Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Razr 2022

Marknadens bästa vikmobil

Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.

Av / 2022-11-25 - 08:51
Motorola Razr 2022
Peter Gotschalk

Samsung har fått mycket uppmärksamhet för sina hopfällbara mobiler – nu senast med Samsung Galaxy Z Fold 4 och Galaxy Z Flip 4 – men det är faktiskt Motorola som är den ursprungliga kungen av vikmobiler.

I mitten av 00-talet hade Motorola stora framgångar med Motorola Razr, som under ett par år såldes i sammanlagt 120 miljoner exemplar över hela världen.

Motorola Razr 2022
Man kan köpa Motorola Razr 2022 i vilken färg man vill. Så länge den är svart. Framsidan domineras av den 2,7 tum stora frontskärmen och baksidan är mattsvart. (Foto: Peter Gotschalk)

Nu är det förstås stor skillnad mellan dåtidens vikmobiler och dagens hopfällbara smartmobiler. Framför allt är det en utmaning att konstruera en användbar pekskärm som går att vika.

Motorola gjorde sitt första försök redan 2019, med en helt ny Motorola Razr som hade en vikbar skärm för ansenliga 18 000 kronor! Tyvärr tillverkades den i så få exemplar att vi aldrig fick någon möjlighet att testa den. Den lanserades dock flera månader före Samsungs första viktelefon, Galaxy Z Flip, som däremot dök upp både i vårt testrum och i åtskilliga exemplar ute i butikerna.

Motorola Razr 2022
Äntligen kan Motorola Razr 2022 vara öppen i praktiskt taget vilken vinkel som helst när den är utfälld. (Foto: Peter Gotschalk)

Förra året gjorde Motorola ett nytt försök med Razr 5G, som visade sig vara en riktig besvikelse. Priset låg fortfarande på över 15 000 kronor och förutom den vikbara skärmen bjöd den på några nämnvärda funktioner som utnyttjade den hopfällbara konstruktionen. Och till skillnad från både den första och alla efterföljande versioner av Samsungs varianter så kunde Motorola Razr 5G inte hålla sig halvöppen på egen hand. Antingen var den helt uppfälld eller så fällde den ihop sig, vilket innebar att Razr 5G inte kunde ställas på en yta och användas som ett eget kamerastativ.

Men tredje gången gillt, brukar man säga, och med Motorola Razr 2022 gör den Lenovo-ägda mobiltillverkaren ännu ett försök att ta ledartröjan från Samsung på marknaden för viktelefoner. Och den här gången levererar Motorola varorna.

Inte nog med att priset har sjunkit med 20 procent, i stort sett alla föregångarnas fel och brister har rättats till. Resultatet är en vikmobil som med rätta förtjänar att bära samma namn som klassikern från 2004.

I dag ägs mobiltillverkaren av kinesiska Lenovo, men så har det verkligen inte alltid varit. Från början var Motorola ett amerikanskt företag som grundades 1928. Företaget tillverkade radioutrustning och redan 1983 presenterade Motorola sin första mobiltelefon. 1998 kom två tredjedelar av företagets intäkter från försäljning av mobiltelefoner. Motorola var en av de största mobiltelefontillverkarna, som redan på 90-talet konkurrerade med Ericsson och Nokia om marknadsandelar på den redan då värdefulla mobilmarknaden.

I mitten av 00-talet hade Motorola stora framgångar med viktelefonen Motorola Razr, som sålde i 120 miljoner exemplar över hela världen. Men efter att Apple lanserade den första iPhonen 2007, och smartmobilerna under de kommande åren kom att dominera mobilmarknaden, gick det utför för Motorola, som 2011 köptes upp av Google.

Under de följande tre åren, i Googles ägo, lanserade Motorola flera smartmobiler under eget namn – bland annat Motorola Moto X – men även en föregångare till de nuvarande Google Pixel-smarttelefonerna, nämligen Google Nexus 6, tillverkades av Motorola.

2014 meddelades att Google skulle sälja Motorola till Lenovo. Köpet slutfördes hösten samma år sedan dess har Motorola lanserat en lång rad mobiler, främst i budget- och mellanklassen.

I skrivande stund har Motorola en marknadsandel på cirka 2,4 % av den totala globala mobilmarknaden. Som jämförelse var det – på den tiden amerikanska företaget – omväxlande den näst största eller tredje största mobilmärket i världen för 15–20 år sedan.

Utseende och konstruktion

Man kan köpa Motorola Razr 2022 i vilken färg man vill. Så länge den är svart. Här finns det nämligen inte så mycket krusiduller. Den hopfällbara mobilen omgärdas av aluminium och skyddas av Gorilla Glass 5 på både fram- och baksidan (när den är hopfälld). Framsidan domineras av den 2,7 tum stora frontskärmen medan baksidan är mattsvart för att mobilen inte ska suga åt sig onödigt mycket fingeravtryck.

Motorola Razr 2022
När skärmen på Motorola Razr 2022 är utfälld kan man nästan inte med blotta ögat se att mobilskärmen kan böja sig. (Foto: Peter Gotschalk)

Gångjärnet som utgör mobilens vikmekanism verkar robust och lite trögt, så man måste ha en bra knyck i handleden för att kunna öppna mobilen i en handrörelse. Å andra sidan behöver man knappast vara rädd för att den ska gå sönder. Och precis som Samsung Galaxy Z Flip-modellerna kan Motorola Razr 2022 nu äntligen hålla sig öppen i praktiskt taget vilken vinkel som helst. Ändå är den både stänk- och dammtät (IP52-certifierad) och levereras faktiskt med ett specialdesignat skal för extra skydd.

Hopvikt passar mobilen i de flesta byxfickor och när den är utfälld är den ungefär lika stor som iPhone 14 Pro Max. Inte minst på bredden.

Motorola Razr 2022
Den vikbara skärmen inbjuder bland annat till multitasking. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärm

Precis som sin föregångare har Motorola Razr 2022 en frontskärm på 2,7 tum och 800 x 573 pixlars upplösning. Motsvarande skärm på Samsung Galaxy Z Flip 4 är bara på 1,9 tum, och Motorola Razrs så kallade externa skärm har även fler funktioner, så att man till exempel kan använda kameran och appar som Meddelanden, Miniräknare och YouTube utan att öppna telefonen.

Motorola Razr 2022
En användbar detalj är de små ändringarna i kamera-appen som Motorola har gjort för att utnyttja formfaktorn. Till exempel kan man flytta ikoner från toppen av skärmen ner till den nedre delen. Då är sökaren på den övre halvan av skärmen och man gör inställningar på den nedre. (Foto: Peter Gotschalk)

En nyhet är att vissa appar, till exempel YouTube, stöder app-kontinuitet, så att man går direkt till den aktuella appen om man öppnar mobilen efter att ha klickat på appen på frontskärmen.

Den vikbara huvudskärmen på 6,7 tum har FHD+-upplösning och en blixtsnabb uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Och som vi vet betyder det att användarupplevelsen blir snabbare och smidigare. AMOLED-skärmen har starka färger och bra kontrast, och är dessutom extremt ljusstark (upp till 1 000 nits) så att den kan användas även utomhus i solsken utan problem.

När skärmen på Motorola Razr 2022 är utfälld kan man knappt se med blotta ögat att den är en böjlig mobilskärm. Och stryker man med fingret längs kanten måste man känna efter försiktigt för att ens lägga märke till det mycket diskreta vecket. Här har Motorola verkligen tagit ett kvantsprång jämfört med inte bara tidigare modeller i Razr-serien utan även med Samsungs Galaxy Z Flip-serie, som fortfarande får leva med ett tydligt veck över skärmen.

Motorola Razr 2022
Frontskärmen kan fungera som kameradisplay, så att man kan se vad man fotograferar eller filmar. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Man köper inte en viktelefon enbart för kamerans skull. Det gäller även Motorola Razr 2022. Däremot måste vi erkänna att vi ändå blev positivt överraskade när vi testade den.

Det här är en kamera med två objektiv, med 50 Mp, 1/1,5-tums sensor och 2,0 μm-pixlar samt optisk bildstabilisering respektive 13 Mp 120° ultravidvinkel. Selfiekameran på insidan av den utfällda mobilen är på 32 Mp.

