TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Test: Apple iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone 11 Pro Max

Äntligen en tålig iPhone med bra batteri som även tar bra bilder i mörker.

Karakter
Apple iPhone 11 Pro Max
forfatter
Publicerad 2019-10-08 - 13:55
Ljud & Bild tycker
Förvånansvärt bra batteritid. Fantastisk prestanda och skärm. Äntligen bra nattläge för foto.
Saknar finesser som konkurrenterna har. Väl hög prislapp.
Specifikationer
Operativsystem: iOS 13 Skärm: 6,5 tum XDR OLED 2688 x 1242 (458 ppi) Processor: 2,65/1,8 GHz hexacore Apple A13 Bionic Minne/lagring: 4 GB / 64-512 GB Kameror: 12 Mp 13mm F2.4 + 26mm F1.8 + 52mm F2.0 Trådlöst: Wifi ax, BT 5.0, (NFC) Mått/vikt: 158 x 78 x 8,1 m/226 gram Batteri: 3969 mAh, snabbladdning, QI-laddning

Inför lanseringen av iPhone 11 hade nätet surrat av rykten. Vi visste visserligen att det inte skulle bli någon dramatisk designförändring. Men det talades om en trippelkamera, kanske fingeravtrycksläsare bakom glaset, eventuellt omvänd trådlös laddning, kanske USB-C-laddning istället för Lightning. I själva verket fick vi bara en av de sakerna. Vilket gjorde att många kände sig lite snopna och undrade varför de skulle bry sig om att uppgradera. Efter två veckor tillsammans med iPhone 11 Pro Max så har vi kommit fram till att det är många små saker som tillsammans gör den intressant.

Utseende och konstruktion

Kanterna på mobilen är av rostfritt stål, snarare än det mjukare aluminium som många andra använder. Hela baksidan består av ett enda stycke glas, inklusive upphöjningen för kameralinserna. Det finns alltså inga svaga punkter där. En glasbaksida är naturligtvis inte okrossbar, så viss försiktighet rekommenderas. Men den är imponerande tålig mot repor i våra omilda tester. Det är onekligen ett tuffare material än vi sett i tidigare modeller.

År för år har Apple förbättrat tåligheten på iPhone. Först talade de lite försiktigt om att den var vattentålig. Med tiden certifierade de den, så att iPhone 8 var IP67, och iPhone XS var IP68. Även iPhone 11 Pro har IP68, men vad som är lite lurigt med den klassningen är att tillverkaren själv får ange hur stort djup den klarar. iPhone 11 Pro är certifierad för 4 meters djup i 30 minuter, vilket faktiskt är dubbelt så stort djup som konkurrenterna klarar.

Glasbaksidan i ett stycke skyddar de nya kameralinserna. (Foto: Apple)

Skärm

Redan tidigare skärmar har varit i toppklass, men med iPhone 11 skruvar Apple upp bildkvaliteten på den så kallade Super Retina XRD-skärmen till nya höjder. En uppenbar skillnad är att den går upp till 800 nits ljusstyrka utomhus så den är mer läsbar i solljus. Tittar man på HDR-filmer ökar ljusstyrkan till hela 1200 nits! Men framför allt har Apple tagit färgåtergivningen till samma nivå som sina bästa datorskärmar. Det är svårt att hitta någon annan mobilskärm som ger samma bildkvalitet.

Kamera

Det senaste året har mer eller mindre alla andra tillverkare gått upp till tre kameror, vilket har fått iPhone XS att kännas föråldrad. Med iPhone 11 inför även Apple en ultra-vidvinkelkamera, och Pro-modellen behåller även den tidigare telelinsen. Ultra-vidvinkeln är på 13 mm vilket ger ett synfält på 120 grader. Det är utmärkt för att fånga vida naturvyer eller gruppfoton inomhus där man inte kan backa för att få med mer av motivet.

iPhone 11 Pro ultra wide angle
Med Ultravidvinkel kan man få med hela utsikten i sökaren.

 

Det andra området där iPhone hade blivit omsprunget var mörkerfoto. Tillverkare som Samsung och Huawei har gjort enorma framsteg det senaste året. Lyckligtvis har inte Apple legat på latsidan. Vidvinkelkameran, eller normalkameran som nog de flesta kallar den, har fått en ny mer ljuskänslig sensor. Men framför allt har Apple använt beräkningskraften i A13 Bionic för att göra betydligt mer avancerad bildbearbetning för att fånga in mer ljus utan att tappa detaljer eller introducera brus. Nattläget visar hur lång exponering som behövs och ger verkligen en dramatisk skillnad mot förr. Det är fullt i klass med konkurrenterna.

Med nattläget får man dramatiskt mycket bättre bilder i svagt ljus. (Foto: Ljud & Bild)

 

Det område där Apple verkligen använder ”computational photography” är dock för inomhusbilder i normalt till svagt ljus. Det så kallade Deep Fusion-läget lägger automatiskt ihop ett flertal bilder och väljer ut den skarpaste för detaljer, medan färg och ljus är en blandning av de andra. Tyvärr är detta fotoläge fortfarande under utveckling, men sägs komma i iOS 13.2. Vi ber att få återkomma med omdömen om hur väl det fungerar i verkligheten.

För första gången på länge har även selfie-kameran fått en ordentlig uppgradering, både vad gäller sensorn, nya möjligheter och finesser. Det mest uppenbara är att om man roterar mobilen så zoomar den automatiskt ut för att få med fler personer i bilden. Mer imponerande är att den nu kan filma i 4K. Men gimmicken ”slofie” som Apple framhåller är att man kan filma slow-motion selfies med 120 bilder/s.

Apple iPhone 11 Pro camera app
Trots fler möjligheter är kamera-appen fortfarande enkel och avskalad.

 

Även kamera-appen har förbättrats för enklare fotografering och för att det ska vara färre steg för att byta lägen. Från stillbildsläget är det bara att hålla in avtryckaren för att ta en kort video, och vill man fortsätta filma är det bara att svepa åt höger. Mycket praktiskt! I vidvinkelläge används även ultra-vidvinkeln för att visa vad som hamnar utanför bilden. Smidigt för att avgöra om man borde byta fotoläge.

Ljud

Detta är inte den första mobilen vi sett där tillverkaren skryter med stöd för de senaste ljudformaten. Men hittills har vi inte sett någon direkt nytta av att ha en mobil som stöder 3D-ljud som Dolby Atmos. Men iPhone 11 Pro har faktiskt det bästa omgivande ljudet vi har hört. Prova att spela upp ett Atmos-filmklipp när du har en i handen så får du en smått overklig upplevelse.

Användning

Eftersom vi inte fick någon fingeravtrycksläsare bakom glaset är det fortfarande ansiktsigenkänningen FaceID som gäller. Med föregående modell fungerade den utmärkt när man höll mobilen i handen, men krävde att man lutade sig över den om den låg på bordet. De nya sensorerna är 30 procent snabbare och har större vidvinkel, vilket ger betydligt färre misslyckade upplåsningar.

Mjukvaran har fått hundratals förbättringar som sammantaget ger en trevligare och smidigare upplevelse. Lyckligtvis är de inte förbehållna iPhone 11 utan iOS 13 kan installeras på äldre modeller ända tillbaka till iPhone 6s.

Prestanda

Med den nya A13 Bionic-processorn drar Apple ifrån ytterligare när det gäller prestanda. Enligt våra tester är beräkningsprestanda 15 procent bättre än på XS Max, vilket är 20–25 procent bättre än de närmaste konkurrenterna. Den största förbättringen gäller dock 3D-grafik där vi uppmätte upp till 50 procent bättre prestanda än på XS Max, som faktiskt släpade efter konkurrenterna. Nu får Apple istället 20–30 procent bättre resultat. En välkommen förbättring med tanke på släppet av Apple Arcade.

Med A13 Bionic har Apple dragit ifrån igen i prestandatoppen. (Ljud & Bild)

 

Ett av de vanligaste klagomålen på tidigare iPhone-modeller har varit att batteritiden inte varit bra nog. En direkt följd av att Apple envisats med att göra dem tunnare och tunnare för varje år, trots att ingen klagat över tjockleken. I år har de för första gången vågat göra iPhone 11 Pro lite tjockare än tidigare och stoppat i ett rejält mycket större batteri. Vilket Apple menar ger upp till 5 timmars längre användning än XS Max. I våra tester räckte batteriet 34 % länge vid full belastning, vilket är en häpnadsväckande förbättring! Vi får också för första gången med en 18-watts snabbladdare i kartongen, som laddar batteriet 50 procent på 30 minuter.

Slutsats

Det stora problemet med iPhone 11 är att den saknar någon utmärkande egenskap som får alla att kasta sig över den. Vad den istället gör är att vara lite bättre än konkurrenterna på det mesta. Som vanligt är den mycket snabbare än alla andra. Den har äntligen fått vidvinkelkamera, ett utmärkt nattläge och videoegenskaper. Skärmen är helt fantastisk och ljudet imponerar. Det är faktiskt den tåligaste vanliga smartmobilen. Och äntligen har den vettig batteritid och snabbladdning. Ju mer man använder den desto mer inser man att helheten är större än summan av delarna. Frågan är dock om inte vanliga iPhone 11 är mer prisvärd?

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
iPhone 14 försenas av kinesiska covid-restriktioner Minst en iPhone 14-modell blir tre veckor försenad av den kinesiska covid-19-nedstängningen.
Nytt och smart från Huawei Innovativa produkter för hälsosam livsstil
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Bäst iPad Air hittills Apples senaste iPad Air gör nästan att iPad Pro får svårt att hävda sig som bästa surfplattan på marknaden. Tyvärr bygger skärmen fortfarande på gammal teknik.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Sony lanserar ny toppmobil för entusiaster Den nya Android-mobilen satsar extra mycket på video och foto.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend