Search
Generic filters

Vi har provat Motorola Razr

En av de mest ikoniska mobiltelefonerna som någon funnits är tillbaka. Vi har provat Motorolas viktelefon med böjbar skärm.

Motorola bjöd in teknikjournalister från hela Europa till London för att testa företagets nya viktelefon med böjbar skärm, som lanserades i förra veckan. Ljud & Bild var naturligtvis på plats.

Motorola hade bjudit in fler än 100 journalister från hela Europa till London för att beskåda underverket: nya Motorola Razr. Foto: Peter Gotschalk

Vårt första intryck? Med Motorola Razr finns det plötsligt en poäng med en vikbar mobilskärm!

Hårda fakta

På papperet är Motorola Razr inte särskilt imponerande. Speciellt med tanke på vad den kostar.

Den första Motorola Razr-viktelefonen (till höger) kom 2004 och under de följande åren sålde den dåvarande amerikanska mobiltillverkaren fler än 50 miljoner exemplar av den ikoniska mobilen. Nu är Motorola Razr tillbaka. Den här gången med böjbar skärm och Android (till vänster). Foto: Peter Gotschalk

Viktelefonen bygger på en ”ren” version av Android 9 Pio och bakom skärmen sitter en Snapdragon 710 octacore-processor. Motorola Razr har 6 GB RAM och 128 GB inbyggt minne.

[altlbpluss]

När skärmen fälls upp så ser man inte med blotta ögat att Motorola Razr är en viktelefon. Foto: Peter Gotschalk

Precis som Samsung Galaxy Fold har Motorola Razr två skärmar: den stora invändiga som fälls ihop när telefonen stängs och en mindre utvändig skärm på framsidan av den hopvikta telefonen.

Skärmen på insidan är av typen pOLED är på 6,2 tum och har en upplösning på 2142 x 876 pixlar, vilket ger samma 21:9-filmformat som Sony Xperia 1 och Motorolas egen budgetmobil One Vision.

Den yttre skärmen är 2,7 tum stor och har en upplösning på 800 x 600 pixlar.

Motorola har inte ansträngt sig våldsamt mycket med kameran, som får nöja sig med en 16 Mp f/1,7-lins. Frontkameran har 5 Mp.

Motorola Razr har dessutom inga ingångar för externa kort. MicroSD-kort stöds inte, och inte vanliga SIM-kort heller. I stället måste man använda eSIM, som inte stöds lika bra av alla mobiloperatörer!

Magin sitter i skärmen

Motorola Razr måste man välja med hjärtat. För att den går att fälla ihop. Annars är det ingen mening priset på 18 000 kronor. Foto: Peter Gotschalk

Och så kostar Motorola Razr 18 000 kronor utan abonnemang! Det kan verka helt galet. En mobil för samma pengar som en iPhone 11 Pro Max, men med specifikationer som inte är mycket bättre än vad till exempel Motorola själva erbjuder för bara 3 000 kronor med sin egen Motorola One Vision?

Men allt handlar om skärmen.

På pressträffen i London var det inte ont om gliringar till Samsung, som ju hamnade så otroligt snett med sin hopfällbara mobil Samsung Galaxy Fold, som de var tvungna att återkalla strax innan den kommersiella lanseringen på grund av problem med vikskärmen.

”Vi släpper inga produkter på marknaden förrän vi är säkra på att de fungerar”, sade Motorola med glimten i ögat och avslöjade att den böjbara skärmen på den nya Razr-mobilen har utvecklats i samarbete mellan Motorolas egen utvecklingsavdelning i Chicago och ägarna Lenovos ingenjörer.

Viktelefonen kan öppnas och stängas många gånger, hävdar Motorola. De ville inte nämna någon specifik siffra på pressmötet, men de garanterar att både gångjärnet och skärmen håller hela mobilens livstid! Foto: Peter Gotschalk

Resultatet är en böjbar skärm som kan vikas ihop och fälla upp utan att få den minsta känsla av bräcklighet. Och när Motorola Razr är utfälld kan man varken se eller känna på skärmen att den är böjbar och går att vika. Till skillnad från vår erfarenhet av Samsung Galaxy Fold, där det finns ett tydligt ”veck” längs mitten av skärmen där den viks.

Men till skillnad från Samsung har Motorola inte hittat på några speciella funktioner när det gäller produktivitet eller andra användningsområden för den vikbara skärmen. Allt handlar om ”klappet”. Alltså tillfredsställelsen man får av att fälla ihop telefonen på mitten!

När den är uppfälld tar Motorola Razr naturligtvis mindre plats än en vanlig mobil. Och därför går den till och med ner i fickan på ett par ganska trånga jeans! Foto: Peter Gotschalk

Då tar den mycket mindre plats i fickan, även om skärmen är lika stor som en vanlig mobilskärm när den är uppfälld.

På ett sätt talar Motorola Razr snarare till hjärtat än till hjärnan. För självklart är den alldeles för dyr i förhållande till vad den faktiskt erbjuder. Men vi kan inte låta bli att undra om det ändå inte finns fler kunder som skulle kunna tänka sig att betala extra för en viktelefon med äkta smartfunktioner, än personer som vill ha hybridformatet mellan en surfplatta och en smartphone, som Galaxy Fold.

Så här ser Motorola Razr ut på baksidan när den är hopfälld. Längst upp syns den lilla framskärmen och 16 Mp-kameran. Foto: Peter Gotschalk

Under alla omständigheter ser vi fram emot att testa Motorola Razr. Tyvärr blir det inte förrän i slutet av december.

Pris och tillgänglighet

Nya Motorola Razr distribueras i samarbete med Tele2 och försäljningen börjar 24 januari. Den går att förboka från 8 januari. Riktpriset är 18 000 kronor utan abonnemang.

Specifikationer

 • Operativsystem: Android 9 Pie
 • Skärm: 6,2-tums vikbar 21:9 pOLED, HD (2142 x 876) + 2,7-tums gOLED (800 x 600)
 • Processor: 2,2 GHz Snapdragon 710 octa-core
 • Minne: 6 GB RAM/128 GB lagring
 • Kameror: 16 Mp f/1,7 + 5 MP f/2,0
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS
 • Mått/vikt: 172,6 x 72 x 6,9 mm (utfälld), 94 x 72 x 14 mm (hopvikt)/205 g
 • Batteri: 2510 mAh, 15W TurboPower

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

  Motorola Moto g 5G plus

  Riktpris: 4490 kr Den billigaste 5G-mobilen på marknaden

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.