021-modellen är dessutom lite tjockare: 7,65 mm mot 2020-modellens 7,4 mm.

Apple 13 Pro Max blue
Den största Apple-mobilen har en 6,7-tums skärm med en upplösning på 2778 x 1284 pixlar. Som jämförelse har den vanliga Pro-modellen en 6,1-tums skärm med 2532 x 1170 pixlar. (Foto: Apple)

Bästa batteriet någonsin

De extra grammen och millimetrarna beror främst på en enda sak, nämligen det nya batteriet, som är det största och bästa någonsin i en iPhone.

13 Pro Max har ett batteri på 4 352 mAh, medan förra årets Pro Max-modell fick nöja sig med 3 687 mAh. Som jämförelse har vanliga iPhone 13 Pro 3095 mAh.

Fördelen med det stora batteriet är påtaglig, eftersom iPhone 13 Pro Max helt enkelt inte får slut på ström. Den kan faktiskt köras i mer än två dagar utan att laddas, även om ljusstyrkan är på max och man konstant använder mobilen med spel, videor, musikstreaming och alla möjliga andra appar.

I praktiken känner man inte de extra 14 grammen ändå, så om man hade tillräckligt stora händer för att gilla iPhone 12 Pro Max så är iPhone 13 Pro Max också helt okej när det gäller storlek.

En detalj med kameran i iPhone 13 Pro och Pro Max som Lasse inte nämner i sitt test är att nattläget nu fungerar med alla tre kameralinserna, vilket syns i bildspelet nedan. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljud

En viktig detalj som Lasse inte nämner i sitt test av iPhone 13 Pro är ljudet, som är lika imponerande som i förra årets Pro-modeller. Och det gäller naturligtvis även iPhone 13 Pro Max.

nat_ultra nat_vidvinkel nat_zoom
<
>
Kvällsbild tagen med vidvinkellinsen. (Foto: Peter Gotschalk)

De inbyggda stereohögtalarna levererar 3D-ljud med Dolby Atmos, och det är inte bara marknadsföringsfloskler. Testa att spela den här trailern på din iPhone 13 Pro Max så hör du tydligt vad vi menar.

Att spela spel eller titta på video på iPhone är helt enkelt grymt!

iOS 15

Vi måste också nämna iOS 15, som alla modellerna i iPhone 13-serien har gemensamt. Förra årets modeller körde iOS 14, som hade många ändringar och nya funktioner, och på ytan är det nya operativsystemet i stort sett inte annorlunda än föregångaren. Men om man tittar efter lite närmare har iOS 15 ett antal intressanta nyheter, vilket naturligtvis också är en del av upplevelsen om man köper iPhone 13 Pro eller iPhone 13 Pro Max.

FaceTime har fått en omarbetning. Nu stöder appen så kallat Spatial Audio, så att rösterna kommer från rätt ställen på skärmen om man till exempel har ett videomöte med många deltagare. (Foto: Apple)

Först och främst har FaceTime förbättrats. Numera stöder appen så kallat Spatial Audio, som gör att rösterna kommer från rätt ställen på skärmen om man till exempel är med i ett videomöte med flera deltagare. Nya mikrofoninställningar gör det också möjligt för användaren att antingen sortera bort allt bakgrundsbrus eller göra raka motsatsen så att man får med allt ljud från rummet man befinner sig i, vilket till exempel kan vara användbart om någon spelar live-musik eller liknande.

FaceTime kan också generera möteslänkar som kan delas med andra, vilket man även kan göra via tredjeparts-appar som WhatsApp och Slack. Till och med användare som inte har Apple-enheter kan delta i sådana FaceTime-möten från en webbläsare på sin Windows-dator eller Android-mobil.

En annan nyhet för Apple-användare (Android-mobiler har haft den här funktionen länge via Google Lens) är Live Text-kamerafunktionen, som låter användaren kopiera, söka och översätta text direkt från bilder på mobilen. Oavsett om man har tagit dem själv eller hittat dem på internet.

livetext1_small livetext2_small livetext3_small
<
>
En annan nyhet för Apple-användare är kamera-funktionen Live Text-kamerafunktionen, som låter användaren kopiera, söka och översätta text direkt från bilder på mobilen. I dagsläget stöder funktionen dock bara översättningar mellan engelska, kinesiska, franska, italienska, tyska, portugisiska och spanska. (Foto: Peter Gotschalk)

Det fungerar imponerande bra, men ett irritationsmoment är att funktionen bara är tillgänglig om själva iPhone-språket är inställt på exempelvis engelska. Live Text stöder för närvarande bara översättningar mellan engelska, kinesiska, franska, italienska, tyska, portugisiska och spanska, men det är svårt att begripa varför översättningsfunktionen försvinner helt från mobilen om iPhone-systemspråket är något annat än de ovanstående. Varför tror Apple att man aldrig skulle vilja kunna hitta en översättning mellan exempelvis kinesiska och engelska, bara för att man styr sin iPhone på svenska?

standard intenskontrast livlig varm kølig
<
>
Man kan välja mellan fem olika så kallade Photographic Styles när man tar bilder med iPhone 13 Pro och Pro Max. Här är det ”Intensiv kontrast”. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Allt detta bidrar bara till att bekräfta slutsatserna som Lasse drar i sitt test av iPhone 13 Pro. Detta är en mobiltelefon som slår i stort sett allt på marknaden, både när det gäller kamera, skärm och övergripande användarupplevelse.

Om iPhone 13 Pro Max kan det tilläggas att den har ännu längre batteritid, samt att skärmytan är större. Nackdelen är att den verkligen bara passar personer med stora händer. Och så kostar den en dryg tusenlapp mer, vilket kan vara droppen som får bägaren att rinna över för somliga, eftersom den vanliga 13 Pro-modellen redan kostar en förmögenhet.

Karakter
Apple iPhone 13 Pro Max
High End

Home tycker

Jätteskärm med hög upplösning och 120 Hz. Snabbare mobil finns inte på marknaden och batteriet går inte att nöta ut. Live Text fungerar inte om iPhone-språket är inställt på svenska.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen