Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Nest Hub 2

Google lyssnar när du sover

Google Nest Hub är en kontrollpanel för ditt smarta hem. Nu med sömnsensor och (lite) bättre ljud.

Av / 2021-05-29 - 06:00
Google Nest Hub 2
John Hvidlykke

Bland det bästa med det smarta hemmet är att man får en chans att känna sig som en James Bond-skurk när apparaterna i huset lyder ens minsta vink. Det saknas bara en hel vägg med kontrollskärmar som man nöjt kan betrakta när planerna för världsherravälde förverkligas.

Google Nest Hub 2 är en liten bit på vägen. Den kan inte kontrollera din personliga kärnvapensilo – men å andra sidan slipper du bli skjuten av en Walther PPK efteråt.

Nest Hub 2 kan bäst beskrivas som en kontrollpanel för ditt smarta hem. En perfekt leksak för din inre superskurk. (Foto: Google)

I mer pragmatiska termer är Google Nest Hub 2 en smart skärm som kan visa status för och styra alla enheter som är anslutna i ditt Google Hem-system. Den kan också visa nyheter från webben, spela upp videor från YouTube och Netflix och fungera som en digital fotoram.

Utseende och konstruktion

Google Nest Hub 2 är praktiskt taget omöjlig att skilja från sin föregångare från 2019, och det är inget fel med det. Den ser nämligen oklanderligt stilig ut: en horisontell sjutums skärm på en konisk sockel som är överdragen med grått, svart eller sandfärgat tyg. Vid första anblicken ser den ut som en digital fotoram, men är betydligt mer avancerad.

Enheten är så diskret att den passar in i både ett ”modernt hem” och i en nördig ungkarlslya. På baksidan hittar man anslutningen för strömkontakten, en mikrofonomkopplare och en avlång tryckknapp som styr volymen. Vilket är lite enklare än att fumla med menyer på skärmen. Och mycket enklare än att säga: ”Hey Google, ställ in volymen på Nest Hub till sju!”

Google Nest Hub 2 finns i fyra diskreta färger. (Foto: Google)

Hör dig när du sover

Den största nyheten i den nya versionen av Nest Hub är sömnsensorn. När sensorn är kalibrerad – vilket görs genom att du lägger sig i sängen bredvid – kan den hålla koll på när du sover och om sömnen är orolig. Sensorn upptäcker också om du snarkar, vilket kan vara ett tecken på orolig sömn. Googles representant betonar att enheten bara registrerar vad man ger den tillåtelse till under installationen – och att det inte sitter folk hos Google som lyssnar på vad som händer i sovrummet. Man kan för övrigt stänga av mikrofonerna helt med knappen på baksidan.

Jag har provat sömnsensorn ett par dagar och den fungerar – men inte alls lika noggrant som ett träningsarmband, eftersom den inte registrerar sambandet mellan djupsömn, normal sömn och REM-sömn. Det är förmodligen omöjligt utan en sensor som har fysisk kontakt. Snarkningssensorn känns lite gränsöverskridande, men vad man gör man inte i vetenskapens namn?

Google Nest Hub 2 har en inbyggd sömnsensor som känner av minsta lilla rörelse i närheten (Foto: Google)

Gratis – tills vidare

Sömnregistreringen är gratis under en testperiod som varar 2021 ut. Vad som händer sedan är inte riktigt klart, men integration med Fitbit, som Google köpte tidigare i år, kan bli aktuellt. I praktiken är jag inte imponerad av funktionen som den är i dag, eftersom den är begränsad till att ge beröm eller kritik för man har sovit bra eller dåligt – men utan att ge användbara tips på hur den kan bli bättre.

Sömnanalysen kräver egentligen abonnemang, men är just nu gratis resten av 2021. (Foto: Google)

Låter fortfarande som en klockradio

I sitt pressmaterial hävdar Google att ljudkvaliteten har förbättrats och att det finns 50 procent mer bas än i föregångaren. Hur den siffran ska tolkas är inte helt klart (är basen 2 dB högre, en halv oktav djupare – eller finns det 6 dB mer av den, vilket subjektivt uppfattas som en ökning med 50 %?). Oavsett mätmetod är ljudet fortfarande på samma nivå som en gammaldags klockradio! Tillräckligt bra för tal, men inte för musik som låter nasalt och burkigt, utan topp eller botten. Detta kan låta som en hård dom – och det är det också. Men vi stöter på allt fler Google Hem-kompatibla smarthögtalare som låter bra utan att vara dyra. Till exempel Belkin Soundform Elite.

Google Nest Hub 2 dough
Som köksassistent kan Nest Hub 2 hjälpa till med recept och erbjuda bakgrundsmusik. (Foto: Google)

Kökshjälp

Även om sömnregistreringen är tekniskt intressant och bygger på Googles eget Soli-chip, som kan reagera på millimetersmå nyanser i rörelser, flyttade Nest Hub efter några dagar på nattduksbordet till köket i stället. Där fungerar den som kontrollcentral för intelligenta lampor, kameror och andra leksaker. Och jag vill hellre lyssna på nyheterna och få reda på hur vädret ska bli medan jag avnjuter dagens första kopp kaffe än medan jag vacklar ur sängen.

Google Nest Hub 2: Slutsats

Du kan använda Google Nest Hub 2 som klockradio på nattduksbordet, där den kan väcka dig med musik och samtidigt berätta hur du har sovit. Du kan använda den på köksbänken för att läsa serier, titta på familjebilder och få hjälp med recept. Eller på skrivbordet, där det ger en perfekt superskurk-känsla som kontrollpanel för alla husets enheter. Rent ljudmässigt har Nest Hub 2 dock inte mycket att erbjuda. Jag har hört Google Hem-högtalare med bra ljud – men inte från Google. I rättvisans namn har dessa dock kostat mycket, mycket mer än Nest Hub 2. Enheten är faktiskt rörande billigt eftersom priset motsvarar en vanlig surfplatta av samma storlek.

Karakter
Google Nest Hub 2
Basic

Home tycker

Perfekt som instrumentpanel för Google Hem. Navigeringen är inte så lätt på den lilla skärmen. Ljudet håller fortfarande klockradio-kvalitet. Fler appar skulle göra den mycket mer praktisk.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen