Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Pixel Watch 2 har kommit till Sverige

Vi blev förbigångna 2022, men nu får de skandinaviska länderna tillgång till den helt nya Google Pixel Watch 2.

Av / 2023-10-04 - 16:35
Google Pixel Watch 2 har kommit till Sverige

Efter månader av hype och teasers om Google Pixel Watch var vi tvungna att åka hem förra året med oförrättat ärende. Men den här gången blir det bra: Googles efterlängtade smarta klocka kommer äntligen till Skandinavien.

Klockan, precis som telefonerna Pixel 8 och Pixel 8 Pro, presenterades på Made By Google-evenemanget som ägde rum runt om i världen i eftermiddag.

Pixel Watch 2 är nu en konkret verklighet i Sverige. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Google Pixel Watch är intressant av flera skäl. För det första har användare som inte är hängivna vare sig Samsung eller Apple ett alternativ som backas upp av en stor tillverkare. Även om Google är underdog i mobil- och klockvärlden.

Pixel Watch kan användas med alla Android-mobiler med Android 9 eller senare. iPhone-ägare är utelämnade i kylan här. Vilket de förmodligen är helt likgiltiga inför, så länge de kan få sina Apple Watch-klockor, som de i gengäld är ensamma om att kunna använda.

30 mm i diameter

Med en skärmdiameter på 30 mm är Pixel Watch 2 relativt sett mindre än sina konkurrenter från Apple och Samsung. På en smal kontorsarbetares arm som min är det ett plus att kunna få en klocka som är mindre än ett brunnslock. Men skärmen blir med nödvändighet mindre – och därmed svårare att läsa av. Upplösningen är 384 x 384 pixlar (eller skulle ha varit det om skärmen varit rund).

Skärmen är tillverkad av rundat glas, vilket ger den ett ganska elegant och, för att vara en smartklocka, ganska onördigt utseende. Klockan kan kombineras med ett brett utbud av armband.

Många funktioner kräver Fitbit-prenumeration

Pixel Watch 2 är välutrustad med sensorer. En elektrisk sensor mäter hjärtfrekvens och hjärtrytm, medan en optisk sensor mäter blodets syresättning med hjälp av LED-ljus. Det finns också en temperatursensor som mäter hudtemperaturen. Med ett Fitbit-abonnemang kan man få tillgång till sömn- och stressanalys. Man får en sex månaders provprenumeration på köpet. Därefter kostar det 99 kronor per månad. Det ska bli intressant att se hur många hälsofunktioner som kräver ett Fitbit-abonnemang i praktiken. Sensorsamlingen innehåller även höjdmätare, gyroskop och kompass.

Pixel Watch 2 är en godbit för idrottare och sifferbitare. (Foto: Google)

Förutom att mäta träning används gyrosensorn även för att upptäcka fall och bilolyckor. Precis som Apple- och Samsung-användare länge har haft tillgång till.

I hjärtat av Google Pixel Watch 2 sitter en Snapdragon W5 Gen 1-processor, 2 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme. Klockans boett är tillverkad av aluminium, som Google stolt beskriver som återvunnet aluminium. Med mycket små bokstäver nämns dock att återvunnet aluminium endast utgör 3%.

Baksidan är tillverkad av glas och fullpackad med sensorer (Foto: Google)

Klockan finns i två versioner: en version med enbart Wi-Fi för 4 590 kr och en version som även har 5G-mobildata för 5 190 kr.

Batteritiden är beräknad till 24 timmar med skärmen på hela tiden, och en full laddning tar 80 minuter.

Var rädd om din klocka!

I pressmaterialet från Google kan man se personer som klättrar och utövar andra extremsporter med en Pixel Watch 2 på armen. Om ryktena stämmer bör klockan behandlas med försiktighet. Den böjda skärmen må vara tillverkad av Gorilla Glass 5. Men den är inte okrossbar. Och när den väl är trasig finns det ingen annan lösning än att byta ut hela klockan. Det finns nämligen inga reservdelar för att reparera en krossad Pixel Watch 2. Varken från oberoende mobilverkstäder eller från Google själva.

Klockan tål mycket, men krossa inte glaset, för du kan inte byta ut det (Foto: Google)

Nya funktioner – men inte nya proppar

Google Pixel Buds Pro fanns också med i presentationen. Men det kommer inte en ny version den här gången. I stället kommer det en programuppdatering – som också kommer att gynna befintliga ägare. Den mest intressanta nya funktionen är ”conversation detection”, som automatiskt stoppar musikuppspelningen och växlar till omgivande ljud när propparna upptäcker att bäraren pratar med någon i sin omgivning.

Pixel Buds Pro kostar 2 399 kronor.

Pixel Buds Pro kommer inte att ersättas av en ny modell i nuläget. Det finns dock nya funktioner och nya färgvarianter: Ljusblå och porslinsvit.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi släpper Flip-konkurrent

Google själva ligger bakom enorm läcka

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Rulla till toppen