Samsung Galaxy Z Flip: Första intrycken

Med ny hopfällbar mobil vill Samsung återuppliva gamla tiders mest populära formfaktor.
Annons
Annons
forfatter

En gång i tiden var vikmobiler väldigt populära, framför allt i Nordamerika. Vem har inte sett deckare och gangsterfilmer från slutet av 90-talet eller tidigt 00-tal, när skurken tar livet av sin ”burner phone” genom att vrida isär de två halvorna innan de åker ner i soptunnan?

Är det här din ”burner phone”? Då kostar det drygt 16 000 kronor att vrida sönder den och slänga den. Och så går du miste om den spännande L&B-artikeln! (Foto: Peter Gotschalk)

En av den tidens mest ikoniska vikbara mobiler var Motorola Razr, och numera kinesisk-ägda Motorola har i nostalgins namn redan lanserat en helt ny Razr som en smart vikmobil. Men trots att nya Motorola Razr lanserades redan i höstas så har den fortfarande inte landat i butikerna, och nu tyder allt på att Motorola hinner bli slagna av Samsung, som i går på Samsung Unpacked lanserade en egen vikmobil som heter Galaxy Z Flip.

Försäljningsstarten är nämligen redan den 21:e februari, vilket innebär att Samsung Galaxy Z Flip med all sannolikhet hinner före Motorola Razr ut till butikerna.

Specifikationer är inte viktiga, även om de är bättre

Precis som med den nya Galaxy S20-serien var det många detaljer om Samsung Galaxy Z Flip som hade läckts ut långt före gårdagens lansering. Vi visste därför redan det mesta när det gällde specifikationerna.

Men även om specifikationer naturligtvis spelar någon roll – Galaxy Z Flip har till exempel nästan genomgående bättre specifikationer än den dyrare Motorola Razr (bland annat har Motorolas hopfällbara mobil mindre skärm, långsammare processor, mindre minne och lagringskapacitet, samt kör bara Android 9) – så det är definitivt inte de som är intresserade av sådant som är Samsungs målgrupp för Galaxy Z Flip.

Annons
Tack vare en dubbel mekanism är gångjärnen utformade för att garantera att rörelsen blir mjuk och stabil varje gång telefonen öppnas och stängs. (Foto: Peter Gotschalk)

”Vår ambition är att ständigt driva på den tekniska utvecklingen för att skapa nya upplevelser och möjligheter för våra användare. Galaxy Z Flip, med sin vikbara glasdisplay och nya formfaktor, tänjer verkligen på gränserna för vad en mobiltelefon kan göra. Vi tror den kommer att tilltala designmedvetna, kreativa och sociala användare”, säger Andreas Bergqvist, produktchef mobiltelefoner på Samsung i Norden.

 

I pressmaterialet står det också att Galaxy Z Flip ”är den första produkten i Z-serien, en helt ny serie vikbara telefoner från Samsung och visar på Samsungs engagemang för kategorin. Den kompakta och stilfulla designen för Galaxy Z Flip är utvecklad för de uttrycksfulla och sociala som ser teknik som en självklar del av livet”.

En fet mobil som du nog inte kommer att köpa

Och efter våra första intryck håller vi med. Precis som Motorola Razr handlar Samsung Galaxy Z Flip om skärm och formfaktor. Och nostalgi.

Samsung hade ju enorma problem med sin första hopfällbara mobil, Galaxy Fold, som efter flera månaders försening till sist släpptes på marknaden förra hösten. Men nu verkar det som om Samsung har fått ordning på tekniken. Med det så kallade Hideaway Hinge har gångjärnen dubbla mekanismer så att rörelsen blir mjuk och stabil varje gång telefonen öppnas och stängs. Galaxy Z Flip kan dessutom vara öppen i flera olika vinklar, som en bärbar dator, mellan 70° och 110°.

Annons

Det är vad Samsung skriver i sitt pressmeddelande och efter att ha haft Samsung Galaxy Z Flip i händerna på den officiella lanseringen i London kan vi bara bekräfta att den känns mycket mer robust och solid än Galaxy Fold.

