Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Razr 5G

Minimal vikmobil till maximalt pris

Men den hopfällbara mobilen lever inte upp till sitt ikoniska namn.

Av / 2021-02-02 - 08:00
Motorola Razr 5G
Peter Gotschalk

Det har gått nästan ett år sedan vi testade en riktig vikmobil senast. Det var Samsung Galaxy Z Flip som landade först på testbänken den gången, trots att Motorola hade lanserat Motorola Razr flera månader tidigare – redan hösten 2019. Nya Motorola Razr presenterades som efterträdare till den ursprungliga extremt populära vikmobilen med samma namn, som kom ut på marknaden 2004 och sålde i fler än 50 miljoner exemplar över hela världen.

Därför såg vi naturligtvis fram emot att testa den nya smartmobilen med böjbar skärm och Android, men det hände aldrig. Motorola påstod att den nya hopfällbara mobilen tillverkades i så få exemplar att det ”tyvärr” inte fanns några testexemplar för pressen. Samsung hann därför ikapp Motorola med Galaxy Z Flip, som lanserades i början av februari 2020 och fanns som testexemplar mindre än 14 dagar senare.

Men nu har vi äntligen lyckats få tag på en Motorola Razr. Inte i den version som det kinesiskägda företaget lanserade redan 2019 utan Motorola Razr 5G, som är en uppdaterad version med 5G och ny processor som kom ut på marknaden hösten 2020.

Motorola Razr 5G
Gångjärnet som håller ihop de två halvorna av Motorola Razr 5G är ganska tröga, så det kräver lite skicklighet för att öppna telefonen med bara en handledsvridning. (Foto: Motorola)

Utseende och konstruktion

Razr 5G är nästan identisk med 2019 års Motorola Razr, vilket framför allt innebär att den har två skärmar: den stora inre skärmen som viks ihop när telefonen stängs och en mindre utvändig skärm på framsidan av den hopfällda telefonen.

OLED-skärmen på insidan är tillverkad av plast och naturligtvis böjlig. Mobilen kan öppnas och stängas med en hand när man väl har vant sig vid rörelsen. Däremot kan Razr 5G, till skillnad från Samsung Galaxy Z Flip, inte hålla sig halvöppen på egen hand. Antingen är mobilen helt öppen eller helt stängd, vilket innebär att den till skillnad från Samsungs vikmobil inte går att ställa på vilket underlag som helst och fungera som sitt eget kamerastativ.

Faktum är att Motorola varken har försett Razr 5G med speciella funktioner för produktivitet eller några andra unika användningsmöjligheter för den hopfällbara skärmen. Allt handlar om ”klappet”. Alltså den tillfredsställande känslan av att kunna fälla ihop mobilen på mitten.

Läs också Är Samsung Galaxy Z Flip den perfekta influencer-mobilen? Galaxy Z Flip är den första riktigt lyckade vikmobilen. Och den är extra perfekt för dig som älskar att filma eller ta bilder av dig själv!

Som konstruktion är Motorola Razr 5G tämligen robust – den är gjord av Gorilla Glass 6 både fram och bak (när den är hopfälld) och omgärdad av aluminium. Gångjärnet som utgör telefonens vikmekanism verkar stabilt (Motorola lovar dessutom att Razr 5G tål att öppnas och stängas upp till 200 000 gånger) och lite trögt, så att man måste ha bra knyck i handleden för att kunna öppna mobilen i en enda rörelse. Å andra sidan behöver man knappast vara rädd för att den ska gå i bitar.

I hopfällt tillstånd tar vikmobilen inte mer plats än att den lätt och ledigt får plats i de flesta fickor och i utfällt läge är den ungefär lika stor som iPhone 12 Pro Max.

Motorola Razr 5G
Skärmen på Motorola Razr 5G är 6,2 tum stor i utfällt läge. Den så kallade externa skärmen på framsidan är 2,7 tum. (Foto: Motorola)

Skärm och ljud

Den inre skärmen av typen pOLED är 6,2 tum stor och har en upplösning på 2142 x 876 pixlar, vilket ger samma 21:9-bioformat som Sony Xperia 1 II och Motorolas egen One Vision-budgetmobil. Det avlånga skärmformatet innebär att Razr 5G nästan är ett slags utfällbar biograf som man kan ha med sig i fickan, plus att den har mer vertikalt utrymme för flödet i Facebook-appen och på Twitter, på Instagram och webbsidor.

Den externa skärmen är på 2,7 tum och har en upplösning på 800 x 600 pixlar. Det är en hel del mer än den alldeles för lilla frontskärmen på Samsung Galaxy Z Flip. Motorola Razrs externa skärm har också fler funktioner, till exempel kan man använda kameran och appar som Meddelanden, Kalkylator och YouTube utan att öppna mobilen.

