Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Razr 40 Ultra

Motorola Razr 40 Ultra är marknadens bästa viktelefon

Om du ska ha en hopfällbar mobil är det Motorola Razr 40 Ultra du ska välja.

Av / 2023-07-17 - 09:00
Motorola Razr 40 Ultra
Peter Gotschalk

I mitten av 00-talet hade Motorola stora framgångar med Motorola Razr, som under ett par år såldes i sammanlagt 120 miljoner exemplar över hela världen.

Nu är det förstås stor skillnad mellan dåtidens vikmobiler och dagens hopfällbara smartmobiler. Framför allt är det en utmaning att konstruera en användbar pekskärm som går att vika.

Motorola gjorde sitt första försök redan 2019, med en helt ny Motorola Razr som hade en vikbar skärm för ansenliga 18 000 kronor! Tyvärr tillverkades den i så få exemplar att vi aldrig fick någon möjlighet att testa den. Förrförra året gjorde Motorola ett nytt försök med Razr 5G, som visade sig vara en riktig besvikelse. Priset låg fortfarande på över 15 000 kronor och förutom den vikbara skärmen bjöd den på några nämnvärda funktioner som utnyttjade den hopfällbara konstruktionen. Förra året släpptes Motorola Razr 2022, och det var tredje gången gillt för Motorola. Priset hade sjunkit med 20 procent och i stort sett alla fel och brister hos föregångarna hade rättats till.

Men Motorola vilar inte på lagrarna, så nu har vi årets efterträdare Motorola Razr 40 Ultra på testbänken. Det är mest en uppdatering av Razr 2002, men i vissa avseenden skiljer sig den nya vikmobilen markant från förra årets modell. Och på ett bra sätt.

Motorola Razr 40 Ultra
Man kan köpa Motorola Razr 40 Ultra i tre olika färger: Infinite Black, Glacier Blue (som på bilden) och Viva Magenta (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende och konstruktion

Först och främst finns Motorola Razr 40 Ultra i tre olika färger – Infinite Black, Glacier Blue och Viva Magenta – medan föregångaren bara fanns i svart.

Den hopfällbara mobilen omgärdas av aluminium och skyddas av Gorilla Glass Victus på både fram- och baksidan (när den är hopfälld) – utom magenta-varianten som har en baksida av ”veganskt läder”. Framsidan domineras av en skärm som till skillnad från föregående år nu är på hela 3,6 tum, medan baksidan är matt för att mobilen inte ska samla på sig onödigt mycket fingeravtryck.

Motorola Razr 40 Ultra
Den vikbara huvudskärmen på 6,9 tum har FHD+-upplösning och en blixtsnabb uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Skärmen är också extremt ljusstark, upp till 1 400 nits (Foto: Peter Gotschalk)

Gångjärnet som utgör mobilens vikmekanism verkar robust och lite trögt, så man måste ha bra knyck i handleden för att kunna öppna mobilen i en handrörelse. Å andra sidan behöver man knappast vara rädd för att den ska gå sönder. Och precis som Motorola Razr 2022 kan Motorola Razr 40 Ultra naturligtvis hålla sig öppen i praktiskt taget vilken vinkel som helst när den är uppfälld. Dessutom är den både stänk- och dammtät (IP52-certifierad).

Hopvikt passar mobilen i de flesta byxfickor.

Motorola Razr 40 Ultra
När skärmen på Motorola Razr 40 Ultra är utfälld går det knappt att med blotta ögat se att den är en böjlig mobilskärm. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm och ljud

Motorola Razr 2022 hade en frontskärm på 2,7 tum men nu har storleken vuxit till hela 3,6 tum (som jämförelse var skärmen på den allra första iPhone 3,5 tum!) och upplösningen är 1066 x 1056 pixlar.

Frontskärmen har fått ännu fler funktioner än förra året. Redan med föregångaren kunde man använda kameran och utvalda appar som meddelanden, kalkylator och YouTube utan att öppna telefonen. Med Motorola Razr 40 Ultra finns det fler alternativ, till exempel små spel som kan spelas direkt på den lilla frontskärmen. Jämfört med förra årets modell har frontskärmen också uppgraderats till 144 Hz uppdateringsfrekvens.

Motorola Razr 40 Ultra
Den vikbara skärmen inbjuder bland annat till multitasking. (Foto: Peter Gotschalk)

Vissa appar, till exempel Chrome, YouTube och olika spel, stöder app-kontinuitet, så om man öppnar mobiltelefon efter att ha använt appen på frontskärmen så kommer man direkt till den aktuella appen. Dessa ”app-övergångar” fungerar naturligtvis även åt andra hållet.

Den vikbara huvudskärmen på 6,9 tum har FHD+-upplösning och en blixtsnabb uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Och som vi vet betyder det att användarupplevelsen blir snabbare och smidigare. AMOLED-skärmen har starka färger och bra kontrast, och är dessutom extremt ljusstark (upp till 1 400 nits) så att den kan användas även utomhus i solsken utan problem.

När skärmen på Motorola Razr 2022 är utfälld kan man knappt se med blotta ögat att den är en böjlig mobilskärm. Och stryker man med fingret längs kanten måste man känna efter noga för att ens lägga märke till det mycket diskreta vecket.

Motorola Razr 40 Ultra
Motorola Razr 40 Ultra erbjuder fler alternativ, till exempel små spel som kan spelas direkt på den lilla frontskärmen. (Foto: Peter Gotschalk)

På ljudsidan har Motorola Razr 40 Ultra Dobly Atmos och Spatial Sound, så att man känner sig helt omsluten av den kraftfulla ljudbilden när man spelar eller tittar på video.

Kamera

Man köper inte en viktelefon enbart för kamerans skull. Det gäller även Motorola Razr 40 Ultra. Däremot måste vi erkänna att vi ändå blev positivt överraskade när vi testade den.

Motorola Razr 40 Ultra
Man kan flytta ikoner i kamera-appen från toppen av skärmen ner till den nedersta delen när man låter telefonen vara halvöppen för att ta selfies (Foto: Peter Gotschalk)

Det här är en kamera med två objektiv, med 12 Mp, 1/2,55-tums sensor och 1,4 μm-pixlar samt optisk bildstabilisering respektive 13 Mp 108° ultravidvinkel. Selfie-kameran på insidan av den utfällda mobilen är på 32 Mp.

Även om vi alltså har att göra med ett relativt enkelt kamerasystem i den här prisklassen – och kameran dessutom måste klara sig utan optisk zoom – blev våra testbilder förvånansvärt bra. Det är tryck i både färger och kontrast, och bra makrobilder kan Razr 40 ultra också åstadkomma. Det finns dock inte mycket ultravidvinkel i ultravidvinkelbilderna. Föregångaren hade en betraktningsvinkel på 120°, medan Razr 40 Ultra får nöja sig med 108°, så det är en riktig nedgradering.

Motorola Razr 40 Ultra
Frontskärmen kan fungera som en kamerasökare så att man ser vad man fotograferar eller filmar. (Foto: Peter Gotschalk)

Det smartaste är mobilens formfaktor. Speciellt frontskärmen, som kan fungera som en kameradisplay så att man ser vad man fotograferar eller filmar. Den gör det hur enkelt som helst att ta riktigt bra bilder på sig själv med mobilens huvudkamera.

Motorola har också implementerat andra användbara detaljer, till exempel små ändringar i kamera-appen som utnyttjar den vikbara formen. Man kan till exempel flytta ikoner i appen från toppen av skärmen till botten när man lämnar skärmen halvöppen för att ta selfies. Då är sökaren på den övre halvan av skärmen, medan alla inställningar görs på den nedre halvan.

Prestanda och funktioner

Precis som Razr 2022 är Razr 40 Ultra utrustad med Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Dessutom finns det 8 gigabyte minne och 256 gigabyte inbyggt lagringsutrymme, som inte går att utöka.

galleri1 galleri2
<
>
Med hjälp både vidvinkel- och ultravidvinkelobjektiv tar Motorola Razr 40 Ultra bra och skarpa bilder, men det är egentligen ingen större skillnad mellan vidvinkel och ultravidvinkel. (Foto: Peter Gotschalk)

Snapdragon 8+ Gen 1 var Qualcomms snabbaste mobilprocessor när Razr 2022 släpptes på marknaden, men sedan dess har Snapdragon 8 Gen 2 kommit.

Och den allra senaste processorn, som vi bland annat hittar i Motorolas egen flaggskeppsmodell Motorola Edge 40 Pro, är också något snabbare än Snapdragon 8+ Gen 1, men inte så mycket att det gör någon reell skillnad för användaren. I både benchmark-tester och vardaglig användning är Motorola Razr 40 Ultra förmodligen den snabbaste vikbara mobiltelefonen på marknaden i skrivande stund och klarar sig fint även under toppbelastning utan att krångla eller överhettas.

Med ett batteri på bara 3800 mAh hade man kunnat förvänta sig att batteritiden skulle vara ett problem, men den är förvånansvärt bra. Hela åtta timmar orkade Razr 40 Ultra i vårt benchmark-test av batteriet, som utsätter mobilen för maxbelastning med skärmen konstant på. Det är mer än två timmar bättre än vad Razr 2022 lyckades med.

Med frontskärmen som sökare är det ganska enkelt att ta riktigt bra bilder på sig själv med mobiltelefonens huvudkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Motorolas senaste vikmobil har en riktigt stor och extremt ljusstark hopfällbar skärm. Frontskärmen tar nu så stor plats att telefonen verkligen kan användas, även när den är hopfälld. Och Motorola har verkligen sett till att den vikbara formfaktorn har mer att erbjuda än bara skoj och lek. Den främre skärmen kan till exempel användas som sökare när man vill använda huvudkameran för att ta selfies och Motorola Razr 40 Ultra stöder app-kontinuitet mellan frontskärmen och den vikbara skärmen.

Viktelefoner blir nog aldrig lika populära som de var under den ursprungliga Motorola Razrs storhetstid i mitten av 2000-talet. Men om du tycker att det skulle vara spännande att prova den alternativa formfaktorn så är det Motorola Razr 40 Ultra du ska köpa.

 

Karakter
Motorola Razr 40 Ultra
High End

Home tycker

Snabb processor, bra batteritid och ljusstark vikbar skärm utan synligt veck. Den extra skärmen på framsidan är stor och användbar. Dessutom finns funktioner som utnyttjar den vikbara formfaktorn. Kameran saknar optisk zoom. Och inte så mycket ultravidvinkel i ultravidvinkelbilderna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Rulla till toppen