Gångjärnet är faktiskt så ”trögt” att det ibland är svårt att öppna och stänga telefonen med en enda hand, vilket ju annars är det coola med en vikmobil. Det kan dock vara så att det här försvinner när man har använt mobilen i ett par dagar. Det får vårt kommande test utvisa.

När Samsung Galaxy Z Flip är hopvikt får den plats i de flesta byxfickor. Även om den är lite tjock om magen med sina 17,3 mm. (Foto: Peter Gotschalk)

För övrigt har Samsung – precis som med Galaxy Fold – samarbetat med Google för att tweaka Android-upplevelsen en smula så att det speciella skärmformatet kommer till sin rätt. När telefonen står själv delas till exempel skärmen in i två 4-tumsskärmar, så att användarna enkelt kan titta på foton och videoklipp på den översta halvan och hantera eller kommentera innehåll i den understa. Även här drar Galaxy Z Flip från Motorola, som på inget sätt har optimerat programvaran för att passa formatet.

Den 6,7 tum stora skärmen i 22:9-format är riktigt häftig. Det finns massor av videoinnehåll på både YouTube och Netflix som passar  det breda formatet, och Galaxy Z Flip ger nästan en känsla av att man har en uppfällbar biograf i fickan (se video nedan). Och när mobiltelefonen är hopfälld tar den bara hälften så mycket plats, vilket verkligen är praktiskt.

 

Annons

Ändå är vi tveksamma till om Samsung Galaxy Z Flip – eller Motorola Razr, för den delen – kommer att bli någon större framgång bland skandinaviska kunder. Vi har inte samma tradition med vikmobiler här som i USA och Japan (där de nästan specialiserade sig på stora vikmobiler med lång antenn långt före alla skulle ha en smartmobil), och båda mobilerna kostar en förmögenhet. Galaxy Z Flip också, även om den är ett par tusenlappar billigare än Motorola Razr.

Vår slutliga dom om Samsung Galaxy Z Flip kommer du att kunna läsa nästa vecka, då räknar vi med att ha fått in den vikbara mobilen för test.

Pris och tillgänglighet

Samsung Galaxy Z Flip släpps den 21:e februari och finns i Mirror Purple och Mirror Black. Riktpriset är 16 300 kronor.

Samsung Galaxy Z Flip finns i två färger. Mirror Black och, som här, Mirror Purple. (Foto: Peter Gotschalk)

Specifikationer – Samsung Galaxy Z Flip

  • Operativsystem: Android 10 med Samsung One UI 2
  • Huvudskärm: 6,7-tums vikbar i 21,9:9-format, Dynamic AMOLED, Full HD+ (2636 x 1080),
  • Frontskärm: 1,1-tums S-AMOLED (300 x 112)
  • Processor: 2,95 GHz 7nm 64-bit octa-core
  • Minne: 8 GB RAM + 256 GB lagring
  • Kamera: 12 Mp f/1,8 + 12 Mp f/2,2 ultravidvinkel (huvudkamera), 10 Mp f/2,4 m autofokus (front)
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo
  • Mått och vikt: 167,3 x 73,6 x 6,9 – 7,2 mm (utfälld), 87,4 x 73,6 x 15,4 – 17,3 mm (hopvikt) / 183 g
  • Batteri: 3300 mAh, 15 W snabbladdning + trådlös laddning

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Rings nya kamera Floodlight Cam Wired Pro är utrustad med 3D-rörelsesensor och fågelperspektiv för att ge bättre överblick.
Vantage M2 och Ignite 2 är båda nya klockor från Polar som påstås hjälpa dig att träna smartare – inte hårdare.
Smart trädgård: Robotgräsklipparen tar hand om gräsmattan – och leasingföretaget tar hand om roboten.
Rings senaste generation larm är ett praktiskt och flexibelt hemsäkerhetssystem som man kan installera själv.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
Sony uppdaterar sina flaggskepp.
Helt elektrisk version av X1.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.