Motorola Razr 5G
Det avlånga 21:9-skärmformatet innebär att Motorola Razr 5G nästan är ett slags utfällbar biograf som du kan ha med dig i fickan. (Foto: Peter Gotschalk)

När skärmen är utfälld på Motorola Razr 5G kan man knappt se med blotta ögat att den har en böjlig mobilskärm. Däremot känns det ganska så tydligt med fingrarna när man använder den, och det är ingen tvekan om att Samsungs Ultra Thin Glass (ett slags glaslegering med ett tunt lager plast som skyddande lager och böjligt glas under), som utgör skärmen på Galaxy Z Flip, är av högre kvalitet och förmodligen också håller bättre i längden än plastmaterialet som Motorola Razr är utrustat med.

Och när man väl har vant sig vid den nya känslan att kunna fälla ihop sin mobilskärm på mitten, kommer Motorola Razr 5G tyvärr snabbt till korta. Skärmupplösningen är nämligen inte särskilt hög och bildkvaliteten är inte vad man kan borde kunna förvänta sig av en mobil i highend-segmentet och med en sådan här prislapp.

När det gäller inbyggda högtalare finns det bara en enda och ljudet är inte mycket att tala om, så det ämnet låter vi passera i tysthet.

Det är inte bara det dåliga vädret som gör bilderna från Motorola Razr 5G platta och tråkiga. Här är till och med HDR aktiverat. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

På papperet är Motorola Razr 5G utrustad med en utmärkt kamera med 48 Mp-objektiv och quad pixel binning, vilket ska ge bättre känslighet i svagt ljus. Men i praktiken blir bilderna från kameran platta och tråkiga. Inte särskilt överraskande, eftersom pixel binning i sig inte bidrar till bildkvaliteten.

Den så kallade selfie-kameran, som sitter på insidan när skärmen är uppfälld, är riktigt dålig, som tur är kan man använda den externa skärmen som hjälpskärmssökare om man vill ta självporträtt. Ultravidvinkel och optisk zoom är bara att glömma, men då kan man åtminstone ta ordentliga selfies till Instagram.

Frontskärmen har också en kul funktion som visar fåniga ansikten för att väcka uppmärksamhet när man tar bilder av andra.

Att gångjärnet inte kan ”låsa” skärmens läge innebär däremot att Razr 5G inte kan användas som kamerastativ när man tar bilder eller videor av sig själv, vilket gör Galaxy Z Flip till ett mycket mer uppenbart val för båda unga och gamla som vill använda telefonen för att berika resten av oss på Instagram, TikTok och YouTube.

Kameran saknar optisk zoom helt. Det ser man ganska så tydligt på den här bilden, där motivet har zoomats in tre gånger. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Förutom 5G-stöd har nya Razr 5G större minne och lagringskapacitet samt en snabbare processor än sin föregångare. Men jämfört med Samsung Galaxy Z Flip, som i skrivande stund är den enda egentliga konkurrenten på marknaden, kommer Motorolas hopfällbara mobil till korta på alla områden.

I benchmark-tester presterar Razr 5G på ungefär samma nivå som OnePlus Nord, som är en utmärkt mobil i medelklassen men som bara kostar en fjärdedel av vad man ska punga ut med för Motorola Razr. Även när man använder den till vardags upplever vi den hopfällbara mobilen som lite trög.

Motorola ska dock ha beröm för batteriet, som bara är på 2800 mAh men som ändå orkar längre än 6 timmar i vårt stresstest.

Selfies blir bäst om de tas med huvudkameran och den externa skärmen som sökare. Konstigt nog går det bara att ta bilder i 1:1- eller 4:3-format med den konfigurationen. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Motorola Razr 5G försöker allt vad den kan att tilltala hjärtat i stället för hjärnan. Den har trots allt äkta smartmobil-funktioner inpackade ett skal med vikbar skärm och den anstränger sig verkligen för att likna Motorolas ikoniska succémobil från början av 00-talet.

Men under tiden har Samsung kört förbi Motorola med en telefon som har samma formfaktor och charm men som dessutom erbjuder användarna helt nya och kreativa möjligheter, vilket Motorola har missat.

Och när Motorola Razr 5G dessutom på nästan alla områden är sämre än sin konkurrent – med lägre skärmupplösning, mindre robust design, sämre kamera och långsammare processor – så är det väldigt svårt att argumentera för att det är Motorola Razr 5G som man ska tömma barnens sparkonton för att köpa. Ikonen har bleknat och borde kosta hälften så mycket!

Karakter
Motorola Razr 5G
High End

Home tycker

Vikbar är en attraktion i sig. Skärmen på framsidan är tillräckligt stor för att vara användbar. Rejäl batteritid. Inga nämnvärda funktioner utnyttjar den vikbara konstruktionen. Byggkvaliteten är rent allmänt inte på samma nivå som det extremt höga priset.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Rulla till toppen