MotorolaRazr2022_vidvinkel MotorolaRazr2022_ultravidvinkel
<
>
Både med vidvinkel- och med ultravidvinkellinsen tar Motorola Razr 2022 bra och skarpa bilder med tryck i färgerna. (Foto: Peter Gotschalk)

Även om vi alltså har att göra med ett relativt enkelt kamerasystem för den här prisklassen – och kameran dessutom måste klara sig utan optisk zoom – blev våra testbilder förvånansvärt bra. Det är tryck i både färger och kontrast, och bra makrobilder kan Razr 2022 också åstadkomma.

Det smartaste är mobilens formfaktor. Speciellt frontskärmen, som kan fungera som en kameradisplay så att man ser vad man fotograferar eller filmar. Den gör det hur enkelt som helst att ta riktigt bra bilder på sig själv med mobilens huvudkamera.

En annan användbar detalj är de små ändringarna i kamera-appen som Motorola har gjort för att utnyttja fördelarna med den vikbara formen. Precis som på Samsungs Galaxy Z Flip-modeller kan man till exempel flytta ikoner i appen från toppen av skärmen till botten när man lämnar skärmen halvöppen för att ta selfies. Då är sökaren på den övre halvan av skärmen, medan alla inställningar görs på den nedre halvan.

Prestanda och funktioner

Den viktigaste uppgraderingen av Motorola Razr 2022 är att den har utrustats med Qualcomms senaste och snabbaste Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Dessutom finns det 8 gigabyte minne och 256 gigabyte inbyggt lagringsutrymme, som inte går att utöka.

I skrivande stund är Snapdragon 8+ Gen 1 Qualcomms snabbaste mobilprocessor, som vi även hittar i flaggskeppsmodeller som Motorolas egen Edge 30 Ultra och Samsungs Galaxy Z Fold 4 och Xiaomis 12T Pro.

Bra och skarpa närbilder tar kameran också. (Foto: Peter Gotschalk)

Motorola Razr 2022 är precis lika snabb som sina rivaler i både benchmark-tester och i daglig användning och klarar sig fint även under toppbelastning utan att krångla eller överhettas.

Med ett batteri på bara 3500 mAh hade man kunnat förvänta sig att batteritiden skulle vara ett problem – och Motorola Razr 2022 har dessutom vare sig trådlös laddning eller snabbladdning som sina kusiner i Edge 30-serien – men nejdå, batteritiden är förvånansvärt bra. Nästan sex timmar orkat Razr 2022 i vårt benchmarktest av batteriet, som dessutom utsätter mobilen för maxbelastning med skärmen konstant på. Ingen av Samsungs vikmobiler har klarat sig lika bra.

Med frontskärmen som sökare är det hur lätt som helst att ta riktigt bra bilder på sig själv med mobilens huvudkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Efter ett par floppar är Motorola äntligen tillbaka med marknadens bästa viktelefon. Motorola Razr 2022 är blixtsnabb och batteriet håller längre än förväntat. Lika väsentligt är dock att den vikbara skärmen inte bara är ljusstark, det är också nästan omöjligt att se eller känna det fysiska vecket där skärmen viks.

Frontskärmen är så stor att den inte bara är användbar för att titta på små filmer, läsa meddelanden och så vidare, den kan även effektivt användas som sökare när man vill använda huvudkameran för att ta selfies. På det stora hela är det uppskattad förbättring mot föregångarna att Motorola Razr 2022 äntligen kan hålla sig öppen i praktiskt taget vilken vinkel som helst när den är utfälld. Den stöder dessutom app-kontinuitet mellan frontskärmen och den vikbara skärmen.

Man får bara leva med att kameran måste klara sig utan optisk zoom och att telefonen saknar trådlös laddning. I synnerhet med tanke på priset, som i skrivande stund gör Motorolas vikmobil till marknadens billigaste.

Karakter
Motorola Razr 2022
High End

Home tycker

Blixtsnabba processor, bra batteritid och ljusstark vikskärm utan synlig skarv. Och funktioner som använder den hopfällbara formfaktorn. Ingen trådlös laddning. Kameran saknar optisk zoom.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen